İlk defa uçak yolculuğu yapacak olanlara tavsiyeler

0
11342
İlk defa uçak yolculuğu yapacak olanlara tavsiyeler
İlk defa uçak yolculuğu yapacak olanlara tavsiyeler

İlk defa uçak yolculuğu yapacak olan herkes, bu konuda yoğun endişeler taşıyabiliyor ve bu nedenle pek çok ilk kez yapılacak uçak yolculuğu ertelenmeyle veya iptalle sonuçlanıyor. Oysa ki uçak yolculukları, seyahatlerde zamandan kazanmanızı, daha fazla yer görmenizi, işlerinizi çok daha çabuk ve hızlı halletmenizi, uzakları yakınlaştırmanızı sağlıyor. Bu nedenle, ilk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar, bu ilk adımı attıktan sonra artık ulaşım konusunu en etkili şekilde çözmüş olacak, bundan sonra hareket alanı çok daha geniş olacak. Daha fazla yere gidebilecekler; deniz aşırı ülkeleri görebilecekler. Sizce de uçak yolculukları muazzam bir özgürlük sunmuyor mu? Eğer siz de böyle düşünüyorsanız ve ilk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar arasındaysanız, panik yapmayın ve muhteşem bir seyahate çıkacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Örneğin vardığınız destinasyonlarda ne kadar harika yerler göreceğinizi hayal edin. Belki de uzun zamandır görmediğiniz sevdiklerinize kavuşacaksınız; bunu düşünün. Kavuşmalar, yepyeni destinasyonlar, keşfedilecek yepyeni yerler, doğal güzellikler, muhteşem manzaralar ve çok daha fazlası için sizce de biraz uçmaya değmez mi? Üstelik ucuz uçak bileti bulup, son derece konforlu bir seyahat olacaksa neden olmasın?

Uçak yolculukları aslında mecburiyetten çok, keyifli olabilecek seyahat tecrübelerine dönüşebilir. Bunu sağlamanın da birkaç küçük yöntemi var. Bunlar öyle uygulaması zor yöntemler de değil. Kolaylıkla üstesinden gelebilir, uçak yolculuklarını artık seyahatlerinizin bir rutini haline getirebilirsiniz. Belki de ilk defa uçak yolculuğu yapacak olanların sıklıkla düşündüğü gibi uçuyor olmak ve karada olmamak sizi ürkütebilir. Ancak bunun ne kadar keyifli bir tecrübe olduğunu fark ettiğinizde, uçaktayken kendinizi hiç de uçuyor gibi hissetmeyeceğinizi keşfettiğinizde, karadaki kadar rahat hareket edebileceksiniz. Bu da size büyük bir özgürlük kazandıracak. Seyahatlerinizin hiçbir engel olmadan gerçekleşmesi sizce de harika olmaz mı? Üstelik belki de yurt dışına okumaya giden çocuğunuzu ziyaret edeceğiniz ya da yurt dışına yerleşen çocuklarınızı, torunlarınızı görmek isteyeceğiniz günler de gelebilir. Neden olmasın? Sonunda kavuşmak olduktan sonra, gelin şu ilk defa uçmanın tedirginliğini şimdiden üzerinizden atın. Sonrası çok daha güzel olacak.

Evet, gelelim ipuçlarına… İlk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar hazır mı? İşte ilk uçak yolculuğunuzda işinize çok yarayacak ve yalnız ilk yolculuğunuzun değil, tüm yolculuklarınızın daha keyifli geçmesini sağlayacak birkaç küçük ipucu…

1- Her zaman ucuz uçak bileti bulabileceğinizi bilin

Uçak bileti satın almak için büyük paralar ödemenize gerek olmadığının altını çizelim. Belki de eskiden gelen ve pek çok kişinin bilinçaltına yerleşmiş olan bu düşünce, aslında hiç de doğru değil. İlk defa uçak yolculuğu yapmak için uçak bileti satın almak istediğinizde, doğru platformu seçtiğiniz zaman kolaylıkla online ucuz uçak bileti seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Üstelik kampanyalardan yararlandığınızda ucuz uçak bileti fiyatları üzerinden yeniden indirimlerden yararlanarak, daha da uygun fiyata uçak bileti bulmanız da mümkün.

Her zaman ucuz uçak bileti bulabileceğinizi bilin
Her zaman ucuz uçak bileti bulabileceğinizi bilin

Doğru platform demişken, seyahatinizin yalnızca ucuz uçak bileti ayağını değil, tüm detaylarını aynı platformdan da planlayabilirsiniz. Otel, havalimanı transferleri gibi hizmetleri de uçak biletinizle birlikte satın alabilir, seyahat ettiğiniz destinasyonda otelinizi ve otelinize ulaşmak için lüks, konforlu ve son derece güvenilir transfer araçlarınızın sizi almasını organize edebilirsiniz. İşte uçak yolculukları aslında bu kadar keyifli ve konforlu imkanlarla birlikte de gerçekleşebiliyor. Siz de ucuz uçak bileti fiyatlarını kontrol ederek, seyahatinizin gidiş dönüş tüm detaylarını planlamak üzere hemen harekete geçebilirsiniz.

2- Havayolu kurallarının seçtiğiniz havayoluna göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın

Çocuklu seyahatlerde ve bebekli seyahatlerde bilet fiyatları, bagaj hakkı, evcil hayvan taşıma ve uçuşunuzda ihtiyacınız olabilecek bu gibi pek çok bilgi için geçerli tek bir kural olmadığını da bilmenizde fayda var. Uçtuğunuz havayolu şirketine göre kurallar değişiklik gösterebiliyor. Bu konuda dilerseniz ucuz uçak bileti satın aldığınız platformun destek hattını arayarak ya da e-posta yoluyla kendilerine ulaşarak, bu konuda neler yapabileceğinizi, hangi haklara sahip olduğunuzu, çocuklar ve bebekler için ödeyeceğiniz meblağları öğrenebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz telefon üzerinden de biletleme işlemlerinizi yapabilir, bu sırada havayolu şirketinin sunduğu hizmetleri ve kurallarını müşteri temsilcisine sorarak, buna göre biletleme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Havayolu kurallarının seçtiğiniz havayoluna göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın
Havayolu kurallarının seçtiğiniz havayoluna göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın

Bazı havayolu firmalarının evcil hayvan taşımaya izin verirken bazılarının izin vermediğini, çocuk ve bebeklerde de yine biletleme fiyatlarında farklı politikalar uygulanabildiğini unutmayın. Bu kuralların yalnızca havayolu şirketlerinin inisiyatifinde olduğunun altını çizelim. Uçak biletini satın aldığınız platformun herhangi bir yaptırımı söz konusu olmuyor. Siz de havayolu şirketlerinin bu kural ve politikalarını uçak bileti satın aldığınız platformun destek ekibi yardımıyla öğrenip, seyahatinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Böylece havalimanında fazla bagaj ya da evcil hayvan nedeniyle sorun yaşamaz, bebek veya çocuğunuzla kolaylıkla seyahat etme fırsatı bulabilirsiniz.

3- El bagajı olarak neler aldığınıza dikkat edin

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi havayolu kurallarına göre haklarınız değişebildiği için, uçağa gitmeden önce el bagajınızın ağırlığına ve yanınıza neler aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktada uçağın bagajına vereceğiniz valizinizi teslim etmeden önce el bagajınızda neler olduğunu tekrar hatırlayın ve mümkünse gözden geçirin. Çünkü bazı eşyaları uçağın bagajına vereceğiniz valizinize aktarmanız gerekebilir.

Bunlar arasında öncelikle diğer yolculara zarar verebilecek olan eşyalar bulunuyor. Örneğin uçakta sıkılmamak için yanınıza örgü, tığ işi gibi eşyalar almanız kesinlikle yasak. Bunları valizinizde, uçağın bagajına vermeniz gerekiyor. Eğer valizinizi çoktan verdiyseniz, havalimanında bu tür eşyalara el konabiliyor. O nedenle bu tür olaylarla karşılaşmamak adına, el bagajınıza aldığınız eşyaları kontrol etmenizde fayda var.

El bagajı olarak neler aldığınıza dikkat edin
El bagajı olarak neler aldığınıza dikkat edin

Bununla birlikte, el bagajına alabileceğiniz sıvı miktarı da değişkenlik gösterebiliyor. Sivil Havacılık Kuralları’nda genel olarak en fazla 100 mililitre sıvı taşınmasına izin verilebildiği yazıyor. Ancak bu noktada havayolları değil, havalimanlarına göre sıvı taşıma politikaları değişkenlik gösterebiliyor. Yalnızca parfüm, deodorant değil, yanınızda taşıdığınız yoğurt, turşu vs gibi yiyeceklerin de içeriğindeki sıvı miktarı bu taşıma miktarına dahil gösteriliyor. Dolayısıyla sıvı taşımak istediğinizde bunu da el bagajında değil, uçağın bagajında taşımayı tercih etmeniz daha avantajlı olabilir. Havalimanında zorluk yaşamamak için bu kurallara dikkat edin.

4- Sizi sakin ve meşgul tutacak uğraşlar bulun

Gelelim ilk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar için bu heyecanın üstesinden gelmenizi sağlayacak yöntemlere… Bu noktada öncelikle heyecanınızı bastırmaya ve sakinleşmeye çalışmak için dilerseniz önceden sizi sakinleştirecek melisa çayı, ıhlamur gibi bitki çaylarından içebilir, uçağa binene kadar sakinleştirici müzikler dinleyebilir ya da ASMR videolarını açarak, buradaki seslerle sakinleşmeyi deneyebilirsiniz.

Sizi sakin ve meşgul tutacak uğraşlar bulun
Sizi sakin ve meşgul tutacak uğraşlar bulun

Uçağa bindikten sonra cihazlarınızın kapalı olması gerekecek. Dolayısıyla pek çok cihazınızı kullanamayabilirsiniz. Ancak dilerseniz uçak içi eğlence sistemini kullanarak buradan müzik dinleyebilir, CD çalar, dijital ses ya da MP3 çalar gibi cihazları kullanabilirsiniz. Bu cihazlara önceden yine bu sakinleştirici müzik ve sesleri kaydetmiş olursanız, bu noktada yine çok rahat edebilir, sakin bir yolculuk yapma fırsatı bulabilirsiniz.

Sizi meşgul edecek başka uğraşlar da bulabilmeniz mümkün. Örneğin bir şeyler karalamak, bir şeyler yazmak, yetişkin boyama kitapları bu noktada size yardımcı olabilir. Ancak kalkış sırasında masalarınızın kapalı olması gerektiğini unutmayın ve kalkıştan sonra, kemer ikaz ışıklarının sönmesini bekleyerek masalarınızı da bu ikaz ışığının sönmesinin ardından açabileceğinizi unutmayın.

5- Kalkışta kulaklarda oluşan tıkanıklığı giderecek yöntemler deneyin

İlk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar, bu konuda bir tecrübeleri bulunmasa da kalkış sırasında kulaklarda bir basınç oluştuğuna dair bilgileri mutlaka duymuştur. Bu, düşündüğünüz gibi ağır bir basınç, yoğun bir şekilde rahatsız edecek bir durum değil; öncelikle bunu belirtelim. Çok basit bir kulak tıkanıklığı şeklinde meydana gelen bu basınçtan esneyerek (tıpkı uykunuz geldiğinde olduğu gibi), sakız çiğneyerek ya da bir şeyler içerek (yani yutkunarak) bir çırpıda kurtulabilirsiniz.

Kalkışta kulaklarda oluşan tıkanıklığı giderecek yöntemler deneyin
Kalkışta kulaklarda oluşan tıkanıklığı giderecek yöntemler deneyin

Bildiğiniz gibi bebekler de seyahat sırasında aynı koşullarla karşılaşıyor. Üstelik onlara bunları yapmalarını beklemek de mümkün değil. Dolayısıyla anneler onlara bir şeyler içirerek bunun üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Kısacası kulaklardaki bu basınçtan kurtulmak aslında bu kadar kolay.

6- Başınızı sürekli eğik tutmayın

Bir şeylerle meşgul olmaya çalışırken, örneğin boyama yapma, bulmaca çözme, bir şeyler okuma gibi meşguliyetler bulduysanız bu, başınızı uzun süre eğik tutacağınız anlamına geliyor. Ancak tıpkı otobüs, tren, araba ve benzeri pek çok yolculuk esnasında da olacağı gibi, uçakta da hareket halindeyken başınızı sürekli eğik tutmak midenizi bulandırabilir. Aynı zamanda boynunuz sürekli aynı pozisyonda kalacağından baş ve boyun ağrısı yaşamanıza da neden olabilir.

Başınızı sürekli eğik tutmayın
Başınızı sürekli eğik tutmayın

Bu nedenle dilerseniz meşgul olmak için yapacağınız tüm bu aktiviteleri aralıklarla gerçekleştirin. Örneğin 15 dakika kitap okuduysanız, daha sonra kulaklığınızı takıp başınızı koltuğa yaslayıp, gözlerinizi kapatarak biraz müzik dinleyebilirsiniz. Ayrıca biraz hareket etmeniz, arada bacaklarınızı, kollarınızı esnetmeniz de size iyi gelecektir. Bu seçeneği de değerlendirin ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olun.

7- Kabinin soğuk olabileceğini aklınızdan çıkarmayın

Uçak yolculuklarında defalarca seyahat etmiş olan yolcuların bile zaman zaman aklından çıkan ve bu nedenle tedbirsiz olmalarına neden olan bir konuya geldi sıra. Uçaklarda seyahat sırasında kabinde ısı genellikle düşük oluyor. Yalnızca kış aylarında değil, yaz aylarında da kabinler serin olabiliyor ve pek çok yolcu bu nedenle üşüyebiliyor.

Kabinin soğuk olabileceğini aklınızdan çıkarmayın
Kabinin soğuk olabileceğini aklınızdan çıkarmayın

Eğer sizin de bu konuda hassasiyetiniz varsa, yanınıza ceket, polar, hırka gibi üşümenize engel olabilecek kıyafetler almaya dikkat edebilirsiniz. Uçak içerisinde de şal, battaniye gibi eşyalar yolculara verilebiliyor ancak bunlar sınırlı sayıda olduğu için tüm yolculara yetmeyebiliyor. Bu nedenle, siz yine de el bagajınızda bu tür eşyalardan bulundurmaya özen gösterebilirsiniz.

8- Yolculuğunuz boyunca sohbetin ve manzaraların tadını çıkarın

Uçuşunuz sırasında türbülans adı verilen, gökyüzündeki hava boşlukları, havanın akışkanlığındaki düzensizliğin zaman zaman uçağı sallaması gibi olaylar yaşanabilir. Buna genellikle hava muhalefeti neden olur. Ancak bunlar sizi korkutmasın ve bunun tüm uçuşlarda yaşanabildiği bilgisini aklınızdan çıkarmayın. Bu geçici olaylar, sizi seyahatlerinizden alıkoymasın.

Yolculuğunuz boyunca sohbetin ve manzaraların tadını çıkarın
Yolculuğunuz boyunca sohbetin ve manzaraların tadını çıkarın

Tüm bu küçük detayların kolaylıkla üstesinden gelebileceğinizi ve uçak yolculuğunuzun çok rahat geçeceğini unutmayın. Birlikte seyahat ettiğiniz birileri varsa koyu bir sohbete dalabilir, belki de seyahatiniz sırasında tanışacağınız kişilerle sohbet etme imkanı da bulabilirsiniz. Bununla birlikte, cam kenarında oturuyorsanız, üzerinden geçtiğiniz muhteşem destinasyonların ve manzaraların tadını çıkarmayı da unutmayın. Uçak yolculuğunuz beklediğinizden çok daha keyifli ve güzel geçecek.

Siz de seyahatlerinizi ertelemeyin ve ilk defa uçak yolculuğu yapacak olanlar arasındaysanız, artık ilk adımı bugünden atın. Ucuz uçak bileti seçeneklerini değerlendirebileceğiniz Aerobilet.com.tr adresi üzerinden hemen bilet fiyatlarını kontrol edin ve muhteşem bir seyahate hazır olun. Pek çok seyahat tecrübesi ve unutulmaz anılar biriktirmek için bir an önce yola çıkın!