İki Deniz Arasında Bir Cennet: Datça

0
1481
İki Deniz Arasında Bir Cennet: Datça
İki Deniz Arasında Bir Cennet: Datça

Muğla uçak bileti alarak güzelliklerini yakından göreceğiniz büyüleyici Datça ilçesi, Ege ve Akdeniz’in kesişme noktasında bulunan, muhteşem sahil şeridi ve el değmemiş huzurlu doğası ile Türkiye’nin en canlı tatil beldelerinden biri.

İki deniz arasında benzersiz bir konumda olan yarımadayı zarif bir dantel gibi saran kıyı şeridi, rutubetsiz hava ve turkuaz deniziyle rüzgarın başkenti olarak anılan Datça, her mevsim tadını çıkarabileceğiniz bir yer. Datça, küçük bir tatil beldesine göre turizm olanakları çok gelişmiş bir yer. Burada aileniz ve arkadaşlarınızla tatil yaparken birçok eğlenceli aktiviteye katılabilir, muhteşem koylarda yüzebilir, bahar aylarında doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve zeytinlikler arasında kaybolabilirsiniz.

Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden en iyi fiyatlarla Muğla uçak bileti alabilir ve her mevsim eşsiz bir atmosfere sahip olan Datça’yı keyifle gezebilirsiniz.

Datça’yı Keşfedin

Eski Yunanlılar, Datça’nın “Tanrıların Kralı” olarak bilinen Zeus tarafından özel olarak yaratıldığına inanıyorlardı. Datça’nın muhteşem dağ manzaralarını ve akuamarin sularını gördükten sonra siz de aynı şeyi düşüneceksiniz. Ünlü coğrafyacı Strabon, Tanrı’nın sevdiği canlıları Datça’ya daha uzun yaşamaları için gönderdiğini söylemiştir.

Datça’yı Keşfedin
Datça’yı Keşfedin

Datça’nın çamlarla kaplı sarp dağları, sonsuz zeytinlikleri, muhteşem güzellikleriyle mavi koyları ve huzuru plajları sizi büyüleyecek güzellikte.

Datça’nın köyleri de mükemmel doğalarıyla buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin gezdiği yerler arasında. Otantik evleri, yöresel yemekleri ile Kızlan, Karaköy, Emecik, Reşadiye, Sındı, Yaka bu bölgede gezebileceğiniz şirin köylerden bazıları.

Eski Datça’nın Renkli Sokakları

Eski Datça, modern dünyaya meydan okuyan, taştan inşa edilmiş bal renkli otantik evleri ve bozulmamış yapısı ile çok etkileyici bir yer. Bazı yerlere insan ilk görüşte aşık olabilir ve siz de Eski Datça’da ayak bastığınız saniyede bu şirin yere aşık olacaksınız. Küçük tezgahlarda el işi hediyelik eşyalar satılan Arnavut kaldırımlı sokaklar ve yemyeşil gölgeli teraslar sizi gün boyu keyifli hissettirecek.

Dar sokaklarda gezintiye çıkmak, restore edilmiş taş evlere hayranlıkla bakmak, tarihi camileri gezmek ve yorulunca küçük bir kafede kahvenizi yudumlamak Eski Datça’da harika bir gün geçirmek için yeterli.

Eski Datça’nın Renkli Sokakları
Eski Datça’nın Renkli Sokakları

Burada her sokak gezmeniz için sizi davet eder ve her köşede dinlenmeniz için begonvillerle kaplı bank bulunur. Bu rengarenk sokaklar büyüleyicidir ve Eski Datça’nın ünlü rüzgarları sizi sokak sokak gezdirecek ve bu küçük yerin neden bu kadar çok sevildiğini anlamanızı sağlayacaktır. Bu şirin kasabada her sene Can Yücel anısına Can Şenlikleri düzenleniyor, ayrıca burada Can Yücel’in evini gezme şansı da bulacaksınız.

Muğla uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz, mimarisinin bozulmaması için imar izni verilmeyen Eski Datça’da begonvillerle süslenmiş dar sokaklarında antik Yunan mimarisinin izlerini de bulabilirsiniz. Eski Datça’nın sokaklarını gezip, fotoğraflar çektikten sonra küçük bir lokantada oturup yöresel lezzetleri tatmanızı öneririz.

Datça’nın Yöresel Lezzetleri

Datça’nın yöresel yiyeceklerinden tatmadan buradan ayrılmayın. Yerel lezzetler arasında ise özellikle Karaville, Dallampa ve Kenger’i özellikle öneriyoruz. Yemeklerinizin yanında her zaman badem de bulunacaktır.

Datça’nın Yöresel Lezzetleri
Datça’nın Yöresel Lezzetleri

Datça Vineyard’de bölgede yetiştirilen üzümlerden hazırlanan şarapları tadabilir ve üzüm bağlarında da gezebilirsiniz. Olivefarm ise zeytinyağı ürünleriyle ünlü. Yine bu bölgede yetişen zeytinlerden hazırlanan çeşit çeşit ürünleri inceleyerek tatil alışverişinizi yapabilirsiniz.

Datça Doğa Yürüyüşleri

Ege’nin ve Akdeniz’in yaz sıcağında trekking yapmak oldukça zordur, bu bölgelerde yazın hava çok sıcak ve nem oranı yüksek. Bu hava koşullarında doğada yürümenin keyfi kaçıp eziyete dönüşebilir ama Datça bu konuda bir istisna çünkü bölgede nem oranı çok düşük. Datça en sıcak günlerinde bile tatlı esintisiyle doğa yürüyüşünü çekici hale getiriyor, yine de doğanın içinde uzun yürüyüşler planlıyorsanız öğlen saatleri yerine sabah veya akşam serinliklerini seçmenizi öneririz. Yürüyüşünüz sırasında yanınızda bol su bulundurmalı ve sıkça su içmelisiniz.

Datça bölgesinde birbirinden güzel yürüyüş parkurları bulunuyor. Bu parkurlar her türlü zorluk derecesine göre sıralanmıştır ve siz de istediğinizi seçebilirsiniz. Doğa yürüyüşünün doğayla inatlaşmak değil doğayla uyum sağlamak esasına dayandığını unutmayın. Datça’da, doğada huzur bulabileceğiniz parkurların yanında profesyonel dağcılara hitap eden oldukça zorlu bölümler de var. Böyle bir tırmanış planlıyorsanız belli bir deneyime, özel ekipmana ve bir rehbere ihtiyacınız olacak.

Datça Doğa Yürüyüşleri
Datça Doğa Yürüyüşleri

Rahat parkurlarda ise kendiniz kolayca yürüyüşünüzü yapabilir, el değmemiş çam ormanlarının içinde molalar verebilir, sahil kenarlarında sıcak kumlarda yatarak veya mavi sularda kulaç atarak tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu yürüyüş parkurlarını deneyimli ve antrenmanlı bir ekip daha kısa zamanda yürüyebilir ama antrenmansız bir ekip için zaman uzatılabiliyor. Yürüyüşler çoğu zaman ekip olarak yapılıyor ve ekibin ortalama hızı ayarlanıyor. Bedeninizin sesine kulak verin, daha hızlı veya daha yavaş yürümenizi o belirleyecektir.

Bu yürüyüşler hem tatilinizi daha aktif ve sağlıklı geçirmek hem de bu güzel yarımadayı daha iyi tanımak için çok yararlı.

Datça Ovabükü Koyu

Türkiye’nin en güzel 10 koyundan biri olarak gösterilen Ovabükü Koyu, Datça yarımadasında yer alan Ovabükü, Hayitbükü ve Kızılbük isimli üç koydan oluşan zincirin en güzeli. Plajın çevresi yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplı. Meşe, mersin ve keçiboynuzu ağaçları ile dolu çam ormanları, Ovabükü’nün sularında yüzerken çevrenizi saracak.

Datça’dan 15 kilometre mesafede yer alan Ovabükü Koyu, yürüyüşlere çıkmak için ideal olan uzun ve etkileyici bir sahile sahip. Bölgedeki diğer ünlü bir koy olan Palamutbükü’ne göre daha sessiz olan bu koy, sakin bir ortamda huzur arıyorsanız sizin aradığınız yer. Ovabükü’nün gün batımları da muhteşem. Plajın arka tarafında bulunan kafelerde kahvenizi yudumlayarak gün batımını izleyebilirsiniz, ayrıca burada lezzetli yemekler yiyebileceğiniz güzel restoranlar da bulabilirsiniz.

Knidos Antik Kenti

Deniz kenarında yer alan Knidos Antik Kenti, Datça yarımadasının ucunda bulunan eski ve görkemli bir yerleşim yeri. Antik Knidos Kenti, bir zamanlar biri Akdeniz, biri de Ege Denizi’nde olmak üzere iki limana sahipti. Knidos Antik Kenti’ni gezerken Yunan klasik çağında bir sitenin yönetim, siyasi ve ticaret işlerini görüşmek üzere yurttaşların toplandığı kent alanı olan Agora’yı, antik tiyatroyu, Dionysos Tapınağı’nı, Muses Tapınağı’nı ve Afrodit Tapınağı kalıntılarını görebilirsiniz. Antik çağlarda bu kent, 40.000’den fazla Romalıya ev sahipliği yapıyordu.

Arkeolojik sit alanı olan Knidos, hayranlık uyandıran bir tasarıma sahip. Knidos’ta biri 20 bin kişilik büyük, biri de 5 bin kişilik küçük iki antik tiyatro bulunuyor. Knidos Antik Kenti’nde ilk karşınıza çıkacak yer 5 bin kapasiteli küçük antik tiyatro olacak. Dionysos Tapınağı ise tiyatronun hemen yanında yer alıyor.

Knidos Antik Kenti
Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti, güzellik tanrıçası Afrodit için yarımadanın en güzel yerinde kurulmuş bir kent olarak tanınıyoe. Knidos’un yüksek tepelerinde karşınıza çıkacak manzara da muhteşem olacak. Burası bir tarafta Ege Denizi, diğer tarafta ise Akdeniz ile bölgeye hakim bir konum ve her iki denizin eşsiz manzarasını size sunuyor.

Ege ve Akdeniz’in dramatik manzaralarının fotoğraflarını çekebilir ve iki denizin kavuşma yerindeki el değmemiş doğaya hayran kalabilirsiniz. Knidos, deniz kenarında yer alan ender antik kentlerden biri ve burada deniz suyu çok temiz. Gezinizin sonunda bir mola verebilir ve kendinizi bu temiz sulara bırakarak rahatlayabilirsiniz.

Datça Taşlık Plajı

Datça yarımadasında yer alan Taşlık Plajı, harika bir kumsala sahip küçük bir plaj. Bu plajın hemen yanında tatlı su gölü bulunuyor ve bu gölün suları çok sağlıklı, çünkü bu gölün derinliklerinden kaynak suyu çıkıyor. Taşlık Plajı’na gittiğinizde bu küçük tatlı su gölünün sağlıklı sularında da yüzerek serinleyebilirsiniz.

Datça Palamutbükü Koyu

Muğla uçak bileti ile güzelliklerini yakından göreceğiniz Palamutbükü, Datça merkeze yaklaşık olarak 20 kilometre uzakta çok ilgi çeken bir yer. Pırıl pırıl parlayan plajı ile bu muhteşem koy, yeşilin birçok tonunu göreceğiniz zeytin, badem ve çam ağaçları ile kaplı harika bir doğaya sahip.

Datça Palamutbükü Koyu
Datça Palamutbükü Koyu

Burası antik çağda, antik limanı ve verimli arazileri ile Knidos Antik Kenti’nin önemli bir yerleşim yeriydi. Günümüzde ise Palamutbükü Koyu, Datça’nın turizm alanında parlayan yıldızlarından birisi ve hem yerli hem de yabancı turistler arasında çok popüler.

Datça Safari Turları

Çok uygun fiyatlarla katılabileceğiniz bu turlar, Datça tatilinizde biraz macera yaşamak istiyorsanız tam size göre. Datça’dan başlayarak Marmaris’e uzayan, oradan da Turgutlu Köyü’ne kadar devam eden jeep safari turları, size bu bölgenin muhteşem doğasını yakında görme fırsatı verecek.

Datça Safari Turları
Datça Safari Turları

Molalarınızda ormanın harika yeşillikleri içinde dinlenebilir ve yeni iş sezonu için enerjinizi toplayabilirsiniz.

Datça Knidos Plajı

Merkezden 35 kilometre uzaklıktaki Knidos Antik Kenti’ni gezdikten sonra bu eşsiz plajda yüzmeden buradan ayrılmayın. Tarihi eserler önünde bu antik limanda yüzerken inanılmaz duygular hissedeceksiniz. Denizde serinledikten sonra bu antik limanın sahilinde ılgın ağaçlarının gölgesinde mola verip dinlenebilirsiniz.

Datça Knidos Plajı
Datça Knidos Plajı

Denizde bulunan deniz çayırları da denizin sağlıklı ve temiz olduğunun göstergesi. Knidos Plajı’nda ayrıca öğle yemeğinizi yiyerek yöresel yemekleri tadabileceğiniz iki tane küçük restoran da bulunuyor.

Datça Rüzgar Sörfü

Datça, rüzgar sörfü sevenler için çok özel bir yer. Devamlı esen rüzgarı ile bir rüzgar sörfü cenneti olan Datça’da ister başlangıç seviyesinde olun ister deneyimli olun her seviyede eğitmenler eşliğinde rüzgar sörfü yapma fırsatı bulabilirsiniz.

Datça Rüzgar Sörfü
Datça Rüzgar Sörfü

Datça’nın sert rüzgarları çok ünlüdür, hatta bu rüzgarlar bazen fazla şiddetli eser ve 40 deniz mili hıza bile erişebilirler. Bu nedenle rüzgar sörfünüzü özel eğitmenler eşliğinde yapmanızı öneririz. Rüzgar sörfü yapacağınız sahiller uzun ve çok güzel, mola verdiğinizde de kumsala uzanarak bu güzel sahilin tadını çıkarabilirsiniz.

Datça Tekne Gezileri

Muğla uçak bileti alarak güzelliklerini göreceğiniz Datça yarımadası, coğrafi özelliklerinin avantajıyla muhteşem koylara ve benzersiz deniz suyuna sahip. Datça koylarına düzenlenen tekne turlarından birini katılırsanız, Datça tatilinize önemli bir anı daha ekleyeceğinizden hiç şüpheniz olmasın.

Datça sahillerini tekneyle gezmek karayoluyla bu koylara gitmekten çok farklıdır. Bu bölgenin doğal güzellikleri, bir tekne üzerinde yol alırken çok daha net görülüyor. Datça’nın pırıl pırıl suyu sayesinde tekne seyir halindeyken denizin dibini seyrederek yol alabilir, tekneniz mola verdiğinde küçük dalışlar yaparak suyun altındaki yaşamı gözlemleyebilir ve demir attığınız koyda sahile yüzerek kısa doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Datça Tekne Gezileri
Datça Tekne Gezileri

Datça Yat Limanı da birçok gezi teknesini barındırıyor. Her teknenin önünde bulunan listelerden, Datça’nın koyları için düzenlenen gezi programlarını inceleyebilirsiniz. Deneyimli kaptanlar ve her türlü hava şartlarına göre donatılmış teknelerin hepsine güvenebilirsiniz. Datça tekne turlarından birkaç farklı gezi programı denemediyseniz, Datça’da tatil yaptım demek için biraz eksik kalırsınız.

Oldukça uygun fiyatları olan bu tekne turları sizi ünlü koy ve sahillerin çoğuna götürecek ve size hepsinde yüzme fırsatı sunacak. Palamutbükü, Knidos Koyu, Domuzçukuru Koyu, Akvaryum Koyu, Hayıtbükü Koyu, İnceburun Koyu ve Kargı Koyu gibi muhteşem koylarda yüzdükten sonra teknenizde masmavi deniz manzarası eşliğinde öğle yemeğiniz sizi bekliyor.

Muğla Uçak Bileti ile Kargı Koyu’nun Tadını Çıkarın

Muğla uçak bileti alarak tadını çıkaracağınız Kargı Koyu, Datça’nın 1 kilometre güneyinde bulunan harika bir koy. Kargı Koyu’nun denizi diğer koylardan daha berrak ve soğuk. Burada denizin içinden çıkan kaynak suları deniz suyuyla bütünleşiyor ve bu da denizin her zaman soğuk ve sağlıklı kalmasını sağlıyor.

Datça Kargı Koyu
Datça Kargı Koyu

Bu kaynak suları daha önce Datça’nın içme suyu olarak kullanılıyordu. Bu güzel plaj aynı zamanda sahil kenarındaki küçük su birikintilerinde deniz kaplumbağalarına da ev sahipliği yapıyor.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlara Muğla uçak bileti alabilir ve her mevsim tatilcilerin ilgisini çeken eşsiz bir tatil beldesi olan Datça’nın tadını çıkarabilirsiniz.