Fransa Uçak Bileti ile Ünlü Şehir Dunkirk’e Yolculuk

0
1205
Fransa Uçak Bileti ile Ünlü Şehir Dunkirk'e Yolculuk
Fransa Uçak Bileti ile Ünlü Şehir Dunkirk'e Yolculuk

Fransa uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız, üzerine filmler çekilen tarihi Dunkirk şehri, Fransa’nın en kuzeyinde yer alıyor ve son yıllarda turistlerin çok ilgisini çekiyor. Belçika sınırından sadece birkaç dakika uzaklıkta olan şehir, tarihi hazinelerinden dolayı dünyanın her yerinden binlerce turisti kendine çekiyor. Dunkirk yaşamı, tarihi balina avlama yolculukları ile her zaman deniz çevresinde dönüyor. Dunkirk Limanı ise bugün hala çok aktif kullanılıyor ve kanallar boyunca yapılan tekne gezileri çok popüler.

Dunkirk şehrinin uzun kumsalları, canlandırıcı yürüyüşler yapmak ve muhteşem tarihi yerleri görmek için ideal yerler. Dunkirk adı ise müttefik ordularının 1940’ta Fransa’dan çekilmesiyle eş anlamlı ve bu operasyonun koordine edildiği birinci sınıf bir müze de şehirde en çok ziyaret edilen yer. Dunkirk şehrinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan etkileyici çan kulesine ve tarihi gemileri sergileyen limanın müzesine mutlaka uğramanızı öneririz.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlara Fransa uçak bileti alabilir ve size muhteşem tarihi manzaralar sunacak Dunkirk şehrini ve çevresini keyifle gezebilirsiniz.

Dunkirk’te Gezilecek Yerler

Malo-les-Bains Plajı

Dunkirk Limanı’nın doğusunda, Fransa’nın kuzeyindeki en büyüklerden biri olan ve yaz günlerinde mutlaka uğramanız gereken Dunkirk’in devasa kumlu plajı bulunuyor. Malo-les-Bains Plajı’nın arkasında bir zamanlar farklı bir şehir vardı, ancak 1960’lardan bu yana plaj Dunkirk’in bir parçası olarak kabul ediliyor. Gezinti yerinin yanında midye ve patates kızartması sipariş ederek güneşin batışını izleyebileceğiniz bir dizi güzel restoran da bulacaksınız.

Malo-les-Bains Plajı
Malo-les-Bains Plajı

Çocuklarınızla burada geziyorsanız, onlarla pedallı botlarla keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Bu araçlar Fransız sahillerinin adeta bir simgesi konumunda.

Dunkirk 1940 Müzesi

32. Basamak, Fransa sınırını güçlendirmek için Fransa-Prusya savaşından sonra 1874 yılında inşa edilmiş bir kıyı savunmasıydı. Böylece Müttefik kuvvetleri, Fransa’dan 330.000’den fazla askerin tahliye edildiği 1940 yılının mayıs ve haziran aylarında düzenlenen Dinamo Operasyonu’nu koordine edebildiler.

Fransa uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz galeriler, operasyonun nasıl planlandığı ve uygulandığı konularının yanı sıra İkinci Dünya Savaşı’nın dramatik bir bölümünde meydana gelen olayları hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatıyor. Bu dünyaca ünlü tahliye sırasında kullanılan silahlar ve üniformalar gibi otantik eşyalar arasında unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Dunkirk Leughenaer Kulesi

Dunkirk’teki en eski anıt, limanın antik balıkçı gemisinin yanında 30 metre yüksekliğindeki sekizgen bir kuledir. Leughenaer Kulesi, 1450 yılında bir işaret feneri olarak tamamlandı, ancak birkaç yüzyıl boyunca değiştirildi. 1700’lerde tuğla kuleye liman için bir görüntüleme platformuna adapte edildi ve daha sonra 19. yüzyılın başlarında bir fener eklendi, böylece kule bir deniz feneri haline geldi.

Dunkirk Leughenaer Kulesi
Dunkirk Leughenaer Kulesi

Leughenaer Kulesi’nin eski Hollandaca ismi “yalancı” anlamına geliyor, çünkü birçok gemi fener tarafından yönlendirilirken karaya oturdu. Efsaneler ise gemilerin kasabayı yağmalanmaması için kasıtlı olarak yanlış yönlendirildiğini söylüyor.

Dunkirk Karnavalı

Dunkirk’in eğlenceli karnavalının, Dunkirk’in çok ötesine geçen bir ünü var. Dunkirk Karnavalı, her yıl ocak ayının ortasından mart ayının sonuna kadar sürüyor ve bütün dünyadan insanların ilgisini çekiyor. Karnavalda 40.000 kişi çılgın kostümlerle sokaklara çıktığında ortaya çok ilginç manzaralar çıkıyor. Pazar günü “Visscherbende” grubu Dunkirk’ten geçerek sarı yağmur şapkaları takıyor, insanların katılabileceği ve dans edebileceği şarkılar çalıyor.

Dunkirk Karnavalı
Dunkirk Karnavalı

Bu kostümler, ringa balığı yakalamak için İzlanda’ya seyahat eden balıkçıları temsil ediyor ve bunu anmak için şehrin belediye başkanı, pazar günü öğleden sonra toplanan kalabalığa neredeyse yarım tonluk füme ringa balığı fırlatıyor.

Dunkirk Çan Kulesi

Flanders bölgesinin bütün çan kuleleri UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunuyor ve Dunkirk Çan Kulesi de bir istisna değil. Eski bir gözetleme kulesinin yerini almak için 15. yüzyılda inşa edilen bu etkileyici çan kulesi, Saint-Eloi Kilisesi’nin yanında inşa edilmiş. 1500’lerde şehre yapılan bir saldırıda kilise yıkıldı ve sadece bu kule ayakta kaldı.

Dunkirk Çan Kulesi, neredeyse 60 metre yüksekliğinde ve şehrin muhteşem panoramik manzarasının fotoğraflarını çekmek için çan kulesinin tepeye çıkabilirsiniz. Bu muhteşem manzarayı görmek için çünkü beş katlı bir asansöre bindikten sonra bile 60 basamak çıkmanız gerekiyor. Burada aynı zamanda 48 çan çarkını ve onları kontrol eden tamircileri de göreceksiniz.

Çanlar her 15 dakikada bir çalar ve her saat başında Dunkirk için özel bir şarkı olan La Cantate à Jean Bart isimli parçayı söyler.

Fort Mardyck Zooloji Parkı

Burası çok büyük hayvanat bahçesi değil, ancak çocukları sıkılmadan her tür hayvanı yakından görmeleri için yeterince büyük. Fort Mardyck Zooloji Parkı’nda 40 tür var ve bunlar arasında kahverengi ayılar, vaşaklar, foklar, papağanlar, kunduzlar, cüce keçiler ve kızıl akbabalar çok ilgi çekiyor.

Fort Mardyck Zooloji Parkı
Fort Mardyck Zooloji Parkı

Çok ilgi gören başka bir hayvan ise en zehirli yılanların ısırmasına dayanabilen, Güney ve Orta Amerika memelileri olan yakalı pekariler.

Dunkirk Portuaire Müzesi

Dunkirk’in 19. yüzyıl tütün deposu, savaştan kurtulan birkaç tarihi binadan biri ve size limanın uzun ve etkileyici hikayesini anlatacak bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Burada gezeceğiniz sergiler arasında ise 19. yüzyılda kentin balina avcılığı ve morina avcılık endüstrilerine ayrılan bölümlerden İzlanda çevresindeki sularda altı ay süren keşiflere kadar pek çok ilginç şey var.

Dunkirk Portuaire Müzesi
Dunkirk Portuaire Müzesi

Müzenin yanındaki iskelede demirleyen üç miras gemisi var. Bunların en büyüğü 1901’de Almanya’daki Bremerhaven’de inşa edilen üç direkli Duchesse Anne ve bu gemi Fransa’da bir tura çıkabileceğiniz en büyük gemi olmasıyla ünlü.

LAAC

Dunkirk 1940’ın karşısında yer alan bu modern sanat müzesi, beyaz seramik karolarla kaplı çarpıcı bir binada yer alıyor. 1940’lı ve 1980’li yıllardan kalma pop sanatına vurgu yapan Andy Warhol eserleri dahil 40’lı ve 50’li yıllardaki CoBrA sanatçılarının eserleri ile birlikte burada görülebilecek 1.500’den fazla harika eser var.

LAAC
LAAC

Bu kısa ömürlü sanat hareketin bir üyesi de içeride ve dışarıda parlak, çocuksu heykellerin sergilendiği Karel Appel. LAAC’in Kabine d’Arts’ın 200 civarında baskı ve çizim içeren koleksiyonları da görülmeye değer güzellikte.

Dune Marchand Ulusal Doğa Koruma Alanı

Belçika sınırına karşı Flanders kıyılarındaki bir dizi kumul sisteminden birini koruyan ve 83 hektarlık bir doğa rezervi olan Dune Marchand Ulusal Doğa Koruma Alanı, çok ilgi çeken bir yer.

Her mevsim değişen bir manzarada marram çimi, cehri ve kumul gibi 400’den fazla bitki türü var. İlkbaharda parkta bülbüllerin şarkılarını duyabilir, sonbaharda ise göçmen kuşlar yuvalarını uzun otlarda, çalılıklarda ve ormanlık alanlarda yapmalarını izleyebilirsiniz.

Burada bulunan Bray-Dunes Plajı ise sonsuza dek sürüyormuş gibi görünen çok uzun sahil alanıyla harika fotoğraf fırsatları sunuyor. Kış aylarında rüzgarlı kumsal yürüyüşler için ideal olan plaj, yaz aylarında ise güneşli günlerde kumsalın ve denizin tadını çıkarabileceğiniz çok sevilen bir yer.

Gravelines

17. yüzyıldan kalma Gravelines kasabası, Fransa ve Flanders arasındaki sınırda yer alıyordu ama daha sonra İspanyolların kontrolü altına geçti. Kasaba kurtarıldıktan sonra ağır bir şekilde güçlendirildi ve bu mimarinin çoğu hala görülebiliyor.

Kaçınılmaz olarak kasabanın savunmasını güçlendirmek için çağrılan adam ise Gravelines’i bir kaleye dönüştüren, burçlar kuran ve bugün bir yıldız şekliyle ilgi çeken kasabayı baştan yaratan ünlü mühendis Vauban’dı.

Gravelines
Gravelines

Gravelines’in büyüleyici surları dünyanın her yerinden insanları kendine çekiyor ve bütün kasabayı kontrol ediyor. Surlarda unutulmaz bir yürüyüş yaptıktan sonra burada kurulan çizim ve gravür müzesini de gezebilirsiniz. Gravelines kasabanın çan kulesi de UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak görülmeye değer bir yapı.

Bergues

Dunkirk merkezine 10 kilometreden daha az mesafede yine ünlü mühendis Vauban tarafından tasarlanan ve daha önceki Orta Çağ savunma sistemlerini bütünleştiren surlarla inanılmaz bir manzara sunan şirin Bergues kasabası bulunuyor.

Bergues
Bergues

Zikzak çizen hendeklerin ve kanalların yapraklı kıyılarında sakin bir yürüyüşe çıkın. Bu yürüyüşte size bölgenin vahşi kaz sürüleri de eşlik edecek. Bergues’deki en büyük cazibe ise sarı kum taşı ile yapılmış ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 47 metrelik çan kulesi. İlk çan kulesi 12. yüzyılda yükseldiğinden beri bu kulenin birkaç farklı versiyonu tasarlandı ve mevcut tasarım 16. yüzyıllarda yapıldı.

Platier Oye Ulusal Doğa Koruma Alanı

Calais yolunda bulunan bu büyüleyici doğal rezervi, Avrupa doğa fotoğrafçılarının sık uğradığı yerlerden biri. Platier d’Oye Ulusal Doğa Koruma Alanı, göçmen kuşlar için kışlık alanlarına giderken ilk besleme bölgesi olarak bilinen sulak alanlardan oluşan bir sistem.

Havuzlar ve lagünler, Aa Nehri tarafından besleniyor ve yüksek gelgitlerde deniz plajın üstünden bile geçebiliyor ve parkı su basıyor. Böylece topraklardaki farklı tuzluluk seviyeleri, böylesine küçük bir alanda çok çeşitli bitki türlerinin çeşitliliğine izin veriyor.

Platier Oye Ulusal Doğa Koruma Alanı’nda yılın tüm zamanlarında su kuşlarını ve kıyı kuşlarını görebiliyorsunuz, ancak kışın rüzgarlı bir gezintiye çıkarsanız, kar buntingleri gibi pek çok nadir kuş türünü de görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Dunkirk Mont des Recollets Bahçesi

Yel değirmenleri, tahıl tarlaları ve çitlerin peyzajı manzaralı ile süslü yüksek bir tepeye sahip olan Mont des Recollets Bahçesi, muhteşem manzaralar görmek için Dunkirk’te mutlaka uğramanız gereken bir yer.

Dunkirk Mont des Recollets Bahçesi
Dunkirk Mont des Recollets Bahçesi

Perşembe ve pazar günleri arasında Mont des Recollets Bahçesi’nde büyüleyici şimşir ağaçları, meyve bahçesi, çiçek yatakları, çimler ve ustalıkla kesilmiş çamlar arasında harika yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bahçeler, muhteşem bir çiftlik evi tarafından çevrelenmiş ve bu sitenin sadece 25 yıl önce yıkılmış bir kalıntı olduğuna inanmakta zorlanacaksınız.

Saint-Omer

Dunkirk’a 40 kilometre uzaklıktaki bu şehri ziyaret etmek size büyüleyici mimari manzaralar sunacak. Saint-Omer, Flaman tarzı konaklardan ve Neo-Klasik kent evlerine uzanan tam bir açık hava müzesi. 18. yüzyıldan kalma Hotel Sandelin’in içindeki müze, çok sayıda tablo ve dönem seramikleri ile kentin ticaret sınıfının ve soyluların zevklerini sergiliyor.

Saint-Omer
Saint-Omer

Fransa’nın zengin bir şekilde dekore edilmiş en iyi Gotik katedrallerinden birini de bu gezinizde göreceksiniz. Katedralin içerideki astronomik saat ise 1558’den bir mekanizmaya sahip. 19. yüzyıl usta organ yapımcısı Aristide Cavaille-Coll tarafından tasarlanan bir kilise orgu da çok ilgi çekiyor.

Dunkirk Mutfağı

Dunkirk’teki geleneksel yemeklerde Belçika tadı var ama her yemek çok daha lezzetli. Bira coq a la biere (birada pişirilmiş tavuk), kızarmış biftek ve soğan yahnisi gibi birçok yemeğin tadını Dunkirk gezinizde çıkarabilirsiniz.

Dunkirk Mutfağı
Dunkirk Mutfağı

Potjevleesch, tavşan ve tavuk etinin soğuk servis edilmesiyle hazırlanan çok sevilen bir yerel lezzet. Bu yemeğin midye, soğan veya beyaz şarap ile veya provençal sos ile kaynatılan başka bir versiyonunu da deneyebilirsiniz. Dunkirk yemeklerinin neredeyse tümü büyük bir mayonezli sos eşliğinde patates kızartması ile servis ediliyor.

Aerobilet mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden kolayca Fransa uçak bileti alabilir ve Avrupa’nın en tarihi şehirlerinden birini keşfe çıkabilirsiniz.