Tatile giderken valizinizi küçültmek için uygulayabileceğiniz 6 yöntem

0
2178
Tatile giderken valizinizi küçültmek için neler yapabilirsiniz?
Tatile giderken valizinizi küçültmek için neler yapabilirsiniz?

Tatile giderken valizinizi hazırlamak size de çok heyecanlı geliyor mu? Seyahate çıkacağınızı bilmek ve orada neler yapacağınızı hayal ederek, kıyafetlerinizi, ayakkabılarınızı, orada kullanmayı düşündüğünüz diğer eşyaları bir bir vazlizinize yerleştirmek kuşkusuz ki oldukça keyifli olmalı. Elbette seyahatiniz boyunca yapacağınız birbirinden eğlenceli aktiviteler, belki katılacağınız festivaller iyi, hoş. Ancak seyahatinizin havalimanı aşamalarında bagaj bekleme, bagaj taşıma, el bagajı olarak alacağınız bagajı belirleme, çok fazla valiz beklememek için en azından tek valizi bagaja vermeye çalışmak için eşyaları el bagajıyla valiz arasında bölüştürmeye çalışma gibi kısımlar pek de eğlenceli değil. Bu nedenle, ucuz uçak bileti bulmuş ve keyifli bir yolculuk için planlarınızı yapmışken, bu bagaj konusunu gelin tatlı tatlı çözüme kavuşturalım.

El bagajı olarak alabileceğiniz bagaj ağırlığı, tercih edeceğiniz havayoluna göre değişiklik gösterebiliyor. Aslına bakarsanız, bazı havayolu şirketleri el bagajına da izin vermeyebiliyor. Bu gibi durumlarda yanınıza kaç bagaj alırsanız alın; yine havayolu kuralları çerçevesinde bagaj hakkınızı doldurmadan tek ya da birkaç parça bagaj olacak şekilde valizlerinizi hazırlayabilirsiniz. Ancak bu durum bagaj bandı önünde uzun süre beklemenize ve hareket alanınızın kısıtlanmasına neden olabilir. Ne kadar fazla bagajınız olursa, o kadar zor ulaşım sağlarsınız. Anlık kararlar alıp, yeni maceralara atılmak istediğinizde, seyahat ettiğiniz destinasyonu değiştirmeye ve bambaşka bir yere gitmeye karar verdiğinizde bagajlarınız size ayak bağı olabilir. Bu nedenle siz de çantalarınızı hafifletecek, daha az parçadan oluşan bagaj almanızı sağlayacak küçük tüyoları değerlendirebilir, böylece anlık kararlarla, akıllı cihazınız üzerinden kolaylıkla ucuz uçak bileti bulup, yeni yerleri keşfe çıkabilirsiniz.

Yalnızca yalnız seyahat edeceğinizde değil, aynı zamanda kalabalık aileniz ya da arkadaş grubunuzla seyahat edeceğinizde de bagaj engeline takılmamanız için bagajınızı ne kadar az parça halinde hazırlarsanız, daha rahat edeceğiniz kesin. Örneğin diğerleri çantalarını alıp, havalimanını terk etmeye hazırken, siz hala valiz bekliyor olabilirsiniz. Ya da bebekle uçak seyahatine çıktıysanız, uzun süre bagaj beklerken bebeğiniz sıkılıp, ağlamaya başlayabilir. Zor duruma düşmemek ve bebeğinizi de huzursuzlandırmadan havalimanından çıkabilmek için siz de bagajlarınızı azaltabilir ve aynı zamanda hafifletebilirsiniz.

Peki, bunu nasıl yapabileceğinizi biliyor musunuz? Özellikle ailecek ve bebekli seyahatlerde, tek başına bebeğin eşyaları bile oldukça fazla yer kaplıyor. Sizce bunun nasıl önüne geçebilir ve nasıl bagaj hafifletebilirsiniz? İşte seyahatlerinizde kullanacağınız valizleri hafifletmek ve yanınıza daha az bagaj alabilmek için uygulayabileceğiniz 6 yöntem…

1- Gideceğiniz destinasyondan alabileceğiniz ürünleri taşımayın

Seyahat edeceğiniz destinasyona evinizdeki tüm eşyaları taşımaya, ‘belki lazım olur’ diye yanınıza her şeyi almanıza gerek yok. Bildiğiniz gibi seyahat edeceğiniz destinasyonlarda da pek çok mağaza olacak. Dilerseniz siz de seyahate çıktığınızda bazı eşyalarınızı gittiğiniz yerden satın alabilir, hatta daha sonra bu eşyaları bulunduğunuz destinasyonlardaki yardım kutularına, ikinci el dükkanlara bırakabilirsiniz. Böylece ihtiyaç sahiplerine bu eşyaları ulaştırabilir ya da istediğiniz başka bir eşya ile bu ürünleri takas etme fırsatı bulabilirsiniz.

Gideceğiniz destinasyondan alabileceğiniz ürünleri taşımayın
Gideceğiniz destinasyondan alabileceğiniz ürünleri taşımayın

Elbette satın alacağınız eşyaları yanınızda da götürebilirsiniz. Ancak dilerseniz bu yeni ürünlere yer açmak için, yanınızda götüreceğiniz eski eşyalarınızı aynı şekilde seyahat ettiğiniz destinasyonda yardım kutularına ya da ikinci el dükkanlara bırakabilir, yine aynı şekilde yardımda bulunmayı ya da başka, daha az yer kaplayacak ve ihtiyacınız olan eşyalarla takas etmeyi düşünebilirsiniz. Bu şekilde valizinizde daima boş yer bırakabilir, daha az eşyayla seyahat etmenin tadını çıkarabilirsiniz.

2- Tatilde neler yapacağınızı gözden geçirin

Siz de her fırsatta ucuz uçak bileti sorgulaması yapan ve buna göre pek çok farklı yer görmekten keyif alanlardan mısınız? O halde sık sık seyahat ediyor ve yeni yerlerde, yeni deneyimler kazanıyor olmalısınız. Seyahat edeceğiniz destinasyonlarda yapabileceğiniz aktiviteleri önceden planlıyor ve nasıl bir tatil hayal ettiğinizin bilinciyle yola çıkıyor da olabilirsiniz. Ancak valiz hazırlarken, belki de büyüklerimizden gelen alışkanlıkla ‘tedbirli olmak’ adına valize bir şeyler daha eklemek, son ana kadar valizi tekrar tekrar açıp, bir eşyayı daha sıkıştırmaya çalıştırmak hepimizin yaptığı davranışlar arasında yer alıyor.

Tatilde neler yapacağınızı gözden geçirin
Tatilde neler yapacağınızı gözden geçirin

Bununla birlikte tatilde okumak için bir heves aldığımız kitaplar, fotoğraf makinelerinin uzak çekimlerde harikalar yaratması için aldığımız dev objektifler, dalış takımları ve seyahatlerde yanımıza almak için sabırsızlandığımız daha pek çok ürün ve araç gereci her fırsatta valizimize sığdırmak için çaba sarf ediyor, bunun için valiz değiştirebiliyoruz. Ancak seyahatinizde gerçekten neler yapacağınızı gözden geçirirseniz, hiç kullanmadan geri getireceğiniz eşyalar almanızı önleyebilirsiniz. Örneğin çok yoğun tempolu bir program hazırladıysanız, belki kitap okumaya vakit bulamayabilirsiniz. Ya da belki bu seyahatinizde makinenizin orijinal objektifi, tüm kareleri kurtarmanıza yeterli olacaktır ve ekstra objektif almanıza gerek olmayabilir. Dalış yerine belki bu seyahatinizde konaklayacağınız otelin su sporlarını deneyimlemek isteyebilir ya da yepyeni başka deneyimler için ekstrem sporlarla ilgilenebilirsiniz. Dolayısıyla dalış takımınızı da şimdilik evde bırakabilirsiniz.

Bu gibi benzer yöntemlerle valizinizi hafifletebilir, aynı zamanda çok daha küçük bagaj alma fırsatı bulabilirsiniz.

3- İklime göre kıyafet götürün

Seyahatlerde siz de çantanıza yazlık yerler için “belki üşürüm” diye hırka, kış seyahatlerinizde ise “belki sıcak olur” diye kısa kollu ya da kolsuz kıyafetler alanlardan mısınız? İşte bunlar hep yer kaplıyor!

İklime göre kıyafet götürün
İklime göre kıyafet götürün

Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz destinasyonun hava durumunu, iklimini net bir şekilde öğrenmeye çalışın. Arama motorlarından haftalık hava durumu raporlarını alabilir, bloglardan genel olarak o destinasyonun iklimini öğrenebilir, hatta sosyal medyadan gideceğiniz destinasyonun ismini etiket olarak aratarak, o an orada olan kişilerin nasıl giyindiklerini, paylaştıkları fotoğraflardan görebilirsiniz.

Dolayısıyla tüm bu bilgiler, valizinize fazladan eşya almanızı önleyecektir. Hiç kullanmayacağınız hırkalar ya da kısa kollu kıyafetleri evde bırakıp, küçük bir valizle seyahatinize rahat rahat çıkabilirsiniz.

4- Kombinlerinizi günlere göre baştan ayarlayın

Seyahatlerinizde siz de valize hangi kıyafetleri koyacağınızı şaşırıyor musunuz? Bu nedenle neredeyse her şeyi alıyor ve ‘duruma göre’ giyeceğinizi düşünerek, içinizi mi rahatlatıyorsunuz? Bunun da yanınızda dev valizler taşımanızda payı olduğunu, hatta en büyük paya sahip olduğunu unutmayın.

Kombinlerinizi günlere göre baştan ayarlayın
Kombinlerinizi günlere göre baştan ayarlayın

Seyahatinizin kaç gün süreceğini düşünün ve her gün için kombinlerinizi baştan yapın. Tek bir pantolonun üzerine farklı bluz, kazak ya da tişörtle farklı birer kombin yapabileceğini, bu nedenle örneğin 15 günlük bir seyahate çıkıyorsanız, 15 farklı pantolon almanıza gerek olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Ayakkabılar için de elbette aynı konu geçerli. 1 pantolonla birkaç kombin, bir etekle birkaç kombin daha yapabilir, özellikle yaz tatilinden bahsediyorsak, düz beyaz bir tişörtle bile hem gündüz hem gece kombinleri yapabileceğinizi unutmayın.

5- Yanınıza az yer kaplayan kıyafetlerinizi almaya çalışın

Özellikle kış seyahatlerinde, kıyafetler oldukça fazla yer kaplıyor. Kalın kazaklar, dev, örgü hırkalar, kalın kaşe kabanlar, kocaman botlar… Bunları elbette valize sığdırmak zor olabiliyor. Ancak bunlardan en az yer kaplayabilecek, katlanıp küçülebilecek olanları seçebilirsiniz. Örneğin örgü hırkalara göre polar ceket ve hırkalar daha az yer kaplayabiliyor; üstelik çok da sıcak tutuyor. Aynı şekilde ayakkabı olarak içi tüylü ancak daha az yer kaplayacak ayakkabılar, deri spor ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Örneğin çizme alacaksanız, onun yerine bot alabilirsiniz. Alacağınız ayakkabıları bir tık küçük model seçmek size oldukça geniş yer kazandıracaktır.

Yanınıza az yer kaplayan kıyafetlerinizi almaya çalışın
Yanınıza az yer kaplayan kıyafetlerinizi almaya çalışın

Eğer seyahatinizde klasik kıyafetler tercih etmeyecekseniz, kaban yerine mont tercih edebilirsiniz. Montlar katlanmaya, sıkıştırılmaya daha müsaittirler. Dolayısıyla bu da size yerden kazandırabilir. Ayrıca, çok kalın bir dış giyim ürünü seçecekseniz, bunun içine giyeceğiniz kazak ve hırkaları da daha ince seçebilirsiniz. Bunu da aklınızda bulundurun ve valizinizi hafifletmek için siz de bu tür değişiklikler yapın.

6- Çok yer kaplayacak kıyafetlerinizi üzerinize giymiş olun

Yaz veya kış fark etmez; valizde mutlaka diğerlerine göre daha fazla yer kaplayan kıyafetler vardır. Yazın kıyafetler çok daha ince olsalar ve küçük yerler kaplasalar da yine de daha küçük bir valiz almak veya valiz yerine bir sırt çantası yapmak varken, bazı kıyafet veya ayakkabılar yüzünden bunu gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Çok yer kaplayacak kıyafetlerinizi üzerinize giymiş olun
Çok yer kaplayacak kıyafetlerinizi üzerinize giymiş olun

Bu nedenle, gelin o kıyafet ya da ayakkabı hangisiyse, onu seyahat esnasında giyin ve küçük valizin keyfini çıkarın. Kıyafetleri mümkün olduğu kadar üzerinizde bulundurmak, yine yer kaplayan şapkaları ve diğer aksesuarları takıyor olmak da size avantaj sağlayacaktır. Elbette giyiminize özen gösterin ve her şeyi takıp takıştırmayın. Ancak kendinize bu çok yer kaplayan eşyaları kullanabileceğiniz bir kombin yaparak, valizinizi hafifletebileceğinizi unutmayın.

Sonunda seyahatinize hazırsınız! Siz de ucuz uçak bileti sorgulamanızı her fırsatta yapın ve her fırsatta yeni yerler görmek için o küçük valizinizi kolaylıkla hazırlamanın, seyahatlerinizde rahat hareket etmenin keyfini sürün. Aerobilet.com.tr adresi üzerinden tüm seyahatinizi tek kanal üzerinden planlama ayrıcalığını yaşayabilir, yalnızca ucuz uçak bileti değil, otel ve havalimanı transferi için de rezervasyonlarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Küçük bir çantayla dünyayı keşfetmek için siz de ilk adımı atın ve haydi şimdi seyahat planınıza başlayın!