Nürnberg Uçak Bileti Alarak Almanya’nın Tarihi Şehrini Gezin

0
2803
Nürnberg Uçak Bileti Alarak Almanya'nın Tarihi Şehrini Gezin
Nürnberg Uçak Bileti Alarak Almanya'nın Tarihi Şehrini Gezin

Nürnberg uçak bileti ile gezeceğiniz Franconia’nın başkenti olan bu güzel Almanya şehri, Kutsal Roma İmparatorluğu zamanından 20. yüzyıla kadar muazzam tarihi olaylara şahit olmuş bir şehirdir.

Gezinizin merkezi olacak Altstadt (Nürnberg eski kenti) hala surlarla çevrilidir ve şehrin kuzey bölgesinden Kasierburg Kalesi’ne kadar benzersiz bir manzara sunar.

Nürnberg, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun resmi olmayan başkenti ve önemli bir kale şehri olarak yüzlerce yıl boyunca resmi törenlere ev sahipliği yaptı. Ayrıca Nürnberg, 2. Dünya Savaşı’ndan önce yapılan ünlü Nürnberg mitingleri ile Nazilerle ilişkilendirilmiş bir şehir. Günümüzde miting alanındaki Nazi kongre salonunda, Nazi rejimi hakkında çarpıcı bir müze bulunuyor, ayrıca Hermann Göring gibi ünlü Nazi subaylarının yargılandığı mahkemeler bugün turlarla gezilebiliyor.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlara alacağınız Nürnberg uçak bileti ile keşfe çıkacağınız yemyeşil bir Almanya şehri olan Nürnberg, tarihi yerlerden muhteşem doğal güzelliklere ve festivallere kadar size pek çok şey sunacak.

Nürnberg’de Gezilecek Yerler

Nürnberg Kalesi (Kaiserburg)

Nürnberg’deki eski kentin kuzey tarafındaki sarp kum taşı kayalıklarında, Kutsal Roma İmparatorluğu döneminde gerçek güç simgesi olan bir kale bulunuyor. İmparatorluk mahkemeleri burada bir araya geldi ve yeni seçilen her imparator, ilk İmparatorluk konuşmasını bu görkemli kalede yaptı.

Dairesel Sinwell Kulesi ile göz kamaştıran Nürnberg Kalesi’nin tarihi 4. yüzyıla kadar uzanıyor.

Nürnberg Kalesi (Kaiserburg)
Nürnberg Kalesi (Kaiserburg)

Kalenin en üst katında, şehrin en iyi manzaralarını görebileceğiniz güzel bir gözlem platformu var. Aşağıdaki avluda ise yarı ahşap evler ve 50 metre uzunluğundaki kum taşı Tiefer Brunnen (Derin Kuyu) görülecek yerler arasında sayılabilir.

Nürnberg Kalesi, Orta Çağ’dan bu yana defalarca elden geçirilmiştir ve Kutsal Roma İmparatorluğu’ndan pek çok tarihi eseri sergileyen güzel bir müzeye de sahiptir.

Dokümantasyon Merkezi (Nazi Partisi Toplantı Salonu)

Nürnberg uçak bileti ile keşfe çıkacağınız bu şehir, Kutsal Roma İmparatorluğu ve Almanca konuşulan bölgelerdeki merkezi konumu nedeniyle Naziler için çok önemliydi. Naziler 1933’de iktidara gelmeden önce bile yıllık propaganda mitingleri için Nürnberg şehrini seçtiler.

Dokümantasyon Merkezi (Nazi Partisi Toplantı Salonu)
Dokümantasyon Merkezi (Nazi Partisi Toplantı Salonu)

Naziler, 1930’lu yıllarda şehrin ana planının bir unsuru olacak bir kongre salonu inşa etmeye başladılar. Kuzey tarafından modern bir metal çerçeveli cam kazıkla delinmiş olan bina, günümüzde “Büyü ve Terör” sergisini içeriyor. Nazi rejiminin sebeplerini, gelişimini ve sonraki dönemi anlatan sergileri burada gezebilirsiniz.

Salonun ihtişamının yanında burada görgü tanığı röportajları, fotoğraflar, resmi belgeler ve bilgisayar grafikleri ile dönemin gerçekçi bir anlatımına şahit olacaksınız.

Nürnberg Şehir Surları

Uzun tarihi boyunca şehir yalnızca bir kez ele geçirildi, o da 1945’de 2. Dünya Savaşı sonunda Amerikalılar tarafından.

Bu ihtişamlı surlar ilk olarak 1000’lerde inşa edildiler ve 1500’lerde modifiye edildiklerinde gezinizde görebileceğiniz düzenli görünümlerini aldılar. Orta Çağ surlarının dört kilometresi hala ayakta duruyor ve kaleyi kuzeyde bulunan 67 savunma kulesiyle birleştiriyor.

Nürnberg Şehir Surları
Nürnberg Şehir Surları

Surlar çoğu zaman ziyaretçilere açıktır ve buradan Nürnberg eski kentinin ahşap çerçeveli çatılarının muhteşem manzaralarını görebilirsiniz.

Nürnberg Sosisleri

Burada tadacağınız yerel sosisler AB yasaları uyarınca korunmaktadır, bu nedenle sadece Nürnberg şehrinde üretilebilir.

Nürnberger Bratwurst, 1567’den beri bu şehirde üretiliyor ve Alman sosislerini seviyorsanız, bu sosislerin ne kadar küçük olduklarını görünce şaşırabilirsiniz. Yaklaşık sekiz santimetre uzunluğunda olan Nürnberg sosisleri, inanılmaz lezzetlerinden dolayı çok popülerdir.

Nürnberg Sosisleri
Nürnberg Sosisleri

Bu lezzet, taze mercanköşk ile terbiye edildiği için diğer Alman sosislerinden farklıdır. Nürnberg sosisleri, kayın ağacından yapılmış bir ateşte pişirilir ve sonra lahana turşusu, patates salatası, yaban turpu ile birlikte servis edilir. Nürnberg gezinizde bu lezzetli sosisleri tatmayı unutmayın.

Nürnberg Duruşmaları Anıtı

1945-1949 yılları arasında yüksek rütbeli Nazilerin adalete teslim edildiği Justizpalast’taki mahkeme salonu, halen çalışan etkileyici bir mahkeme salonudur.

Duruşmalara denk gelmeden hafta içi bu tarihi mahkeme salonunu gezmek çok zordur, bu nedenle salonu gezmek için en iyi zamanlar cumartesi günleridir. Tarihle iç içe geçmiş mahkeme odalarını da rehberli bir turla gezebilirsiniz.

Nürnberg uçak bileti ile gezeceğiniz adliyenin en üst katı, sanıkları ve suçlarını açıklayan, uluslararası ceza hukuku üzerinde kalıcı bir etkisi bulunan Nürnberg Davaları hakkında bir müzeye dönüştürülmüştür.

Germen Ulusal Müzesi

Germen Ulusal Müzesi, kültürel geçmişini 25.000’den fazla sergi ile sunuyor ve Almanca konuşulan bölgeler için bir tür hazine olarak değerlendiriliyor.

Galeriler, kısmen Nürnberg Charterhouse’dan oluşan bir kompleks içindedir ve Orta Çağ’a kadar uzanan sanat eserlerinin yanı sıra dekoratif öğeler, oyuncaklar, zırhlar, kitaplar, bilimsel aletler, giysiler, müzik aletleri, ayin malzemeleri ve tarih öncesi antik arkeolojik eserlerle çok zengin bir koleksiyona sahiptir.

Bu müzeyi birkaç saat içinde gezmek çok zordur, o yüzden burada geçireceğiniz zamanı önceden planlamanızı öneririz.

Görmeden geçmemeniz gereken bazı sanat sergileri arasında Albrecht Dürer’in annesinin portresi, Lucas Cranach’ın Martin Luther portresi ve Rembrandt’ın kendi portresi yer alıyor.

Aziz Sebaldus Kilisesi

Kuzeyden bakıldığında Aziz Sebaldus Kilisesi’nin iki farklı mimari tarzına sahip olduğunu hemen görebilirsiniz. Hendekler ve kuleler dahil olmak üzere batı tarafı, 13. yüzyıldan kalmadır ve Romanesk tasarımın yanında Gotik bir tasarıma sahiptir.

Doğu cephesi ise çok daha farklı bir mimariye sahiptir ve diğer cepheden tam 1000 yıl sonra inşa edilmiştir.

Aziz Sebaldus Kilisesi
Aziz Sebaldus Kilisesi

8. yüzyıldan bir simge olan Aziz Sebald, Nürnberg’in koruyucu azizidir ve 1510’larda Peter Vischer tarafından tasarlanan türbesinde, Rönesans dönemine ait bronz heykelciklerle azizin hayatından sahneler sergilenir.

Nürnberg uçak bileti alarak gezeceğiniz bu kilisede görebileceğiniz diğer eşsiz eserler arasında Tucher ailesi yazıtı, vitray pencereler ve Rönesans virtüözü Veit Stoss’un ahşap heykelleri gibi birçok sanat eseri bulunuyor.

Schöner Brunnen

Orta Çağ’dan kalan Nürnberg harikalarından biri, ana pazar meydanının kenarında bulunan 19 metrelik Gotik bir çeşmedir. 1385-1396 yılları arasında yapılan bu eser, mimar ve taş ustası Heinrich Beheim’in en ünlü eserlerinden birisidir.

Gotik bir kilise kulesi gibi tasarlanmış çeşme, her biri Kutsal Roma İmparatorluğu’nun dünya görüşünü yansıtan ve dört tarafta yer alan çok renkli figürlere sahip.

Schöner Brunnen
Schöner Brunnen

Nürnberg uçak bileti ile güzelliğini yakından göreceğiniz çeşmenin alt kısımdaki heykeller, dört misyoner ve dört kilise babasının felsefesini ve yedi liberal sanatı temsil ediyor. Bunların üstünde ise yedi Kutsal Roma İmparatorluğu şahsiyeti için idealize edilmiş simgeler yer alıyor. Çeşmenin en tepesinde ise Hz. Musa bulunuyor.

Turistlerin en çok fotoğrafını çektiği yerlerden birisi olan bu eşsiz Gotik çeşmeye hayran kalacaksınız.

Aziz Lorenz Kilisesi

Sebaldus gibi bu kilise de göz kamaştıran bir mimariye sahip. Kilisenin doğu bölümü 15. yüzyılda yapılmıştır ve “Sondergotik” olarak bilinen Alman Geç Gotik tarzındadır. Aziz Lorenz Kilisesi, 1525’de dönüştürülen ilk Lutheran kiliselerden biriydi.

Aziz Lorenz Kilisesi
Aziz Lorenz Kilisesi

Kilisedeki en değerli parçalar Veit Stoss’un Rönesans tarzı “Angelic Selamlama” oymaları ve zamanın başka bir ünlü heykeltıraşı olan Adam Kraft tarafından hazırlanmış güzel bir taş çadırdır.

Alman Ulusal Demiryolları Müzesi

Nürnberg, ilk Alman demiryolunun yapıldığı bölgedir, bu ilk demiryolu Bavyera Ludwigsbahn yakınlarından Fürth’e kadar ulaşıyordu. Bu nedenle, kentin bu konuda ulusal müzeye sahip olması hiç şaşırtıcı değil.

Müze aynı zamanda ülkedeki en eski müzelerden birisidir, burası ilk olarak 1899’da Bavyera Demiryolu Müzesi olarak açıldı. Büyüleyici pek çok sergiden bazıları arasında Kral Ludwig II’nin kraliyet treni, 1853’ten Nordgau lokomotifi, Hamburg’dan getirilen 1930’lu yıllara ait bir DRG Sınıfı SVT 877 ve o dönemde dünyanın en hızlı demiryolu bağlantısı olan Berlin hattı tasarımı bulunuyor.

Birinci ve ikinci katlar, tarihleri 1882 yılına uzanan 160 modelin yanı sıra, köprü ve tünel inşaatı ayrıntılarını sunan etkileyici sergileri içeriyor.

Albrecht Dürer’in Evi

Almanya’nın en büyük ressamı, Nürnberg’deki bu kereste çerçeveli şehir evinde, 1509’dan 1528’deki ölümüne kadar yaşadı ve çalıştı. Tarihi ev savaşta bir miktar zarar gördü, ancak kısa sürede restore edildi ve 1971 yılında halka açıldı.

Albrecht Dürer's Evi
Albrecht Dürer’in Evi

Beş katlı yüksek ev, Nürnberg’in 15. yüzyıldan kalan az sayıdaki kabarcıklı evinden birisi olarak dikkat çekiyor.

Dönem mobilyaları ve bir çizim sergisi ile Dürer tarafından dekore edilmiş evde harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Nürnberg Hayvanat Bahçesi

Nürnberg uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz, 70 hektarlık bir alana yayılan Nürnberg Hayvanat Bahçesi, Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçelerinden birisidir. Bu turistik merkez, Nürnberg eski kentinin sadece birkaç kilometre doğusunda eski bir kum taşı ocağında bulunuyor.

Eski taş çukurlarının çoğu olduğu gibi bırakılmıştır; çünkü bu çukurlar Sibirya ve Bengal kaplanları gibi türler için doğal muhafaza görevi görüyor.

Nürnberg Hayvanat Bahçesi
Nürnberg Hayvanat Bahçesi

Ayrıca bizon, zürafa, geyik ve zebraların yarı serbestlikte yaşadığı geniş peyzajlı ortamların yanında kar leoparları ve yeleli kurtlar için tasarlamış dış mekan alanlarını da burada gezebilirsiniz.

Hayvanat bahçesine eklenen yeni alanlar ise 17 metre yüksekliğinde bir geçit süslü sakallı akbaba alanı ve iç mekanda bulunan zehirli ok kurbağaları ve yeşil ağaç pitonu alanlarıdır.

Nürnberg Oyuncak Müzesi

Nürnberg eski kentindeki en güzel evlerden biri, gezinizde size önemli bir durak olacak Rönesans evi Hallersches Haus’tur. Bu etkileyici ev, 1517’de onu kuran ailenin adını taşır ve bir avlu etrafında düz bir cephe ve ahşap çerçeveli bir galeriye sahiptir.

Nürnberg Oyuncak Müzesi
Nürnberg Oyuncak Müzesi

Nürnberg uçak bileti ile tadını çıkaracağınız oyuncak müzesi, Nürnberg’in Almanya’daki geleneksel oyuncak yapımı başkenti statüsünü kutluyor.

Müzenin en üst katı 1945’ten beri Lego, Playmobil ve Barbie gibi oyuncakları sergiler ve bina setleri, masa futbolu ve diğer her türlü oyunun bulunduğu interaktif bir çocuk oyun alanına sahiptir.

Nürnberg Uçak Bileti ile Fembohaus Şehir Müzesi’ni Gezin

Fembohaus, 16. yüzyılın sonlarında yapılmış beş katlı şehir müzesidir. Bu müze eskiden bir aile evi ve harita basım atölyesiydi ama artık Nürnberg şehrinin kültür, gelenek ve ticaretine adanmış çok etkileyici bir müze olarak hizmet veriyor.

Nürnberg Uçak Bileti ile Fembohaus Şehir Müzesi'ni Gezin
Nürnberg Uçak Bileti ile Fembohaus Şehir Müzesi’ni Gezin

Kentte bestelenmiş 300 yıllık müzik eserleri koleksiyonu, ünlü sanatçıların galerileri, 17. yüzyılda Fembohaus’ta basılmış haritalar ve ikinci katın tamamını kapsayan, 1600’lerin dönem tarzında döşenmiş odalara sahip bir dinleme salonu burada göreceklerinizden sadece bazıları.

Dördüncü kattaki sergi belki de müzenin en iyi sergisidir, burada göreceğiniz Nürnberg eski kentinde yapılmış el yapımı oymalı tasarımlar, bu evin inşa edildiği dönemden kalma.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Nürnberg uçak bileti alabilir ve Almanya’nın bu güzel şehrini keyifle gezebilirsiniz.