Mostar Uçak Bileti Alarak Bosna Hersek’i Gezin

0
590
Mostar Uçak Bileti Alarak Bosna Hersek'i Gezin
Mostar Uçak Bileti Alarak Bosna Hersek'i Gezin

Mostar uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz bu güzel şehir, Bosna Hersek’in en büyük şehri olarak olağanüstü doğal güzellikleri, mimarisi ve tabii ki UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mostar Köprüsü (Stari Most) sayesinde Bosna’nın en gözde turistik yeri. Çok sayıda geleneksel restoran, pazar tezgahı, cami ve diğer tarihi binaların bulunduğu Mostar, mükemmel atmosferi ve büyüleyici Osmanlı mimari eserleriyle dolu.

Mostar ayrıca keşfedilmeyi bekleyen muhteşem manzaralar ile çevrili. Bu yolculuğunuzda tarihte bir yolculuk yapacak ve bu şehirden unutulmaz anılarla ayrılacaksınız. Aerobilet ayrıcalıklarıyla kolayca Mostar uçak bileti alabilir ve Bosna Hersek’in güzelliklerini yakından görebilirsiniz.

Mostar’da Gezilecek Yerler

Mostar Köprüsü (Stari Most)

Mostar’ın ve Bosna’nın en ünlü yerlerinden biri olan Mostar Köprüsü veya ‘Eski Köprü’, bu gezinizde ilk görmeniz gereken yer. Mostar Köprüsü, 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilmiş bir tipik İslam mimarisi ve ince mühendislik örneği. Turkuaz sularıyla büyüleyici olan Neretva Nehri’nin üzerinde bulunan köprü ve Mostar’ın tarihi eski kentinin kalbinde yer alıyor.

Mostar Köprüsü (Stari Most)
Mostar Köprüsü (Stari Most)

İç savaş sırasında köprü, Hırvat kuvvetleri tarafından tahrip edildi ve savaş sonrası orijinal özelliklerine göre yeniden inşa edildi. 2005 yılında yeniden inşa edildikten kısa bir süre sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de eklenen Mostar Köprüsü, her yıl binlerce turisti Mostar’a çekiyor.

Mostar Carsija Çarşısı

Mostar’ın tablo güzelliğindeki eski kentinin merkezinde geniş bir pazar yeri olan Carsija Çarşısı bulunuyor. Neretva Nehri’nin diğer tarafında, Mostar Köprüsü yanında ayrı bir pazar daha var. Bu iki pazar arasındaki farkı turistler anlamasa da şehirde yaşayan Boşnak ve Hırvat etnik grupları arasındaki bölünmeden dolayı bu iki pazar da farklı etnik topluluklara hizmet veriyor.

Carsija Çarşısı, tarihi Osmanlı etkileri ile halı, bakır eşya ve otantik hediyelik ürünler satan tezgahları sayesinde belirgin bir şekilde doğu pazarı atmosferine sahip. Çarşı, güzel bir alışverişin yanı sıra yerli halkla tanışmak ve geleneksel Bosna yaşam tarzını görmek açısından da çok güzel.

Mostar Blagaj Derviş Evi

Mostar’ın merkezine kısa bir mesafede yer alan küçük Blagaj köyü içinde, 16. yüzyılda dervişler tarafından kurulan ünlü bir derviş evi bulunuyor. Derviş evi, bir uçurumun kenarında inşa edilmiş ve çok güzel bir nehre bakıyor. Ahşap pencere çerçeveleri ve çarpıcı çatısı ile klasik Osmanlı mimarisinin bir örneği olan Blagaj Derviş Evi’nin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Blagaj Derviş Evi
Mostar Blagaj Derviş Evi

Bugün tarihi derviş evi, nehre bakan masalarıyla popüler bir restorana da ev sahipliği yapıyor. Küçük bir giriş ücreti ile derviş evini gezebilirsiniz, ancak burası halen işleyen bir dini yapı olduğundan uygun kıyafetler giymek gerekiyor.

Mostar Doğa Yürüyüşleri

Mostar, vadiler ve nehirlerle bölünmüş eşsiz bir coğrafyaya sahip, bu nedeniyle çevrede keşfedilecek çok sayıda güzel dağlar ve nehirler var. Popüler bir yürüyüş rotası Hum Tepesi’nden başlıyor ve sizi muhteşem doğa manzaraları arasında dolaştırıyor. Mostar’ın merkezine oldukça yakın olan bu yürüyüş rotasını tamamlamak yaklaşık 2 saat sürüyor.

Bosna’da bir doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız mutlaka rehberi bir tura katılmanızı öneririz. Şehirden uzaktaki bölgelerde henüz mayınlar tam olarak temizlenmedi. Yine de burada pek çok güvenli yürüyüş rotası bulabilir ve hem yemyeşil dağların hem de Neretva Nehri manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.

Koski Mehmed Paşa Camii

Bu çarpıcı cami yalnızca tarihi önemi nedeniyle değil, Mostar Köprüsü’nün en iyi manzaralarını sunan bir iç mekana sahip olduğu için de çok ziyaret ediliyor. Koski Mehmed Paşa Camii, 1600’lerin başında Osmanlılar tarafından yaptırılmış ve bölgedeki en iyi korunan camilerden biri.

Koski Mehmed Paşa Camii
Koski Mehmed Paşa Camii

Mostar Köprüsü’nün 360 derecelik büyüleyici bir manzarasını görmek için minareye çıkabilir ya da çarpıcı manzaralar sunan dış avlunun etrafında dolaşarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Caminin içi küçük, ancak sunduğu manzara dışında güzel otantik dekorasyonlar ile de ilgi görüyor.

Mostar İspanyol Meydanı

Mostar Köprüsü’nün bir tarafında uzanan geniş İspanyol Meydanı, şehrin en popüler yerlerinden biri. Anıtların ve ağaçların bulunduğu bu yeşil alan, Bosna Savaşı sırasında özel bir görevde savaşırken ölen İspanyol askerlerin ismini almıştır. Burada güzel bir gezi yapabilir ve anıtların fotoğraflarını çekebilirsiniz.

İspanyol Meydanı yakınında grafiti kaplı eski beton binaları da mutlaka görmenizi öneririz. Savaştan önce bu binalarda banka gibi kurumlar yer alıyordu, şimdi ise hepsi terk edilmiş durumda. Mostar’daki en yüksek bina da burada yer alıyor ve turistler tarafından ziyaret ediliyor, çünkü bu bina savaş döneminde keskin nişancıların kullandığı bir yerdi ve Sniper Kulesi olarak bütün dünyada tanındı. Bu yapılar bir turistik merkez değil, savaş sonrası kalan harabeler ama yine de insanlar burada dolaşıyorlar ve etkileyici fotoğraflar çekiyorlar.

Unutma Taşı

Bu küçük taş, Mostar Köprüsü’nün hemen yanında bulunuyor ve iç savaşı hatırlatıyor. Turistler, çarpıcı Mostar kentini ziyaret ettiklerinde burada nispeten yakın bir zamanda büyük bir savaşın yaşandığını ve kentin bölünmüş nüfusunun yapısını anlamaları önemlidir.

Turizm, Mostar’da savaştan bu yana gelişmiş olsa da bu güzel şehir uzun zaman kuşatma altında kaldı ve bugün şehirde yaşayan birçok insan, arkadaşlarını ve aile üyelerini kaybetti. Unutma Taşı, ziyaretçilere şehrin trajik geçmişini etkileyici bir şekilde hatırlatıyor.

Mostar Köprü Atlayışları

Mostar’daki yaşam doğal olarak şehrin ünlü köprüsünün etrafında dönüyor. Mostar Köprüsü atlayışları temel olarak yaz aylarında gerçekleşiyor ve kalabalıkları eğlendirmek için köprünün tepesinden atlayış yapan eğitimli profesyonelleri içeriyor.

Köprü Atlayışları
Mostar Köprü Atlayışları

Mostar Köprüsü’nün tepesi ile altındaki nehir arasındaki mesafe yaklaşık 20 metre, bu nedenle atlayışlar yalnızca profesyoneller veya önceden bir eğitim almış turistler tarafından yapılmalıdır. Red Bull’un uçurum atlayışı yarışmasının bir parçası olan resmi bir yıllık festival de burada gerçekleştiriliyor.

Mostar Kravice Şelaleleri

Mostar’ın güneyinde yer alan Kravice Şelaleleri, mutlaka görmeniz gereken doğa güzelliklerinden biri. Şelaleler şu anda turistler arasında iyi bilinen bir turizm merkezi değil, bu da şelalelerin küçük ama kullanışlı gezi alanları olmasına rağmen, huzurlu ve henüz ticari olmadıkları anlamına geliyor.

Burayı ziyaret etmek için en iyi zaman ise şelalelerde en çok suyun olduğu ilkbahar mevsimi. Yaz aylarında da etkileyici şelalenin altında keyifle yüzebilirsiniz. Kravice Şelaleleri’ni ziyaret etmek size Mostar kalabalıklarından uzakta güzel bir gün geçirme fırsatı sunuyor.

Mostar Muslibegovic Evi

Mostar şehrindeki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri de özenle korunmuş ulusal bir anıt olan Muslibegovic Evi. Bir zamanlar Muslibegovic isimli asil ailenin yaşadığı ev, günümüzde hem lüks bir otel hem de müze olarak hizmet veriyor.

Muslibegovic Evi’nin iç mekanı; Osmanlı halıları, beyaz duvarlar ve ahşap mobilyalar gibi geleneksel doğu stilleri ile uyumlu, ayrıca buradaki müzede tarihi kitaplar, el yazmaları ve el yapımı sanat eserleri gibi pek çok şey sergileniyor. Buradaki en dikkat çekici yönlerinden biri de bol miktarda renkli çiçek içeren büyüleyici dış avlu. Muslibegovic Evi’nde bulunan otel, dünyanın en iyi 10 otelinden biri seçildi ve doğal olarak biraz pahalı.

Bosna Savaşı Fotoğraf Sergisi

Mostar’ın tarihi binalarından birinin içinde, iç savaş sırasında Yeni Zelandalı bir fotoğrafçı tarafından Mostar’da çekilmiş en iyi fotoğrafların yer aldığı çok etkileyici bir fotoğraf galerisi bulunuyor.

Savaş Fotoğraf Sergisi
Bosna Savaşı Fotoğraf Sergisi

Fotoğraflar sadece savaşın yıkımını değil, aynı zamanda birçoğu sadece yaşamlarını sürdürmeye çalışan yerel halkın günlük mücadelelerini de gösteriyor. Sergi, Mostar’ın tarihi ve onu neyin biçimlendirdiği hakkında bilgi edinmek için harika bir fırsat sunuyor.

Kriva Cuprija Köprüsü

Mostar Köprüsü’nün daha küçük ve daha az turistik bir versiyonu için Kriva Cuprija Köprüsü’nü ziyaret edebilirsiniz. Bu şirin köprü, Mostar Köprüsü’ne göre daha yaşlı ve daha küçük, ayrıca bu köprünün Mostar Köprüsü için bir deneme çalışması olduğu düşünülüyor.

Sadece bir kemeri bulunan Kriva Cuprija Köprüsü, 16. yüzyılın tipik İslam mimarisini yansıtıyor ve köprünün yakınındaki restoranlardan birinde lezzetli bir öğle yemeğinin tadını çıkarmak için ideal bir manzara sunuyor. Köprü, 2000 yılında taşkınlarla biraz hasar gördü, ancak bir yıl sonra UNESCO’nun da yardımıyla yeniden inşa edildi.

Mostar Eski Şehir Pazarı

Mostar Köprüsü’nün Müslüman tarafındaki Türk eski kenti, günün her saatinde farklı bir manzaraya sahip. Sabahları esnaflar dükkanlarını açmaya başlarlar ve tarihi sokaklar gün boyunca insanlarla doludur. Akşamları ise sokaklar daha huzurlu ve yol üstü kafeleri, Türk kahvesi içen yerli halkla tanışmak için ideal.

Eski Şehir Pazarı
Mostar Eski Şehir Pazarı

Mostar gezinizde güzel bir alışveriş yapmak istiyorsanız, bakır ve diğer metallerden yapılmış çok çeşitli Bosna-Türk kahvesi setini burada bulabilirsiniz. Burada pek çok otantik dükkan ve tezgah var, bu yüzden etrafta alışveriş yapmak için birçok seçenek bulacaksınız. Kahve malzemelerinin yanı sıra kuyumculuk ve oymalı ahşaptan yapılan pek çok hediyelik eşyayı da inceleyebilirsiniz.

Bosna’da eşyalarda en çok kullanılan malzeme bakırdır. Geleneksel ve yumuşak bir metal olarak bakırın her türlü aleti kolayca oluşturmak gibi güzel bir özelliği var. Mostar eski kentinde kahve fincanlarından kaşıklara kadar her türlü güzel bakır ürünü göreceksiniz.

Boşnak Kahvesi

Boşnak kahvesi tatmadan bu geziniz bitmiş sayılmaz. Geleneksel olarak Dzezva denilen bakır bir cezvede yapılan demlenmiş kahve, fildzani denilen fincanlarda servis ediliyor ve hem sunum hem de yapılış anlamında Türk kahvesine çok benziyor.

Boşnak Kahvesi
Boşnak Kahvesi

Mostar uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Bosna’da çok sayıda kahvehane var ve en iyi mekanlar Mostar Köprüsü’nün batı ucunda yer alıyor. Kahve, Bosna Hersek’te çok büyük bir kültürel ve sosyal rol oynuyor. Boşnak kahvelerini beğenirseniz, evinizde yapmak için kahve çeşitleri de satın alabilirsiniz.

Mostar Uçak Bileti ile Neretva Nehri’nde Yüzün

Eğer sıcak yaz günlerinde Mostar’da geziyor ve yüzmek istiyorsanız parlak mavi sularıyla Neterva Nehri, size harika bir yüzme deneyimi sunacaktır. Ancak, bilmeniz gereken birkaç önemli şey var. Nehir çok hızlı bir akıma sahip, bu nedenle eğer iyi bir yüzücü değilseniz burada yüzmemenizi öneririz.

Mostar uçak bileti alarak güzelliğini göreceğiniz Neretva Nehri, temmuz ve ağustos ayları arasında çok sıcak ve yüzmek çok daha kolay. Yerli halkı takip etmeniz ve suyun çok derin olmadığı kıyıya yakın alanlarda yüzmeniz, güvenliğiniz açısından çok daha iyi olacaktır.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden en iyi fiyatlarla Mostar uçak bileti alabilir ve bu güzel Bosna Hersek şehrini keyifle gezebilirsiniz.