Saraybosna Uçak Bileti İle Balkanlar’da Sakin Bir Gezi

0
1730
Saraybosna Uçak Bileti İle Balkanlar’da Sakin Bir Gezi
Saraybosna Uçak Bileti İle Balkanlar’da Sakin Bir Gezi

Yaz ayları bitmeden Balkanlar’ın yemyeşil doğası, köklü tarihi ve kültürüne şahit olmak isterseniz Saraybosna uçak bileti alarak Balkanların kültür başkenti sayılan Saraybosna’ya doğru yola koyulabilirsiniz. Boşnakçada Sarajevo olarak adlandırılan, Neolitik Çağ’dan günümüze uzanan geçmişi ile kendine hayran bırakan şehri, Alp Dağları’nın uzantısı olan Dinar Alpleri kucaklar.

Şehre yakın mesafede yer alan ünlü Mostar ve Tuzla, Saraybosna’da görülmesi gereken diğer yerlerdendir. Özellikle Mostar, Hırvatlar tarafından yıkılan tarihî köprüsü ile uzun yıllar tüm dünyanın gündeminde kalmış ve Türkler tarafından restore edilen köprü tekrar insanlık tarihine armağan edilmiştir.

Saraybosna uçak bileti alarak ulaşacağınız havalimanından çıktığınızda otobüs, taksi gibi ulaşım seçenekleri ile çok uzak olmayan şehir merkezine doğru yolculuğunuza başlayabilir ya da Aerobilet transfer hizmetlerinden faydalanarak Saraybosna’da konaklayacağınız otele ulaşabilirsiniz. Konaklamak için genellikle şehrin merkezinde yer alan Saraybosna otelleri misafirlerine oldukça samimi ve şık hizmet sunar. Eğer 5 yıldızlı otellerde değil de daha mütevazı bir yerde konaklamak isterseniz Saraybosna’da apart otel, butik otel, pansiyon gibi farklı seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz. Sizin için en uygun Saraybosna oteline Aerobilet Saraybosna otelleri sayfamızdan seçenekleri inceleyerek de karar verebilirsiniz.

Saraybosna’da Ne Yenir?

Bosna Hersek mutfağı Rus ve Balkan mutfaklarının izlerini taşır. Bölgede yetişen sebzelerin ve etin bir arada kullanıldığı zengin çorbalar, etli yemekler, hamur işleri ve tatlıları ile çok çeşitli yöresel yemekleri iştahınızı kabartırsa çarşıda bulunan restoranlara göz atmak güzel bir seçenek olabilir. Esnaf lokantalarında Saraybosna’da ne yenir sorusunun çok çeşitli yanıtını bulabilirsiniz.

Saraybosna'da Ne Yenir?
Saraybosna’da Ne Yenir?

Ayrıca günümüzde, bir dünya kenti olmuş bu güzel şehirde, dünya mutfaklarından farklı yemekler yapan restoranlar da oldukça fazla. Eğer halâ Saraybosna’da ne yenir diye düşünüyorsanız özellikle esnaf lokantalarına uğramanız iştahınızın daha da açılmasını sağlayabilir. Şehrin yerel lezzetlerinden bazıları bir çeşit Boşnak mantısı olan ribitsa, lezzetli ızgara köfte cevapi ya da cevapcici, begova çorbası, burek olarak adlandırılan Boşnak börekleri, su ve mısır unundan yapıla polentadır. En güzel tatlısı ise kuşkusuz trileçedir.

Saraybosna’da Gezilecek Yerler

Saraybosna’da doğal güzellikleri kadar tarihî yapıları ve geçmişi ile de dikkat çeken bir şehir. Bu sebeple de Saraybosna’da gezilecek yerler bir hayli fazla.Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Saraybosna’nın bulunduğu alanın Butmir adlı kavim tarafından Neolitik Çağ’da kurulduğu ortaya konulmuş. Kökleri bu denli eskilere uzanan şehri gezerken Butmirlilerin ardından bölgeye hâkim olan İliryalıların, Romalıların, Avarların ve Slav topluluklarının izlerine de rastlayabilirsiniz.

Saraybosna’da gezilecek yerler arasında sıkça Osmanlı İmparatorluğu izleri görülür. Osmanlı hâkimiyeti zamanında şehir bugünkü ismini almış, uzunca bir süre sonra Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve ardından Yugoslavya Krallığı içinde Sırbistan’a bağlanmıştır. II. Dünya Savaşı’nda, Hırvatistan Devleti’nin işgalinde kalan Saraybosna, 1992-1995 yıllarında Bosna Savaşı sırasında Yugoslav Halk Ordusu ile Sırp Cumhuriyeti’ne bağlı güçlerin kuşatması altında kalmış, kuşatmada binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Yakın geçmişte yaşanan bu savaşın izlerini şehrin her yerinde görebilirsiniz.

Geçmişte kalan tüm acıları geride bırakarak günümüzde yeniden doğan şehir, yıldızı giderek parlayan bir turizm merkezine dönüşüyor. Artık sadece tarihi değil gece hayatı, kültürel aktiviteleri, spor müsabakaları, ekstrem sporlara olanak tanıyan nehirleri ile de adından söz ettirmekte.

Saraybosna’da Görülecek Yerler

Günümüzde bu olayları geride bırakmaya çalışan ülke halkı doğal güzellikleri, tarihî eserleri ile turistlerin çok ilgisini çeken özel bir kent olarak turizm alanında yükselmekte. Saraybosna’da görülecek yerlerden bazıları Başçarşı, Sebil, Gazi Hüsrev Bey Cami, Umut Tüneli, Latin Köprüsü, Hünkâr Cami, Saraybosna Müzesi ve Bosna Hersek Ulusal Müzesi, Saat Kulesi, Tünel Müzesi, Sarajevo Katedrali, Çekrekçi Cami’dir. Savaşın yıkıcı etkilerini görmek isteyenlerin sıkça ziyaret ettikleri Alifakovac Müslüman Mezarlığı insanlık adına ders çıkarılması gereken bir yer olarak hüzünle selamlar ziyaretçilerini.

Saraybosna uçak bileti alarak şehre ulaştıktan sonra günübirlik gidilebilecek çevre merkezlerden Mostar, gerek doğal güzellikleri gerek ise tarihî önemi sebebiyle Saraybosna’da görülecek yerler arasında bulunan sakin bir yerdir. Saraybosna’da gezi planınıza almanız gereken yerlerden bazılarına ise gelin birlikte göz atalım.

Başçarşı

Saraybosna’da alışveriş için gezilebilecek güzel bir yer olan Başçarşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşır. Burada bulunan Saat Kulesi ve Hüsrev Bey Camisi çarşının önemli tarihî yapılarındandır. Sizi çarşının girişinde ilk olarak, 1753 yılında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış çeşmenin çevresindeki sularda banyo yapan güvercinler karşılar.

Başçarşı, Saraybosna
Başçarşı, Saraybosna

Hafif eğimli yoldan ilerledikçe Osmanlı izlerinin daha net görüldüğü Başçarşı, neredeyse dile gelip geçmişini kendisi anlatmak istercesine tüm güzelliklerini sunar. Ara sokaklarında dolaşırken Türk kahvesi içmek için mola verirseniz, kahvenin bakır cezve ve porselen fincanda sunulduğunu görebilirsiniz. Ardından gezmeye devam ettiğiniz Başçarşı’da sizi zamanın ne kadar hızlı geçtiği hatırlatacak Saat Kulesi selamlar.

Saat Kulesi

Bu yaşlı ama hâlâ dimdik duran saat kulesinin bir özelliği var. Karşınızda duran saat, dünya üzerinde çalışır durumda bulunan tek Ay saatidir.

Saat Kulesi, Saraybosna
Saat Kulesi, Saraybosna

Brusa Bedesteni

Saraybosna Müzesi’nin yer aldığı bedesten Osmanlı izlerini taşır. Şehir merkezinde yer alan altı büyük, iki küçük 8 kubbeli bedesten 1551 yılında Rüstem Paşa tarafından yapılmıştır. Müzede madeni eserler, tarihî kostümler, mezar taşları gibi eserlerin yanı sıra Avusturya ve Macaristan Devleti’nin yönetimde olduğu döneme ait tasvirler de göze çarpar. Şehrin geçmişine tanıklık etmek için görülmesi gereken önemli bir nokta olan Saraybosna Müzesi, tarihî mekânda ziyaretçilerini beklemektedir.

Bakırcılar Çarşısı

Kentin en eski sokaklarından birinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, el emeği göz nuru bakır eşyalar satılan metal işlemeciliğinin çok özel eserlerinin yer aldığı bir yer. Buradan hediyelik eşya almak isteyebilirsiniz. Telkari sanatı Saraybosna bakırcılarının önem verdiği bir zanaat olarak bugün de devam etmekte. Metal işlemeciliğinin bu denli gelişmiş olması şehirdeki evlerde ve restoranlarda gerek mutfak malzemesi gerekse süs eşyası olarak bakır ürünlerin halen kullanılıyor olmasından kaynaklanıyor.

Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna
Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna

Gazi Hüsrev Bey Cami

1530 yılında tamamlanan cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından ünlü Türk mimar, Mimar Sinan’a yaptırılmış. Yapımında emeği bulunan Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’in adıyla anılan caminin minaresi 47, kubbesi ise 26 metre yüksekliğinde. Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden bir olarak kabul edilen cami özellikle akşam saatlerinde gün batımı ile avlusuna düşen gölgeler ve sakin, yeşil bahçesi ile ziyaretçilerine kucak açar.

Gazi Hüsrev Bey Cami, Saraybosna
Gazi Hüsrev Bey Cami, Saraybosna

Morića Han

Morica Han, Saraybosna’da geçmişin hatıraları ile birlikte günümüze kadar gelebilmiş tek kervansaray olma özelliği taşır.  1551 yılında inşa edilen han, tarihte çok sık rastlandığı üzere pek çok yangın atlatmış ancak son yangından ağır hasar alarak çıkmış. Bu sebeple de 1697 yılında yenilenmiş ve günümüzdeki hâlini almış. Gezmek ve biraz olsun burada konaklamış tarihi karakterler ile aynı havayı solumak isterseniz Başçarşı’da bulunan Morica Han sizleri bekliyor.

Saraybosna Gülleri

Saraybosna Katedrali’nin önündeki meydanda yer alan Bosna Savaşı sırasında bombaların oluşturduğu delikler kırmızı reçine ile doldurularak, akan kanların bir temsili yapılmış. Bu güzel tasvir ile ziyaretçilere aktarılan anılar, gelecekte insanların mutluluğu için unutulmaması gerekenleri hatırlatmaya çalışır gibi duruyor.

Saraybosna Gülleri
Saraybosna Gülleri

Tünel Müzesi

Savaşta Sırp milislerinin katliamlarından ve NATO bombardımandan kurtulmak, şehre gıda ve silah sokabilmek için yapılmış olan tünelin uzunluğu 800 metre, yüksekliği ise 1,5 metre ve eni 1 metre genişliğinde. Savaş zamanından buradan vagonlar ile taşınan erzak, silah çevresi tepeler ile çevrili bölgede çaresiz kalmış insanların umudu olmuş. Bu sebeple de tünele “Umut Tüneli” adı verilmiş. Tünel, bir daha insanların böyle tünellere bu gibi sebepler ile ihtiyaç duymaması için günümüzde müze olarak turistlerin ziyaretine açık.

Tünel Müzesi, Saraybosna
Tünel Müzesi, Saraybosna

Latin Köprüsü

Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan Latin Köprüsü 1798 yılından inşa edilmiş. Avusturya tahtının varisi, Arşidük Franz Ferdinand ve hamile eşi, fanatik bir Sırplı olan Gavrilo Princip tarafından ne yazık ki bu köprüde öldürülmüş. Bu acı olayın 1.Dünya Savaşı’nı başlatan olay olduğu kabul edilir. Saraybosna’da tarihî Belediye Sarayı’nı gezerseniz burada Arşidük Franz Ferdinand’ın hayatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilir ayrıca vitrayları ve mimarisi ile göz kamaştıran belediye binasını içinde yer alan sergileri de gezebilirsiniz.

Latin Köprüsü, Saraybosna
Latin Köprüsü, Saraybosna

Saraybosan Uçak Bileti İle Mostar’a Yolculuk

Saraybosna uçak bileti alarak çıkacağınız seyahatte Saraybosna’dan Mostar’a ulaşmak için otobüs veya tren seçeneklerini değerlendirebilir ya da Aerobilet transfer hizmetlerimizden faydalanarak konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Mostar’a vardığınızda ise sizi, yakut yeşili akan suyun üzerinde asil duruşuyla dikkat çeken tarihî köprü ve çevresinde yer alan çarşı karşılar. Bir kahve içimi oturmak ve manzaranın tadını çıkarmak isterseniz nehrin kenarında yer alan kafeler tüm konukseverliği ile sizleri beklemektedir. Burada yerel halk ile sohbet ederek bir yandan kahvenizi yudumlayabilir öte yandan manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konuklarına unutulmaz bir manzarası sunan köprünün yanı sıra Eski Köprü Müzesi, Hersek Tarih Müzesi ve Koski Mehmet Paşa Cami, şehirde görülmesi gereken yerlerdendir.

Yakut Yeşili Suları Üzerindeki Gerdanlık: Mostar Köprüsü

Dünyaca ünlü Stari Most, Mostar’ın yakut yeşili hızla akan suları üzerinde iki kuleyi birleştiren inci bir gerdanlık gibidir. Taşları, gün batımının altın ışıltısını gecenin ise ışıklarını yansıtır usulca. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan köprü, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1557 tarihinde inşa edilmişse de şimdiki yapı, köprünün iç savaş sırasında bombalanarak ağır hasar almasının ardından 21. yüzyıl da yeniden yapılmış hâlidir. Neretva Nehri’nin yatağında hızla ilerlerken şekil verdiği kıyılarda yer alan kafeler de oturarak nehrin akışını, dalgıçları ve eğer şanslıysanız zaman zaman yapılan festivallerde köprüden atlayan yüzücüleri seyredebilirsiniz. Temmuz ayında şov amaçlı yapılan köprüden atlama etkinliği diğer zamanlarda para toplamak amaçlı da yapılmakta. Fotoğraf çekmek için eşsiz kareler yakalayabilirsiniz. Geçmişte top ateşinden ne yazık ki korunamamış olan köprünün güvenliği bugün tüm insanlığa emanet.

Mostar Köprüsü, Saraybosna
Mostar Köprüsü, Saraybosna

Hercegovina’nın Eteklerini Süsleyen Üzüm Bağları

Saraybosna uçak bileti ile Orta Avrupa’nın en doğal ortamlarından birinde yer alan üzüm bağlarına ulaşabilir burada sürahiler ile servis edilen ev şaraplarını tadabilirsiniz. Şarap tutkunları için bağ bozumu zamanı, Trebinje ve Mostar’dan Hercegovina eteklerindeki kurak topraklarda yetişen üzümlere yolculuk zamanıdır. Yumuşak içimli kırmızı şarapları, beyaz şaraplardaki keskin üzüm kokusu her yudumda başka bir lezzet katar sofralara. Hercegovina’yı gezerken burada bulunan şarap imalathanelerini ziyaret edebilirsiniz. İmalathanelere kolay ulaşmak için kırsal bölgeyi işaret eden Vinska Cesta tabelalarını takip edin. Yol sizi doğruca üzüm bağlarının yanı başına götürecektir. Burada yerel restoranlara uğrayarak sürahilerde servis edilen yerli şarapları tadabilir, bağların üzerine düşmeye başlayan güneş ışıklarının dansında kendinizi rüyada gibi hissedebilirsiniz. Bölge henüz üzümleri ile dünyada ün yapmadıysa da bölgede başlatılan iyi kalite üzüm yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar ile gelecekte yerel halk için yeni bir gelir olacağı düşünülüyor.

Sizde hemen bir Saraybosna uçak bileti alarak Balkanların başkenti sayılan bu harika şehri gezme fırsatını yakalayabilirsiniz. Size en uygun uçak biletini bulacağınız Aerobilet web sitesini ziyaret edin ve tatilinizi planlamaya başlayın.