Ajaccio Uçak Bileti İle Napoleon Bonaparte’ın Kentini Gezin

0
1115
Ajaccio Uçak Bileti İle Napoléon Bonaparte’ın Kentini Gezin
Ajaccio Uçak Bileti İle Napoléon Bonaparte’ın Kentini Gezin

Ajaccio, Korsika’nın başkenti olarak da bilinen, tipik Akdeniz kasabası havasının hâkim olduğu bir Fransız kentidir. Akdeniz kıyısında küçük bir koyda yer alan bu şirin kent, sadece harika bir tatil yeri değil, aynı zamanda Napoléon Bonaparte’ın doğduğu kenttir. Napoléon Bonaparte, 1769’da Ajaccio’da, günümüzde halka açık olan Maison Bonaparte’da doğmuştur. Korsika’nın başlıca ticari ve kültürel merkezi olan Ajaccio şehri, adanın batı kıyısında, Fransa’nın Marsilya kentinin yaklaşık 351 km güneydoğusunda yer almaktadır. Ajaccio uçak bileti alarak  Korsika’ya ulaştığınızda, martıları andıran yelkenlileri, antik dar sokakları ile Fransa ve İtalya karışımı rüya gibi bir şehir sizi karşılar.

Ajaccio’da şehir merkezinin kültürel ortamı ve tarihî güzellikleri ilgi çekerken, öte yandan Akdeniz’in eşsiz koyları ve plajları da görülmeye değer güzellikler sunar. Burada bulunan Sanles Sanguinaires’in Natura 2000 rezervi ise kent için farklı bir turizm potansiyeli yaratmaktadır. Ajaccio’dan başlayan bir tekne turu ile Sanguinaires’i ziyaret edebilirsiniz. Tekne turuna çıkmasanız bile, burası kesinlikle görülmeye değer yerler arasındadır.

Ajaccio uçak bileti alarak antik tepe köyleri, hareketli liman kentleri, çarpıcı sahil ve dağ manzaraları ile nefes kesen bir tatil imkânı yakalayacaksınız.

M.Ö. 2. yüzyıl civarında, antik çağda ilk gelişimsel hareketlerin görüldüğü kent, asıl olarak 15. yüzyılın sonlarına doğru Cenevizlilerin buraya gelmesinden sonra, gelişmede çok büyük bir çıkış yakalar. Cenevizliler o dönemde tamamen terk edilmiş olan şehri yeniden inşa eder. Daha sonra Fransa’nın kanatları altına giren kent, Napolyon’un emri ile bölgenin başkenti olur. Geçmişte, 19. yüzyılda kalburüstü insanların popüler bir tatil yeri olan kent bugün de popülerliğini koruyor.

Adanın ekonomik merkezi, Bastia ile birlikte Ajaccio, bölgeye gelen ziyaretçileri baştan çıkaran önemli bir mimari, kültürel ve doğal mirasa sahiptir.

Ajaccio’da Gezilecek Yerler

Ajaccio’nun kökenleri, bugünkü kasabanın hemen kuzeyindeki tepenin üzerinde bulunan bir Roma kasabasında yer alır. Bu eski yerleşimden çok sayıda kalıntı ve eser ortaya çıkarılmıştır. Sahili, limanı, palmiyelerle kaplı caddeleri ile eşsiz güzellikteki Ajaccio şehri, tarihin ünlü Fransız devlet adamı ve askeri, Napoléon Bonaparte’ın doğum yeri olarak ünlenmiş olsa da burada görülecek çok şey var. Özellikle “eski şehir” olarak adlandırılan bölge turistlerin fazlaca ilgi gösterdikleri bir alandır.

Ajaccio’nun bu ‘eski şehir’ kısmı Place Bonaparte, katedral, Rue Cardinal Fesch’i içerir ve deniz kıyısında, Marechal Foch’a kadar uzanır. Ajaccio’nun bir diğer özelliği ise Korsika’ya gelen ziyaretçiler Fransa’nın Marsilya, Nice ve Toulon arasında düzenli sefer yapan feribotlar ile bu şehirleri de kolaylıkla gezebiliyor olmalarıdır.

Pazartesi günleri hariç haftanın her günü, şehrin farklı bölgelerinde haftalık pazarlar düzenlenen kentte, aralık ayında Noel zanaat pazarı kurulur. Temmuz ve ağustos aylarında her cuma günü ise gece pazarını ziyaret ederek alışveriş yapabilirsiniz. Burada yiyecekten giyeceğe hatta hediyelik eşyalara kadar pek çok ürün bulmak mümkün.

Korsika’nın batı bölgesi, en iyi doğal manzaraların görülebileceği bölgedir. Porto yakınlarında, Ajaccio ve Calvi arasında, Scandola Tabiat Rezervi ve Calanques de Piana öne çıkmaktadır. Porto’nun güneyindeki Piana köyü ve Gorges de Spelunca ilgi çekici yerler arasındadır.

Katedral Notre-Dame De L’assomption

Napoléon’un vaftiz edildiği 16. yüzyıl Barok Katedrali, Rue Saint-Charles’ın sonunda yer almaktadır. İç mekân fresklerle kaplıdır ve İtalya’nın Lucca kentindeki bir kiliseden gelen sunak, Napoléon’un kız kardeşi Eliza tarafından armağan edilmiştir. 17. yüzyıldan kalma Kutsal Kalp mermeri burada durmaktadır.

Katedral Notre-Dame De L'assomption
Katedral Notre-Dame De L’assomption

Lantivy Sarayı

XIX. Yüzyılda inşa edilmiş olan bu Neoklasik saray adını, eski bir vali olan Kerveno’dan Gabriel de Lantivy’den almış. Mimar Gisors tarafından tasarımı yapılan sarayın temeli 1826 yılında atılmış. İçinde Lantivy ve Napoléon Bonaparte’a ait eserler de buluna yapı 1990 tarihinde tarihi bir anıt olarak ilan edilmiştir.

Lantivy Sarayı
Lantivy Sarayı

Bonaparte Evi (Maison Bonaparte)

15 Ağustos 1769’da imparatorun doğduğu ev olan Napoléon’a adanmış dört ulusal tarihî müzeden biridir. Bonaparte ailesinin hatıralarını ve resimlerini içerir. Tarih meraklıları Charles ve Letitzia Bonaparte’nin sekiz çocuğunu yetiştirdikleri evi gezebilirler.

Bonaparte Evi (Maison Bonaparte)
Bonaparte Evi (Maison Bonaparte)

Belediye Binası

Ajaccio Belediye Binası, mimari tarzı ve içerisinde yer alan heykelleri ile dikkat çekmektedir.

Belediye Binası
Belediye Binası

Maréchal-Foch

Görkemli palmiye ağaçları ile çevrili Maréchal-Foch, heykeltıraş Jérôme Maglioli’nin eseri olan Napoléon heykelini kuşatan dört adet Korsika granit aslanının çeşmesiyle kolayca tanınabilir. Güneşli bir günde gezmek için ideal bir yer olan bu alan, kafeler ile çevrilidir ve Ajaccio limanına açılmaktadır.

Maréchal-Foch
Maréchal-Foch

Fesch Müzesi

Fech Müzesi, Napoleon’un amcası tarafından toplanan, İtalyan Rönesans tablolarının eşsiz bir koleksiyonuna sahiptir. Bu uluslararası tanınmış müzede Napolyon döneminin en önemli koleksiyonlardan biri yer alır. Napoléon’un amcası Cardinal Fesch’e ait olan tamamı yaklaşık 18.000 parçayı bulan eserlerin yanı sıra müzede, Korsika’yı tasvir eden gravür ve çizimleri de görebilirsiniz. Çizimlerde adanın geçmişinin son derece zarif ifadelerini göreceksiniz.

Fesch Müzesi
Fesch Müzesi

Ajaccio Kalesi

On altıncı yüzyılda inşa edilen Ajaccio kalesi, şehri deniz saldırılarından korumak için stratejik bir yerde bulunmakta ve aslen Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Günümüzde de orduya ait olan kaleyi sadece dışarıdan görülebilirsiniz. Ancak kalenin çevresinde seyredeceğiniz manzara da hayranlık uyandıracak güzellikte.

Ajaccio Kalesi
Ajaccio Kalesi

Sanguinaires Takımadası

Ajaccio’da turistleri cezbeden bir diğer yer ise Sanguinaires takımadasıdır. Şehrin güney kıyısı ile aynı adı taşıyan yol üzerinde, Saint Francis sahilinin cazibesine kapılabilirsiniz. Site Natura 2000, takımadalar önemli bir deniz feneri yanı sıra fauna ve florayı koruyan doğal rezervler barındırmaktadır. Adaları Parata burnundan görebilir tekne gezileri ile gün batımı turlarına katılabilirsiniz. Adalar gün batımında gökyüzünün kızıl rengi aldığı anlardaki büyülü görüntüsü ile ünlüdür.

Sanguinaires Takımadası
Sanguinaires Takımadası

Parata Burnu

Ajaccio’nun batısında, Sanguinaires Takımadaları’nın ve Parata yarımadasının uç kısmıdır. Bir Ceneviz Kulesi’nin yer aldığı Parata Burnu’ndan, Sanguinaires Takımadası’nın harika panoramik manzarası görülebiliyor.

Parata Burnu
Parata Burnu

Zengin yerel florası, yürüyüş parkuru ile burada gezmek ve manzaranın keyfine varmak isteyen ziyaretçiler için uygun bir ortam oluşturur. İlkbaharda, kır çiçekleri açtığında çiçek bahçesine dönüşen alan doğada zaman geçirmek için eşsiz bir yerdir.

Filitosa Sit Alanındaki Antik Heykeller

Filitosa, Ajaccio ve Propriano arasında, tarih öncesi taş gravürlerini doğal bir ortamda görebileceğiniz nadir alanlardan biridir. M.Ö. 6. yy’den Roma dönemine kadar eski anıtların yanı sıra megalitik heykelleri ve gravürleri de görebileceğiniz bu alan, 1946 yılında tesadüfen arazi sahibi tarafında keşfedilmiş, halka açılmadan önce yaklaşık 20 yıl arkeolojik araştırma yapılmıştır.

Filitosa Sit Alanındaki  Antik Heykeller
Filitosa Sit Alanındaki  Antik Heykeller

Burada bulunan ok başı ve çömlek buluntuları, M.Ö. 3300’e tarihlenmiştir. M.Ö. 1500 dolaylarına tarihlenen, 2-3 metrelik taş anıtlar bulunmaktadır. Bu taşlara silahlar, zırhlar oyulmuştur ancak henüz ne maksatla yapıldıkları tam olarak bilinmiyor. Ajaccio uçak bileti alarak Korsika’ya geldiyseniz bu alanı da mutlaka gezmenizi öneririz. Bu bölgede sadece Filitosa değil birkaç başka tarihî alan da yer almaktadır.

Bonifacio’nun Beyaz Kayalıkları

Dik beyaz kireçtaşı kayalıkları ile ünlü olan belde adeta beyaz bir uçurumun üzerinde bulunan eski şehirdir. Kalesiyle ve marinasıyla göz kamaştıran bu bölgenin dar sokakları Korsika yemekleri sunan restoranlarla çevrilidir. Burada beyaz kayalıkları ve güzel plajları gezdikten sonra bir şeyler yemek isterseniz üstte yer alan şehre çıkmanız yeterli. Eşsiz deniz manzarası eşliğinde birbirinden lezzetli yemeklerin ve şarapların tadına bakabilirsiniz.

Bonifacio'nun Beyaz Kayalıkları
Bonifacio’nun Beyaz Kayalıkları

Buradaki beyaz kayalıklar aynı zamanda pek çok mağaraya da ev sahipliği yapar. Deniden tekneyle yapılan gezilerde tur rehberleri eşliğinde bu gizemli mağaraları gezebilirsiniz. Ejderha Mağaraları olarak bilinen bu mağaraları gezmek için katılacağınız tekne turları, genellikle Venüs Hamamı’na, Sdragonatto ve St-Angoine’deki deniz mağaralarına ve Lavezzi Adaları’na uğrar. Tekneler temmuz ve ağustos aylarında yaklaşık 15 dakikada bir limandan ayrılarak tura çıkar.

Sartène’deki Orta Çağ Evleri

Ajaccio’ya yakın mesafede yer alan bir diğer ilçe de Sartène’dir. Sarp kayalar üzerinde yükselen bu Orta Çağ yerleşimi Rizzanèse Vadisi’ne bakar. 16. yüzyıldan kalma saat kulesi, şehrin antik surlarının kalıntıları görülmeye değer noktalardır.

Sartène'deki Orta Çağ Evleri
Sartène’deki Orta Çağ Evleri

Eski şehrin gri granit evleri ile uyumlu mimarisi kentin güzelleştiren detaylardır. Kemerli geçitler pitoresk ve dar sokaklar eşsiz granit taşlarla döşenmiş olan şehir ziyaretçilerini âdeta zamanda yolculuğa çıkarır. Ayrıca Sartène bağları kendi şarapları ile ünlüdür.

Propriano

Ajaccio’nun biraz daha güneyine indiğinizde Akdeniz’in mavi sularının kenarında yer alan uçsuz bucaksız sahilleri ile Propriano sizi karşılar. Burası Filitosa’ya yaklaşık 30 dk, arkeolojik sit alanı Cucuruzzu’ya bir saatlik sürüş mesafesindedir. Ayrıca doğa parkı Olva, yaban hayatı ve botanik parkına da çok yakındır.

Propriano
Propriano

Başlıca plajları Baracci Plajı, Capu Laurosu Plajı, Propriano Plajı, Puraja Plajı ve Phare Plajı’dır. Burada gezilecek yerler arasında Propriano Yat Limanı en popüler mekânlardandır. Çevreyi gezdikten sonra yat limanında bulunan deniz kenarı restoranlardan birinde lezzetli yemekler ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Dünya Mirası Koyları İle Calanche de Piana

Burada kilometrelerce alan yayılmış Akdeniz’den yaklaşık 300 metreye yüksekte bir dizi kırmızı kayalar ve uçurumlar göreceksiniz. Bu kırmızı kayaların üzerinde kök salmayı başarmış yeşillikler arasında uzanan Akdeniz’in mavi suları görülmeye değer bir manzaraya sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Piana Koyları ve kırmızı granit kayalıkları daha yakından görmek için Ajaccio’ya ulaştıktan sonra arabayla kente çok uzak olmayan köye gitmeniz gerekiyor.

Dünya Mirası Koyları İle Calanche de Piana
Dünya Mirası Koyları İle Calanche de Piana

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Porto Körfezi de burada yer alıyor. Piana Koyları ve Girolata Yarımadası’nın yanı sıra kuzeydeki Scandola Doğa Parkı, doğa ve manzara tutkunlarının popüler duraklarından bazıları. Porto’nun küçük sahil beldesi ve simgesel yapısı Ceneviz Kulesi, yaz aylarında turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Ajaccio’da Ne Yenir?

Korsika mutfak kültürü yemek konusuna ilgi duyanların ve yemeğe önem verenlerin hayran kalacağı sofistike bir mutfak sunmaktadır. Ajaccio’dan yola çıkarak, adanın mutfak spesiyallerini keşfedebilirsiniz. Bu şehirde dağ bölgelerinde farklı kıyı kesimde farklı yemekler, taze ürünler sizleri bekliyor.

Ajaccio'da Ne Yenir?
Ajaccio’da Ne Yenir?

Korsika’nın en ünlü yemeği kuşkusuz güveçtir. Soğan, havuç, sarımsak, kestane, rezene ile karıştırılan et bir güveç içinde pişirilir. Kırmızı şarap ise tarifin temelini oluşturur. Diğer bazı lezzetli yemekleri arasında zeytinli dana eti, agneau corse (Korsikalı kuzu), la farine de chataigne (Kestaneli tart) gibi yemek ve tatlılar yer alır. Fransız ve İtalyan mutfağının en iyi örneklerinin sergilendiği Korsika mutfağında, yerel bağlarda yetişen üzümlerden elde edilen şarap, önemli bir yer tutar. Bağ bozumu döneminde kentte yapılan festivaller, üzümden üretilmiş yemek ve tatlılarla şenlenir.

Ajaccio Uçak Bileti İle Adada Tatil Keyfi

Akdeniz’in mavi suları, kumsalları ile İtalya ve Fransa’dan gelen en güzel özellikleri bir arada sunan Ajaccio’u keşfetmek için tatil planı yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bunun için Aerobilet web ve mobil uygulamasını kullanarak Ajaccio uçak bileti ve Ajaccio otel rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Sizin için en uygun Ajaccio uçak bileti seçenekleri sunan Aerobilet, havalimanına ulaştıktan sonra da sizi yalnız bırakmıyor. Dilerseniz transfer hizmetlerimizin fiyatlarını online olarak inceleyebilir ve Ajaccio uçak bileti, otel rezervasyonu ile birlikte transfer hizmetlerimizden de en uygun fiyatlar ile faydalanabilirsiniz.

Ajaccio uçak bileti alarak doğal güzellikleri ve kültürü ile etkileyici bu güzel adada tatil yapmak için hemen Aerobilet web veya mobil uygulaması üzerinden tatilinizi planlamaya başlayabilirsiniz.