Cork Uçak Bileti ile İrlanda’ya Unutulmaz Bir Seyahate Çıkın

0
1284
Cork Uçak Bileti ile İrlanda'ya Unutulmaz Bir Seyahate Çıkın
Cork Uçak Bileti ile İrlanda'ya Unutulmaz Bir Seyahate Çıkın

Cork uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz, İrlanda’nın Dublin’den sonraki en büyük ikinci şehri olan Cork, Apple’ın Avrupa merkezlerine ev sahipliği ettiği için yüksek teknoloji sektörüne sahip bir ticaret şehri.

İrlanda’nın güney kıyısında yer alan Cork, Cork Limanı ve Passage West adlı ince bir kanalla denize bağlanıyor. Cork, güçlü bir denizcilik ve ticaret geleneğine sahip ve aslında orijinal şehir, Lee Nehri’nin iki kolu tarafından çevrelenmiş bir ada.

Cork uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz bu güzel şehrin turistik merkezlerinin birçoğu ülkenin uzun tarihini yansıtıyor. Cork seyahatinizde yapılacak birçok şeyle birlikte canlı ve hareketli bir şehir bulacaksınız. İrlanda’da eğitim almak için en iyi yer olarak lanse edilen Crok Üniversite Koleji’ni de burada görme şansı bulacaksınız.

Cork merkezi ünlü Blarney Kalesi’ne sadece birkaç dakika uzaklıkta, ayrıca şehir merkezinde St. Anne Kilisesi gibi İrlanda kültüründe kendine ait bir yere sahip yapılar bulunuyor. Cork gezinizde ünlü bir 19. yüzyıl hapishanesine ayak basabilir, bir topçu kalesinin surlarında yürüyebilir ve dönüştürülmüş bir kilisenin sıralarından konserler izleyebilirsiniz.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla Cork uçak bileti alabilir ve bu etkileyici İrlanda şehrine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Cork’a Ne Zaman Gidilir?

Cork’ta hava çoğu zaman ılımandır ve neredeyse tüm yıl boyunca yağmur yağmasına rağmen soğuk yoktur. Şehir, sabahları ve kış aylarında oldukça sisli. Buna rağmen Cork, İrlanda’nın en güneşli şehirlerinden birisi.

Cork uçak bileti alarak bu şehri ziyaret etmek için en iyi zamanlar yağışların nispeten az olduğu yaz aylarıdır. Yağışlar ekim ayından ocak ayına kadar çok fazla olduğundan geziler için bu dönemi önermiyoruz.

Cork’ta Ne Yenir?

Küçük sahil kafelerinden ödüllü restoranlara kadar sayısız mekana ev sahipliği yapan Cork, İrlanda’nın yemek cenneti olarak biliniyor. Ayrıca Cork’ta ülkenin en iyi pazarlarından olan, ünlü şefler Rachel Allen ve Rick Stein tarafından tavsiye edilen İngiliz Pazarı da bulunuyor.

Cork’ta Ne Yenir?
Cork’ta Ne Yenir?

Toonsbridge Mozarrella, Cork’ta denemeniz gereken ilk lezzet. Mozzarella’nın yumuşak, sulu bir peynir olarak, sadece pizzada eritildiğinde lezzetli olduğunu düşünüyorsanız, Cork yapımı bu yemek sizi çok etkileyecektir. İrlanda tarlalarında dolaşan bufaloların sütünden yapılan mozzarella, süpermarkette bulamayacağınız etli bir dokuya sahip. Toonsbridge Mozarrella, taze domatesli bir Caprese salatası, zeytinyağı ve bir tutam biber serpilerek servis ediliyor.

Fransiskan Kuyu Ale, dondurma ve Clonakilty siyah puding de Cork gezinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler.

Cork’ta Gezilecek Yerler

İngiliz Pazarı (English Market)

Cork’un önde gelen restoranlarının çoğu, Büyük Geçit Töreni alanından Prenses Sokağı’na kadar uzanan ve muhteşem bir Viktorya salonu olan İngiliz Pazarı’nda yer alıyor.

Et, balık, sebze, meyve, baharat, taze otlar, peynir, unlu mamuller ve çok daha fazlası için şehirde gidilecek en iyi yer burası.

İngiliz Pazarı (English Market)
İngiliz Pazarı (English Market)

İrlanda mutfağını tanımak istiyorsanız, savaş pudrası (kurutulmuş tuzlu dil), drisheen (kan sosisi), tereyağlı yumurta ve baharatlı dana eti gibi bölgesel lezzetleri bu ünlü salonda keşfedebilirsiniz.

Cork uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız şehirdeki ünlü Farmgate Cafe’de de güzel bir İrlanda çayı içmeyi ve bir dilim ev yapımı kek yemeyi ihmal etmeyin.

Cork Aziz Patrick Sokağı

18. yüzyılın başlarında, zengin tüccarlar tarafından tasarlanan bu sokak, o zamandan günümüze kadar Cork’un ana alışveriş merkezi olmaya devam ediyor. İngiliz Pazarı’ından birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan ve yerel olarak “Pana” olarak bilinen bu geniş kıvrımlı caddede üst düzey mağaza Brown Thomas dahil olmak üzere birçok kaliteli mağazaya bulacaksınız.

Cork vatandaşları çok sosyal insanlardır ve özellikle güzel havalarda sohbet etmek ve birlikte vakit geçirmek için Aziz Patrick Sokağı’na akın ederler.

Sokakta göreceğiniz çeşitli mimari stiller, son 200 yıl boyunca ülkede meydana gelen değişimi yansıtıyor. 1786’dan kalma ve o zamandan beri birkaç kez yeniden inşa edilen St. Patrick Köprüsü‘nün de fotoğraflarını burada çekebilirsiniz.

Cork St. Fin Barre Katedrali

Aziz Patrick Sokağı’na 11 dakikalık bir yürüyüşle bu etkileyici Anglikan katedraline ulaşabilirsiniz. 1862’de mimar William Burges’in tasarım planları 15.000 £ bütçeli bir katedral için onaylandı ama katedral tamamen inşa edildiği zaman toplam maliyet 100.000 £ olmuştu.

Katedrali gördüğünüzde yapının neden bu kadar yüksek bir maliyeti olduğunu hemen anlayacaksınız. St. Fin Barre Katedrali, Cork kireç taşı ile yapılmıştır ayrıca iç duvarları Cork mermeriyle ve detaylı mozaiklerle süslemiştir.

St. Fin Barre Katedrali
Cork St. Fin Barre Katedrali

Katedralin dış kısım, karmaşık oymalı ikonlarla süslü ve vitray pencereler, iç mekanı aydınlatmak için kule şekli yapılmış. St. Fin Barre Katedrali’nin yapıldığı bölgede daha önceki katedrallerinden kalıntılar da bulunuyor.

St. Fin Barre Katedrali hala aktif olarak hizmet veriyor ve turistlere her zaman açık.

Cork Blarney Kalesi ve Blarney Taşı

Cork şehrinin hemen kuzeybatısında yer alan ve İrlanda’nın en çok tanınan turistik merkezlerinden biri olan Blarney Kalesi, dünyaca ünlü Blarney Taşı’na da ev sahipliği yapıyor.

6 yüzyıldan daha uzun bir süre önce İrlandalı şef Cormac MacCarthy tarafından yaptırılan kale, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri kendine çekiyor. Blarney Kalesi içinde ünlü taşı görmek ve muhteşem manzaraların fotoğraflarını çekmek için siperlere tırmanabilir ve zindanlar dahil devasa taş yapıyı keşfedebilirsiniz.

Blarney Kalesi ve Blarney Taşı
Cork Blarney Kalesi ve Blarney Taşı

Kale bahçeleri, Dilek Basamakları, Porsuk Mağarası, Cadı Taşı ve Cadı Mutfağı’nı bulmak için kaleyi baştan sona keyifle gezeceksiniz. Blarney Kalesi’nin bitişiğindeki Blarney Woollen Mills’te de İrlanda tarzı kazaklar, kristaller ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Fitzgerald Parkı ve Cork Halk Müzesi

1902’de Cork Uluslararası Konferansı’nı düzenleyen kentin Lord Belediye Başkanı Edward Fitzgerald’ın ismini taşıyan Fitzgerald Parkı, Cork şehrinin eteklerinde sakin bir vahadır.

Fitzgerald Parkı, hala dönemin orjinal köşküne ve süs çeşmesine sahip. Burada park bahçelerinin yanı sıra Cork Halk Müzesi’nin kafeleri, heykelleri, paten parkı ve nilüfer göleti de bulunuyor.

Parkta göreceğiniz başka bir şaheser olan tablo güzelliğindeki Daly’nin Köprüsü, 1926 yılında inşa edildi ve yerel olarak “Titrek Köprü” olarak biliniyor.

Ballycotton Cliff Yürüyüşü

Cork’a 40 dakikalık sürüş mesafesindeki şirin Ballycotton balıkçı köyü; plajları, deniz ürünleri restoranları ve Ballycotton köyünden Ballyandreen plajına uzanan uçurumun üstündeki 10 kilometrelik Cliff Walk ile çok popüler.

Ballycotton Cliff Yürüyüşü
Ballycotton Cliff Yürüyüşü

Bu büyüleyici yol, Doğu Cork kırsalının uzun çayırları ile aşağıda plajların olduğu kayalıkların arasından geçiyor ve size muhteşem uçurum manzaraları sunuyor.

Cork Elizabeth Kalesi

St. Fin Barre Katedrali’nin yanında bulunan Lee Nehri’ndeki bir virajda yer alan Elizabeth Kalesi turistlere açıldı ve kısa zamanda çok popüler oldu. 1601’den 2013’e kadar bu kale çeşitli rolleri üstlendi ama ilk olarak Cork’un şehir surlarını yeni topçu tehdidine karşı güçlendirmek için inşa edilmişti.

Kale, 1649’da Cromwell tarafından güçlendirildi ve 1690’da Jacobite savunucuları Williamites tarafından kuşatıldı. O zamandan bu yana kale, 19. yüzyılın ortalarındaki Büyük Kıtlık döneminde Avustralya’dan gönderilen mahkumlar için bir hapishane ve Büyük Kıtlık’ta bir yiyecek deposu olarak pek çok farklı şekilde kullanıldı.

2013 yılına kadar kale, bir Garda (İrlanda polisi) istasyonuydu ve şimdi kalenin gelişimini gösteren bilgi panelleriyle etiketlenmiş surlarında benzersiz yürüyüşler yapılıyor.

Lewis Glucksman Galerisi

2004 yılında açılan ve modern binada yer alan Lewis Glucksman Galerisi, Cork Üniversite Koleji Batı Yolu’nun ana girişinde yer alıyor. Galeri binası tamamlandığında çok sayıda ödül kazandı ve İrlandalı ünlü firma O’Donnell + Tuomey mimarları tarafından tasarlandı.

Lewis Glucksman Galerisi, yılda üç kez geçici sergiler açılan üç katlı alanıyla şehrin en sevilen yerlerinden biri. Galerinin tarihi boyunca Martin Healy, Fiona Kelly, Alice Maher ve Suzanne Mooney gibi pek çok sanatçının eserleri burada sergilendi.

Tüm yıl boyunca konuşmalar, sanat atölyeleri ve film gösterimleri düzenlenen, ayrıca nehir manzaralı şık bir restorana sahip olan Lewis Glucksman Galerisi’ne mutlaka uğramalısınız.

Fota Vahşi Yaşam Parkı

Cork şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta 40 hektarlık bir alana yayılmış olan Fota, kar amacı gütmeyen bir hayvan parkı. Fota Vahşi Yaşam Parkı, hayvan koruma çabaları için övgü alıyor ve geniş koruma alanlarına sahip.

Fota Vahşi Yaşam Parkı
Fota Vahşi Yaşam Parkı

Ring kuyruklu lemurlar gibi bazı özel türlerin yanı sıra maralar, wallabiler ve kangurular da parkta özgürce gezebiliyorlar.

Gezeceğiniz Asya Koruma Alanı; Hint gergedanları, Asya aslanları ve Sumatra kaplanlarına sahipken, Afrika Savanı ise zebralar, devekuşları ve zürafaları barındırıyor. Gösterinin yıldızları ise koşarken de görebileceğiniz Kuzeydoğu Afrika çitalarıdır.

Cork Başak Adası

Cork Limanı’nın ortasında yer alan Başak Adası, kullanışlı savunma konumuyla, Fransa 1793’de İngiltere’ye savaş ilan ettiğinde topçu kalesi olarak kullanıldı. Buradaki kale, İrlanda adaları üzerine inşa edilen son kale.

Kalede ilk toplardan 19’uncu yüzyılda popüler olan 6 inç topçu silahlarına kadar bir dizi etkileyici silah sergileniyor. Tarihi boyunca kale bir hapishane olarak ikiye ayrılmıştı ve İrlandalı vatansever John Mitchel, 1848’de Bermuda’ya sürülmeden önce burada tutsak edildi.

Başak Adası’nın tarihi öneminin yanı sıra buradaki surlardan muhteşem bir Cork şehri manzarası görebilir ve gezinizin en iyi fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Blackrock Kalesi ve Gözlem Evi

Cork Limanı’nın Lee Nehri’yle buluştuğu kıyıda yer alan Blackrock Kalesi’nin sayısız siperleri ve sağlam tahkimatı, Hollywood filmlerinden çıkmış kaleleri anımsatıyor ve sizi bambaşka bir diyara götürüyor.

Blackrock Kalesi ve Gözlem Evi
Blackrock Kalesi ve Gözlem Evi

1828 yılında inşa edilmiş olan kale, şu anda Cork İl Meclisi’ne ait ama aynı zamanda bir gözlem evi ve ziyaretçi merkezine de ev sahipliği yapıyor. Gözlem evinde bir Planetaryum, sinema ve çeşitli etkileşimli sergiler bulacaksınız.

Kinsale

Cork merkezine yarım saat uzaklıkta yer alan, şirin bir balıkçılık ve yatçılık şehir olan Kinsale, günlük geziler için ideal bir yer.

Bir zamanlar bir Orta Çağ balıkçı limanı olan tarihi Kinsale, İrlanda’nın güneybatı sahilindeki en doğal beldelerden biri. Burada her zevke uygun kafeler ve restoranlar bulabilir, ayrıca güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Kinsale
Kinsale

Son yıllarda Kinsale, dünya standartlarında bir golf merkezi haline de geldi. Burada yapabileceğiniz diğer etkinlikler arasında tarihi kenti yürüyüşleri, yıllık gurme festivalleri, Kinsale Şarap Müzesi gezileri ve komşu Summercove’de 17. yüzyıldan kalma ünlü Charles Kalesi gezileri sayılabilir.

Cork Üniversite Koleji

Cork uçak bileti ile keşfe çıkacağınız, 1845 yılında kurulan Cork Üniversite Koleji, İrlanda’nın en önemli yüksek eğitim kurumlarından birisi olarak dünyaca ünlü. Hafta içi her gün ve cumartesi öğleden sonraları tarihi üniversite kampüsünü gezebilirsiniz.

Cork Üniversite Koleji
Cork Üniversite Koleji

Ogham taşları ile kaplı bir geçit olan ünlü Taş Koridoru sizi çok etkileyecektir. M.S. 2. ve 3. yüzyıldan kalma antik mezar taşları da burada ilgi çekiyor. Başkanın Bahçesi’nde yüzlerce yıllık kayın ve meşe ağaçları var, hatta üniversitenin yapıldığı döneme ait dev kızıl ağaçlarını bile burada görebilirsiniz.

Burada gezebileceğiniz Crawford Gözlem Evi, tasarımcı Howard Grubb’un Paris 1900’de Exposition Universelle’de altın madalya kazandığı ekvatoral bir teleskopa da sahip.

Cork Kırmızı Manastır

Cork’un Orta Çağ surlarıyla süslü eski kentinden nadir bir kalıntı olan Kırmızı Manastır’dan geriye kalan şey, İrlanda Ulusal Anıtı olarak korunan tek bir kule.

Cork uçak bileti alarak göreceğiniz kule, 1200’lü yıllarda inşa edilmiş ve 16. yüzyıldaki manastırın dağılmasıyla bütün görkemiyle tek başına kalmıştır. Turistlerin çok ilgisini çeken bu tarihi kulenin ilginç fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Cork Uçak Bileti ile Triskel Christchurch Konserleri İzleyin

Kutsal bir kilisede sahne sanatları merkezi olarak kurulan Triskel Christchurch, 2011 yılında doğdu ama Neo Klasik binanın tarihi 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Kilisenin ahşap sıraları ve galerileriyle birlikte etkileyici nefi de günümüzde sanat merkezinin oditoryumu olarak kullanılıyor.

Bu ilginç kilisede haftanın her günü klasik müzik, caz, soul ve pop müzik konserleri yapılıyor, ayrıca sinema gösterileri veya sanat sergileri düzenleniyor. Kilise, ekim ayında Guinness Cork Caz Festivali ve nisan ayında Cork Dünya Kitap Festivali için de kullanılan çok önemli bir kültür mekanı.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Cork uçak bileti alabilir ve bu kendine özgü şehri keyifle gezebilirsiniz.