Ucuz uçak bileti ile Avrupa’dan Akdeniz’e uzanan bir Endülüs esintisi: İber Yarımadası

0
2571
Avrupa'dan Akdeniz'e uzanan bir Endülüs esintisi: İber Yarımadası
Avrupa'dan Akdeniz'e uzanan bir Endülüs esintisi: İber Yarımadası

Avrupa’dan Akdeniz’e uzanan ve dünyanın turizm açısından en cazip, çarpıcı ve dikkat çekici destinasyonlarından pek çoğunu topraklarında bulunduran İber Yarımadası, Endülüs’ün büyüleyici iki ülkesine ev sahipliği yapıyor. Tatil planlarınızı bu sene yurt dışı ile ilgili yapıyorsanız ucuz uçak bileti ile bu büyüleyici şehirleri listenize eklemeniz gerekli.

İspanya ve Portekiz ile birlikte Andorra’nın bir kısmının bulunduğu yarımadanın güney ucunda bulunan Cebelitarık ise Birleşik Krallık’ın himayesinde bulunuyor. Adını bugün Ebro Irmağı olarak bilinen ırmaktan aldığı, Latince İberus olan bu adın daha sonra yarımadanın İber Yarımadası olarak anılmasını sağladığı biliniyor. İspanya ve Portekiz ülkeleri ile Cebelitarık topraklarında, birbirinden güzel turistik yerler, gezilip görülecek muhteşem destinasyonlar, eşsiz birer tarihi doku ve keşfedilmeyi bekleyen hikayeler bulunuyor.

Eğer siz de İber Yarımadası’ndaki bu toprakları keşfe çıkmak için sabırsızlanıyorsanız, ucuz uçak bileti sorgulamanızı sıklıkla yapıyor olmalısınız. Ancak yarımada ve bu adada bulunan destinasyonlar hakkında çok da fazla bilgi sahibi değilseniz, birazdan birlikte kısa bir tura çıkacağımızı belirtelim.

Öncelikle İber Yarımadası’nın eski bir Roma egemenliği diyarı olduğundan bahsetmekte fayda var. Romalıların hüküm sürdüğü bu topraklar hakkındaki en eski bilgiler, Roma belgelerine dayanıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi yarım ada Ebro Irmağı’ndan adını aldı. Bununla birlikte İber Yarımadası’nda yaşayan halklara da İberler denmeye başlandı. İber Yarımadası’nın en eski Roma kayıtlarında, adanın Hispanya olarak anıldığı da görülebiliyor. Hispanya Citerior ve Hispanya Ulterior gibi iki bölgeye ayrılan ve bu şekilde yönetilen yarımada, günümüzde Roma mimarisinin yanı sıra, ardından gelen Endülüs Emevilerinin, yani Arap kültürünün esintilerini daha yoğun bir şekilde taşıyor.

İber Yarımadası’na altın çağını yaşatan Endülüs Emevileri, bu dönemde halkın tamamının okuma yazma bildiği, mimarlık ve sanat alanında önemli atılımların gerçekleştiği ve günümüze kadar bu dönemde de hala anılmaya devam ettiği şehir kültürünün izlerini taşımayı başardığı görülüyor. Endülüs’ün şehircilik anlayışı, hala İber Yarımadası ülkelerinde etkisini sürdürüyor.

Arap Kültürü

Elbette Arap kültürünün yalnızca şehircilik alanında değil, sanatta, mimaride, edebiyatta, kısacası İber Yarımadası topraklarında hemen her alanda izlerini görebilmek mümkün. Eğer siz de bu detayların izini sürmek, İber Yarımadası ülkelerinin benzersiz tarihi zenginliklerini keşfe çıkmak istiyorsanız, İspanya, Portekiz, Andorra ve Cebelitarık’ı içine alacak bir seyahat planlayabilirsiniz. Biz bugün sizlere İspanya ve Portekiz’den biraz bahsedeceğiz.

Daha önce İspanya veya Portekiz’de bulundunuz mu bilemiyoruz. Ancak bu ülkelerin oldukça etkileyici hikayeler sakladığına, mutlaka görülmesi gereken birbirinden çekici manzaralar vadettiğine ve unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlayacağına sizi temin edebiliriz. Peki İspanya ve Portekiz’de sizi neler bekliyor?

Bu ülkeler hakkında neler biliyorsunuz? Dilerseniz birlikte İspanya ve Portekiz hakkında birkaç bilgiye göz atalım ve siz de daha sonra ucuz uçak bileti seçeneklerini gözden geçirmek üzere İspanya ve Portekiz üzerinden organize edebileceğiniz bir rota belirleyin. İşte İspanya ve Portekiz çerçevesinde İber Yarımadası hakkında bazı bilgiler…

İspanya

Akdeniz ve Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan İspanya, Batı Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesi olarak dikkati çekiyor. Endülüs Emevilerinden kalan benzersiz geçmişi, daha sonra Amerika’nın keşfine kadar uzanan hikayelerle daha da renkli bir hal alıyor. İspanyol Krallığı’nın desteğiyle dünyayı keşfe çıkan Kristof Kolomb, bu sayede Amerika kıtasını keşfetti.

İlerleyen zamanlarda İngiliz donanmasına karşı verdiği mücadelede İber Yarımadası’nda Cebelitarık’ı kaybeden İspanyol Krallığı, bugün İngiliz, Endülüs, Roma gibi farklı halkların kültürleriyle harmanlanmış, bir kültür mozaiği oluşturuyor. Bu nedenle, İber Yarımadası’nı ziyaret edenler, keşfettikleri her yeni destinasyonda sürprizlerle karşılaşabiliyor.

Bugün İspanya, Kanarya Adaları, Kuzey Afrika’da bulunan Melilla ve Septe eyaletleri, Fas kıyılarına yakın bulunan Chafarinas Adaları gibi farklı coğrafyalarda da topraklara sahip. Her yıl yalnızca milyonlar değil, on milyonlarca ziyaretçi trafiği yaşayan ülke, dünyaca meşhur, kendine özgü müziği, dansları, coşkulu şarkıları ve tabii ki göz alıcı tarihi ve kültürel dokusuyla göz kamaştırmaya devam ediyor. Dünyanın en kalabalık metropollerinden biri olan başkent Madrid, İber Yarımadası’nın ortasında bulunuyor.

Madrid, İspanya
Madrid, İspanya

Bugün İspanya’nın pek çok şehirleri ve kasabalarını keşfe çıkan seyahat tutkunları, Madrid üzerinden seyahat etmeyi ve Madrid’de modern metropol hayatı içerisinde tarihi dokunun da son derece iyi korunmuş olmasına tanıklık edebiliyorlar. Siz de İspanya’yı keşfe başkentten başlamayı planlıyorsanız tarihi Plaza Mayor Meydanı, Kraliyet Sarayı, Depod Tapınağı gibi gezilip görülecek onlarca yer Madrid’de sizleri bekliyor olacak.

Barselona

Elbette İspanya’ya bir seyahat planlanacaksa Barselona’dan bahsetmemek olmaz. Dünyanın tarih ve kültür turizmindeki başlıca merkezlerinden biri olan ve ayrıca dünya futbol tarihinin en fazla takip edilen liglerinden birine ev sahipliği yapan Barselona, modern sanat akımının mimarlarından Antoni Gaudi’nin dev bir eseri olarak görülüyor.

Katalan mimar, şehri planlayan ve Barselona’nın en önemli, dünya çapında bilinen önemli eserlerinin yaratıcısı olarak tanınıyor. Barselona’nın ikonik yapısı Sagrada Familia da Gaudi’nin şehre kazandırdığı bu eserlerden biridir. “Bitmeyen kilise” olarak nam salan Sagrada Familia, eşsiz süslemeleri, altın oran baz alınarak tasarlanan, kolonlardaki salyangoz figürleri, Hz. İsa’nın ziyaretçileri takip ettiği hissi uyandıran, girişte bulunan rölyefi ve daha pek çok ayrıntıyla görenleri büyülüyor.

Barselona, İspanya
Barselona, İspanya

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Park Guell ise yine Barselona’nın bir başka ikonik eseri olarak dikkati çekiyor. Mozaiklerle süslü merdivenleri hala Barselona’da fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Tarihin ölümsüz sanatçılarından, usta ressam Pablo Picasso’nun hayattayken adına açılan, La Ribera’da bulunan Picasso Müzesi de görülmeye değer yerlerden biri. Picasso’nun farklı dönemlerine ait eşsiz eserleri burada görebilir ve ayrıca Picasso’nun ailesine ait 1000 civarı eseri de görme fırsatı bulabilirsiniz.

Barselona, İspanya
Barselona, İspanya

Siz de İspanya’nın birbirinden güzel destinasyonlarını, daha pek çok doğal ve tarihi zenginliklerini, elbette aynı zamanda mutfağını da tecrübe etmek, yerinde tanımak için acele edin. İber Yarımadası’nı keşfe çıkarken İspanya’nın birbirinden güzel turizm merkezleri hakkında bilgi toplamaya devam edin. Rotanızı bir an önce belirleyin ve kendi turunuzu planlamak için ucuz uçak bileti seçeneklerini gözden geçirmeye başlayın.

Portekiz

İber Yarımadası’nda yalnızca Atlas Okyanusu ile çevrili kıyıları bulunan, Avrupa’nın güneybatısında yer alan Portekiz de tarih boyunca Endülüs Emevileri ve Romalılara ev sahipliği yaptı. Bunun yanında İspanya’dan farklı olarak Yunanlar ve Cermenlerin de hakimiyetine giren ve bu nedenle İspanya ile kültürel ve tarihi bakımdan farklılıklar gösteren Portekiz, Portu ve Cale şehirlerinin birleşimi ile 5’inci yüzyıldan günümüze Portekiz olarak evrilen bir isme sahip olan ülke, tarihte Brezilya’dan Filipinler’e kadar uzanan farklı bölge ve ülkelerde geniş topraklara sahip olan bir ülke olarak biliniyor.

Elbette pek çok noktada İspanya ile etkileşimleri ve ortak paydaları, seyahatiniz sırasında göreceğiniz tarihi eserler, tadacağınız lezzetler ve kültüre dair edineceğiniz bilgilerde çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor.

Lizbon

Ülkeyi ikiye bölen Tejo Nehri, adeta ülkenin iklimlerini de ikiye bölüyor. Bir taraf daha serin ve yağmurlu iken, diğer tarafta daha ılıman ve kuru bir iklim hakim oluyor. Portekiz’in başkenti Lizbon, Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu bir konumda bulunuyor. Tıpkı Madrid gibi metropol ve başkent niteliklerinin yanında tarihi dokusuyla son derece dikkat çeken Lizbon’un Antik Yunan’da dahi farklı hikayelere sahip olduğu biliniyor.

Öyle ki Yunan Mitolojisi’nde bir kral olan Odisseas’ın Truva şehrinin düşmesinin ardından kaçarken bu bölgeye sığındığı ve bu dönemde bu şehre Olissipo adı verildiği, bugün Lizbon adının da buradan geldiği rivayet ediliyor.

Lizbon, Portekiz
Lizbon, Portekiz

Gotik, Barok ve Roma Dönemi mimarisinden eşsiz eserlerin bulunduğu, eski kent meydanları, festivalleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle Lizbon, seyahatiniz boyunca benzersiz kareler yakalamanız için size muhteşem görüntüler sunacak.

Porto

Lizbon’dan sonra ülkenin bir diğer yoğun ziyaretçi çeken şehri de kuşkusuz ki Porto. Dünyaca ünlü üzüm bağlarına ve bu üzümlerden elde edilen ürünlere sahip olan şehir, aynı zamanda 4’üncü yüzyılda da olduğu gibi hala çok önemli bir liman kenti konumunda bulunuyor. Dolayısıyla turizmin yanı sıra bir ticaret merkezi olarak da yoğun uçuş trafiği yaşıyor.

Porto, Portekiz
Porto, Portekiz

Porto’da bulunan Porto Şarap Müzesi ve Soares Dos Reis Ulusal Müzesi en fazla ilgi gören, gezilip görülecek yerler arasında yer alıyor. Ancak belki de en ilginç ve ilgi çekici bir diğer yer ise Romantizm Müzesi olarak dikkati çekiyor.

Kristal Saray Bahçeleri’nde bulunan bir yapıda bulunan Romantizm Müzesi, aslında romantizm akımının eserleri olan İngiliz porselenleri, gümüş çatal bıçak takımları, kristal süs eşyaları ve benzeri eşyaların bulunduğu bir malikane. Dilerseniz siz de Romantizm Müzesi’ni ve daha fazlasını görmek üzere Porto’nın birbirinden keyifli turistik bölgelerine ve yerlerine gidebilir, bunun için İber Yarımadası’ndaki turunuza Porto’yu mutlaka ekleyebilirsiniz.

Porto, Portekiz
Porto, Portekiz

İber Yarımadası, elbette yalnızca bu destinasyonlardan ibaret değil. Yarımadanın özellikle saklı kalmış hikayeleri, tarihi yerleri, birbirinden ilgi çekici tarihi yapıları ve tarihten günümüze yaşatılan kendine özgü kültürel yapısı hem şehirlerde hem de kasabalarda keşfedilmeyi bekliyor. Siz de İber Yarımadası’nın güzelliklerini görmek ve yerinde tecrübe etmek için daha fazla beklemeyin.

Aerobilet, ucuz uçak bileti seçenekleri ve seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olacak daha pek çok seyahat ürünlerine en uygun fiyatlarla sahip olmanız için hizmet vermeye devam ediyor. Hemen siz de uçak biletlerini sorgulamaya başlayın ve rotanızı çizmek için daha fazla beklemeyin. İber Yarımadası’nda unutulmaz bir tura hazır olun!