Parma Uçak Bileti ile İtalya’ya Keyifli Bir Yolculuk

0
576
Parma Uçak Bileti ile İtalya'ya Keyifli Bir Yolculuk
Parma Uçak Bileti ile İtalya'ya Keyifli Bir Yolculuk

Parma uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz, Kuzey İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesindeki en büyük şehirlerden biri olan Parma, özellikle salam ve peynirleriyle dünya çapınca ünlü. 192.000 nüfusuyla bu güzel şehir, Tunç Çağı’ndan beri İtalya’nın gelişiminde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Orta Çağ’da Parma, Franklar tarafından yönetildi ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir parçasıydı, ancak 1200’ler boyunca Guelphler ve Ghibellinler arasındaki savaşta yutuldu. 1800’lü yıllarda ise şehir, Napolyon’un yönetiminde Fransa tarafından istila edildi ve daha sonra da 1860’da İtalya Krallığının bir parçası oldu. Uzun tarihinde çeşitli kültürlerden ve egemen imparatorluklardan etkilenen Parma, tarihi bir bolluğa sahip. Parma gezinizde arkeolojik siteler ve fantastik dini yapılar görerek harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Büyüleyici Parma Katedrali, ilginç Glauco Lombardi Müzesi ve Ulusal Galeri’ye kadar bu güzel İtalyan şehrinde herkesin zevkine ve ilgi alanlarına uygun bir şeyler var. Fantastik yapılar bir yana Parma, dünyaca ünlü yemekler sunan muhteşem restoranlara ve kafelere de ev sahipliği yapıyor.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla Parma uçak bileti alabilir ve bu güzel İtalya şehrini doyasıya gezebilirsiniz.

Parma Yemek ve Şarap Turları

İtalya, yemek ve şarap konusunda dünyaca ünlü ve Parma gezinizde de bu muhteşem lezzetleri tatma şansı bulacaksınız. Ülkenin mutfak geleneğini keşfetmek istiyorsanız, Parma gezinizde birçok yemek ve şarap turundan birine katılabilirsiniz.

Parma Yemek ve Şarap Turları
Parma Yemek ve Şarap Turları

İtalyan mutfağının en iyi malzemeleri Parma’dan geliyor. Bu eğlenceli turlar parmesan peyniri veya Parma jambonunun nasıl yapıldığını size detaylı olarak gösterecek. Pek çok tur şarap üretimine ve tadımlarına odaklanarak sizi şarap imalathanelerinde de gezdiriyor.

Parma’da Görülecek Yerler

Parma Katedrali

Kutsal Bakire Meryem’e adanan Parma Katedrali, İtalya’daki Romanesk katedrallerin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor ve özellikle muhteşem iç mekan freskleriyle ilgi çekiyor. Parma uçak bileti alarak gezeceğiniz Duomo Meydanı’nda tarihi kent merkezinde bulunan katedral, Parma şehri için büyük bir öneme sahip. Parma Katedrali’nin ön cephesinde bir dizi büyük süslü kemer bulunur ve kilisenin yanındaki devasa bir kamp gemisi görülmeye değer.

Parma Katedrali
Parma Katedrali

İç kısımda ise katedral çok güzel bir dekorasyona sahip ve orta kısım ana kubbe üzerindeki çarpıcı fresklerle göz kamaştırıyor. Bakire Meryem’i betimleyen ve Correggio tarafından boyanmış olan bu freskler, bugün bile rengarenk ve Rönesans sanatının güzel bir örneği olarak ilgi görüyor.

Parma Vaftizhanesi

Parma’nın ana vaftizhanesi olan bu yapı, Parma Katedrali’nin yanına duruyor. Çevredeki binaların üzerinde yükselen vaftizhane, bazı fantastik dış sanat eserlerine ve kemerlere sahip.

Parma Vaftizhanesi
Parma Vaftizhanesi

Parma Vaftizhanesi’nin dış tasarımı büyüleyici bir manzara sunarken, iç bölümler de ayrıntılı freskler ve mermer heykeller ile kaplı. Sekizgen duvar panellerinin her biri 13. ve 14. yüzyıllarda boyanmış ayrı bir fresk içerir ve yüksek duvar bölümlerinde önemli İtalyan heykelleri yer alır. Tavan bölümlerinde ise her biri farklı bir dini figürü gösteren muhteşem bir tablo göreceksiniz.

Giuseppe Garibaldi Meydanı

Parma’nın çok sayıda büyüleyici meydanı var, ancak en önemi meydan, Parma Katedrali’nin güneyinde bulunan Giuseppe Garibaldi Meydanı’dır. Bu devasa meydan, anıtsal Governatore Sarayı, Comune Di Parma ve Havari Aziz Paul Kilisesi gibi önemli yapılarla çevrili durumda.

Parma uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz Governatore Sarayı’nın önünde duran, İtalya’nın birleşmesinde etkili olan Giuseppe Garibaldi’nin bronz bir heykeli turistlerin çok ilgisini çekiyor. Giuseppe Garibaldi Meydanı, dinlenmek için harika bir yer ve tadını çıkarabileceğiniz pek çok mağaza, restoran ve kafeyle dolu.

Parma Farnese Tiyatrosu

Pilotta Sarayı kompleksi içinde yer alan Farnese Tiyatrosu, İtalya’da günümüzde ayakta duran ahşap tiyatroların en ünlü örneklerinden biri olarak turistlerin akınına uğruyor.

Farnese Tiyatrosu, 1600’lerde kuruldu ve o zamanlar dünyanın en büyük tiyatrosuydu. Tarihi tiyatro 4.500 kişilik bir kalabalığa ev sahipliği yapabiliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde hasar görmesine rağmen tiyatro restore edildi. Günümüzde ahşap oturma yerlerinin ve duvarların şaşırtıcı detaylarına hayran olabilirsiniz.

Yarım daire şeklindeki oturma alanları, Parma’nın zengin elitleri için tasarlanmış bir dizi süslü ahşap kemerle çok etkileyici görünüyor.

Evangelist Aziz John Kilisesi

Parma Katedrali’nin arkasına sıkışmış bir başka fantastik kilise de 1500’lerde Rönesans döneminde inşa edilen Aziz John Evanjelist Kilisesi’dir. Katedralle aynı pembe mermerden yapılmış olan kilisenin ön cephesi, Romanesk bir tarza sahip, ayrıca son derece ayrıntılı heykeller ve 73 metre yüksekliğinde bir çan kulesi içeriyor.

İçeride ise kilisenin paha biçilmez dini sanat eserlerini ve güzel dekorasyonunu göreceksiniz. Ünlü sanatçı Correggio’ya ait pek çok çarpıcı eser bu kilisede sergileniyor. Burada, eski el yazmaları ve kodeksleri sergileyen kiliseye bitişik bir manastırı da gezebilirsiniz.

Parma Pilotta Saray Kompleksi

Bu devasa kompleks, Parma’daki en büyük komplekslerden biri ve Torrente Parma Nehri’nin kıyısında güzel bir arazide bulunuyor. 1500’lerin sonunda inşa edilen kompleks, bir kraliyet sarayı ve bir mahkeme dahil olmak üzere çeşitli tarihi yapılar içeriyor.

Parma Pilotta Saray Kompleksi
Parma Pilotta Saray Kompleksi

Yapının bazı bölümleri bitmemiş olarak kaldı. Bu nedenle süslü cepheler ve güzel kemerli yürüyüş yolları ile birlikte düz taş mimarinin garip bir kombinasyonunu burada görebilirsiniz. Kompleksin içinde Ulusal Galeri, Palatine Kütüphanesi ve muhteşem Farnese Tiyatrosu’nu bulacaksınız.

Parma Ducale Parkı

Parma’nın birçok güzel parkı var, ancak hiçbiri geniş Ducale Parkı kadar güzel ve çarpıcı değil. Bu devasa park, Parma’daki merkezi rekreasyon alanlarından biri ve halk arasında “Bahçe” olarak biliniyor. Pilotta Sarayı’nın bitişiğindeki nehrin karşısında bulunan parka kolayca erişebilirsiniz.

Park boyunca ağaç ve bitkilerle kaplı çeşitli güzel yürüyüş yollarının yanı sıra güzel bir yapay gölle çevrili etkileyici Trianon Çeşmesi’ni de bulacaksınız. Kusursuz tasarlanan parkın düzeni ve estetiği harikadır. Parma gezinizde dinlenecek bir yer arıyorsanız Ducale Parkı mutlaka uğramanız gereken bir yer.

Parma Governatore Sarayı

1200’lerde inşa edilen bu tarihi bina, yüzlerce yıldır büyük bir hükümet binası olarak hizmet veriyor. Barok ve Neo Klasik tarzda tasarlanmış olan saray güzelliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Governatore Sarayı
Governatore Sarayı

Bu devasa yapıyı Garibaldi Meydanı’nda bulabilirsiniz. Governatore Sarayı, meydanın büyük bir kısmını kaplayarak devasa çan kulesindeki büyük bir saatle ve çevresindeki yapıların üzerinde yükselen kuleleriyle harika bir manzara oluşturuyor. Governatore Sarayı içerisinde sürekli olarak değişen modern kreasyonlar ve sergiler sunan Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi yer alıyor.

Parma Ulusal Arkeoloji Müzesi

Pilotta Sarayı kompleksi içinde yer alan bir başka güzel tesis olan Parma Ulusal Arkeoloji Müzesi, 1790’da kuruldu ve o zamandan beri etkileyici bir antik eser ve kalıntı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Parma gezinizde göreceğiniz geniş koleksiyonda ise Yunan tanrısı Zeus’un başı, Palatine Tepesi’ndeki kazılardan getirilen eserler, çeşitli eski Mısır buluntuları, antik Yunan vazoları ve seramik koleksiyonu yer alıyor. Emilia-Romagna bölgesinden toplanan Bronz Çağı ve Demir Çağı buluntularının harika bir sergisini de mutlaka görmenizi öneririz.

Parma Torrechiara Kalesi

Parma’dan günübirlik bir gezi arıyorsanız, sakin Torrechiara köyü size farklı bir deneyim sunacak harika bir yer. Bu büyüleyici köye Parma merkezinden arabayla yaklaşık 35 dakikada ulaşılabilirsiniz. Torrechiara köyü, Parma’nın güneyinde bulunur ve yolculuk sırasında güzel İtalyan kırsalının manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.

Parma Torrechiara Kalesi
Parma Torrechiara Kalesi

Bu köyün ana cazibe merkezi, 1400’lerde inşa edilen muhteşem Torrechiara Kalesi’dir. Bu muazzam yapı, köyü ve çevredeki bölgenin panoramik manzarasını sunan küçük bir tepede gururla yükseliyor.

Kalenin dış mimarisi mükemmel bir durumda ve iç kısmı da çok iyi korunmuş. Ünlü Camera d’Oro (Altın Oda) da dahil olmak üzere zarif bir şekilde dekore edilmiş odaları keyifle gezebilirsiniz.

Parma Ulusal Galerisi

Bu etkileyici sanat galerisi, Parma’nın tarihi eski kent merkezindeki Pilotta Saray kompleksinin sınırları içinde yer alıyor. Göreceğiniz koleksiyon zaman içinde geliştirilmiş ve eserlerin bir kısmı Rönesans döneminden bu yana biriktirilmiştir.

Sergide yer alan önemli sanatçılar arasında ise Leonardi da Vinci, Anthony Van Dyck, Correggio ve Canaletto bulunuyor. Sanatseverler için bu müze çok değerlidir ve koleksiyonlara dahil olan eserlerin çeşitliliği ve kalitesi dikkat çekicidir.

Parma Regio Tiyatrosu (Kraliyet Tiyatrosu)

Parma uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Pilotta Sarayı’nın yanında bulunan Regio Tiyatrosu, Parma şehrindeki bir başka çarpıcı tiyatro ve bugün hala kullanılıyor. Regio Tiyatrosu’nun dış kısmı oldukça sade görünse de, bu yapının içi ilahi güzelliktedir. Bu tiyatro, İtalya’nın en güzel tiyatrolarından biri olmasıyla ünlü.

Parma Regio Tiyatrosu (Kraliyet Tiyatrosu)
Parma Regio Tiyatrosu (Kraliyet Tiyatrosu)

1400 kişi kapasiteli tiyatro, samimi bir dekorasyona sahip ve oturma alanları sahneye çok yakın. Dairesel oturma planı, kırmızı kadife ve altın süslemelerle dekore edilmiş. Regio Tiyatrosu’nu gezerken tavandaki ve duvarlardaki süslü dekorasyona da özellikle dikkat etmenizi öneririz.

Parma Botanik Bahçesi

Parma Üniversitesi tarafından idare edilen bu botanik bahçesi, şehir merkezinde Martiri della Liberta Caddesi üzerinde bulunuyor. Bu güzel bahçenin arazisinde, farklı bitki ve ağaç türleri arasında keyifli bir gezinti yapabilirsiniz.

Dikkate değer bölümler arasında ise su menekşeleri ve su mercimeği gibi çeşitli su bitkileri, ayrıca ginkgo ve manolya gibi çiçek türleri bulunuyor. Çok çeşitli tropik bitkiler ve tropik meyveler içeren birkaç farklı yeşil evi de burada görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Santa Maria della Steccata Tapınağı

Parma’nın merkezindeki bir başka güzel kilise olan Santa Maria della Steccata Tapınağı, büyüleyici bir Rönesans tasarımına sahip ve oldukça güzel bir yapı. Dış mimarinin simetrik olmasına ve birkaç yuvarlak kule bulunmasına rağmen, burada asıl ilgi çekici yer iç mekandır. Çok sayıda renkli freske ve süslü bir dekorasyona sahip olan iç mekanda keyifle gezebilirsiniz.

Parma uçak bileti alarak gezeceğiniz tapınağın dört dairesel kulesinin her biri altın süslemeli bir tavana sahip, ancak merkezi kubbe buradaki en önemli ve güzel yapı. Parlak mavi renklerle boyanmış olan ana freskler ise İncil’den pek çok sahneyi resmediyor ve ünlü Parma sanatçısı Bernardino Gatti tarafından tasarlanmışlar.

Parma Uçak Bileti ile Glauco Lombardi Müzesi’ni Gezin

Bu güzel müze, efsanevi İtalyan komutanların ve imparatorların çarpıcı dünyasına eşsiz bir bakış sunuyor. Parma’nın merkezindeki Pace Meydan’ında bulunan Glauco Lombardi Müzesi, şehirde bir yürüyüş turu sırasında ziyaret edilebilecek harika bir yer ve sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak.

Burada, İtalyan komutanların kişisel yaşamına ve onların hayatına odaklanan fotoğrafların, eserlerin ve kişisel eşyaların mükemmel bir koleksiyonunu bulacaksınız.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla kolayca Parma uçak bileti alabilir ve size büyüleyici tarihi yapılar sunacak bu güzel şehri keyifle gezebilirsiniz.