Priştine Uçak Bileti ile Osmanlı Mirasına Yolculuk

0
651
Priştine Uçak Bileti ile Osmanlı Mirasına Yolculuk
Priştine Uçak Bileti ile Osmanlı Mirasına Yolculuk

Priştine uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz bu güzel şehir, Avrupa’nın en genç başkenti ve Balkan Yarımadası’nın en güzel şehirlerinden biri. Priştine, Budapeşte veya Saraybosna gibi diğer Doğu Avrupa bölgelerinin cazibesine sahip değil ancak bu şirin şehir, herkesin yaşamlarında en az bir kez ziyaret etmesi gereken çok ilginç bir yer. Priştine’de Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma onlarca tarihi kilise, cami ve küllüye göreceksiniz.

Kosova, Balkanların çok özel bir ülkesi ve burada keşfedilecek pek çok güzel şey var. Kosova, 1998 ve 1999 yıllarındaki Kosova Savaşı ile ünlü, ancak Kosova’nın tarihinin bu üzücü kısmını artık geçmişte kaldı ve şu anda ülke bütün dünyadan turistlerin ilgisini çekiyor. Bir zamanlar savaşın parçalara ayrıldığı Kosova, artık turistler için çok güvenli bir ülke ve her yıl yüz binlerce turisti ağırlıyor.

Kosova, komşuları olarak Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk ve Karadağ ile birlikte kendi özel kültürüne sahip. Başkent Priştine ise çok sayıda eski ve modern turizm merkezine ev sahipliği yapıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanmanıza gerek kalmadan şehri kolayca gezip keşfedebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok harika konaklama seçeneğini de Priştine’de bulacaksınız. Aerobilet ayrıcalıklarıyla Priştine uçak bileti alarak Osmanlının Balkan Yarımdası’ndaki mirasını yakından görecek ve harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Kosova’ya Nasıl Gidilir?

En iyi fiyatlarla Priştine uçak bileti alabilir ve Priştine Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Burası Kosova’daki tek uluslararası havaalanı. Buradan Avrupa’daki büyük şehirlere her gün sayısız uçuş var, ancak isterseniz Kosova’ya başka bir Balkan ülkesinden kara sınırıyla da girebilirsiniz.

Kosova’da resmi dil ülke genelinde seyahat ederken farklılık gösteren Sırpça ve Arnavutça. İngilizce de önemli turistik noktalarda yaygın olarak konuşuluyor. Araba sürmeyi planlıyorsanız, Kosova’da muhteşem manzaralar göreceksiniz ve genel olarak bu ülke, Balkanlar’da dolaşmak için harika bir yer.

Priştine’de Gezilecek Yerler

Merkezi Priştine’nin turistik mekanlarına yürüyerek ulaşarak güzel bir sanat ve kültür karışımını görebilirsiniz. Zengin mimari, Priştine’deki ana ilgi odağı ve gezinizde göreceğiniz asırlık camilerden tuhaf bir şekilde tasarlanmış kamu binalarına kadar uzanan yapılar, geçmişi ve bugünü harmanlıyor.

Priştine Yenidoğan Anıtı

Bu ünlü anıt, 17 Şubat 2008’de Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlık ilan ettiği tarihte şehre yerleştirildi. Yenidoğan Anıtı, bağımsızlığın ve yeni bir ulusun doğuşunun sembolü olarak ilgi çekiyor.

Yenidoğan Anıtı, her yıl 17 Şubat’ta yeniden farklı renklere boyanıyor ve Priştine turistik mekanlarını göreceğiniz yürüyüş turu için iyi bir başlangıç ​​noktası. Şehrin en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan Yenidoğan Anıtı’nı görerek bu unutulmaz gezinize başlayabilirsiniz.

Priştine Sultan Mehmet Fatih Camii

Yerli halkın dediği şekliyle İmparatorluk Camii, 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in emri üzerine inşa edilmiş muhteşem bir şaheser. Kosova’nın en önemli camilerinden biri olan Sultan Mehmet Fatih Camii’nin minaresi 1955’teki deprem sırasında çöktü ama aslına uygun olarak yeniden yapıldı.

Priştine Sultan Mehmet Fatih Camii
Priştine Sultan Mehmet Fatih Camii

Sultan Mehmet Fatih Camii’nin dış mimarisinin güzelliğinin yanında güzel iç mekanlar ve ana girişin üstüne çarpıcı boyalı tavanlar da çok dikkat çekici.

Priştine Kafe kültürü

Priştine uçak bileti alarak gezeceğiniz bu başkentte balkanların en iyi kahvelerinin tadına bakabilir ve birbirinden güzel tasarımlı kafeler bulabilirsiniz. Oldukça ekonomik fiyatlarla dünyanın pek çok yerinden gelen kahvelerin tadına bakabileceğiniz Priştine, kahve sevenler için tam bir cennet.

Priştine şehrinin sokakları kafelerle dolu ve her birkaç adımda karşınıza harika bir kafe çıkacak. Bazıları otantik ve yerel olan kafelerin bazıları ise son derece şık ve modaya uygun olarak tasarlanmış. Burada hoşunuza gidecek bir kafe bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Priştine Kafe kültürü
Priştine Kafe kültürü

Priştine merkezinde bulunan Dit Nat ve Half & Half Cafe, şehri gezen turistlerin en çok ilgisini çeken kafeler arasında. Priştine’da kafeler çok seviliyor çünkü kafelerde sohbet etmek Balkanlardaki yerli halkın en sevdiği eğlence etkinlik ve Kosova’da genç nüfus arasında işsizlik oldukça fazla.

Priştine’nin Hareketli Sokakları

Priştine, diğer Avrupa şehirleriyle kıyaslandığında çok hareketli sokak ve caddelere sahip. Tıpkı kalabalık kafeler gibi Nene Tereza Bulvarı gibi yaya caddeleri de her zaman yukarı ve aşağı yürüyen insanlarla dolu.

Priştine’nin Hareketli Sokakları
Priştine’nin Hareketli Sokakları

Priştine’de gezerken yağmur veya kar yağışlarında bile sokakları dolduran insanları göreceksiniz. Pek çok cadde; etkileyici fıskiyeler, çeşmeler ve parklarla süslü, bu da Priştine şehrinin yürüyerek keşfetmek için ideal bir yer yapıyor.

Priştine Jashar Paşa Camii

15. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilen Jashar Paşa Camii, 19. yüzyılda Vali Jashar Paşa tarafından restore edildikten sonra bu adı almış. Jashar Paşa Camii, ilginç bir şekilde Neo-Rönesans mimari tarzıyla inşa edilmiş çok etkileyici bir yapı. 2015 yılında Türkiye hükümetinden hediye olarak tamamen yenilenen bu caminin, Türk barok tarzını gösteren canlı iç mekanları da ilgi çekiyor.

Günümüzde Jashar Paşa Camii, bir arkeoloji müzesi olarak da hizmet veriyor ve koleksiyonlarında 6000 yıllık tanrıça heykelleri ile tarih sevenlerin çok ilgisini çekiyor.

Priştine Gençlik ve Spor Merkezi

Yenidoğan Anıtı’nın yakınında bulunan Priştine Gençlik ve Spor Sarayı, çok merak uyandırıcı bir tasarıma sahip. Ayrıca bu merkez, Priştine’nin yaşlı vatandaşlarının gelirlerini arttırmak için elde ettiği gelirlerinin yarısını bağışladığı için de ülkede çok seviliyor. Pek çok mimarlık ödülü alan yapı, eşsiz tasarımıyla Priştine şehrinin sembollerinden birine dönüşmüş durumda.

Priştine Rahibe Teresa Bulvarı

Priştine’nin en hareketli yeri olan bu trafiğe kapalı alan, şehir merkezini işaret ediyor. Rahibe Teresa Bulvarı, Grand Hotel’de başlıyor ve eski Union Hotel binasında bitiyor. Tarihi Union Hotel ise savaştan sonra büyük bir utanç olarak görülen Benetton mağazasına dönüştürülmüş durumda. Rahibe Teresa Bulvarı’nda gezerken pek çok güzel kafe ve mağaza bularak keyifli bir yürüyüş yapacaksınız.

Priştine Milli Kütüphane

Priştine’nin başka bir mimarlık harikası olan Milli Kütüphane, Avrupa’nın en tuhaf görünümlü yapılarından biri olmasıyla ünlü. Zincirlerle sarılı gibi görünen bir kubbe ve küp karışımı yapı, şehrin en çok fotoğraflanan simgelerinden biri.

Priştine Milli Kütüphane
Priştine Milli Kütüphane

Milli Kütüphane, özellikle karlı günlerde harika görünüyor. Kütüphanenin içinde ise binlerce el yazması kitap ve pek çok arşive ulaşabilirsiniz.

Soma Kitap İstasyonu

Priştine uçak bileti alarak başlayacağınız gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Soma Kitap İstasyonu, gençler arasında çok popüler olan yerel bir kurum ve Priştine’ye gelen neredeyse bütün ziyaretçiler mutlaka buraya geliyor. Ağaçlarla süslü bahçe öğle yemeğinde hareketleniyor, mekanın içi ise kırmızı tuğlalı endüstriyel raflarla kaplı ve çok rahat bir ortama sahip.

Burada hem kahvenizi yudumlayarak kitap okuyabilir hem de muhteşem yemekler tadabilirsiniz. Yemekler ton balıklı salata, dana carpaccio, ızgara balık, biftek ve mezeler gibi Akdeniz’in çeşitli lezzetlerini birleştiriyor.

Rönesans Restoran

Kosova’nın mutfak dünyasını keşfetmek için uğrayabileceğiniz en iyi yerlerden biri de Rönesans Restoran. Bu atmosferik yer, Priştine’nin en iyi korunan sırrı olabilir. Ahşap duvarlar, taşlarla kaplı geleneksel bir yemek odasına açılıyor ve restoranda yerel şarapları, lezzetli yöresel mezeleri ve gurme şefler tarafından hazırlanan etli ana yemekleri tadabilirsiniz.

Rönesans Restoran
Rönesans Restoran

Restoranda bir menü yok ve masaya sadece bir dizi farklı yemek getiriliyor. Burada hem birbirinden lezzetli Kosova yerel lezzetlerinin hem de muhteşem atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Büyüleyici Prizren Şehri

Şehir üzerindeki bir tepede yükselen antik kalesi, güzel camileri, tarihin kiliseleri ve kırmızı çatılı evler arasındaki huzurlu Prizren Bistrica Nehri ile Prizren şehri, Balkanların en fotojenik şehirlerinden biri. En iyi Prizren panoramasını görmek ve şehri hayranlıkla izlemek için tepedeki Prizren Kalesi’ne 30 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Büyüleyici Prizren Şehri
Büyüleyici Prizren Şehri

Prizren şehri ayrıca mücevherleri ve moda butikleri ile de ünlü, bu yüzden yerel tasarımcıların giysilerine bakmayı da ihmal etmeyin. Yürümekten yorulduğunuzda, nehir kenarındaki banklardan birinde oturun ve manzaranın tadını çıkarın veya yerel mutfağın tadına bakmak için şirin restoranlardan birine uğrayın.

Kosova Hükümet Binası

Kosova Hükümet Binası, 1999 Kosova Savaşı sırasında bombalandıktan sonra yenilenen önemli bir bina. Bina, özellikle önünde duran devasa heykel ile ilgi çekiyor. Arnavutluk milli kahramanı olan Skanderbeg’in heykeli, Balkanlar’ın bu bölümünü dolaşırken sık sık karşınıza çıkacak bir simge. Skanderbeg, tarihi kayda göre şu andaki Arnavut nüfusun varlığına dayanan bir vatan fikri olan ve Büyük Arnavutluk kavramını ilk ortaya atan kişi.

Priştine Saat Kulesi

19. yüzyıldan kalma saat kulesi, şehrin eski Osmanlı bölümlerini gezerken karşınıza çıkacak etkileyici bir yapı. Osmanlı döneminde inşa edilen saat kulesi, bugün hala aktif olarak kullanılıyor. Bir jeton alarak saat kulesinin zirvesine çıkabilir ve Priştine şehrinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Kosova Etnoloji Müzesi

Priştine’de ziyaret etmek için gerçekten ilginç bir yer de Kosova Etnoloji Müzesi. Ücretsiz turlarla gezebileceğiniz bu etkileyici müze, Balkanlar’da insanların geçmişte nasıl yaşadıklarını, geçmiş dönemdeki araçları ve mobilyaları görerek bölgenin tarihini öğrenmenizi sağlıyor.

Kosova Etnoloji Müzesi, , 18. yüzyıldan kalma Emin Gjiku Külliyesi’nin içinde yer alıyor ve koleksiyonlardaki eserler kadar tarihi küllüye de çok ilgi çekiyor.

Priştine Günlük Gezileri

Priştine şehri, Kosova’yı keşfetmek için harika bir üs görevi görüyor, çünkü şehir Kosova’da merkezi bir konumda bulunuyor ve buradan hemen her yere kısa otobüs yolculuklarıyla ulaşabilirsiniz.

Priştine Günlük Gezileri
Priştine Günlük Gezileri

Burada en uzun yolculuk, önemli bir turizm şehri olan Prizren şehrine yapılıyor, bu da yaklaşık 2 saat sürüyor ve 4 Euro tutuyor. Prizren, özenle korunmuş mimarisi ve tarihi atmosferiyle Kosova’nın en güzel şehirlerinden biri ve Priştine gezinizde bu şehre de mutlaka uğramanızı öneririz.

Rugova Kanyonu

25 kilometre uzunluğuyla ve 1.000 metreye varan derinliğiyle Rugova Kanyonu, Avrupa’nın en etkileyici kanyonlarından biri olarak doğa sevenlerin ilgisini çekiyor. Pec Bistrica Nehri’nin suları dağlara doğru nefes kesen bir yoldan geçiyor ve ortaya inanılmaz manzaralar çıkıyor. Rugova Kanyonu’nu rehberli bir turla gezebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Rugova Kanyonu
Rugova Kanyonu

Peja şehri, kanyonda ve çevresindeki dağlarda yürüyüş yapmak için iyi bir başlangıç ​​noktası görevi görüyor ve Rugova Kanyonu çevresinde iyi tasarlanmış pek çok yürüyüş rotası bulunuyor.

Pec Patrikliği Manastırı

Priştine uçak bileti alarak yakından göreceğiniz bu güzel 13. yüzyıl Ortodoks manastırı, Rugova Kanyonu’nun girişinde yer alıyor ve turistlerin çok ilgisini çekiyor. Etkileyici mimarisi ile kartpostallara da konu olan Pec Patrikliği Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edildi ve özenle korunuyor. Kanyon gezinize başlamadan önce Pec Patrikliği Manastırı’nın hem dış mimarisini hem de iç mekanlarının benzersiz dekorasyonunu inceleyebilirsiniz.

Kosova Ulusal Galerisi

Bu mükemmel kültürel mekan, Kosova sanatına çağdaş bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve modern eserlerle dolu galerileriyle ilgi çekiyor. Kosova Ulusal Galerisi’nin sergileri sık ​​sık değişiyor ve galeri alanı sadece tek bir sanatçıya veriliyor. Galerinin etkinlik takvimini inceleyebilir ve Kosova’nın modern sanat dünyasını keşfe çıkabilirsiniz.

Priştine Uçak Bileti Alarak Büyüleyici Mermer Mağarasını Gezin

Bu muhteşem mağaraların çoğu hala keşfedilmemiş, ancak ulaşılabilir kısımlar doğanın gerçek bir şaheserini gözlerinizin önüne serecek. Mermer Mağarası’nın en düşük seviyelerinde, bazıları 10 metre derinliğe kadar ulaşan 33 mağara gölü var. Doğa fotoğrafçılarının çok sevdiği bir yer olan Mermer Mağarası, Priştine’ye 20 km uzaklıkta ve burayı şehirde kolayca bulabileceğiniz rehberli turlarla ziyaret edebilirsiniz.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla Priştine uçak bileti alarak size muhteşem tarihi yapılar ve doğa manzaraları sunacak Kosova başkentini keşfe çıkabilirsiniz.