Erzurum uçak bileti ile evliyalar şehrine yolculuk

0
2029
Erzurum uçak bileti ile evliyalar şehrine yolculuk
Erzurum uçak bileti ile evliyalar şehrine yolculuk

Erzurum uçak bileti ile evliyalar şehrine yolculuğa çıkın. Tarihi eserleri, kayak merkezleri ve kış festivalleriyle turistleri çeken şehir Erzurum, ziyaretçilerine keyifli ve eğlenceli bir gezi vadediyor. Daha çok kış tatili için tercih edilen, yaz aylarında tarihi geziler yapmayı sevenlerin akınına uğrayan ve Doğu Anadolu’daki en kalabalık şehirler arasında ikinci sırada yer alan bu şehir hakkında merak ettiğiniz her şeyi Erzurum gezisi blog yazımızda bulabileceksiniz. Ayrıca Erzurum uçak bileti alırken seyahatinizi nasıl bütçenizi sarsmadan gerçekleştirebileceğinize dair ipuçları da vereceğiz.

Erzurum’un evliyalar şehri olarak tanınmasının nedeni; tarih boyunca burada âlim olmaları, cömertlikleri, iyilikseverlikleri ve nasihatleriyle tanınmış evliyaların yaşamış olması. İslâmiyet’i anlatan Abbas Mehdi, Abdurrahman Gazi, Alvarlı Muhammet Lütfi Efe, Cafer Efendi, Habip Baba, Pir Ali Baba, Osman Efendi, Taşkesenli Ahmet Efendi gibi evliyalar burada yaşamışlar. Erzurum ayrıca Külhancı Baba efsanesi, Çoban Dede efsanesi gibi Anadolu efsanelerinin de anlatıldığı bir şehir olmuş.

Erzurum gezisi blog yazımızın bu kısmı şehrin tarih boyunca ev sahipliği yaptığı toplumlarla ilgili. Tarih boyunca burada Sasanilerden Kimmerlere, Bizanslılardan Perslere, Romalılardan Araplara ve Selçuklulara kadar pek çok toplum yaşamış. Bu toplumlar şehre tarihi ve kültürel eserler bırakmışlar. Bu eserleri görmek için her yıl Erzurum gezi turları ile çok sayıda turist buraya geliyor. Ancak sadece bu eserleri görmek için değil; Palandöken kayak merkezinde kış tatili yapmak için de, turistler bir Erzurum uçak bileti alarak buraya geliyorlar.

Erzurum karasal iklime sahip olmasına rağmen Türkiye’de çok gezilen yerler arasında bulunuyor. Burada hem farklı bir bitki örtüsü hem de Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi gibi görülesi doğal güzellikler bulunuyor. Burada hem trekking hem de kamp yapılacak yerler var ki, bunlar Erzurum gezilecek yerler listemizi kabartıyor.

Erzurum gezi turları ile gelen turistlerin aradığı değerli taşların basında altın ya da gümüş değil; Oltu taşı geliyor. Türkiye topraklarından çıkarılan 5 değerli taş çeşidinden biri olan Oltu taşı, Erzurum’da Oltu ilçesinde çıkarılan ve sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bilinen değerli taşlardan biri. Bu taşla tespihlerden kolyelere, yüzüklerden broşlara pek çok takı yapılıyor. Sadece bu taşlardan yapılan takıları görmek ve almak için dünyanın çeşitli yerlerinden gezginler, turistler ve meraklılar; bir Erzurum uçak bileti alarak buraya geliyorlar.

Erzurum’un Türkiye’nin önemli ilçeleri arasında olmasının bir nedeni de, şehrin Cumhuriyet tarihinde aldığı roldür. Tarihi şekillendiren adımların atıldığı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Kongresi’ni gerçekleştirdiği Erzurum, kurtuluş mücadelesinin başladığı şehir olmasıyla büyük önem taşıyor.

Erzurum’a Nasıl Gidilir?

Erzurum uçak bileti alarak seyahat edebileceğiniz bu şehirde, ulaşım açısından hiç zorlanmadan gezebilmeniz mümkün. Üstelik uçak biletinizi Aerobilet’in sunduğu avantajlarla kolayca alabilirsiniz. Aerobilet’ten avantajlı ve ucuz uçak bileti almak için fiyat alarmını kurmanız yeterli.

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?

Erzurum’da hem kış turizmi hem de yaz turizmi yapıldığı için, buraya yılın her zamanı gidebiliyor, güzel bir tatil yapabiliyorsunuz. Erzurum gezilecek yerler açısından zengin olmasının yanı sıra, kış festivalleri ile de şehre turist çekiyor. Kışın kayak, yazın rafting için gelenlere bu şehir, güzel bir tatil vadediyor. Bu da Erzurum uçak bileti alırken, uçuş tarihini seyahat amacınıza göre belirlemeniz gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca seyahatiniz sırasında Erzurum festivallerine katılmak için, festival tarihlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Erzurum Festivalleri

Erzurum gezisi blog yazımızın bu kısmında Erzurum festivallerine yer veriyoruz. Bu festivallerin tarihlerine göre güzel bir tatil planlayabilir, Türkiye’de gezip gördüğünüz yerlere birini daha ekleyebilirsiniz.

Akdağ Kültür ve Sanat Festivali

Erzurum’a haziran ayında bir seyahat planlıyorsanız, bu seyahatinizi ayın 4. haftasına denk getirebilir, şehrin kültürünü tanıyabilirsiniz. Festivalde şehrin yerel tatlarından el sanatlarına kadar her kültür unsuruna yer veriliyor.

Erzurum festivalleri
Erzurum festivalleri

Âşık Sümmani Şenlikleri

Narman’da düzenlenen bu şenlikler çok eğlenceli etkinlikler olan âşık atışmalarına sahne oluyor. Âşıkların şiirlerle atıştıkları bu festival için, Erzurum uçak bileti alırken haziran ayının ilk haftasını dikkate almalısınız.

Aziziye Tabyaları Spor Şenlikleri

Erzurum’da ünlü tarihi yer olan Aziziye Tabyalarının isminin verildiği bu şenliklerde uçurtma yarışmaları başta olmak üzere, pek çok spor dalında yarışmalar düzenleniyor. Şenlikler haziran ayında şehir merkezinde yapılıyor.

Winterfest (Kış Festivali)

Palandöken’de düzenlenen bu festival her yılın Aralık ayında dünyanın çeşitli yerlerinden turistleri ve kayak severleri buraya çekiyor. Palandöken’in dünyadaki kayak merkezleri arasında ilk sırada olması buraya Erzurum uçak bileti alarak gelmek için güzel bir sebep.

Erzurum Gezilecek Yerler

Erzurum gezilecek yerler listemiz, şehrin tarihi ve kültürel açıdan çok zengin olması nedeniyle oldukça kabarık. Burada medreselere, camilere, kiliselere ve göller ile şelalelere yeterince vakit ayırarak gezmenizi öneriyoruz. Erzurum gezi turları ile gezebileceğiniz şehri ayrıca, kendinizce oluşturacağınız bir gezi rotasıyla da gezmeniz mümkün.

Çifte Minareli Medrese

Erzurum’a adım attığınızda gezinize öncelikle şehrin simgesi ve bir Selçuklu eseri olan Çifte Minareli Medrese’yi gezerek başlamalısınız. Burası 13.yy.’ın sonundan beri şehri süsleyen harika bir yapı. Medresenin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte; bir söylentiye göre Padişah Hatun tarafından, diğer söylentiye göre ise Alaattin Keykubat’ın kızı olan Hundi Hatun tarafından yaptırılmış.

Çifte Minareli Medrese, Erzurum
Çifte Minareli Medrese, Erzurum

Şu anda müze ve sergi salonu olarak hizmet veren medresenin en ilgi çekici özelliği, açık avlulu medreselerin en önemli örneği olması. Medresenin sağ ve sol tarafının birbirinden farklı olmasının nedeni; bir tarafının usta, diğer tarafının çırak tarafından yapılmış olmasına bağlansa da, bu sadece bir söylentiden ibaret.

Erzurum Saat Kulesi

İç Kale Mescidi’ne Saltuklu Hükümdarı Ebu’l Kasım tarafından minare olarak yaptırılan bu kule, 12.yy. ortalarında inşa edilmiş. Kule İslami dönemde şehirde yapılan en eski eserlerden biri olarak Erzurum gezilecek yerler listemize giriyor. Kulede bulunan saat 1881 yılında yerleştirilmiş ve bu tarihten sonra saat kulesi şeklinde adlandırılmaya başlamış.

Erzurum Saat Kulesi
Erzurum Saat Kulesi

Yakutiye Medresesi

Anadolu’da bulunan kapalı avlulu ve eyvanlı medreseler arasında en büyük medrese olan Yakutiye Medresesi, şehirde gezip görmeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Çok gösterişli ve düzenli mimarisi ile ilgi çekici bir yapı olan medrese, 1310 yılında inşa edilmiş. İnşası Sultan Olcayto zamanına denk gelen ve 1995’te restore edilen yapı, şu anda Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmakta.

Yakutiye Medresesi, Erzurum
Yakutiye Medresesi, Erzurum

Üç Kümbetler

Erzurum gezi turları ile gezebileceğiniz en önemli tarihi yapılar arasında Üç Kümbetler yer alıyor. Anadolu Selçukluları zamanında yapılan kümbetler, en güzel anıt mezar yapılarının örnekleri arasında sayılıyor. Kümbetlerin sadece en büyüğünün kime ait olduğu biliniyor. Bu kümbetin de Emir Saltuk’un sahip olduğu 12.yy.’da inşa edilen kümbet olduğu söyleniyor.

Üç Kümbetler, Erzurum
Üç Kümbetler, Erzurum

Erzurum Kongre Binası

Erzurum gezisi blog yazımızın bu kısmında görmeden dönmemeniz gereken bir yer var. Cumhuriyet tarihinde Erzurum Kongresi’nin gerçekleştirildiği yer olması nedeniyle önemli olan şehirde, Erzurum Kongre Binası’nı gezi rotanıza eklemelisiniz. Aslında 1864’te Mıgırdiç Sanasaryan tarafından Ermeni Kız Yatılı Okulu (Sanasaryan Koleji) olarak inşa edilen ahşap bina, Cumhuriyet’ten önce devlet tarafından satın alınmış.

Erzurum Kongre Binası
Erzurum Kongre Binası

1924’te yandığı için onarılmış ve 1926’da yeniden hizmet vermeye başlamış. Tarih içinde Gazi İlkokulu, Yapı Sanat, Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet veren binanın, 1960’ta bir salonu Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi şeklinde düzenlenmiş. Ardından 2013’te restore edilmiş ve Kongre Binası Atatürk Resim Heykel Müzesi’ne dönüştürülmüş.

Atatürk Evi Müzesi

Erzurum Kongre Binası’nı gezdikten sonra rotanıza Atatürk Evi Müzesi’ni almalısınız. Burası 19.yy’da yaptırılan bir konak olarak Mustafa Kemal’i ve arkadaşlarını ağırlamış. Öyle ki, Atatürk arkadaşlarıyla burada 52 gün boyunca Erzurum Kongresi üstünde çalışmış.

Aziziye Tabyası

“Bu gelinlik genç kızlar, ihtiyar erkekler ve nineler, kendi namusları ve Türk milletinin şan-ü şerefi için can verdiler, dövüştüler ve öldüler. Şimdi Türk milletinin kalbinde yaşıyorlar. 1877-1952”  

Aziziye Tabyası, Erzurum
Aziziye Tabyası, Erzurum

Üstündeki bronz plakaya, okuyunca tüylerinizi ürpertecek bu cümlelerin yazılı olduğu eser, ünlü Aziziye Tabyası’nın önündeki anıt. Erzurum’da mutlaka görmeniz gereken eserlerden biri olan Aziziye Tabyası, şehri savunmak için inşa edilen 22 tabyadan biri. Bu tabyanın önüne Osmanlı – Rus Savaşı’nda, Rusları Erzurum’dan çıkaran halkın anısına Aziziye Anıtı dikilmiş. Yine bu savaş sırasında düşmanlara karşı mücadele eden kahraman Türk kadını Nene Hatun’un Anıt Mezarını mutlaka ziyaret edin.

Pasinler Kaplıcaları

Erzurum’a gelmek için şehrin size sunduğu en güzel gerekçelerden biri olan Pasinler Kaplıcaları, Hasankale Çayı’nın iki yanında bulunan iki kaplıcadan oluşuyor. Bunlardan büyük olan 1565’te Şah Bey tarafından yaptırılmış ve 1749’da I. Murat tarafından onarılmış. Küçük olan kaplıcanın sindirim sistemine iyi gelen suyu içilebilmekte.

Pasinler Kaplıcaları, Erzurum
Pasinler Kaplıcaları, Erzurum

Erzurum Kalesi ve Tarihî Erzurum Kapıları

5.yy.’da şehrin savunulması ve korunması amacıyla inşa edildiği zannedilen Erzurum Kalesi, Bizanslılardan kalan bir eser olmasıyla ve tarihi Erzurum Kapıları ile ünlü. Bunlar Tebriz’den gelen yolcuların giriş kapısı olan Tebriz Kapı, Erzincan’dan gelen kervanların giriş kapısı olan Erzincan Kapı, Kavak kapı, Kars Kapı, Yoncalık Mahallesi’ne açılan Yeni Kapı, İstanbul Kapı, Gürcistan’dan gelen kervanların girdiği Gürcü Kapısı ve daha sonra Gürcü Kapısının yerini alan Kilise Kapı olarak sıralanıyor.

Erzurum Kalesi ve tarihi Erzurum kapıları, Erzurum
Erzurum Kalesi ve tarihi Erzurum kapıları, Erzurum

Bunlara 2017 yılında çıkarılan Harput Kapı da eklenmiş. Kapıların her birinin farklı işlevlere sahip olduğu söyleniyor. Ancak geziniz sırasında siz de göreceksiniz ki, kapıların çoğu günümüze kadar ulaşamamış durumda.

Erzurum Evleri

Erzurum’da görmeniz gereken yerlerden biri de Erzurum Evleri. 1859’da yaşanan büyük depremden sonra yapıldıkları ve 100 yaşın üstünde oldukları söylenen bu evlerin özellikleri; yanan, yıkılan ve özellikle 1980’den sonra sayıları azalan evlerden geriye kalan, geleneksel mimariye sahip evler olmaları.

Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan)

1561’de Kanunî’nin sadrazamı ve damadı olan Rüstem Paşa tarafından inşa edilen güzel mimariye sahip bu han, yolcuların dinlendiği bir yerdi. Burada mescit ve dükkânlar bulunuyordu. Şu anda çarşı olan bedesten, Oltu taşı satın alınan ünlü bir yer olarak turistleri ağırlamakta.

Öşvank Kilisesi

Kabartma figürleri ile ünlü olan bu kiliseyi, Erzurum gezi turları ile ya da kendi gezi rotanıza ekleyerek gezebilirsiniz. 973 yılından bu yana ayakta olan yapı, Vaftizci Yahya’ya adanmış ve freskler 1036 yılında yapılmış. Hamamı, vaftizhanesi, yatakhanesi, mutfağı ve kütüphanesi olan kilisenin içindeki motifleri ve dini resimleri mutlaka görmelisiniz.

Öşvank Kilisesi, Erzurum
Öşvank Kilisesi, Erzurum

Tortum Gölü

Erzurum gezisi blog yazımızın bu kısmında doğal bir güzellik var. 8 kilometrekare büyüklüğe sahip Tortum Gölü, turistlerin mutlaka rotalarına eklediği harika bir yer. Bu gölde sandalla gezebilir, göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Üstelik gölün doğu kıyılarında Narman peri bacaları görülürken, güneyinde bir kuş cenneti bulunuyor.

Tortum Gölü, Erzurum
Tortum Gölü, Erzurum

Nitekim Tortum Gölü, Türkiye’deki dört akbaba türünü de görebileceğiniz bir yer. Gölün en önemli özelliği bu suların 1963’ten beri faal olan Tortum santralini çalıştırması. Tortum Şelalesi’ni oluşturan ve Tev Vadisi’ne 48 metre yükseklikten dökülen sular, işte bu seti aşarak dökülmekte.

Narman Peri Bacaları

Narman peri bacaları Erzurum’da görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor. Kırmızı renkte oldukları için “kırmızı periler diyarı” adı da verilen bu coğrafi yapıları görmek için, Erzurum’un Narman ilçesine gitmeniz gerekiyor.

Narman Peri Bacaları, Erzurum
Narman Peri Bacaları, Erzurum

Erzurum Uçak Biletinizi Aerobilet Avantajlarıyla Satın Alın

Erzurum uçak bileti alırken Aerobilet avantajlarından yararlanmayı unutmayın. Aerobilet ana sayfasına girerek ya da Aerobilet mobil uygulamasını indirerek ucuz uçak bileti fırsatlarından haberdar olun. Uçuşunuzu en düşük fiyattan alabilmek için fiyat alarmını kurmayı unutmayın.