Konya Uçak Bileti Alarak Ne Olursan Ol Gel

0
2079
Konya Uçak Bileti Alarak Ne Olursan Ol Gel
Konya Uçak Bileti Alarak Ne Olursan Ol Gel

Mevlevi dervişlerinin kenti Konya, Mevlâna Celaleddin-î Rumî’nin ünlü sözü “Gel ne olursan ol gene gel” diyerek çağırır tüm insanları. Bu sözün aslında “Tövbe et, her ne ettin ise tövbe et” olduğu dil farklılığı sebebiyle farklı anlaşılarak bu şekilde yayıldığı söylense de tüm dünyada “Gel ne olursan ol gene gel” olarak yerleşmiştir ve Mevlâna’nın sözü olarak bilinir. Konya uçak bileti alarak dünyaca ünlü düşünür Mevlâna Celaleddin-î Rumî’nin yaşamış olduğu kente vardığınızda, buranın aslında sadece Mevlevilik ile değil aynı zamanda tarihî ve doğal güzellikleri ile de önemli bir şehir olduğunu görebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük, binlerce yıllık Konya tarihi hakkında bizlere bilgi verir. Bu kadim toprakları gezmek için Konya uçak bileti alarak gideceğiniz Konya’da dervişlerin izlerini takip edebilirsiniz.

Konya’nın kuruluşu da efsanelerle süslenmiştir. Hititlerin, Kuwanna adını verdikleri kent Frigyalılar için Nuh Tufanı ardından suların içinden ortaya çıkan ilk kara parçası olan Kvvonia’dır. Ancak tüm bu rivayetlerin gölgesinde şehir mimarisi ve yaşanmışlıkları ile en çok Anadolu Selçuklularının izlerini taşır. Bir dönem başkent olan Konya’da Selçuklu eserlerinin en nadide örneklerini görebilirsiniz. Doğu seferlerine çıkan Osmanlı sultanlarından Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman ve II. Murad’ın uğrak yeri olan Konya’ya hayran kalmamak mümkün değil.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde yer alan Mevlevî Semâ Töreni’nin gökyüzüne yükselen tınılarını ve ruhu dinlendiren görsel şölenini izlemek için her yıl kente milyonlarca insan gelir. Düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus törenleri, her yıl Mevlâna Celaleddin-î Rumî’nin öldüğü gecede, onu anmak için 17 Aralık tarihini içine alan haftada düzenlenir. Eğer bu önemli görsel şölene siz de tanık olmak isterseniz, aylar öncesinden satışa çıkan Şeb-i Arus törenleri ve Konya uçak bileti almanız yeterli.

Konya aynı zamanda dünyanın kesintisiz olarak yerleşim yeri olmuş en eski şehirlerinden biridir. Türkiye’de Selçuklu mimarisinin en önemli örneklerinin yer aldığı şehir Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ilginç tarihi buluntular ile ziyaretçilerine göz kamaştıran bir geçmiş sunar. İnsanlığın ilk izlerinin gizlendiği Çatalhöyük, Konya uçak bileti alarak kentte konaklamak için önemli bir nedendir.

Konya’ya Nasıl Gidilir?

Konya uçak bileti alarak İstanbul’dan direkt diğer tüm merkezlerden ise İstanbul aktarmalı olarak şehre kolayca uçabilirsiniz. Bu uçuşları sorgulamak için Aerobilet ana sayfasına girebilir ya da Aerobilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Konya uçak biletinizi Aerobilet üzerinden kolayca ve güvenle alabilirsiniz.

Ayrıca Konya’da konaklamak için 5 yıldızlı otel, termal otel, butik otel, motel, pansiyon, villa gibi konaklama seçeneklerini değerlendirebilir, en uygun Konya otel seçenekleri arasından tercih yapabilirsiniz.

Konya’da Ne Yenir?

Anadolu mutfağının bir yansıması olan Konya mutfağı, Selçuklu saraylarında gelişen zamanla değişmiş ancak tarihî dokusunu korumayı başarmış lezzetlerden oluşur. Etli ekmeği ile tanınan şehrin yemek kültürü Selçuklular zamanında doğup, Osmanlılar zamanında gelişmiş ve bugünkü şeklini almıştır.

Aslında mutfak malzemelerinden sofra adabına kadar farklı âdetleri ve kullanım araçları ile de göze çarpan mutfak coğrafi olarak bölgesinde yetişen çeşitli ürünlerin de etkisiyle oldukça zengindir. Adına anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşı (Ateşbaz-ı Velî) Konya’da yer alır. Bu bir bakıma da mutfağa verilen değerin göstergesi sayılır.

Konya’da Ne Yenir?
Konya’da Ne Yenir?

Günümüzde şehirde her çeşit yemek bulabileceğiniz gibi yöresel lezzetleri de tatmak isterseniz Konya yemekleri tüm çeşitleri ile sizleri bekler. Bunlar arasında etli ekmek, Mevlâna böreği, tandırda pişirilen kuzu eti ve bulgur pilavından oluşan Çebiç, bamya çorbası, papara, arabaşı çorbası, höşmerim lezzetli ve yöresel yemeklerdendir. Ayrıca burada Hazret-i Mevlâna’nın övdüğü sirken-i gübin şerbetini de deneyebilirsiniz.

Konya’da Gezilecek Yerler

İnanç turizminden, mağara turizmine, ekstrem sporlardan, insanlığın ilk izlerine kadar Konya’da gezilecek yerler çok farklı ve etkileyici. Mevlâna gibi önemli değerlerin yaşamış olduğu, Selçuklu Dönemi’nde başkent olan bu güzel şehirde gezilecek çok yer yapılacak pek çok faaliyet bulabilirsiniz.

Konya termal tesisleri, elverişli iklim koşulları ve nitelikli hastaneleri ile sağlık turizminde de adından söz ettirir.  Konya’da Kuş gözlemi, doğal hayat gözlemi ve fotoğrafçılara yönelik foto safari gibi turizm faaliyetleri için yaklaşık 185 kuş çeşidinin bulunduğu Düden Gölü, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Beyşehir Leylekler Vadisi ve Obruk Gölleri gibi yerler de turistlerin ilgi odağıdır. Karavan turizmi için Beyşehir’de kamp ve karavan tipi konaklama imkânları da bulunan şehrin Akşehir ve Beyşehir ilçeleri yamaç paraşütü yapmayı sevenleri ağırlar. Genellikle gençlerin ve doğa sporları ile ilgilenenlerin tercih ettiği bu ilçelerdeki doğal güzellikler unutulmaz anılar biriktirmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsattır.

Bu kadim topraklarda hayat bulmuş medeniyetlerin tarihsel dizilişi M.Ö. 8. yüzyıl Hitit Medeniyeti, Frig ve Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Sasaniler ve Müslüman Araplar, Selçuklular, Karamanoğulları Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’dir. Geçmişi Neolitik Çağ’a dayanan kenti, Konya’da gezilecek yerler başlığı altında kısaca anlatmak pek kolay değil.

Mevlânâ Türbesi Gönül Dostlarını Çağırıyor

“Dünle beraber gitti cancağızım. Ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” diyen Mevlâna Celaleddin-î Rumî’nin dergâhı her ne kadar yüzyıllardır değişmeden kaldıysa da günümüzde burayı ziyaret eden milyonlarca insanın hayatlarını değiştirmiş bir kültürdür Mevlevilik. Selçuklu döneminin mimari izlerini taşıyan türbe yıl boyunca dünyanın her yanında gelen turistler tarafından ziyaret edilir.  Yapı 1926 yılından bu yana Mevlâna Türbesi ve müze olarak ziyaretçilere açıktır. Türbede bulunan mescit, semahane ve şadırvan ise Osmanlı Dönemi eserleri olduğundan dönemin izlerini taşır.

Mevlânâ Türbesi Gönül Dostlarını Çağırıyor
Mevlânâ Türbesi Gönül Dostlarını Çağırıyor

Gün ışığında parlayan çinili duvarları, gizemli desenleri huzur verir ziyaret edenlere. Mevlâna’nın lahdi üzerinde de değerli altın rengi iplikten işlemelerden oluşmuş bir örtü yer alır. Türbenin içinde soldaki büyük bronz Nisan Tası’nın içi yağmur suyu ile tazelenir. Çiftçiler için hayati önem taşıyan nisan yağmurlarını sembolize eden su 13. Yüzyıldan kalma kâsede toplanmıştır. Müzenin diğer odalarında sergilenen Mevlâna’nın Mesnevi adlı eseri başta olmak üzere el yazması kitaplar, hat sanatının değerli örnekleri, müzik aletleri, dervişlerin kıyafetleri gibi eşyalar görülür. Geçmişi 1200’lü yıllara dayanan bu nadide eserler nedeniyle de müze, Konya’da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alır.

Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin hayatında önemli yeri olan Şems-i Tebrizî’nin türbesi de hemen yakında yer alır. Şems Makamı olarak bilinen Şemsi-i Tebrizi Camisi, Konya’da belirli bir sıra ile gezilmesi gereken yerler içinde Mevlâna türbesinden önce ziyaret edilir.

Türbeden çıkışta çevrede, restore edilmiş eski Konya evleri çarpar göze. Bu evler günümüzde çeşitli ürünlerin satıldığı dükkânlara çevrilmiş olsa da fotoğraf çekmek isteyenler için çok uygun bir alandır. Ayrıca buradan pek çok faklı hediyelik eşya da alabilirsiniz.

Selimiye Cami

Mevlâna Türbesi Selçuklular zamanında yapılmış olsa da türbeye bağlı cami Aziziye Cami ve hemen yanındaki Selimiye Cami Osmanlı eserleridir. Tek şerefeli iki minaresi ile şehrin merkezinde yer alan caminin yapımına Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlanmıştır. Şehrin önde gelen Osmanlı eserlerinden biri olan cami mimarisi, süslemeleri ile göz kamaştırır.

Selimiye Cami
Selimiye Cami

Mimarisi İle Farklı Alaaddin Cami

Alaaddin Tepesi’nde yer alan Büyük Karatay Medresesi, İnce Minare Medresesi, Alaaddin Cami ve bir Selçuklu Sarayı güzergâhında yer alan Alaaddin Cami, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış ve 1221 yılında tamamlanmış. Caminin Arap etkileri taşıyan mimarisi, caminin planını yapan Şamlı mimarın ve yapımında çalışan çok uluslu zanaatkârların izlerini taşır. İç mekânda başka noktalardan alınmış tarihî taşların da kullanıldığı cami, Roma veya Bizans sütun başlıklı 42 klasik tarzda sütun barındırır.

Mimarisi İle Farklı Alaaddin Cami
Mimarisi İle Farklı Alaaddin Cami

İnce Minareli Medrese Selçuklu Zarafetinin Simgesi

Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan İnce Minareli Medrese, 1264 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında yaptırılmıştır. Selçuklu Devri mimarisinin en güzel örneklerinden olan taç kapı, medresenin doğu girişinde ziyaretçileri karşılar.

İnce Minareli Medrese Selçuklu Zarafetinin Simgesi
İnce Minareli Medrese Selçuklu Zarafetinin Simgesi

Meram Bağları’nda Gün Batımı Keyfi

Akarsu kenarında ağaçlık bir mesire yeri olan Meram, halkın ve turistlerin dinlenmek ve doğayla kucaklaşmak için tercih ettikleri sakin bir yer. Meram Tepesi’nden Konya’da gün batımını izlerken çayınızı yudumlayabilirsiniz. Buradan ayrılırken Meram’a yakın olan Tavus Taba Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Meram Bağları’nda Gün Batımı Keyfi
Meram Bağları’nda Gün Batımı Keyfi

Dünya Mirası Çatalhöyük

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2012 yılında alınan Çatalhöyük, dünyadaki önemli arkeolojik sit alanlarından biri. M.Ö. 9000’e tarihlenen, sürekli yerleşim izleri taşıyan Neolitik Çağ’a ait bu yerleşim yeri doğu ve batı olmak üzere iki adet höyükten oluşur.

Dünya Mirası Çatalhöyük
Dünya Mirası Çatalhöyük

Oymalı Yeraltı Şehirleri

Yeraltı şehirleri halkın bir tehdit durumunda rahatça kaçabilmesi ve saklanabilmesi amacıyla kurulmuş yerlerdir. İçinde ahır, erzak depoları, kilise, sarnıç ve mezarlık alanları bulunan Bizans döneminde yaşanan baskılar sonucu bölgedeki Hristiyan topluluklarının sığındıkları bir yeraltı yerleşim yeri olan Oymalı Yeraltı Şehri dönemin insanlarının yaşamı hakkında ilginç bilgiler verir. Burada gezerken yaşam şartlarının ağırlığı ve insanların bu şartlarda ne gibi çözümler ürettiklerini görmek farklı bir deneyim olabilir.

Sille Köyü

6000 yıllık geçmişi ile yıllara meydan okuyan bu eski Rum köyünde, dünyanın en eski ve en büyük manastırları arasında yer alan Ak Manastır yer alıyor. Tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan köyde, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait başka yapıları da görebilirsiniz.

Sille Köyü
Sille Köyü

Kilistra Antik Kenti

Kilistra Antik Kenti, Gökyurt köyü civarında yer alan kayalara oyulmuş evler, ibadethaneler, sarnıçlar yanı sıra Friglerden kalma ve krallara ait olan kaya mezarları ile bilinen eşsiz güzellikte bir antik kenttir. Burada hâlen devam eden kazılarda pek çok tarihe esere ulaşılmaktadır.

Kilistra Antik Kenti
Kilistra Antik Kenti

İpek Yolu Üzerindeki Karapınar Çölü

Türkiye’nin çöl özelliği gösteren tek alanı olan Karapınar, tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan krater gölleri ve diğer doğal güzellikleri ile ilgi çeker. Doğa tutkunları için oldukça cazip bir merkezdir.

İpek Yolu Üzerindeki Karapınar Çölü
İpek Yolu Üzerindeki Karapınar Çölü

Konya Atatürk Evi Müzesi

Konyalılar tarafından 1928 yılında Atatürk’e hediye edilen ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzede Atatürk’ün şahsi eşyaları, döneme ait belgeler, fotoğraflar ve Atatürk’ün burada yazdığı günlük sergileniyor.

Fotoğraf Çekilecek En Güzel Yer Konya Kelebekler Vadisi

Özellikle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken 15 türden fazla, binin üzerinde kelebek barındıran bu özel bahçe Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi. Ülkemizde başka bir örneği olmayan bahçeye Konya turları içinde genellikle yer veriliyor. Konya uçak bileti alarak gidebileceğiniz kentin bir başka özel merkezi olan bahçe fotoğraf çekmeyi öğrenmek, yakın çekim çalışmaları yapmak isteyenler tarafından tercih edilen bir gezi alanı.

Konya Uçak Bileti ile Nasreddin Hoca’yı Ziyaret Edin

Fıkraları ile hayatımıza renk katan, güldürürken düşündüren tarihî karakter Nasreddin Hoca’nın türbesi, Konya’nın Akşehir ilçesidir.  Türbenin 12 köşesi ve külah şeklindeki çatısı ana türbe içerisindeki mermer sandukanın başucunda tersten yazılı ölüm tarihi, düşünür ve mizah ustası Nasreddin Hoca’nın yaşam felsefesini anlatır.

Mevlâna Celaleddin-î Rumî’nin gönül dostlarına katılmak, dervişlerin ayak izlerini takip etmek, Nasreddin Hoca ile gülmek, tarihî yerleşim alanları ve doğal güzelliklerini görmek isterseniz, Konya şehri sizi çağırıyor. Tüm bu zenginliklere şahit olmak için Konya uçak bileti alarak yola çıkabilirsiniz. Aerobilet ucuz uçak bileti kampanyalarını takip edebilir böylelikle uygun fırsatları yakalayabilirsiniz. Bunun için size en uygun uçak biletini sunan Aerobilet web sitesini ziyaret etmeniz yeterli.