Lviv Uçak Bileti ile Ukrayna’nın Gizemli Şehrini Gezin

0
1271
Lviv Uçak Bileti ile Ukrayna'nın Gizemli Şehrini Gezin
Lviv Uçak Bileti ile Ukrayna'nın Gizemli Şehrini Gezin

Lviv uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Ukrayna’nın en bilinen şehirlerinden birisi olan Lviv, bir efsaneler şehridir. Şehri gezerken göreceğiniz her eski bina, tarihi bir ruhla doludur. Lviv’in küçük avluları ve Arnavut kaldırımlı sokakları, Orta Çağ’dan beri pek çok sırrı saklıyor.

Ukrayna’nın en önemli şehirlerinden birisi olan Lviv, hiç şüphesiz ülkenin en büyüleyici ve henüz bilinmeyen yerlerinden biri. Lviv’in etkileyici mimarisi, sokaklarda büyük turist kalabalığının olmaması ve benzersiz tarihi atmosferi, şehri ziyaret eden herkesi çok etkiliyor.

Lviv uçak bileti ile doyasıya gezeceğiniz bu güzel şehirde 60 müzenin yanında 104 katedral ve kilise var. Lviv’i ziyaret ettiğinizde, şehrin gizemli atmosferini sonsuza dek hatırlayacaksınız.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlara alacağınız Lviv uçak bileti ile gezeceğiniz şehir, son beş yıldır turist sayısı bakımından Kiev ve Odessa’yı bile geçmiş durumda. Her mevsim size farklı bir güzellik sunacak olan Lviv’de unutulmaz günler yaşayacaksınız.

Lviv’de Gezilecek Yerler

Lviv Rynok Meydanı

Lviv’deki ilk durağınız kaçınılmaz olarak sizi şehrin kalbine götürecek olan Rynok meydanıdır. Burası “Pazar Meydanı” olarak da biliniyor.

Rynok Meydanı, 500 yıl boyunca şehir hayatının hareketli merkezi olmuştur ve şimdi bile eski Avrupa şehirlerinin tarihi çekiciliğini korur. Bu meydan, Prag ve Krakow meydanları kadar etkileyici bir yer.

Lviv Rynok Meydanı
Lviv Rynok Meydanı

Meydan, yüzlerce yıllık sanatı ve mimariyi temsil eden 44 büyüleyici evle çevrilidir. Bu evlerin çoğu, 16. ve 20. yüzyıl arasında yapıldı. Evler hala bir yaşam alanı olarak kullanılıyor, ancak gezebileceğiniz birkaç ev; müze, sanat galerisi ve kafe haline getirilmiştir.

1998’de Rynok Meydanı’nın tamamı, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul edildi.

Lviv Neptün Çeşmesi ve Heykeli

Rynok Meydanı’nın dört tarafında Diana, Neptün, Adonise ve Amphitrite’e adanmış dört heykelli çeşme bulunur. Bu çeşmeler arasında Lviv sakinleri en çok Neptün heykeline sahip çeşmeyi seviyor. Neptün çeşmesi, şehrin en önemli buluşma noktasıdır.

Lviv Neptün Çeşmesi ve Heykeli
Lviv Neptün Çeşmesi ve Heykeli

Bu eşsiz çeşmeye ne zaman gelirseniz gelin çeşmenin çevresini saran gençleri görebilirsiniz. Yaz festivallerinde veya büyük şehir kutlamalarında Lviv’i ziyaret ederseniz, giyinmiş Neptün heykeli ile de fotoğraf çektirebilirsiniz.

Lviv Kafeleri

Yerel halkın hayatını izlemek için gözde bir mekanı arıyorsanız, Boim Şapeli ve Latin Katedrali’nin karşısındaki büyüleyici küçük kafelere gitmelisiniz. Svit Kavy; güzel iç mekanı, hoş yaz terası ve 30’dan fazla kahve çeşidi ile ünlü bir kafe.

Lviv Kafeleri
Lviv Kafeleri

Lezzetli bir şekilde demlenmiş çayları da tadabileceğiniz Lviv kafelerinde geleneksel Lviv peynirli keklerini sipariş edin ve çayınızı yudumlarken Lviv halkını izleyin.

Lviv Opera ve Balesi

Lviv Opera ve Balesi binasının mimarisi, Neo Rönesans tarzının parlak bir örneğidir. Bu güzel tiyatronun genel cephesi ve dekoru genellikle Viyana Devlet Operası ile karşılaştırılıyor. Polonyalı mimar Zygmunt Gorgolewski’nin projesi olarak 1900 yılında inşa edilen binanın içinde birçok sır var.

Efsanelerden biri, mimarın binayı bitirdikten sonraki yıl intihar girişiminde bulunduğunu, bu girişimin nedeninin de mimarın Plotva Nehri’nin yeraltı sularının tiyatronun temelini yıkmaya başladığını fark etmesi olduğudur.

Lviv Opera ve Balesi
Lviv Opera ve Balesi

Buna rağmen, Lviv Opera ve Balesi hala çalışıyor ve her sezon yeni performanslar sergiliyor. “Büyük Tiyatro” olarak da bilinen bina, günümüzde Ukrayna’nın en ünlü kadın opera sanatçısı onuruna kurulan Lviv Ulusal Operası ve Solomiya Krushelnyts Balesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Binada bulunan Aynalar Salonu ve Parnassus Curtain gibi lüks iç mekanlar, Avrupa’nın en  büyüleyici tasarımlarını sunuyor. Burada görebileceğiniz süslü heykel çalışmaları da çok etkileyicidir.

Tarih ve kültür meraklıları için büyüleyici bir yer olan bina, yüzlerce yıldan beri kentin karşısındaki Poltva Nehri’nin tepesinde duruyor. Birinci sınıf tiyatro, bale ve opera performanslarının tadını çıkarmak için yerinizi ayırtın ve Puccini’den Çaykovski’ye uzanan konserlerin tadını çıkarın.

Performanslardan bir saat önce buraya gelerek binanın etkileyici iç mekanını rehberli bir turla da keşfedebilirsiniz.

Lviv High Kalesi

Lviv uçak bileti ile fotoğraflarınızı çekebileceğiniz Lviv High Kalesi, size hem büyük bir hayal kırıklığı hem de büyük bir sürpriz olabilir, çünkü umut vaat eden ismine rağmen burası o kadar da yüksek değildir. Buradaki harabeler sadece 413 metre yükseklikte ve ilginç bir şekilde tepede bir kale yok.

Lviv High Kalesi, kalabalık şehir sokaklarında sakin bir sığınak sunuyor ve şehrin en iyi manzaralarını sergiliyor.

Lviv High Kalesi
Lviv High Kalesi

Vysoky Zamok olarak da bilinen kale tepesi, 13. yüzyılda Kral Lev tarafından yaptırılan ahşap bir kaleydi. Yapı yıkıldı ve bir yüzyıldan sonra tekrar taştan inşa edildi. Kale, kralın muhafızına bir ikametgah ve bir hapishane olarak hizmet etti, ancak yüz yıl sonra dağıldı.

Günümüzde sadece eski sur parçaları, bu tarihi kalenin eski ihtişamını hatırlatıyor.

Lviv Belediye Binası

Lviv uçak bileti ile gezeceğiniz Rynok Meydanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Lviv’in tarihi merkezinin bir parçasıdır. Meydanın en çok ilgi çeken yeri ise 14. yüzyılda inşa edilen tarihi belediye binasıdır. Yüksekliği 65 metre olan bina, Ukrayna’daki en yüksek belediye binası olarak kabul ediliyor.

Lviv Belediye Binası
Lviv Belediye Binası

Şu anda yerel yöneticilere ev sahipliği yapan bina, Lviv şehri üzerinde inanılmaz bir panoramik manzara olarak yükseliyor. Burada harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Lviv Potocki Sarayı

19. yüzyıldan kalma mimari bir anıt olan bu görkemli saray, Polonyalı Kozalak ailesi için Fransız Klasisizmi tarzında inşa edilmiştir. Büyük kapılar ve kalıplanmış balkonlar, sarayın ihtişamını vurguluyor.

Lviv Potocki Sarayı
Lviv Potocki Sarayı

Sarayın dış ve iç dekoru, oda konserleri düzenlenmesi ve önemli siyasi toplantılar yapılması için tasarlanmıştır. Sovyet döneminde saray, bir sicil dairesi olarak görev yaptı ve 21. yüzyılın başında Lviv Sanat Galerisi’ne devredildi.

Sarayın muhteşem tasarımını ve dekorasyonunu inceledikten sonra burada bulunan zengin sanat galerisini de keyifle gezebilirsiniz.

Lviv Ermeni Mahallesi

Şehirdeki en eski mahallelerden birisi olan Ermeni Mahallesi gezilmeye değer bir yerdir. Şehrin kuzeyi, 13. yüzyılda Ermeniler için bir cennet haline geldi. Ermeniler burada kiliselerini, okullarını, kütüphanelerini, hastanelerini ve tiyatrolarını kurdular.

Lviv Ermeni Mahallesi
Lviv Ermeni Mahallesi

Mahallede gezerken göreceğiniz binaların büyük çoğunluğu, ünlü Ermeni Katedrali de dahil, 16. yüzyıldan kalmadır. Katedrali saran surlar 1,5 metre kalınlığıyla çok etkileyici olmasa da iç mekan inanılmazdır. Katedralin içinde 600 yıllık etkileyici tabloları görebilir ve mozaiklerle kaplı katedral kubbesinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Lviv Lychakiv Mezarlığı

Lychakiv mezarlığı, şehir mimarisinin ayrılmaz bir parçasıdır ve 18. yüzyıldan kalma, Avrupa’nın en görkemli mezar alanlarından birisidir. Bu tarihi yer sadece güzel mezar taşı anıtlarıyla değil, aynı zamanda seçkin sanat insanlarıyla ilişkilendirilen birçok gizli masalıyla ve efsanesiyle de biliniyor.

Lviv Lychakiv Mezarlığı
Lviv Lychakiv Mezarlığı

Tamamen farklı mimari stillere sahip ve 2000’den fazla şifre eklenmiş 500 heykeli burada görme şansı bulacaksınız.

İtalyan Avlusu

İtalyan Avlusu, Rönesans dönemine ait muhteşem bir mimari eserleri size sunacak eşsiz bir yer. Lviv merkezindeki gürültü buraya ulaşmadığından, bu avlu Rynok Meydanı’nın en romantik ve huzurlu köşesini oluşturuyor.

İtalyan Avlusu
İtalyan Avlusu

Dönemin kanunlarına göre meydanın tüm taş evleri üçten fazla pencereye sahip olamıyordu. Eşit fırsatlar sunması için tasarlanmış bu kural, şarap tüccarı Konstantin Kornyakt gibi en zengin Lviv vatandaşlarının bile uymak zorunda kaldığı bir kuraldı. İtalyan Avlusu da bu şekilde yapılmıştır.

100 yıl önce şehir yetkilileri binayı satın aldı ve oraya kral III. Jana’nın ismini taşıyan bir müze yerleştirdi. Günümüzde ise İtalyan Avlusu’nda caz ve klasik müzik konserleri düzenleniyor.

Lviv Dormition Katedrali

Dormition katedral kompleksi; bir matbaa, bir kütüphane, bir okul ve bir müzeden oluşan bir dizi mimari şaheser grubuna ev sahipliği yapıyor.

Lviv Dormition Katedrali
Lviv Dormition Katedrali

Bu katedral, şehrin Ortodoks cemaatinin ama mekanıdır. Görkemli katedral, Konstantin Kornyakt fonlarından yapıldığı için İtalyan Avlusu ile tasarımsal olarak doğrudan bir ilişki içindedir.

Dormition Katedrali’nin iç bölümleri, 17. ve 18. yüzyıllardan kalma resimlerle dekore edilmiştir ve 1773 yılının simgesel bir tasarımına sahiptir. Katedralde göreceğiniz en yüksek nokta olan ve Venedik’in çan kulelerine benzeyen 66 metrelik etkileyici kulenin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Lviv Yeraltı Eczane Müzesi

Bu müze, 1960’larda Lviv’de eski bir yeraltı eczane alanında açılmıştır. Müze, 3000’den fazla serginin bulunduğu 16 salondan oluşuyor.

Lviv Yeraltı Eczane Müzesi
Lviv Yeraltı Eczane Müzesi

Ziyaretçiler tarihi ilaç terazileri ve ekipmanları ile birlikte, ilaç depolamak için kullanılan mutfak eşyaları koleksiyonunu da burada gezebiliyorlar. Salonlardan birinde tarihi bir eczane laboratuarı mükemmel bir şekilde yeniden yapılmıştır. Bunlara ek olarak müzede benzersiz eczacılık kitaplarını ve belgelerini içeren bir kütüphane de bulunuyor.

Lviv Arsenal (Silah Müzesi)

Lviv Arsenal (Silah Müzesi), Ukrayna’da bu türdeki tek müzedir. Müze, koleksiyon çeşitliliği ve benzersizliği ile çok etkileyicidir. Bronz toplar, baltalar, tabancalar ve dünyanın 30 ülkesinden toplanan diğer tarihi silahları burada görebilirsiniz.

Lviv Arsenal (Silah Müzesi)
Lviv Arsenal (Silah Müzesi)

Müzenin en ilginç sergilerinden biri, 16. yüzyıldan kalma eşsiz Alman kılıcıdır. Bu tarz bir kılıç, bu müze dışında dünyada sadece Londra Wallace Koleksiyonu’nda bulunuyor.

Ukrayna Katolik Üniversitesi Kütüphanesi

Ukrayna Katolik Üniversitesi projesi, Alman firması Behnisch Architekten ve Lviv Chaplinskyy & Associates tarafından ortaklaşa geliştirildi. Binayı inşa etmek iki yıl sürdü ve nihayet açılış töreni 10 Eylül 2017’de yapıldı.

Bu muhteşem kütüphanenin beş katı ve üç terası vardır. İkisi açık hava alanı olan teraslar, Stryi Park’ın muhteşem manzarasına sahip camla kapalı mekanlardır.

Lviv şehrinin en modern ve çevre dostu binası olan bu kütüphanede hem eşsiz koleksiyonları inceleyebilir hem de Lviv merkezinin antik mimarisinin muhteşem manzaralarını izleyebilirsiniz.

Lviv Shevchenko Açık Hava Müzesi

Shevchenkivsky Hai (Shevchenko Vadisi) olarak da bilinen bu eşsiz müze, Lviv’de dinlenmek, eğitim ve eğlence için kullanılan muhtemelen en iyi yerdir.

Lviv Shevchenko Açık Hava Müzesi
Lviv Shevchenko Açık Hava Müzesi

Birkaç saat içinde orijinal görünümünde korunan 100 ahşap köy evini, kiliseyi ve günlük ev eşyalarını keşfederek, Ukrayna’nın kırsal yaşam tarzı hakkında bilgi edinebilirsiniz. 84 hektarlık orman alanını kapsayan parkta sakin bir yürüyüşe de çıkabilir veya arkadaşlarınızla eğlenceli bir piknik yapabilirsiniz.

Parkta hiç kafe yoktur, bu yüzden piknik yapmasanız bile kendi yiyeceklerinizi getirdiğinizden emin olun.

Lviv Uçak Bileti Alarak Yeraltı Labirentini Gezin

Lviv uçak bileti ile keşfe çıkacağınız şehirde kara keşiş efsanesini dinlemek için St. Peter ve Paul Jesuit Order’ın yeraltı mezarlarına gitmelisiniz. Antik tedavileri görmek için uğrayacağınız benzersiz yeraltı eczane müzesi de bu alanda yer alıyor.

Yeraltı labirentinin başka bir önemli noktası olan Başkalaşım Kilisesi’nde de sizi büyük bir gizem bekliyor. Buradaki yeraltı salonları kentin en büyük salonlarıdır.

Lviv Uçak Bileti Alarak Yeraltı Labirentini Gezin
Lviv Uçak Bileti Alarak Yeraltı Labirentini Gezin

Bilim insanları, Kral Leo’un sarayının ilk katının bir zamanlar burada olduğunu ileri sürüyorlar. Burası bir kraliyet manzarası sunmuyor ama bu yeraltı labirentine yapacağınız bir rehberli tur, sizi keşiş hücresine, işkence salonlarına ve yeraltı sakinlerinin ürkütücü efsanelerine götürecek.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Lviv uçak bileti alabilir ve Ukrayna’nın bu büyüleyici şehrinin güzelliklerini yakından görebilirsiniz.