Odessa Uçak Bileti ile Ukrayna’nın Tarihi Şehrini Gezin

0
939
Odessa Uçak Bileti ile Ukrayna'nın Tarihi Şehrini Gezin
Odessa Uçak Bileti ile Ukrayna'nın Tarihi Şehrini Gezin

Odessa uçak bileti alarak gezeceğiniz, bir imparatorluk kararnamesiyle kurulan ve Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden birisi olan Odessa, Karadeniz’de çok önemli bir limana sahip, modern ve gelişmiş bir şehir.

Günümüzdeki gibi 19. yüzyılda da Odessa, Ukrayna’nın en kalabalık şehri olarak Alexander Pushkin ve Field Marshall Vorontsov gibi çağın ünlü yazarlarına ev sahipliği yapıyordu.

Odessa şehri; kültürü, ılıman iklimi ve plajları ile Ukrayna’nın en sevilen tatil yeridir. Şehri gezerken göreceğiniz Avrupa’nın en iyileri arasında yer alan saraylar, kültürel parklar, bulvarlar, alışveriş caddeleri ve büyüleyici opera binaları size benzersiz manzaralar sunacak.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesinden en iyi fiyatlarla Odessa uçak bileti alabilir ve Ukrayna’nın en ilgi çeken şehirlerinden birisini keyifle gezebilirsiniz.

Odessa’da Ne Yenir?

Bir Karadeniz liman kenti olan Odessa, büyüleyici 19. yüzyıl mimarisinin yanında hem yerel hem de uluslararası mutfağın servis edildiği şık restoranlara ve kafelere sahip. Odessa’nın Karadeniz’e olan yakınlığı, taze ve lezzetli deniz ürünleri sunan birçok balıkçı restoranı ile şehrin mutfağına damgasını vuruyor.

Odessa’da tatlı bağımlılarını mutlu edecek küçük şirin kafeler, İtalyan yemeği hayranları için çok sayıda pizza evi, gerçek gurmeler için ise birkaç egzotik yemek evi ve etnik mutfaklardan yemekler sunan otantik restoranlar bulunuyor.

Odessa’da Ne Yenir?
Odessa’da Ne Yenir?

Odessa uçak bileti alarak gezeceğiniz şehrin mutfağını keşfetmenin en iyi yolu ise Odessa Yemek Tatma Yürüyüş Turu’na katılmaktır. Lezzetli ve eğlenceli bir yürüyüş turuyla Odessa’nın gastronomik geleneklerini en iyi şekilde tanıyabilirsiniz. Yerel rehberler sizi en iyi Odessa restoranlarında ve farklı ulusal mutfaklarda bir yemek macerasına çıkaracak. Tur sırasında şehirde çok popüler olan humus ve forshmak gibi Yahudi mutfağı yemekleri, Bulgar yöresel yemekleri ve en popüler Ukrayna yemeklerinden olan borsch ve vareniki gibi geleneksel yemekleri tatma şansı bulacaksınız.

Odessa’da Gezilecek Yerler

Deribasivska Caddesi

Neredeyse bir kilometre boyunca şehrin ortasından yatay olarak geçen ünlü Deribasivska Caddesi, Odessa’nın kalbi ve en popüler caddesi. Alışveriş ve yemek olanakları bakımından zengin bir yer arıyorsanız bu turistik caddeye mutlaka uğramalısınız.

Deribasivska Caddesi
Deribasivska Caddesi

Odessa uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz Deribasivska Caddesi, Odessa’nın kurucularından birisinin adını almıştır ve kurucunun etkileyici heykeli caddenin doğu ucunda yükselir. Cadde, 19. ve 20. yüzyılın başlarının tasarımlarını yansıtan uzun çizgileriyle harika bir görünüme sahip.

Yaz aylarında turistler ve sokak sanatçılarıyla dolan Deribasivska Caddesi’nde pek çok güzel kafe ve restoran terasları da bulabilirsiniz.

Potemkin Merdivenleri

Bu büyük ve ilgi çekici tarih merdiven, şehrin limanından Odessa’ya girmek için kullanılan törensel yolun bir parçası. Granit döşeli merdiven, Prens Vorontsov tarafından karısına hediye olarak sipariş edildi ve 1840’ların başında inşa edildi.

Potemkin Merdivenleri
Potemkin Merdivenleri

Harika fotoğraflar çekeceğiniz Potemkin Merdivenleri, 142 metre uzunluğunda ve 27 metre yüksekliğinde toplam 192 farklı basamaktan oluşuyor. Merdivenlerin ilgi çekici bir tuhaflığı da var, merdiven basamakları kasıtlı olarak yanlış bir bakış açısı oluşturmak ve aşağıdan bakarken merdivenlerin daha büyük görünmesini sağlamak için farklı boyutlarda tasarlanmıştır.

Odessa Limanı

Potemkin Merdivenleri’nin bitişindeki gezi alanında yolcu iskelesini ve Karadeniz’i seyretmek bir mola verin. Şehir, 19. yüzyıldaki başarısını bu büyük limana borçlu. Karadeniz’in ılık sularından dolayı liman suları kış aylarında donmaz, bölge açısında bu çok büyük bir öneme sahip.

Odessa Limanı
Odessa Limanı

Son 200 yıl boyunca bu tarihi liman, Kırım Savaşı’ndan Yahudilerin toplu göçüne kadar etkileyici olaya şahit oldu. Terminal binasının arkasındaki iskelede küçük bir denizcilik müzesi ve birkaç deniz ürünleri restoranının yanı sıra, çocuğu elinde denize bakan bir balıkçı karısı heykeli de liman manzarasını süslüyor. Bu heykelin ve limanın ilginç fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Odessa Langeron Plajı

Odessa Limanı’ndan sahile doğru birkaç kilometre boyunca uzanan Langeron Plajı, şehrin en ulaşılması kolay ve güzel plajı. Plaj biraz dar ve kumları sert olsa da temmuz ve ağustos aylarında her zaman dolu.

Odessa Langeron Plajı
Odessa Langeron Plajı

Langeron Plajı kalabalık olsa da kumsalı saran kaliteli kafeler ve eğlence merkezlerinden dolayı ilginizi çekecektir. Ibiza kafelerini andıran bu güzel kafeler ve özel plaj kulüplerinde harika zaman geçirebilirsiniz.

Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu

Şehri gezerken mutlaka görmeniz gereken görkemli opera binası, Odessa’nın en önemli simge yapılarından birisi ve 1880’lerde Viyanalı ünlü mimarlar Fellner & Helmer tarafından tasarlandı. Fellner & Helmer, Orta ve Doğu Avrupa’daki düzinelerce opera binasına katkıda bulundular, ancak Odessa’da ustalık dönemlerinin en güzel yapılarını tasarladılar.

Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu
Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu

Mimarisinin yanında benzersiz teknik özellikleriyle de ilgi çeken Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu’nda gündüz gezi turlarına katılabilir veya akşamları muhteşem bir opera veya bale performansı izleyebilirsiniz.

Primorsky Bulvarı

Potemkin Merdivenleri’nin üstünde uzanan Primorsky Bulvarı, Odessa’nın en önemli kültürel caddesi ve yürüyüş yoludur. Sıralar halinde yükselen tarihi konak blokları şimdi oteller ve müzeler olarak hizmet veriyor. Küçük ferforje korkuluklarla çevrili, çimlerle bölünmüş dört yaya yolu şeridi güzel bir yürüyüş için ideal. Bulvar, Roma’nın ilk valisi de olan Odessa valisi Richelieu Dükü’nün etkileyici heykeliyle süslü.

Primorsky Bulvarı
Primorsky Bulvarı

Bulvarın doğu tarafında bulunan başka bir etkileyici anıt ise 1824’e kadar Odessa’da yaşayan Alexander Pushkin’e saygı göstermek için tasarlanmıştır. Bu anıt ve çevresi şehrin gençleri için önemli bir buluşma noktası.

Odessa Geçidi

Deribasivska Caddesi’nin hemen dışında yer alan, metal ve cam bir gölgelikle kaplı 19. yüzyıla ait bu görkemli alışveriş alanı, şehirde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Odessa Pasajı olarak bilinen geçit, üç katında bir otel de içeren büyük bir merkezin parçası.

Odessa Geçidi
Odessa Geçidi

Odessa Pasajı’nda her şey zengin bir akademik tarzda tasarlanmıştır. Girişte göreceğiniz Merkür ve Fortuna heykelleri ve birinci katı süsleyen birbirinden ilginç heykeller görülmeye değer güzellikte. Bu eserlerin hepsi çarlık döneminin savurganlığının bir kanıtı. Odessa Pasajı’nda kaliteli butikler, hediyelik eşya dükkanları ve güzel kafeler de bulacaksınız.

Vorontsov Sarayı

Bu muhteşem saray, 1830’da tamamlandı ve günümüzde Primorksy Bulvarı’nın batı ucunda en çok dikkat çeken yapı. Sardinyalı mimar Francesco Boffo tarafından tasarlanan yapıyı özellikle isteyen Prens Mikhail Semyonovich Vorontsov’dur. Vorontsov, Boffo’nun çalışmalarından çok memnun kaldı ve şehrin önemli simgelerinden birisi olan Potemkin Merdivenlerini tasarlaması için yine onu görevlendirdi.

Vorontsov Sarayı
Vorontsov Sarayı

Limana bakan hilal şeklinde bir sütun üzerinde sarayı korumak ise yapılmış, Roma’daki Medici aslanları üzerinden modellenmiş bir çift aslan heykelini mutlaka görmelisiniz.

Kırım Savaşı’ndaki bir bombardıman sırasında saray ve zeminleri hasar aldı. Saray gezinizde hala sarayın zemin katında bulunan duvarlara sıkışmış yüzlerce top mermisini görebilirsiniz.

Şevçenko Parkı Dönme Dolabı

Odessa’nın varlığından çok önce bu park alanında bulunan ve şehrin limanı üzerinde yükselen bir Osmanlı kalesi vardı. 18. yüzyılda Osmanlılar şehri terk ettiği zaman bu görkemli kale bir Rus kalesi haline geldi ve bölgeye pek çok alışveriş çarşısı kuruldu. Bütün bu tarihi yapılar 1875’de bir parka dönüştürüldü ve park Ukraynalı şair Taras Şevçenko’ya adandı.

Şevçenko Parkı Dönme Dolabı
Şevçenko Parkı Dönme Dolabı

Odessa uçak bileti ile gezeceğiniz parkın etkileyici tarihi yapılarının yanında devasa dönme dolabı da çok seviliyor. Bu dönme dolaba binerek Odessa şehrini kuş bakışı izleyebilir ve unutulmaz manzaralara şahit olabilirsiniz.

Odessa Şehir Bahçesi

Odessa’nın en eski parkı olan Şehir Bahçesi, 1803’de özel bir mülk olarak tasarlandı ama 19. yüzyılda halka açılarak şehrin en popüler yerlerinden birisi haline geldi. Deribasivska Caddesi’ni saran patikalar, demir fenerler ve küçük demir çitler içeren çiçek tarhları ile bu bahçelerde keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Odessa Şehir Bahçesi
Odessa Şehir Bahçesi

Şehir Bahçesi’nde güzel bir köşk, etkileyici bir çeşme ve Odessa Filarmoni Orkestrası’nın yaz konserleri için kullanılan güzel bir tiyatro yer alıyor. Yaz mevsiminde Odessa’yı geziyorsanız akşamları düzenlenen resitalleri izlemeye de burada gelebilirsiniz.

Şehir Bahçesi aynı zamanda Odessa’nın kültürel figürlerini onurlandıran bazı anıtların da bulunduğu yer. Fotoğraflarını çekebileceğiniz On İki Sandalye Anıtı, ünlü Rus hiciv romanı karakterleri Ilf ve Petrov kardeşleri temsil ediyor.

Odessa Başkalaşım Katedrali

Hikayesini bilmeden bu kiliseye bakarsanız bu tarihi yapının 20 yaşından daha küçük olduğuna asla inanmazsınız. Neo Klasik tasarımlı Başkalaşım Katedrali, 1827’de inşa edildi, ancak 1936’da Sovyetler tarafından yıkıldı. 1999 yılına ise katedral, orjinal planlarına göre yeniden yapıldı.

Odessa Başkalaşım Katedrali
Odessa Başkalaşım Katedrali

Proje dört yıldan az sürdü ve katedral yeniden kutsandığında bazı seçkin mezarlar, 80 yıl önce kesilerek götürüldükleri yerden katedrale geri taşındı. Başkalaşım Katedrali ihtişamıyla sizi etkileyecek bir yapı ve şehrin en çok fotoğraflanan simgelerinden birisi.

Odessa Kurucuları Anıtı

Potemkin Merdivenleri’nin üst kısmındaki Katerynyns’ka Caddesi’nde Odessa’nın geçmişine dair birçok ipucu içeren etkileyici bir anıt göreceksiniz. Rus Kraliçesi Catherine, 1794 yılında tam da bu noktada bir liman ve kent inşa etme kararnamesi çıkardı.

Odessa Kurucuları Anıtı
Odessa Kurucuları Anıtı

Devasa anıtın üstünde Kraliçe Catherine, Kont Grigory Potemkin ve Flaman mühendis François Sainte de Wollant gibi ünlü isimlerin yüzleri yer alıyor. 1900 yılında inşa edilen anıt, 1920’lerde Sovyet döneminde kaldırıldı ama 2007’de yerel bir iş adamının girişimi ile restore edilerek yeniden bu önemli konuma yerleştirildi.

Odessa Arkeoloji Müzesi

Ukrayna’daki en eski müze olan bu kültürel merkezin kökleri 1825 yılına kadar uzanıyor. Odessa uçak bileti ile gezeceğiniz müzede, Ukrayna’nın antik tarihi ile birlikte Yunanistan, İtalya, Mısır ve Kıbrıs ile ilgili 170.000 eser bulunuyor.

Odessa Arkeoloji Müzesi
Odessa Arkeoloji Müzesi

Müzede en çok ilgi çeken yer ise orijinal lahitler, papirüs ve hiyeroglifler barındıran Mısır galerileridir. Diğer ilgi çeken yerler arasında ise Antik Yunanistan’dan Rus İmparatorluğu günlerine kadar uzanan 50.000 sikkeye sahip büyük bir koleksiyon ve Bronz Çağı’nın etkileyici eserleri yer alıyor.

Odessa Uçak Bileti ile Batı ve Doğu Sanatı Müzesi’ni Gezin

Odessa uçak bileti ile keşfe çıkacağınız bu ihtişamlı sanat müzesi, 1858 yılından kalma gök mavisi bir konakta yer alıyor ve Odessa’yı ziyaret eden turistlerin çok ilgisini çekiyor. Müze, 1923’de kuruldu ve müzenin koleksiyonları birbirinden değerli sanat eserlerinden oluşuyor.

Odessa Uçak Bileti ile Batı ve Doğu Sanatı Müzesi'ni Gezin
Odessa Uçak Bileti ile Batı ve Doğu Sanatı Müzesi’ni Gezin

Porselen, silah ve mobilya parçaları gibi tarihi ürünler de sergilenen müzede göreceğiniz sanat eserlerinin neredeyse tamamı Batı Avrupa’dan, özellikle de Hollanda ve İtalya’dan geliyor. Caravaggio, Rubens, Francesco Guardi, Gerard David ve Abraham Bloemart gibi dünyaca ünlü ressamların paha biçilmez eserlerini müzede görebilirsiniz. Müzenin en ilgi çeken eseri ise Hollandalı Barok ustası Frans Hals’ın en ünlü eseri olan Tronisi’dir.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Odessa uçak bileti alabilir ve Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden birisine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.