Bağdat Uçak Bileti ile Binlerce Yıllık Bir Şehrin Kültürünü Keşfe Çıkın

0
1496
Bağdat Uçak Bileti ile Binlerce Yıllık Bir Şehrin Kültürünü Keşfe Çıkın
Bağdat Uçak Bileti ile Binlerce Yıllık Bir Şehrin Kültürünü Keşfe Çıkın

Bağdat uçak bileti alarak muhteşem güzelliklerini gezme şansı bulacağınız gizemli Bağdat, şanlı bir geçmişe ve muhteşem bir kültüre sahiptir. Irak’ta bütün yollar Bağdat’a çıkar. Irak’ın başkenti, Halife şehri ve ünlü denizci Sinbad’ın doğum yeri olan Bağdat, içinde çağlar boyunca birikmiş pek çok önemli eseri barındırıyor.

Bağdat aslında onu çerçeveleyen ve dünyadaki en ilginç ülkelerden biri olan Irak’ı tam olarak yansıtıyor. Ne de olsa Irak toprakları Sümer kültürü, Babil eserleri, Asur’un eski Mezopotamyası, Pers mirasları ve Osmanlı yönetiminin 4 yüzyıl süren yönetimi ile şekillenmiştir.

Aerobilet uçak bileti sayfasından istediğiniz tarihler için kolayca Bağdat uçak bileti alarak bu kültürel gezide pek çok tarihi eser görecek ve ilginç duygularla buradan ayrılacaksınız. Bağdat, eski bir uygarlık beşiği olan Nil Nehri ve Antik Yunan’ın tarihsel olarak dramatik bir karışımıdır.

Bağdat gezinizde sizi birbirinden güzel büyüleyici yerler bekliyor. Orta Doğu’nun en güzel müzeleri, rengarenk otantik çarşılar, tarihi camiler ve kiliseler ile Bağdat, son derece gizemli ve gezerken sizi çok etkileyecek bir yer.

Bağdat uçak bileti aldıktan sonra binlerce yıllık tarihi olan bu farklı şehirde görmeniz gereken 10 muhteşem şeye göz atabilirsiniz.

Bağdat’ın Tarihi Sokaklarında Bir Gezintiye Çıkın

Bağdat, kara taşımacılığının nehir taşımacılığıyla karıştığı bir noktada, Dicle nehrinin üzerinde yer alan, 3,2 milyondan fazla nüfusuyla eski ve yeniyi birleştiren oldukça ilginç bir şehirdir.

Bağdat’ta çok katlı binalar, fantastik ürünlerle dolup taşan tarihi çarşıların üzerinde yükseliyor. Renklerin, ırkların, kostümlerin ve yaşam biçimlerinin renkliliği, şehre canlılık ve heyecan veriyor. Avrupa kıyafetleri ile karışan Arap kostümleri, süslü Kürt kıyafetleri ile modern mavi kotlar burada bir arada bulunuyor.

Tarihi Bağdat şehrinde görecek çok fazla şey var. Şehir, Dicle tarafında birkaç modern köprüyle bağlanan Rusafa ve Karkh olmak üzere ikiye bölünmüştür. Rusafa’da Kuzey Kapısı’ndan Güney Kapısı’na uzanan ve hala Bağdat’ın ticaret merkezi olan kentin ana caddesi Al-Rashid Caddesi bulunuyor. Bu caddede tarihi çarşılar caddenin her iki tarafında dizilmiştir. Buna paralel olarak, bazı tarihi camilerin ve kiliselerin bulunduğu Halife Caddesi de bu yakada keşfedilmeyi bekleyen yerler arasında sayılabilir.

Bağdat’ın Tarihi Sokaklarında Bir Gezintiye Çıkın
Bağdat’ın Tarihi Sokaklarında Bir Gezintiye Çıkın

Tahrir (Kurtuluş) Meydanı’ndan Masbah’a kadar uzanan Sadoun Caddesi’nde ise birinci sınıf oteller, sinemalar, havayolu ofisleri, seyahat acenteleri ve bazı devlet daireleri bulunuyor.

Sadoun Caddesi’nin paralelinde Jumhouriya Köprüsü’nden 14 Temmuz Suspended Köprüsü’ne kadar uzanan ve harika bir nehir manzarası sunan Abu Nuwas Caddesi de Bağdat’ta eşsiz bir manzarası karşısında yürüyüş yapabileceğiniz bir yer.

Karkh yakasında ise Şam Meydanı’ndan yer alan Uluslararası Demiryolu İstasyonu, ünlü Zawra Parkı ve Bağdat Uluslararası Fuarı’nı bulabileceğiniz uzun Damascus Caddesi bulunuyor. Bu güzel cadde tarihi binaları ve parklarıyla Bağdat ziyaretçilerinin gezmeye doyamadığı yerler arasında yer alıyor.

Orta Doğu’nun En Büyük Müzesini Görün

Dünyadaki az sayıda ülke, Irak kadar arkeolojik zenginliğe sahiptir. Bağdat uçak bileti alarak gezme fırsatı bulacağınız Irak Müzesi, Karkh bölgesinde bulunan dünyanın en önemli müzelerinden biridir. Orta Doğu’nun en büyük müzesi olarak 28 önemli galeriye sahip olan Irak Müzesi’nin çok iyi organize edilmiş ve özenle seçilmiş arkeolojik buluntu koleksiyonu ülkenin tarihi zenginliklerinin bir yansımasıdır.

Sergiler, 100.000 yıl önce Mezopotamya’daki erken Taş Devri’nden M.S. 8. Yüzyıla kadar uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Müzede görebileceğiniz en etkileyici eserlerden biri, yüzeyinde 12 derin çizik bulunan ve ilk takvimlerden biri olduğu düşünülen 10.000 yıllık bir çakıl taşıdır.

Ayrıca, yaklaşık 5000 yıl öncesine ait el sıkışan iki kişinin bulunduğu bir Sümer mührü, Sümer altınları, Asur kanatlı boğaları, Hatra’nın nefis mermer heykelleri, İslami yazıtlar, girift oyma kapıları ve parlak ışıklı el yazmasının ilk resimsel temsili de burada görebileceğiniz muhteşem eserler arasında bulunuyor.

Orta Doğu'nun En Büyük Müzesini Görün
Orta Doğu’nun En Büyük Müzesini Görün

Irak Müzesi eserleri, Mezopotamya’da Arap İmparatorluğu dönemlerine kadar zaman içinde burada yaşayan birçok halkın ve kültürün birer yansımasıdır. Irak Müzesi size tarih öncesi antikaların şaşırtıcı koleksiyonunu, medeniyetlerin ve tarihi sanatların canlı bir görüntüsünü sunacak. Sergi salonları Sümer, Akad, Babil, Asur, Keldani, Seleukos, Partiler, Sassan ve Abbasiler sırasıyla kronolojik olarak düzenlenmiştir.

Burada bulunan antik Mezopotamya’dan bazı eserlerin orijinalleri yabancı müzelerde sergilenmek üzere ülkeden götürülmüştür. Paris’teki Louvre, Londra’daki British Museum, Berlin Müzesi ve ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi Müzesi’nde bu tarihi eserlerin orjinalleri sergileniyor.

Akademisyenler için çok faydalı olacak müzenin Mezopotamya çalışmaları, dünyasındaki bu alandaki çalışmalar arasında en iyilerinden biri olarak kabul edilir ve müzede buna ayrılmış çok zengin bir kütüphaneye bulunuyor.

Ünlü Abbasi Sarayı’nın Odalarını Gezin

Bağdat uçak bileti alarak bölgenin en ünlü saraylarından birinin içinde gezebilirsiniz. Bağdat’ta, Kuzey Kapısı’nın yakınında yer alan tarihi Abbasi Sarayı bu şehirdeki önemli duraklarınızdan birisi olacak. Bu muhteşem sarayın 1179-1225 tarihlerinde Halife El-Naser Ledinillah tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.

Merkezi bir avlu ve iki katlı odalar, tuğla duvarlarındaki benzersiz kemerler, tuğla tavanı ve dikkat çeken dış cephesi ile Abbasi Sarayı’nın bol bol fotoğrafını çekebilirsiniz. Sarayın Al-Mustansereyya Okulu’nun yapısına benzemesi nedeniyle bazı alimler Abbasi Sarayı’nın aslında Arap tarihçilerinin bahsettiği 12. yüzyılda inşa edilen ünlü İslami ilahiyat okulu Sharabiya olduğuna inanıyor.

Abbasi Sarayı’nın bazı bölümleri zaman içinde yeniden inşa edilmiş ve Arap-İslam tarihinin belirli aşamalarını temsil eden tarihsel bir koleksiyon da saraya eklenmiştir.

Bağdat Müzesi’nde Ülkenin Kültürünü İnceleyin

Irak’taki en ilginç müzelerden biri de Bağdat Müzesi’dir. Bu müzeye yapacağınız ziyaret sizi 20. yüzyılın ilk 40 yılına geri götürecek. Bu dönemin Bağdat halkının çeşitli gelenek ve değerlerini görecek, renkli heykellerle Bağdat’ın zamana karşı direnen mesleklerini ve popüler geleneklerini inceleyeceksiniz.

Bağdat Müzesi’nde Ülkenin Kültürünü İnceleyin
Bağdat Müzesi’nde Ülkenin Kültürünü İnceleyin

Resimler, fotoğraflar, haritalar ve diğer açıklayıcı materyaller bir zamanlar şehri yöneten hükümdarların portreleriyle birlikte, şehrin tarihinin en önemli yönlerini yansıtıyor. İlgili konularda çok dilli bir kütüphane de müzenin bir parçası olarak burada yer alıyor.

Bağdat Müzesi, El-Mustansereyya Okulu’nun önünde, Bağdat’ın eski Yuvarlak Kenti’nin kurulduğu bölge olan Mamoun Caddesi’nde yer almaktadır. Müzede en deneyimli Iraklı sanatçılar tarafından yapılan benzersiz alçı heykeller yer alıyor ve bu heykellerin her biri Bağdat yaşamının parçalarını ve geçmiş dönemlerini temsil ediyor.

Altın Kubbeli Al Yassin Camisi’ni Ziyaret Edin

Altın kubbesi ve dört altın minaresi Bağdat’ın silüetinde parlayan Al Yassin Camisi, İslami mimarinin en güzel örneklerinden birisidir ve Bağdat uçak bileti alarak başlayacağınız gezinizin önemli duraklarından birisidir.

Savaş sırasındaki yıkımdan sonra bu ikonik cami yeniden yapılandırılarak eski ihtişamına kavuşturuldu. 8. Yüzyıl Şii imamı Musa Al-Kadhim’in mezarını ve Hz. Muhammed’in soyundan gelen 9. Yüzyıl imamı Muhammed El-Cevad’ın türbesini burada görebilirsiniz. İbadet zamanında tarihi cami ziyaretçiler ile dolar, bu yüzden camide yüksek düzeyde güvenlik önlemleri bulunmaktadır.

İmam Hüseyin’in Türbesi Mimarisini Görün

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların büyük saygı duyduğu kutsal bir yer olan Hüseyin bin Ali’nin türbesi, Kerbela şehrinde yer alan ve Şiilik inancına göre On iki İmam’ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali’nin mezarının bulunduğu türbe ve camidir.

Büyük kompleksin mimari tarzını hayretle izleyebilir ve sayısız renkli süslemeler eşliğinde altın kubbeleri ve minarelerini gezerek muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bu gezinizde dışarıda hediyelik eşya satan antika dükkanlarına ve tezgahlara da göz atmayı unutmayın.

Antik Babil Kalıntıları Arasında Yürüyün

Babilya’nın başkenti olan antik Babil, modern Al-Hillah kenti yakınlarında bulunuyor. Bağdat gezinizde antik Babil’in kalıntılarını gezebilir ve hayal gücünüzü harekete geçirebilirsiniz. Kenti çevreleyen surlar da dahil olmak üzere, binalarının ve şehir tasarımının çoğu Babil’in kuran ve inşa eden Nebuchadnezzar II tarafından yaptırılmıştır.

Antik Babil Kalıntıları Arasında Yürüyün
Antik Babil Kalıntıları Arasında Yürüyün

Alanın gördüğü zarara rağmen, restore edilen kalıntılar size antik Babil’in nasıl göründüğüne dair bir fikir verecektir.

Renkli Bağdat Çarşılarından Yöresel Ürünler Alın

Bağdat’a yaptığınız bu ziyaretin hatıralarını istiyorsanız şehirde gezebileceğiniz birbirinden ilginç pek çok çarşı bulacaksınız. Bağdat’ın meşhur çarşıları çok çeşitli ve güzel oryantal eşyalarla doludur. Şehirde çarşıların çoğu Şehitler (Shuhada) Köprüsü ve Ahrar Köprüsü arasındaki Al-Rashid Caddesi’nde bulunuyor.

Bağdat uçak bileti alarak gezebileceğiniz otantik çarşılardan en ilginç olanlarından birisi, bakırın hala geleneksel şekilde tüm şekil ve boyutlarda dövülerek çeşitli eşyaların üretildiği Coppersmith Çarşısı’dır. Bu çarşı her zevke uygun ev eşyası veya dekoratif kullanımlar için bakır ürünlerle dolup taşıyor. İlkel, sade, özenli veya son derece süslü olmak üzere gözünüze hoş gelen ve zevkinize hitap eden pek çok ilginç dekoratif eşyayı burada satın alabilirsiniz.

Renkli Bağdat Çarşılarından Yöresel Ürünler Alın
Renkli Bağdat Çarşılarından Yöresel Ürünler Alın

Bağdat çarşılarını gezerken mutlaka uğramanız gereken yerlerden birisi de labirent şeklinde bahçelerin arasında rengarenk tezgahların sıralandığı göz kamaştıran Clothiers Çarşısı’dır. Burada göz alıcı yerel motifler ve renklerde hazırlanmış el dokuması kilimleri satın alabilirsiniz.

Al-Rashid Caddesi’nin diğer tarafında şehrin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Shorjah pazarı yer alıyor. Ev eşyaları, kahve, çay, baharat ve yöresel sabunlarla dolu bir yer olan bu mekanda sizi hareketli ve gürültülü bir atmosfer bekliyor.

Al-Rashid Sokağı’nın dışında mücevher, kadın kıyafeti, ayakkabı, el çantası ve kozmetik ürün cenneti olan Mustanser Sokağı’nı bulacaksınız. Bu sokakta yüzyıllardır güzel mücevherler tasarlayan geleneksel altın ve gümüş mağazalarını gezebilirsiniz.

Bağdat’ta keyifli bir alışveriş yapabileceğiniz diğer yer ise ülkenin pek çok yerinden getirilen muhteşem el işi hediyelik eşyaları bulabileceğiniz Folklore Merkezi’dir.

Bağdat’ın Tarihi Kiliselerinin Mimarilerini İnceleyin

Bağdat’ta sadece tarihi camiler değil pek çok görkemli kilise de bulunuyor. Bağdat uçak bileti alarak gezebileceğiniz geniş bir kültürel zenginliğe sahip bu şehirde birbirinden güzel kiliseleri de inceleyebilirsiniz.

Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen Ermeni Ortodoks Kilisesi, Bağdat’taki en eski kiliselerden birisidir ve Al-Rashid Caddesi’nde bulunan Midan Meydanı’nda yer almaktadır. Kilise ilk olarak 1640 yılında Osmanlı Sultanı IV. Murad tarafından Ermenilere verilen bir toprak parçası üzerine inşa edilmiştir. Daha sonra, Ortodoks Ermenilerin mülkiyeti sona ermeden önce bölge Nestorian Hıristiyanlara geçti.

Her yıl 15 Ağustos’ta bu kilisede, Meryem Ana’nın “Göğe Kabulü” için özel ritüeller düzenlenir. Kilise, yıl boyunca Bağdatlılar tarafından çeşitli mezheplerden gelen hediyeleri sunmak üzere ziyaret ediliyor.

Bağdat’ın Tarihi Kiliselerinin Mimarilerini İnceleyin
Bağdat’ın Tarihi Kiliselerinin Mimarilerini İnceleyin

Al-Khulafaa Caddesi’ndeki Shorjah yakınında bulunan Latin Kilisesi ise 1866 yılında inşa edilmiştir. Bu alan kilise inşasından önce bu alan 1731 yılında Carmelit Babaları tarafından küçük bir mekanda dini ritüelleri uygulamak için kullanılıyordu. O zamanlar burası Aziz Thomas Tapınağı olarak biliniyordu. 1871 yılında tamamlanan mevcut kilise ise yaklaşık 32 metre yüksekliğinde ve kubbeli bir haç şeklinde inşa edilmiştir.

Kilisenin içinde gezebileceğiniz birçok bölüm bulunuyor ve kilisenin göz kamaştıran nadir tablolarla dekore edilmiş duvarları sizi etkileyecek güzellikte. Tarihi Latin Kilisesi’nin hem dış mimarisi hem de iç süslemeleri Bağdat gezinizde size görsel bir şölen sunacak.

Şehirde gezebileceğiniz diğer bir ünlü kilise olan Chaldean Kilisesi, Bağdat’taki en büyük ve görkemli kiliselerden birisidir. Tarihi M.S. 1838’e kadar uzanan kilise, ilk başta küçük bir arazi üzerine inşa edilmiş ve Meryem Ana Ağrı Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Chaldean Kilisesi inşaatı 1898’de tamamlandı ve daha sonra yapıya manzarayı izleyebileceğiniz özel balkonlar eklendi.

Bağdat mimarisi Chaldean Kilisesi’nin dış duvarlarında bulunan süs tuğlalarında rahatça gözlenebiliyor ayrıca kilisenin iç ahşap süslemeleri ve dini mozaikleri de eşsizdir.

Babylon Mall’da Alışveriş Yapın

Babylon Mall, Bağdat’ın alışveriş bölgesinin kalbinde yer almaktadır. Burası Mansour perakende satış noktası olarak uzun bir geçmişe sahip. Babylon Mall özellikle Orta Doğu’dan ve dünyanın her yerinden gelen turistler tarafından alışveriş yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.

Babylon Mall, Bağdat’ın en büyük süpermarketi, Bağdat’ın en büyük çatı terası, çocuk oyun alanı, bowling salonu, yemek alanı ve perakende alanı da dahil olmak üzere 7 kattan oluşuyor. Burada keyifli bir alışveriş yapabilir ve çatı teraslarında muhteşem bir Bağdat manzarası karşısında kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Aerobilet web sitesinden veya mobil uygulamalarından en iyi fiyatlarla alacağınız Bağdat uçak bileti ile her sokağında size başka duygular yaşatacak, tarihi ve kültürel olarak dünyanın en eşsiz yerlerinden biri olan Bağdat’ı keşfetmeye başlayabilirsiniz.