Dünyaca Ünlü Beyaz Cennet Pamukkale

0
960
Dünyaca Ünlü Beyaz Cennet Pamukkale
Dünyaca Ünlü Beyaz Cennet Pamukkale

Denizli uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız dünyaca ünlü doğa harikası Pamukkale, yeşil tarlaların arasında bulunan yarı dairesel ve bembeyaz travertenlerin gerçeküstü bir manzarasına sahip. Bu beyaz dağ, Türkiye’nin en fotojenik noktalarından biri ve ülkenin en ünlü yerleri arasında. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Pamukkale’de muhteşem manzaralar arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Çoğu turist buraya travertenleri görmek için geliyor ama Pamukkale aslında Traverten Dağı’nın zirvesinde yer alan Roma kaplıca kenti Hierapolis’in kalıntıları ile de çok ilgi çekici bir yer. Burada, bir antik tiyatronun korunmuş kalıntılarının yanı sıra büyük tapınaklar da görecek ve bir zamanlar Romalıların yaptığı gibi ağrılarınızdan kurtulmak için doğal kaplıca havuzlarının tadını çıkaracaksınız.

Aerobilet uçak bileti sayfasından veya mobil uygulamalar üzerinden en iyi fiyatlarla Denizli uçak bileti alabilir ve size unutamayacağınız manzaralar sunacak olan Pamukkale’nin güzelliğini yakından görebilirsiniz.

Pamukkale’yi Keşfedin

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale’nin göz kamaştırıcı beyaz kalsit tepesi, bölgenin kaplıcalarından kalsiyum birikintileriyle yaratılmıştır. Kireçtaşı mağaralarında sarkıtlar oluştuğu gibi birikintiler de dik yamaçlarda büyür ve kademeli olarak doğal teraslar oluşturur. Pamukkale, ismini de aldığı pamuktan bir kale gibi görüyor ve bu travertenlerin kör beyaz rengi, tuhaf bir doğal kaleye benziyor.

Pamukkale Travertenleri
Pamukkale Travertenleri

Burada gezinti yapmanın en iyi yolu kalsit dağın tabanından uçurum sırtına kadar çıplak ayakla yürümektir. Üst katlardaki teraslarda tadını çıkarabileceğiniz ve bu benzersiz manzarayı izleyebileceğiniz doğal havuzlar da bulunuyor.

Hierapolis Şehir Kalıntıları

Denizli uçak bileti alarak gezeceğiniz, Bergama Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. 190’da kurulan Hierapolis, aslında müstahkem bir askeri koloniydi. Orijinal şehir, M.S. 60’ta yaşanan bir deprem tarafından tahrip edildi ve ihtişamlı günlerini yansıtacak şekilde tekrar yapıldı.

M.S. 2. ve 3. yüzyıl şehrin en büyük refahı dönemiydi ve Hierapolis doğal kaplıcaları ile önemli bir spa merkezi haline geldi. Büyük bir sütunlu caddenin kalıntıları, yaklaşık 1 kilometreden daha uzun bir alan boyunca aşağıdaki travertenlere paralel olarak uzanıyor ve kuzeydeki nekropol ile güneydeki Bizans kilisesi arasında çok etkileyici bir manzara oluşturuyor.

Kiliseden doğu yoluna doğru giderseniz etkileyici Apollon Tapınağı ve onun ünlü plutonyumuna (zehirli bir gaz kaynağı olan tapınağın altındaki bir mağara) ulaşırsınız. Buraya rahipler yükselen zehirli gazın öldürdüğü kuşları ve küçük hayvanları adak olarak getirerek kehanetlerde bulunurlardı. Agoranın kalıntılarından doğuya doğru yürüdüğünüzde ise Hristiyan azizlerin Hierapolis’in putperestleriyle birlikte ibadet ettikleri ve öldürüldükleri yere inşa edilen havari Philip’in sekizgen şehitliğini de görebilirsiniz.

Pamukkale Hierapolis Tiyatrosu

Denizli uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Hierapolis kalıntılarının üzerindeki yamaçta, 100 metre uzunluğundaki cephesi ve her biri 26 sıradan oluşan iki katlı oturma alanı ile görkemli bir antik tiyatro göreceksiniz. Roma İmparatorları Hadrian ve Septimius Severus’un krallıkları sırasında inşa edilen Hierapolis Tiyatrosu, inanılmaz derecede iyi korunmuş bir tarihi eser.

Pamukkale Hierapolis Tiyatrosu
Pamukkale Hierapolis Tiyatrosu

İmparatorluk localarının (özel misafirlerinin eğlenceyi izleyeceği yer) ve sahne boyunca uzanan bazı dekoratif panellerin ayakta kalmasıyla Hierapolis Tiyatrosu orijinal ayrıntılarını korunmuş ve günümüzde çok ilgi çekiyor. Hierapolis Tiyatrosu’nun üst oturma katmanlarına da çıkmanızı ve muhteşem manzaraları izlemenizi öneririz.

Pamukkale Antik Havuzu

Tıpkı Romalılar gibi davranarak bazı antik havuzlara girmek istiyorsanız, Pamukkale’nin ünlü antik havuzu tam size göre bir yer. Pamukkale’nin antik havuzu, Apollon Tapınağı’nın hemen yanında bulunuyor ve bölgeyi gezdikten sonra yorgun kaslarınızı 36 derece ve mineral bakımından zengin kaplıca suyunda dinlendirmenizi sağlıyor.

Muhtemelen bugüne kadar yaşayacağınız en atmosferik kaplıca deneyimi bu olacak. Yarı batık sütunlar ve etrafınızı saran antik mermer parçaları ile burada unutulmaz bir deneyim yaşayacaksınız.

Pamukkale Hieropolis Müzesi

Hierapolis’e adanmış bu küçük ama mükemmel müze, antik bir Roma hamamının içinde yer alıyor. Burada yapacağınız bir ziyaret sizi Hieropolis Antik Kenti tarihinde unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak. Müze koleksiyonları bir zamanlar çok önemli olan bu Roma kentinin güzel sanat eserlerini ve kültürel mirasını sergilerken, muhteşem ve karmaşık taş kabartmalar, lahitler ve heykeller de dahil olmak üzere bölgeden çıkarılan çeşitli tarihi eserleri size sunuyor.

Pamukkale Hieropolis Müzesi
Pamukkale Hieropolis Müzesi

Pamukkale Hieropolis Müzesi ayrıca yakınlardaki Aphrodisias Arkeolojik Sit Alanı’ndan getirilen iyi bir heykel koleksiyonuna da sahip.

Pamukkale Kalesi

Pamukkale (Pamuk Kalesi) aslen, Pamukkale ilçesinden Hierapolis platosuna kadar uzanan yolun hemen kenarında yer alan ve 11. veya 12. yüzyıldan kalma etkileyici bir kale. Çoğu turist buraya gelmiyor, bu yüzden Pamukkale Kalesi bir süre için tur otobüsü kalabalıklarından uzaklaşmak için harika bir fırsat sunuyor.

Pamukkale Kalesi’ni gezerken kale kalıntılarından izleyeceğiniz travertenlerin muhteşem manzaraları ile ödüllendirileceksiniz. Değişen ışık altında traverten teraslar görsel bir şölen sunduğu için Pamukkale Kalesi, gün batımında bölgenin en güzel manzaralarına sahip.

Pamukkale Laodikeia Antik Kenti

Pamukkale’nin yaklaşık 12 kilometre güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti, bir zamanlar Cicero’ya ev sahipliği yapıyordu. Bu Roma ticaret merkezi; hareketli bir sanayi, tıp ve ticaret şehriydi. Hristiyanlık bölgeyi önceki putperest dinlerden devralmaya başladığında, burada büyük bir Hristiyan ve Yahudi nüfusu da yaşadı.

Pamukkale Laodikeia Antik Kenti
Pamukkale Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti kalıntıları seyrek olsa da oldukça fotojeniktir ve erken Roma yerleşimi tapınaklarından ve tiyatrolarının yanı sıra erken Bizans dönemine ait bazı ilginç kalıntıları da görmenizi sağlar. Laodikeia Antik Kenti, normal Pamukkale gezi güzergahının biraz dışında kalıyor ama harika antik manzaralar görmek için buraya da uğramanızı öneririz.

Pamukkale Afrodisyas Antik Kenti

Tanrıça Afrodit’e adanmış birçok eski çağ kentinden biri olan Afrodisyas Antik Kenti’ni modern araştırmalar, az ziyaret edilen bir yerden Türkiye’nin en önemli tarihi yerlerinden birine dönüştürdü. Pamukkale’nin yaklaşık 97 kilometre güneybatısında yer alan Afrodisyas Antik Kenti’nin M.Ö 4. yüzyılda kurulduğunu gösteren buluntular var ve Tunç Çağı çanak çömlek parçaları da Hitit döneminde burada bir Asur ticaret kolonisi olduğunu ortaya koyuyor.

Yerleşimin altın çağında kentin kutsal alanı geniş çaplı bir Afrodit kültünün merkezi haline geldi ve Afrodisyas Antik Kenti; heykel, tıp ve felsefe okullarıyla Hellenistik ve Roma dönemlerinde çok ünlü oldu. Burada göreceğiniz Afrodit Tapınağı, M.Ö. 100 yıllarında inşa edilmiş ve halen ayakta olan 14 sütuna sahip. 5. yüzyılda, Bizanslılar bu putperest tapınağı üç koridorlu bir bazilikaya dönüştürdüler.

Pamukkale Afrodisyas Antik Kenti
Pamukkale Afrodisyas Antik Kenti

Denizli uçak bileti alarak gezeceğiniz Afrodit Tapınağı’nın kuzeyinde ise 30.000 seyirci alabilen iyi korunmuş antik bir stadyum var. Tapınağın güneyinde ise bölgedeki en iyi korunmuş anıtlar olan kabartmalar ve heykeller yer alıyor.

Pamukkale Kervansarayları

Kervansaraylar eski çağlarda han olarak da kullanılan yol üstü ticaret merkezleriydi. Pamukkale’nin Ege bölgesinden Orta Anadolu’ya uzanan büyük bir ticaret yolunun parçası olduğu günlerden kalan pek çok güzel kervansaray var.

Denizli’den Dinar’a giden yolda yer alan ve 1253 yılında Emir Karasungur tarafından kurulan bir Selçuklu kervansarayı olan Akhan, mutlaka uğramanız gereken bir yer. Mermerlerle süslü doğu cephesi, kemerli bir avlusu ve üç koridorlu bir kış salonu bulunan Akhan’da harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Çardak ilçesi yakınlarında ve Denizli’nin 55 kilometre doğusunda yer alan Çardakhan da ilgi çekici kervansaraylardan biri. Bu Selçuklu kervansarayının iki büyük kulesi ve portalın üzerinde iki aslan tarafından çevrilmiş yazıtı görülmeye değer güzellikte.

Çivril

İlk kez 1950’li yıllarda kazılan Beycesultan Tepesi Arkeoloji Sahası, Çivril ilçesinin 10 kilometre güneyinde yer alan tarih öncesi önemli bir yerleşim alanı. Buradaki yerleşim kanıtları erken Tunç Çağı’ndan (M.Ö. 1250) Bizans dönemine kadar uzanıyor. Tarihi bir türbe, bir kan sunağı ve Tanrıça Kibele’nin heykelcikleri burada göreceklerinizden sadece bazıları. Çivril, Pamukkale’nin yaklaşık 103 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor ve tarih meraklılarının çok ilgisini çekiyor.

Pamukkale Karahayıt Kaplıcaları

Bu sıcak ve mineral bakımından zengin kaplıcanın sularının sıcaklığı 55 dereceye kadar çıkıyor. Kaplıca suları, Pamukkale’den sadece beş kilometre uzakta bulunan tebeşirle kaplı kayalardan doğal havuzlara akıyor. Suda çeşitli oksitlerin (demir oksit dahil) bulunması ve suların kalsiyum karbonatlı olası nedeniyle burası yüzlerce yıl boyunca şifa amaçlı kullanıldı.

Pamukkale Karahayıt Kaplıcaları
Pamukkale Karahayıt Kaplıcaları

Kayaların arasında sıcak kaplıca sularının tadını çıkarabileceğiniz küçük doğal havuzlar bulunuyor. Karahayıt Kaplıcaları, yorgun kasları gevşetmek ve bir ya da iki saat boyunca rahatlamak için harika bir yer.

Pamukkale Colossae Antik Kenti

Denizli uçak bileti alarak gezeceğiniz Colossae Antik Kenti’ne yapılacak bir gezi, tarih meraklıları için eşi bulunmaz fırsatlar sunuyor. Bir zamanların en büyük Frig kenti olan Colossae’nin (Kolossai olarak da bilinir) kalıntıları, Denizli’nin 20 kilometre doğusunda bulunan Lykos Nehri kıyısındaki Lykos Vadisi’nde yer alıyor.

Romalılar bölgeyi kontrol altına aldıklarında Laodikeia ve Hierapolis kentleri büyüdükçe Colossae Antik Kenti’nin önemi gittikçe azaldı ve kent sonunda terk edildi. Yine de Aziz Paul buradaki Hristiyan topluluğuna yaptığı konuşmalarla ünlü oldu ve kentin adı bilinmeye devam etti. Colossae Antik Kenti gezinizde hem kent kalıntılarını hem de muhteşem dağ manzaralarını göreceksiniz.

Denizli

Pamukkale’ye giden her turist mutlaka Denizli’den geçer ve bazıları burada bir mola vererek şehri keşfe çıkar. Bu modern şehir, bir zamanlar Roma eyalet başkentiydi ve 14. yüzyılda hareketli bir ticaret merkez haline geldi. Büyük Orta Çağ Arap gezgini İbn Battuta, Denizli şehrini “Yedi cami, hamam ve çarşıların yanı sıra yerleşik çarşılarıyla iyi bir ticaret merkezi” olarak nitelendirmiştir.

Denizli
Denizli

Denizli, 18. yüzyılın başlarında ve 1899’da yaşanan depremlerle iki kez tahrip oldu ve yeniden yapıldı. Mükemmel restoranlar, kafeler ve parklar, Denizli merkezinde kolayca ulaşılabilecek konumdalar. Denizli, Pamukkale’nin yaklaşık 17 kilometre güneyinde yer alıyor ve Pamukkale gezinizde mola vermek için ideal bir yer.

Denizli Uçak Bileti ile Sarayköy’ün Güzelliğini Görün

Denizli uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Hierapolis Vadisi’nin batı ucunda ve Pamukkale’nin yaklaşık 25 kilometre batısında yer alan Sarayköy, Frigya ile Cara arasındaki sınırda kalan Karura Antik Kenti’nin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Sarayköy, antik dönemlerde etkileyici kaplıcaları ve Herophilian tıp okulu ile biliniyordu.

Denizli Uçak Bileti ile Sarayköy'ün Güzelliğini Görün
Denizli Uçak Bileti ile Sarayköy’ün Güzelliğini Görün

Antik dönemlerden pek çok hazineyi gizleyen Sarayköy’ü Pamukkale çevresindeki görülmeye değer ve ilgi çekici yerler listenize ekleyerek Laodikeia, Aphrodisias ve Colossae bölgeleriyle birlikte kolayca gezebilirsiniz.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden Denizli uçak bileti alarak beyaz cennet Pamukkale’nin güzelliklerini yakından görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.