Tatil fotoğraflarınızın muhteşem görünmesi için 6 ipucu

0
3060
Tatil fotoğraflarınızın muhteşem görünmesi için 6 ipucu
Tatil fotoğraflarınızın muhteşem görünmesi için 6 ipucu

Tatil fotoğraflarınızın muhteşem görünmesi, tatil dönüşünde de üzerinden seneler geçtikten sonra da o anlara geri dönmek istediğiniz her an, sizin bu isteğinizin yerine gelmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte elbette o muhteşem fotoğrafları sosyal medyada paylaştığınızda da beğeni almak ve belki de profiliniz açıksa, çok daha fazla insan tarafından beğenilmesini sağlamayı çok istiyor olmalısınız. Düşünsenize; bütün bir yıl bu tatilin hayalini kurdunuz ve en sonunda ucuz uçak biletleri bulup, hayalini kurduğunuz o tatile çıkma fırsatı buldunuz. Üstelik şansınız yaver gitti ve seyahat ettiğiniz destinasyonlarda olağanüstü manzaralar, göz alıcı doğa olaylarıyla karşılaştınız. Örneğin dünyanın en güzel doğa manzaralarına, kutup ışıkları gibi göz alıcı doğa olaylarına rast geldiniz. Bunların, sizin çıplak gözle gördüğünüz kadar kusursuz şekilde çektiğiniz karelerde de yer almasını istemeniz en doğal hakkınız. Çünkü bunlar her zaman karşılaşabileceğiniz güzellikler değil. Dolayısıyla fotoğraflarınızın harika çıkmasını sağlamanızda fayda fayda var.

Bilirsiniz; özellikle akıllı telefonların bazı modellerinde kusursuz görüntüyü yakalamak pek de mümkün olmuyor. Bu nedenle belki de pek çoğunuz Ay tutulması, Güneş tutulması, yıldız kayması, okyanus kıyısındayken bir balinanın denizden havaya sıçrayıp, yeniden denize atlaması gibi daha pek çok ender rastlayabileceğiniz durumlarda fotoğraf çekmek istemiş, ancak belki telefonun özelliklerinden ya da fotoğraf makinenizi doğru ayarlayamadığınızdan kaçırmış olabilirsiniz. Kuşkusuz ki böyle anları kaçırdığınıza sonradan çok üzülmüş olmalısınız. Tatil fotoğrafları işte bu nedenle çok önemli. Tekrar aynı destinasyona seyahat etseniz bile o anda hissettiklerinizi hissetmeyebilir, o an birlikte olduğunuz insanlarla yeniden orada olamayabilir ve elbette ilk defa gördüğünüz o heyecanı yeniden yaşayamayabilirsiniz. Ancak bazı küçük ipuçlarını izlerseniz, tatil fotoğraflarınızın muhteşem görünmesini sağlayabilir, kötü görünmesine, istediğiniz gibi çıkmamasına engel olabilirsiniz.

Peki tatil fotoğrafları nasıl istediğiniz gibi çıkabilir? Gözlerinizin gördüğünü, fotoğraflara nasıl yansıtabilirsiniz? Daha da önemlisi o anların muhteşem karelere dönüşmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Tüm bunların mümkün olduğunu ve çarpıcı tatil fotoğrafları ile dönebileceğinizi unutmayın. Yalnızca birkaç küçük ipucu hepsinin üstesinden gelecektir. Elbette kameranızın ve akıllı telefonunuzun modelinin, daha doğrusu kamera özelliklerinin burada payı büyük. Ancak siz yine de bu tüyoları göz ardı etmeyin ve çekimlerinizin mümkün olduğu kadar iyi olmasına gayret gösterin. O anları tekrar yaşamanızı ve aynı zamanda sosyal medyada çok fazla beğeni almanızı sağlayacak tatil fotoğrafları için, işte ihtiyacınız olan o 6 ipucu…

1- Işığı doğru kullanmaya özen gösterin

Fotoğraf çekerken ışığı doğru kullanmak son derece önemli. Işığın doğru kullanılmaması nedeniyle bazı fotoğraflar fazla aydınlık, neredeyse bembeyaz çıkarken, bazılarıysa karanlık görünebiliyor. Özellikle manzarayı arka plana alıp, önde poz veren kişi ya da kişileri fotoğraflamak istediğinizde en çok karşılaşabileceğiniz durumların başında, arka planın aydınlık, öndeki kişi ya da kişilerin ise karanlık çıkması geliyor. Siz de o pozları hatırladınız; öyle değil mi? Sizin de mutlaka fotoğraf albümlerinizde, arşivlerinizde bu pozlardan vardır. Ya da aksine ışığın fazla olduğu ve yüzlerin, arka planın bembeyaz, yalnızca gözlerin ve koyu renkli kıyafetlerin seçilebildiği o fotoğraflar gözünüzde canlanmış olabilir.

Fotoğraflarınızda ters ışığı lehinize kullanabilirsiniz.
Fotoğraflarınızda ters ışığı lehinize kullanabilirsiniz.

Tüm bunlar ters ışıktan kaynaklanan pozlar. Fotoğraf tutkunları ve profesyonel fotoğraf çekenler, elbette buna çok dikkat ediyor ve bunları kuşkusuz ki ezbere biliyor. Ancak eğer amatör fotoğrafçılardan biriyseniz ve özellikle sosyal medya hesaplarınızı biraz hareketlendirmek, muhteşem karelerle süslemek istiyorsanız, tatil fotoğrafları çekerken ters ışığa dikkat etmenizde fayda var. Eğer hem manzaranın hemde önündeki kişilerin net çıkmasını istiyorsanız, ışığı arkanıza almanız gerekiyor. Güneş ışığını arkanıza alamıyorsanız, flaş ya da bir başka ışık kaynağı kullanabilirsiniz. Ancak gece çekimlerinde bu, elbette öndeki kişilerin aydınlık çıkmasına ve manzaranın görünmemesine yol açabilir. Bunun da altını çizelim.

Bir diğer altı çizilmesi gereken konu da bazı durumlarda ters ışığın, muazzam kareler oluşturabiliyor olması. Ters ışık sayesinde insanların birer siluet gibi görünmesini sağlayabilir, manzaranın ve siluetin etrafına vuran gün ışığının ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla ters ışığı lehinize çevirebileceğiniz o anları doğru seçerek, göz alıcı kareler yakalayabileceğinizi unutmayın.

2- Erken kalkarak avantaj kazanın

Tatilde elbette erken kalkmak istemeyebilirsiniz. Ancak erken saatlerde, doğanın ne kadar olağanüstü anlara sahne olduğunu kaçıracağınızı da bilmenizde fayda var. Eşsiz ışık oyunlarına tanık olabileceğiniz bu anlar, ancak güneş yükselmeden meydana gelebilir. Güneş batarken de çok güzel ışık yakalayabilirsiniz ancak günün doğmaya başladığı saatlerdeki ışığı ancak erken saatlerde bulabilirsiniz.

Erken kalkarak günün ilk ışıklarını yakalayabilirsiniz.
Erken kalkarak günün ilk ışıklarını yakalayabilirsiniz.

Eğer bu tür fotoğraflar ilginizi çekmiyorsa, belki de erken saatlerde çekilmiş birkaç fotoğrafa bakmak fikrinizi değiştirebilir. Üstelik çevrede kimsenin olmadığı, dilediğiniz gibi poz verebileceğiniz, aynı zamanda da harika doğa manzaraları ve ışık bulabileceğiniz bu anları siz de değerlendirmek isteyebilirsiniz. Dilerseniz tekrar düşünün ve erken kalkarak tatilinizin de her anını dolu dolu yaşayabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

3- Grup fotoğraflarında doğru anı yakalamaya çalışın

Siz de grup fotoğraflarından pek hoşlanmayanlardan mısınız? Birlikte seyahate çıktığınız grupla fotoğraf çekilmek, bildiğiniz gibi adettendir. Mutlaka bir kişi çıkar ve diğerlerini bir araya toplar; o grup fotoğraflarını çekilmeden dönmek pek de mümkün olmaz. Fotoğraflar çekildikten sonra herkes kendi, o çok güzel çekildiği fotoğrafı bulur ve yayınlar. Etiketlediği kişilerden bir kısmının gözü kapalı, bazıları saçını düzeltirken ya da yanına/arkasına dönmüşken görünmektedir. Ancak kendisi iyi çıkmış olan kişi elbette halinden memnundur.

Grup fotoğraflarında doğru anı yakalamaya çalışın.
Grup fotoğraflarında doğru anı yakalamaya çalışın.

Tüm bunların önüne geçmek ve herkesin kameraya bakarken, gözleri kapalı olmadan, herhangi bir yöne dönmüş olmadığı fotoğraflar elde edebilmek için gelin kontrolü elinize alın. Kameranızı seri çekim moduna getirerek, zamanlayın. Kameranın karşısına geçtiğinizde, kameranızın otomatik olarak arka arkaya 10 ya da daha fazla poz çekmesini sağlayın. Böylece bu fotoğraflardan mutlaka birinde herkesin kameraya baktığı ve iyi çıktığı o anı yakalayacaksınız.

4- Hareketli anlara uygun çekim modunu ayarlayın

Hareketli anları yakalamak için çok uğraştığınız ve defalarca çekmeye, o anı yakalamaya çalıştığınız olmuştur. Belki de bu nedenle onlarca, yüzlerce flu fotoğraf çekmiş ve başarılı olamamış da olabilirsiniz. Elbette akıllı telefonlarla bu her zaman mümkün olmayabilir ve akıllı telefon kameralarının özellikleri bazen hareketli anlarda yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, kamerayla yapacağınız çekimlerde neler yapabileceğinizden bahsedelim.

Hareketli anlara uygun çekim modunu ayarlayın.
Hareketli anlara uygun çekim modunu ayarlayın.

Öncelikle makinenizi iyi odaklamanızda fayda var. Bunun yanında yine seri çekime alarak, istediğiniz kareyi yakalamak için şansınızı artırabilirsiniz. Ayrıca eğer kameranızı manuel kullanıyorsanız ve otomatik çekim yapmıyorsanız, ortamın ışığına uygun, seri çekim yapmanıza imkan verecek şekilde ISO ve diyafram ayarlarınızı yapmış olduğunuzdan emin olun. Eğer objektifin ışığı hapsetmesi için geçen süreyi uzun tutarsanız, diyaframın açılıp kapanması da uzun süreceğinden seri çekim yapılmasına engel olabilirsiniz. Bu nedenle kameranızı otomatik çekime alın ya da uygun ışık ve diyafram ayarlarını yaptığınızdan emin olun.

5- Klasik pozlardan kaçının

Tatil fotoğraflarınız teknik olarak kusursuz olabilir. Muhteşem bir ışık yakalamış ve harika görünüyor olabilirsiniz. Ancak bazı destinasyonların artık simgesi haline gelen ve yüzlerce, binlerce insanın defalarca verdiği o pozlardan birini verdiğinizde, fotoğrafın mükemmelliğine gölge düşürebilirsiniz. Üstelik sosyal medyada beklediğiniz etkiyi yaratamayabilir, düşündüğünüz kadar çok beğeni de alamayabilirsiniz.

Klasik pozlardan kaçının.
Klasik pozlardan kaçının.

Bunlardan belki de en klasiği, İtalya seyahatinde Pisa Kulesi’ni eliyle, ayağıyla ittiriyor, elinde tutuyor, ona sarılıyor ya da çantaya koyuyor gibi görünen o fotoğraflar… Elbette Pisa Kulesi’ni görmek istiyor ve bu bölgeye ziyarette bulunuyorsanız, fotoğraflarını da çekeceksiniz. Ancak sizce de Pisa Kulesi’ni biraz daha geride bırakıp, onu yakalıyor, tutuyor gibi görünen pozların modası geçmedi mi?

6- Şehrin ruhunu yansıtan arka planlar seçin

Şehirler, elbette simgeleri haline gelen o birbirinden görkemli tarihi yapılar, göz alıcı gökdelenler ve doğa harikası yerlerle dikkati çekiyor. Bu yerleri ziyaret etmeniz ve fotoğraflamanızdan daha doğal bir şey yok. Ancak, şehirler bundan çok daha fazlasına sahip.

Şehrin ruhunu yansıtan arka planlar seçin.
Şehrin ruhunu yansıtan arka planlar seçin.

O şehrin ruhunu yansıtan sokaklar, o sokakları süsleyen belki duvarlardaki graffitiler, insanların günlük rutinleri, her zaman o sokakta, aynı yerde çalan sokak müzisyenleri, caddenin köşesinde satış yapan seyyar satıcının enfes atıştırmalıkları ve bunun gibi benzeri yerlerin önünde ya da nesnelerle de fotoğraf çekilmeyi, orada, o sokakta bir duvarın önünde bile olsa pozunuzu vermeyi unutmayın. Çünkü şehrin kalbi sokakta atıyor!

Kusursuz tatil diye bir kavram olmayabilir. Ancak unutamayacağınız, çok mutlu olduğunuz, çok şaşırdığınız, çok heyecanlandığınız, bir daha asla ‘o’ hissi yaşayamadığınız anlar vardır. Böyle anlar ve çok daha fazlasını hafızanıza kazırken, muhteşem karelerle ölümsüzleştirmek sizin elinizde. Siz de bu anlardan ve karelerden biriktirmek için hemen Aerobilet.com.tr adresi üzerinden ucuz uçak biletleri bulabilir, muhteşem tatiller planlayabilirsiniz. Keşfetmeye ve anları biriktirmeye devam edin. Dünyanın her yerinde size ait bir iz olsun.