Ucuz uçak biletleri hazırsa seyahatinizde sağlıklı beslenmek için de hazırlıklar başlasın!

0
1664
Ucuz uçak biletleri hazırsa seyahatinizde sağlıklı beslenmek için de hazırlıklar başlasın!
Ucuz uçak biletleri hazırsa seyahatinizde sağlıklı beslenmek için de hazırlıklar başlasın!

Ucuz uçak biletleri bulmak, seyahat ederken tasarruf etmek ve seyahat bütçesine uygun seçeneklere ulaşabilmek çok da kolay görünmese de aslında seyahat planlarının en kolay tarafının bu kısım olduğu söylenebilir. Online platformlarda doğru seyahat firmasını bulabilirseniz, en uygun fiyatlara, bütçe dostu alternatiflere ve hatta kendi fiyatınızı kendiniz belirleyebileceğiniz seyahat ürünü seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla seyahat ederken tasarruf etmeniz, tamamen seçeceğiniz seyahat firması ile ilgili. Siz de ucuz uçak biletleri başta olmak üzere seyahat ürünlerinde en uygun fiyatlar ve birbirinden cazip kampanyalardan yararlanmak için güvenli ve tecrübeli bir seyahat firmasını tercih ettiğinizden emin olun. Ardından seyahatinizin diğer detaylarına geçebilir, bir seyahati daha keyifli ve konforlu kılabilecek ipuçlarını aramaya başlayabilirsiniz.

Elbette her şeyin başı sağlık. Dolayısıyla seyahat ederken sağlığınızı da gözetmeniz ve sağlığınızı tehdit edecek durumlardan uzak durmanız gerekiyor. Yurt içi ya da yurt dışında nereye giderseniz gidin, seyahatiniz süresince maalesef keyfinizi kaçırabilecek sağlık problemleri yaşama riskini daima var. Ancak bundan korunmak da aslında bir o kadar kolay. Öncelikle seyahatiniz boyunca sağlığınızı korumanın püf noktaları neler; bunları değerlendirebilir ve bu sayede seyahat ettiğiniz destinasyonda hastalıklardan kaçınabilirsiniz. Ancak bünyenizin alışık olmadığı virüsler dışında sizi hasta edebilecek ya da size dokunabilecek bambaşka bir etken daha var: Farklı mutfaklar.

Dünya mutfakları ve hatta yurt içinde seyahat edeceğiniz yerlerde dahi, mutfak alışkanlıklarınıza uymayacak lezzetlerle karşılaşabilir, bu lezzetlerden özellikle fazla tüketmeniz durumda rahatsızlık duyabilirsiniz. Mide rahatsızlıkları başta olmak üzere, alerji, tansiyon gibi farklı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kullanılan et veya süt ürünleri, yağ, tuz, deniz mahsulleri veya tropikal yiyecekler bünyenizin farklı bir reaksiyon vermesine neden olabilir.

Bununla birlikte, her şey yolunda gitse dahi, bulunduğunuz bölgenin mutfağı size fazladan kilo aldırabilir ve özellikle sağlıklı yaşamla ilgili bir takıntınız varsa, elinizde olmadan kilo alabilirsiniz. Seyahatlerde elbette hepimiz diyet programlarını, sağlıklı yaşam uygulamalarımızı biraz esnetebiliyoruz. Ancak yine de seyahat ettiğimiz her destinasyonda sağlıklı beslenme konusunda aradığımız ürünlere ulaşamayabiliriz. Eğer siz de bu konuyu kafanıza takıyor ve en azından her zaman bu birbirinden güzel lezzetlerden tüketmek yerine biraz da sağlıklı besinlerle günü kurtarmayı hedefliyorsanız, o halde bu ipuçları seyahatiniz boyunca size yardımcı olabilir. Özellikle yalnız değilseniz çocuğunuzla ya da beslenmesine hassasiyet göstermesi gereken biriyle seyahat ediyorsanız, bu ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

Dilerseniz seyahatlerinizde sağlıklı beslenme konusunda uygulayabileceğiniz yöntemlere geçelim. İşte o yöntemler…

1- Havalimanı ve havayolu kuralları hakkında bilgiler alın

Özel bir beslenme programına tabi tutuluyorsanız ya da sağlıklı beslenme konusunda seyahat edeceğiniz destinasyonda kendinize göre yiyecek bir şeyler bulabileceğinizi düşünmüyorsanız, seyahatinizde elbette yanınızda yiyecek taşıyabilirsiniz. Ancak her uçuş, her türlü yiyeceği kabul etmeyebilir.

Havalimanı ve havayolu kuralları hakkında bilgiler alın
Havalimanı ve havayolu kuralları hakkında bilgiler alın

Bu genellikle sıvı ve sıvıya yakın yiyeceklerle ilgili yasakları kapsar. Sıvı taşınabilirliğini havalimanları belirler. Dolayısıyla seyahat etmeden önce, eğer yanınızda yiyecek veya içecek taşımak istiyorsanız, seyahat edeceğiniz havayolu ve havalimanı kurallarını okuyabilir, buna göre yanınızda yiyecek ve içeceklerinizi taşıyabilirsiniz.

Eğer uçak yemeklerinden hoşlanmıyorsanız, kuru meyveler, kraker, meyveli ve tahıllı barlar gibi yiyeceklerden yanınızda bulundurabilir, yanınızda bir poşet veya saklama kapında müsli veya mısır gevreği aldıysanız, yiyecek servisi yapan kabin görevlilerinden süt ya da meyve suyu da isteyebilirsiniz.

2- Uçuşta tüketebileceğiniz atıştırmalıklar hazırlayın

Uçuşta tüketmek üzere, bir önceki maddede de bahsettiğimiz meyveli ve tahıllı barları, müsli gibi gıdaları dilerseniz evde kendiniz hazırlayabilir ya da yanınızda havayolu ve havalimanı kurallarına göre bulundurma fırsatı elde edebilirsiniz. Ayrıca, taze meyve ya da sebze, kuru meyveler de bir başka tüketim alternatifiniz olacaktır.

Uçuşta tüketebileceğiniz atıştırmalıklar hazırlayın
Uçuşta tüketebileceğiniz atıştırmalıklar hazırlayın

Havayolu firmalarının mönülerinde kuru yemişler de bulunuyor. Ancak dilerseniz siz kendi kuru yemişlerinizi taşıyabilir, yanınızda yine beslenme programınıza uygun şekersiz çikolata, kek ya da benzeri yiyecekleri, yine havayolu ve havalimanı kurallarına uygun şekilde yanınızda taşıyabilirsiniz.

3- Isı yalıtımlı bir çanta kullanın

Özellikle bebekli seyahatler, sağlıklı beslenme ve çantada ekstra yiyecek taşıma durumunu zorunlu hale getiriyor. Bebeğiniz ek gıdaya yeni geçtiyse, ona özel çorba ve meyve püreleri, muhallebiler hazırlıyor olabilirsiniz. Bu gıdaları bebek beslenme markalarının hazır kavanozlarından temin etseniz dahi, bebeğinizin yarım bıraktığı yiyeceklerin, seyahatiniz boyunca bozulmadan taşınabilmesi gerekiyor.

Isı yalıtımlı bir çanta kullanın
Isı yalıtımlı bir çanta kullanın

Şehri keşfe çıktığınızda bebeğinizin yiyeceklerini bozulmadan muhafaza edebilmek için dilerseniz ısı yalıtımlı çantalardan edinebilirsiniz. Bebek seyahat ürünleri, bu konuda imdadınıza yetişecektir. Hem alt açma seti hem de biberon ve kavanoz muhafaza etmek için ısı yalıtımlı bölmeleri bulunan sırt çantaları sizin için pratik bir seyahat ürünü seçeneği olabilir.

4- Çocuklu ve bebekli seyahatlerde atıştırmalıkları paylaşmanın keyfini çıkarın

Bebeğiniz için yiyecekleri hazırlarken, kendi sağlıklı yaşam rutinlerinizi de bu yiyecekler üzerinden şekillendirebilirsiniz. Elbette her ne kadar bebek kadar hassas olmasalar da çocuklar da sağlıklı beslenmeli ve özellikle fast food ürünlerden, paketli gıdalardan ve onlar için ağır veya riski olabilecek mutfaklardan uzak durmalılar. Dolayısıyla çocuklu seyahatler de tıpkı bebeklerde olduğu gibi beslenme konusunda hassasiyeti hak ediyor.

Çocuklu ve bebekli seyahatlerde atıştırmalıkları paylaşmanın keyfini çıkarın
Çocuklu ve bebekli seyahatlerde atıştırmalıkları paylaşmanın keyfini çıkarın

Peki ya beslenme çantasını bebeğinizle ya da çocuğunuzla paylaşmak sizce de harika olmaz mıydı? Seyahat ettiğiniz destinasyonlarda, yemyeşil bir parkta oturabilir, birlikte çimlere yayılabilir ve atıştırmalıklarınızı birlikte tüketebilirsiniz. Tıpkı onlarla yapacağınız her etkinlikte, geçireceğiniz her anda olduğu gibi sağlıklı beslenme sırasında da son derece keyif alacağınız kesin. Üstelik eğer çocuğunuzun bu tür atıştırmalıkları tüketmekle ilgili bir problemi varsa, sizin de desteğiniz ve örnek olmanız aracılığıyla sağlıklı yiyecekleri çok daha severek tüketecektir.

Eğer imkanınız varsa, günlük olarak yiyecek hazırlamanız da mümkün olabilir. Özellikle seyahat ettiğiniz destinasyonda konakladığınız bölgede alışverişe çıkabilir, otel odasında da kolaylıkla bir araya getirebileceğiniz, pişirmek zorunda kalmadan hazırlayabileceğiniz yiyecekler için alışveriş yapabilirsiniz. Kuru meyvelerle Hindistan cevizi, kuru yemiş gibi ürünleri hamur gibi elinizde yoğurarak küçük toplar haline getirebilirsiniz. Bebek havuçlar, salatalık, tam tahıllı ya da ekşi mayalı ekmekler ve peynir alabilir, bunlardan sandviç hazırlayabilirsiniz. Parkta yapacağınız piknik şimdiden harika görünmeye başladı; öyle değil mi?

Eğer tam pansiyon konaklama imkanlarından yararlanıyorsanız, elbette tüm bu hazırlıklara çok da gerek olmayacaktır. Ancak eğer otelin yemeklerinin, en azından bebeğiniz ya da çocuğunuz için uygun olmadığını düşünüyorsanız, yine az önce sıraladığımız şekilde bir yol izleyebilirsiniz.

5- Otel odasında mini buzdolabınızda yiyeceklerinizi stoklayabilirsiniz

Sağlıklı beslenmeniz gerekiyorsa ya da belli bir beslenme rutinine bağlı kalması gereken kişilerle seyahat ediyorsanız, otelin mini buzdolabı size çok yardımcı olacaktır. Özellikle belli saatlerde beslenmesi gereken kişiler için, günün her saati otellerde yiyecek bulunamayabiliyor. Bu noktada odanızdaki mini buzdolabında bir miktar yiyecek stoklayabilir, bu sayede günün her saati yiyecek bulabilirsiniz.

Otel odasında mini buzdolabınızda yiyeceklerinizi stoklayabilirsiniz
Otel odasında mini buzdolabınızda yiyeceklerinizi stoklayabilirsiniz

Elbette sağlıklı atıştırmalıkları muhafaza etmek açısından mini buzdolabı son derece kullanışlı olacaktır. Aynı zamanda emziren anneler için sağılan sütün stoklanması da kolaylaşacak, böylece gün boyunca emzirmenin yanında stoklanan sütten de faydalanma fırsatı bulabileceksiniz.

Dilerseniz, eğer gün boyu şehri turlama planları yaptığınız bir günün öncesinde, akşamdan atıştırmalıkları hazırlayabilir, sandviç, meyve, sebze, yoğurt ve benzeri gıdaları kolaylıkla çantaya atabilecek şekilde paketleyerek mini buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylece ertesi gün hemen çantanıza atıp çıkabilirsiniz.

6- Kiralık villa seçeneğini değerlendirerek sağlıklı yaşam rutininizi uygulayabilirsiniz

Kiralık villalar, sağlıklı beslenmek isteyenler ve sağlıklı yaşam konusunda hassas olanlar için adeta biçilmiş kaftan! Mutfağınızda dilediğiniz gibi yiyeceklerinizi hazırlayabilir, ev yapımı yiyeceklerle sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine tamamen güvenli bir şekilde beslenebilirsiniz. Bulunduğunuz destinasyonda market alışverişleri yapmak, pazarları gezmek, size adeta o destinasyonu yaşama fırsatı verecek ve siz artık oralı olarak tatilinizi geçireceksiniz. Özellikle yaz aylarında, tam bir yazlıkçı olmak da bu sayede mümkün olacak.

Kiralık villa seçeneğini değerlendirerek sağlıklı yaşam rutininizi uygulayabilirsiniz
Kiralık villa seçeneğini değerlendirerek sağlıklı yaşam rutininizi uygulayabilirsiniz

Bununla birlikte size özel bahçenizde ve havuzunuzda dilediğiniz gibi hareket edebilir, bahçede yoga veya plates yapma, havuzda dilediğiniz kadar yüzme fırsatı bulabilirsiniz. Tam anlamıyla kendinizi detoks kampına almak, günlerinizi bu şekilde tamamen sağlıklı yaşama ayırarak tatil yapmak kiralık villa seçenekleri sayesinde gerçek olacak. Kendi detoks kampınızı yapmak sizce de harika olmaz mıydı?

7- Farklı mutfaklardan lezzetleri yalnızca tatmayı tercih edebilirsiniz

Siz de sağlıklı beslenmeye başladığınızdan beri porsiyonları küçültmeyi tercih ediyor musunuz? O halde bu maddede çok da zorlanmayabilirsiniz. Elbette ucuz uçak bileti seçeneklerini sorgularken bile insanın iştahını kabartan bazı şehirler ve ülkeler oluyor. Bazı mutfaklar, daha destinasyonun adını anar anmaz, akıllara o enfes yiyecekleri getiriyor.

Farklı mutfaklardan lezzetleri yalnızca tatmayı tercih edebilirsiniz
Farklı mutfaklardan lezzetleri yalnızca tatmayı tercih edebilirsiniz

Siz de seyahatinizde doğal olarak bu lezzetleri tatmak isteyebilirsiniz. Ancak yalnızca tadına bakmayı ya da küçük bir porsiyon sipariş etmeyi tercih edebilirsiniz. Örneğin dünyanın birbirinden güzel ülkelerinde o nefis tatlıları denemeden dönmeyi elbette kimse istemez. Ancak bildiğiniz gibi yapay tatlandırıcılar ve dolayısıyla işlenmiş şeker, oldukça zararlı. Bu nedenle bu tatlıları yalnızca tatmayı ya da küçük bir porsiyon kadar tüketmeyi deneyebilirsiniz.

8- Fast food ve alkolden uzak durmaya çalışın

Gün boyu şehri turlarken, tarihi yerleri gezerken ya da plajda vakit geçirirken elbette karnınız acıkacak ve civarda bulabildiğiniz herhangi bir yiyecek dükkanında soluğu alacaksınız. Belki nadiren başvurabilirsiniz; ancak tatilinizi bu tempoda geçirdiğiniz için her gün fast food yemek sizin için hiç de sağlıklı olmayacaktır. Elbette tatilde olduğunuz için beslenme programında esneklikler yapabilirsiniz. Ancak özellikle bilmediğiniz yerlerden, her yerel işletmeden fast food tüketmek, sağlığınızı riske dahi atabilir.

Fast food ve alkolden uzak durmaya çalışın
Fast food ve alkolden uzak durmaya çalışın

Bu nedenle dilerseniz yine atıştırmalıklarınızı yanınızda hazır bulundurabilir ya da seçiminizi mümkünse et ya da süt ürünleri içermeyen, sebze veya meyve ağırlıklı seçeneklerden yana kullanabilirsiniz. Bu sayede tatilinize sağlığınızı riske atmadan devam edebilirsiniz.

Aynı şekilde alkol konusunda da sağlığınızı riske atma ihtimaliniz bulunuyor. Özellikle seyahat ettiğiniz ülkelerin kendine özgü alkollü içecekleri, bu riski taşıyor. Ayrıca uçuştan önce veya sonra alkol almak da uykuyu getirmek bir yana, düşünüldüğünün aksine uyku problemlerine, vücuttaki sıvıyı azalttığı için dolaşım sorunlarına neden olabilir. Bu da uçuş boyunca ve sonrasında sizi son derece rahatsız edecektir. Dolayısıyla fast food kadar alkolden de mümkün olduğu kadar uzak durmanız sizin için iyi olacaktır.

9- Seyahat ettiğiniz destinasyonun coğrafi işaretli ürünlerini araştırın

Elbette tüm destinasyonlarda her mutfak sağlığınızı tehdit etmeyecektir. Aksine son derece sağlıklı, hatta dünyanın dört bir yanından sırf sağlıklı beslenmek ve o yörenin ürünlerini satın almak için ziyaretçilerin geldiği pek çok şehir var. Coğrafi işaretli ürünler, bir yörede geleneksel yöntemlerle, kesinlikle katkı maddesi veya farklı kimyasallar kullanılmadan üretilmiş, sıkı denetimlere tabi tutulan ürünlerdir. Bu son derece sağlıklı yiyecekler taze sebze ve meyveler olabileceği gibi, peynir, pekmez, ezme gibi işlemlerden geçen ürünler, hatta yörelere özgü lezzetlerle hazırlanmış yemekler de olabilirler.

Seyahat ettiğiniz destinasyonun coğrafi işaretli ürünlerini araştırın
Seyahat ettiğiniz destinasyonun coğrafi işaretli ürünlerini araştırın

Dilerseniz seyahatlerinizden önce varış noktanızdaki coğrafi işaretli ürünleri araştırabilir, bu ürünlerden satın alabilir ve yerinde tüketebilirsiniz. Ayrıca, üretildiği mutfakları, tezgahları ve tesisleri görme şansı bile bulabilirsiniz.

Siz de seyahatlerinizde hayatın her alanında olduğu gibi sağlığı ön planda tutmayı unutmayın. Bunun dışında ucuz uçak biletleri ve daha fazlası için Aerobilet’i ziyaret edebilir, seyahat ederken tasarruf etme fırsatını Aerobilet’le yakalayabilirsiniz.