Bir ucuz uçak bileti alıp dünyayı dolaşmaya karar verdiğinizde nasıl bir hazırlık yapmalısınız?

0
2037
Bir ucuz uçak bileti alıp dünyayı dolaşmaya karar verdiğinizde nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Bir ucuz uçak bileti alıp dünyayı dolaşmaya karar verdiğinizde nasıl bir hazırlık yapmalısınız?

Bir ucuz uçak bileti alıp, sizin de dünyayı dolaşmak için yola koyulma hayaliniz var mı? Pek çoğumuz özellikle sosyal medya hesaplarında dünyayı dolaşanları ve gittikleri yerlerden muhteşem fotoğraflar paylaşan gezginleri, gezi bloggerlarını gördükçe bunun nasıl bir tecrübe olabileceğini hayal etmeye çalışıyoruz. O anda tam da o karenin içinde eğer siz de kendinizi hayal ediyorsanız, belki de öncelikle acilen tatile çıkmanız gerekiyordur. Bir süre şehirden uzak kalmak ve en azından gerçekten dinlenebileceğiniz, kısa da olsa bir tatile çıkmak size iyi gelebilir.

Pek çok yazımızda özellikle altını çizdiğimiz gibi seyahatlerin birer ihtiyaç olduğunu unutmayın. Keşfetmek, yeni yerler görmek, yeni bilgiler edinmekle birlikte aynı zamanda arınmak, yenilenmek ve böylece iş ya da okuldaki verimliliğinizi artırmak seyahatlerle mümkün olabilir. Dolayısıyla ucuz uçak bileti seçeneklerini sıklıkla gözden geçirmenizde ve aralıklarla kısa seyahatlere çıkmanızda fayda var. Bu şekilde başarılarınızı artırabilir, ayrıca yalnız seyahat edecekseniz özgüveninizi de yükseltebilirsiniz. Seyahat etmek size pek çok açıdan çok iyi gelecek.

Peki ya o sizi çok cezbeden dünyayı gezme fikri ne olacak? Elbette onu rafa kaldırmak zorunda değilsiniz. Hatta belki de hemen hayata geçirmeli ve bunun için harekete geçmelisiniz. Elbette hayal kurmak oldukça kolay. Kendinizi dünyanın birbirinden güzel destinasyonlarında, dünyanın en güzel manzaraları eşliğinde fotoğraf çekilirken, dünyanın en uzun gökdelenlerine çıkarken ya da benzeri pek çok şekilde hayal etmeye başlamış, bu hayallerden cesaret almış olabilirsiniz. Ancak göreceksiniz ki bir ucuz uçak bileti bulmak ve dünyayı keşfe çıkmak üzere seyahatinizi planlamak da bir o kadar kolay olacak. Dilerseniz, şimdilik belirleyeceğiniz belli bir rotayı tamamlayabilir ve daha sonraki kısmı ilerleyen zamanlarda gezmeye devam edebilirsiniz. O halde dilerseniz öncelikle seyahatinizin ilk ayağını planlayalım ve nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiği konusunda ipuçlarını sıralayalım.

Elbette sizin de seyahatler konusunda deneyimleriniz olabilir ve bu deneyimlerden yola çıkarak kendi ipuçlarınızla birazdan sıralayacağımız maddeleri karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede seyahatinizi kolaylaştırabilir, çok keyifli ve unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bunda kuşkusuz ki seyahate kimlerle çıkacağınıza karar vermeniz de etkili olacak. Verdiğiniz karara göre seyahat hazırlıklarınızda farklı yöntemler de izleyebilirsiniz. Ancak genel olarak şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz; işte dünyayı dolaşmaya karar verdiğinizde hazırlık sürecinizde işinize yarayabilecek bazı ipuçları…

Rotanızı planlayın

Herkesin hayalinde mutlaka görmek istediği tarihi yerler, ülkeler ya da özellikle bazı şehirler vardır. Gördüğünüz bir fotoğraf, izlediğiniz bir video ya da film bunda etkili olmuş olabilir. Belki de çok önceden seyahat ettiğiniz ancak yeniden görmek için sabırsızlandığınız yerler de aklınızda yer etmiştir. Hatta belki de sevdiğiniz kişiyle yola çıkacaksanız, çok özel bir evlilik teklifi yapmak için mutlaka seyahat etmek istediğiniz bir yer de belirlemiş olabilirsiniz. Dolayısıyla aslında aşağı yukarı nerelere gideceğiniz elbette bellidir. Ancak bu destinasyonları bir sıraya koymak, hatta bu güzergah üzerinde de gitmişken görebileceğiniz yerleri belirleyebilmek için bir rota oluşturmak seyahat haritanızı meydana getirecektir.

Rotanızı planlayın
Rotanızı planlayın

Eğer her yıl ya da bir yıl boyunca belli aralıklarla rota belirleyip seyahatlere çıkmayı düşünüyorsanız, seyahatiniz için belirlediğiniz her rotayı dilerseniz çıktı olarak alabilir ve anı olarak biriktirebilirsiniz. Bunlar birbirinden keyifli yolculuklarınızın seyahat hatıraları olarak kalacaklardır.

Rota takvimi oluşturun

Seyahatlerde anlık hareket etme özgürlüğüne sahip olmak, bir anda bir ucuz uçak bileti bulup bambaşka bir şehre seyahat etmek ve orada günlerin nasıl geçtiğine göre kalma süresini uzatmak ya da kısaltmak elbette herkese kendini çok özgür hissettirir. Ancak eğer belli bir dönüş tarihiniz varsa, örneğin bu rotanın ardından yurda dönüp sonra ilk fırsatta tekrar yolunuza devam etmeyi düşünüyorsanız, çok daha planlı olmalı ve daha fazla yer görebilmek için seyahat sürelerinizi belirlemelisiniz.

Rota takvimi oluşturun
Rota takvimi oluşturun

Bunun için her destinasyona ne kadar zaman ayırmak istediğinizi önceden düşünerek, dönüş tarihinize kadar, ne kadar yer görebileceğinizi planlayabilirsiniz. Bu size hem zamandan tasarruf ettirebilir hem de daha fazla yer görmenizi, daha fazla anılar biriktirmenizi sağlayabilir.

Ülkeler hakkında bilgi toplayın

Seyahat edeceğiniz ülkeler, fotoğraflardan ve videolardan son derece güzel görünebilir. Ancak gördüğünüz görüntülerin nerede çekildiği, görüntüdeki yerlere nasıl gidebileceğiniz, şehir içi ulaşım kolaylığı, nerelerde kalabileceğiniz, şehrin geleneksel değerleri ve kuralları da büyük önem taşıyor. Bu nedenle seyahat etmeden önce ülkeler ve özellikle varış noktanız hakkında bilgi edinmeye özen gösterin. Önceden ülke ile ilgili doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmak, bunları okumuş olmak size pek çok avantajlar sağlayacaktır.

Ülkeler hakkında bilgi toplayın
Ülkeler hakkında bilgi toplayın

Seyahatinizin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi, her ürünü hem en uygun fiyatlı hem de en kaliteli seçenekleriyle doğru yerlerde bulabilmeniz, mutlaka görmeniz gereken yerleri gezebilmeniz için siz de araştırmalarınızı yapın. Bu şekilde seyahat ettiğiniz her destinasyonu keşfetmeye doyamayacaksınız.

Seyahat bütçenizi belirleyin

Seyahat bütçesi belirlemek, oldukça önemli bir aşama. Seyahatinizin süresini, istikametinizi, konaklama seçenekleri ve alacağınız tüm hizmetleri seyahat bütçeniz belirleyecek. Dolayısıyla seyahat bütçenizi belirlerken mevcut bütçenizden ne kadar ayırabileceğinizle başlayarak, seyahatinizi gerçekleştireceğiniz sürece kadar ne kadar tasarruf edeceğinizi öngörerek, seyahat planınızı yapabilirsiniz.

Seyahat bütçenizi belirleyin
Seyahat bütçenizi belirleyin

Dilerseniz kendinize bir süre vererek, bu süre içerisinde biriktirebildiğiniz miktar ve şu anda ayırabileceğiniz miktarı birleştirip, neler yapabileceğinizi değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde kendinizi güvence altına alabilir, seyahatinizin öncesinde önünüzü görmek adına sağlam bir adım atabilirsiniz.

Seyahat edeceğiniz ülkelerde işinize yarayacak kelimeler öğrenin

Yabancı dil ile aranız nasıl? Eğer evrensel dili konuşabiliyorsanız, seyahat edeceğiniz pek çok ülkede oldukça rahat edebilirsiniz. Ancak bazı ülkelerde evrensel dili bilen çok da fazla kişi olmayabilir. Özellikle alışveriş yapacağınız yerel pazar ve çarşılarda, bazı lokantalarda, ulaşım araçlarında evrensel dil konuşan kimseye rastlamayabilirsiniz.

Seyahat edeceğiniz ülkelerde işinize yarayacak yabancı kelimeler öğrenin
Seyahat edeceğiniz ülkelerde işinize yarayacak yabancı kelimeler öğrenin

Dolayısıyla seyahat edeceğiniz destinasyonda özellikle günlük hayatta işinizi kolaylaştıracak, temel bazı kelime ve cümleleri öğrenerek bunları gerekli durumlarda kullanabilirsiniz. Bu sayede yerel halkla iletişim kurma fırsatı bulabilirsiniz.

Pasaport ve vize işlemlerinize özen gösterin

Dünyayı dolaşmak için sizi az da olsa zorlayacak bir kısım varsa o da pasaport ve vize işlemleri olacaktır. Pasaportunuzu eğer gerekiyorsa yenilemeniz, seyahat edeceğiniz ülkenin prosedürlerine göre gerekli vize işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Pasaport ve vize işlemlerinize özen gösterin
Pasaport ve vize işlemlerinize özen gösterin

Elbette yalnızca pasaportunuzla seyahat edebileceğiniz vizesiz ülkeler de var. Dilerseniz dünyayı dolaşmaya bu ülkelerle başlayabilir, kendinize vizesiz ülkelerden oluşan bir rota da çizebilirsiniz.

Ayrıca ülkeye girişte ya da online olarak da vize alabileceğiniz ülkeler olduğunu unutmayın. Bu ülkeleri araştırabilir, ilk seyahatinizde bu ülkelerden oluşan bir rotayı takip edebilirsiniz.

Sağlık kontrollerinizi yaptırın

Seyahatlerden önce bazı ülkeler sağlık kontrolleri veya ülkenin şartlarına göre bağışıklık sisteminizin etkilenmemesi adına aşı olunmasını talep edebiliyor. Ancak bunun dışında da siz yine de seyahatinizi hasta geçirmemek, bağışıklığınızı düşürmemek için doktor kontrollerinizi yaptırabilir, uzman görüşlerinden faydalanabilirsiniz.

Sağlık kontrollerinizi yaptırın
Sağlık kontrollerinizi yaptırın

Seyahat edeceğiniz rotada nelere dikkat edebileceğinizi, seyahatiniz boyunca gerekiyorsa alabileceğiniz vitamin takviyelerini, kaçınmanız gereken yiyecek ve içecekler hakkında bilgileri uzmanlardan öğrenebilirsiniz. Bu sayede seyahatinizin öncesinde önlemlerinizi alabilir, sağlıklı bir şekilde seyahat etme fırsatı bulabilirsiniz.

Yanınıza mümkün olduğu kadar az eşya alın

Hareket alnınızın kısıtlanması, aldığınız eşyalarla doğru orantılıdır. Ne kadar fazla eşya ile seyahat etmeye çalışırsanız, o kadar fazla hareket alanınızı kısıtlarsınız. Elbette bir sırt çantasıyla dünyayı dolaşma fikri hem kulağa çok hoş geliyor hem de bir o kadar zor görünüyor. Ancak bir sırt çantası olmasa bile derli toplu küçük bir valiz ya da bir valiz bir sırt çantası ile daha rahat edebileceğiniz çok açık.

Yanınıza mümkün olduğu kadar az eşya alın
Yanınıza mümkün olduğu kadar az eşya alın

Özellikle yalnız seyahat etmeyi planlıyorsanız, özgürlüğünüzü kısıtlayacak, size zorluk yaşatacak durumlardan kaçınmanızda fayda var. Kolaylıkla hareket edebileceğiniz, dilediğiniz an kolaylıkla seyahat etme imkanı bulabileceğiniz, hatta mümkünse bagaja vermeyeceğiniz ve kabinde taşıyabileceğiniz ebatlarda bagajla seyahat etmeniz sizi oldukça rahat ettirecektir.

Seyahat boyunca sağlığınızı korumaya çalışın

Seyahatinizin hiçbir aşamasını elbette hasta geçirmek istemezsiniz. Bunun için ucuz uçak bileti satın aldığınız her rotada, yediğiniz ve içtiğiniz her şeye, bulunduğunuz her ortama dikkat etmeniz gerekiyor. Dilerseniz yöresel yiyeceklerin içeriğini önceden öğrenebilir, özellikle emin olamadığınız yiyecekler yerine paketli atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Ayrıca çiğ sebze meyve tüketimine yönelmek de bir başka sağlıklı seçenek olabilir.

Seyahat boyunca sağlığınızı korumaya çalışın
Seyahat boyunca sağlığınızı korumaya çalışın

Dolaşımınızı artırmaya, dolayısıyla bol sıvı tüketmeye ve hareket etmeye de gayret gösterirseniz, bağışıklığınızı güçlendirebilir, hastalıklara karşı korunabilirsiniz. Bununla birlikte, seyahat edeceğiniz ülkede virüslere bağışıklığınızın olmadığını, orada basit bir grip virüsünün bünyenizde çok farklı etkileri olabileceğini unutmayın. Bu nedenle mümkün olduğu kadar, halka açık kullanım alanlarında hijyene özen gösterin ve yine mümkün olduğu kadar bu tür yerleri kullanmamaya çalışın.

Ülkenizle iletişimi koparmamak adına uluslararası hat alın

Eğer çok uzun süreli bir yolculuğa çıkıyorsanız, elbette ülkenizi ve sevdiklerinizi çok özleyeceksinizdir. Bunun üstesinden gelebilmek ve aynı zamanda hayalinizi keyifli bir şekilde gerçekleştirebilmek için ülkenizle iletişiminizi koparmamanızda fayda var. Bunu sağlamak elbette bulunduğumuz yüzyılda son derece kolay. İnternet ve cep telefonları bu noktada imdada yetişiyor. Ancak hattınızın uluslararası görüşmelere açık olması gerekiyor. Bu nedenle uluslararası bir hat satın almanız ya da mevcut hattınızı yurt dışı kullanıma açtırmanız gerekiyor.

Ülkenizle iletişimi koparmamak adına uluslararası hat satın alın
Ülkenizle iletişimi koparmamak adına uluslararası hat satın alın

Bu şekilde hem sıklıkla telefon görüşmesi yapabilir hem de internet üzerinden çeşitli uygulamalar aracılığıyla sevdiklerinizle görüşme sağlayabilirsiniz. Bu sayede sık sık özlem giderebilir, sevdiklerinizden haber alma imkanına sahip olabilirsiniz.

Seyahatinizin tadını çıkarın

Bir ucuz uçak bileti ile başlayan ve hayallerinizi gerçeğe dönüştüren bu serüvenin ne olursa olsun tadını çıkarın. Kuşkusuz ki bu, benzersiz bir deneyim olacak. Pek çok anılar biriktireceğiniz, ileride hatırladıkça gülümseyeceğiniz, çocuklarınıza ve sonraki nesillere miras bırakacağınız hikayelerle dolu bir seyahat olacağı çok açık. Bu nedenle, ufak tefek aksaklıkları görmezden gelmeye, anın tadını çıkarmaya, hayalinizi gerçekleştirmenin keyfini yaşamaya bakın. Göreceksiniz ki aslında bu aksaklıklar, ileride anlatacağınız yol hikayelerinizin en tatlı detayları olacak.

Seyahatinizin tadını çıkarın
Seyahatinizin tadını çıkarın

Siz de dünyayı gezme, yeni insanlar tanıma ve yepyeni kültürler, destinasyonlar keşfetme hayallerinizi ertelemeyin. Hemen bir ucuz uçak bileti ile dünya seyahatinizin ilk adımını atın. Dilerseniz belli bir rotayı izleyerek, gezmek istediğiniz yerlerin bir kısmını önceden tamamlayabilir, daha sonraki yolculuklarınız için hazırlıklarınızı sonradan yapabilirsiniz. Aerobilet’te her zaman ucuz uçak bileti bulma şansınız olduğunu unutmayın. Her fırsatta, dilediğiniz an ucuz uçak bileti için sorgulamalarınızı yapabilir, Aerobilet kampanyalarından yararlanarak, umduğunuzdan çok daha uygun fiyatlarla biletlemelerinizi yapabilirsiniz. Acele edin ve hayallerinize bir adım daha yaklaşmak için sorgulamalarınızı bugünden gerçekleştirin.