Ucuz uçak biletleri ile seyahat planları tamamsa çocukları güneşten korumak için önlem almaya başlayın!

0
1906
Ucuz uçak biletleri ile seyahat planları tamamsa çocukları güneşten korumak için önlem almaya başlayın!
Ucuz uçak biletleri ile seyahat planları tamamsa çocukları güneşten korumak için önlem almaya başlayın!

Ucuz uçak biletleri için sorgulamalarınızı büyük bir heyecanla yapmaya başladınız mı? O halde çok yakında unutulmaz bir tatil için yola koyulacak, belki uzun zamandır görmek istediğiniz yerleri görecek, sevdiklerinizle birlikte unutulmaz anılar biriktireceksiniz demektir. Elbette bir süredir çok yoğun çalışıyor, hatta iş yerinden izin alabilmek için her zamankinden fazla mesai harcıyor olabilirsiniz. Ancak işte sonunda çalışmalarınız meyvesini verdi; siz de ailenizle şöyle nefis bir yaz tatiline çıkma fırsatı bulabileceksiniz. Hele ki çocuğunuz ya da bebeğiniz varsa, onunla daha fazla vakit geçirebilecek, tatilde onlarla bol bol ilgilenip, keyifli vakit geçirebileceksiniz. Sizce de harika değil mi?

Bir ebeveyn olarak onlarla yeteri kadar vakit geçirememekten dolayı kendinizi zaman zaman mutsuz hissedebilirsiniz. Fakat bilin ki pek çok ebeveyn bu hisse kapılabiliyor ve gün içerisinde çocuklarla nasıl daha fazla vakit geçirebilecekleri, en azından şöyle bir hafta sonu ya da ilk yıllık izinde nerelere seyahat edebilecekleri hakkında hayallere dalıyor. Bunun için elbette tıpkı sizin gibi sık sık ucuz uçak biletleri için sorgulama yapıyor ve birlikte mutlaka gitmeleri gereken yerlerle ilgili listeler oluşturuyorlar. Bu arada tabii ki yaz tatilinin yeri bambaşka. Çocuklarla birlikte çok fazla aktivite yapabileceğiniz, bebeğinize daha fazla keşfetme imkanı tanıyabileceğiniz bir mevsim yaz. Üstünün kirlenmesinin, ıslanmasının, terlemesinin çok da sorun olmayacağı, yeri geldiğinde bir tişörtle günü geçirebileceği, hatta bebeklerin yalnızca beziyle gölgede gün boyu oyunlar oynayıp, uyuyabileceği çabasız, diğer mevsimlere göre daha zahmetsiz bir dönem. Ancak yazın da cilvesi, çocuklar ve bebekleri sıcakla birlikte güneşten korumak gerekliliği… Kuşkusuz ki doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaları zararlı olmakla birlikte, çocukların en sevdiği aktiviteler de maalesef güneş altında, açık havada gerçekleşiyor.

Her sorunun bir çözümü olduğu kesin. Tabii ki çocukları ve bebekleri güneşten korumanın da çareleri var. Küçük yaramazlar her ne kadar sürekli denize veya havuza kaçmak istese, suda uzun zaman geçirmek için ısrarcı olsalar da bunu kontrol altında tutmak ebeveynlere düşüyor. Birkaç ucuz uçak bileti bulmak ile başlayan seyahat macerasında, ebeveynlere her zaman olduğu gibi çok iş düşüyor. Ancak sizce de çok severek planlanan, bebekle veya çocukla yorucu olsa da her seferinde heyecanla hazırlandığınız bir süreç değil mi tatil? Çünkü onların mutluluğu, onların keşfetmekten aldığı keyif ve her yeni keşfini sizlerle paylaşma heyecanı eminiz ki tüm yorgunluğunuza değiyordur.

Gelelim bebekleri ve çocukları güneşin zararlı ışınlarından koruma aşamasına…Bunun için mutlaka sizin de kendi ipuçlarınız vardır. Ancak dilerseniz birlikte genelgeçer bazı maddeleri daha detaylı inceleyelim ve miniklerin harika bir yaz tatili geçirmesi için önlemimizi baştan alalım. İşte bebeklerin ve çocukların güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlayacak bazı öneriler…

1- Bebek veya çocukları güneşe çıkaracağınız saatleri belirleyin

Çocuklu aileler ve bebekleriyle daha önce bir yaz geçirmiş olan ebeveynler elbette bebek ve çocukların güneşten korunmasını sağlayacak ipuçlarını çoktan geliştirdiler ve pek çoğunu zaten biliyorlar. Ancak belki burada yeni anne olanlar ya da alternatif çözümler arayanlar olabilir. O nedenle seyahatlerin ucuz uçak biletleri arama gibi heyecanlı ve tatlı kısımlarından, sizi birazcık daha endişeli kısma, çocukları ve bebekleri güneşten koruma kısmına almak istiyoruz. Bu kısımda elbette uzmanların her yaz olduğu gibi bu yaz da size mutlaka hatırlatacağı, çocukları belli saatler içerisinde kesinlikle güneşe çıkarmama konusuyla başlamakta fayda var.

Bebek veya çocukları güneşe çıkaracağınız saatleri belirleyin
Bebek veya çocukları güneşe çıkaracağınız saatleri belirleyin

Bildiğiniz gibi sabah 10.00 ile 15.00 hatta bazı uzmanlarca 16.00 saatleri arasında çocukların, özellikle bebeklerin güneş ışığına doğrudan maruz kalması sağlıklı bulunmuyor. Çok iyi biliyoruz ki bebeklere bu konuda bir nebze daha engel olunabilirken, çocuklara engel olmak oldukça zor oluyor. Çocuklar yaz tatilini denizde, havuzda, kumda oynama hayali kurarak, iple çekiyor. Dolayısıyla gün boyu onları bu alanlardaki aktivitelerden men etmek tepki göstermelerine neden olabiliyor.

Bu tür durumlarda konakladığınız yer elbette çok önemli. Eğer bir tatil köyü veya 5 yıldızlı bir oteldeyseniz, mini kulüpler imdada yetişebiliyor. Çocukları, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığı altında olmalarını engelleyecek aktiviteler için onları gölge alanlara götüren mini kulüplere yönlendirebilirsiniz. Bununla birlikte eğer bulunduğunuz tesiste böyle bir hizmet yoksa, siz de benzer aktiviteler için çocuğunuza teklifte bulunabilir, birlikte gölgede yapabileceğiniz aktiviteler bulabilirsiniz.

Bebekler içinse aslında saat aralığıyla birlikte güneşe çıkabileceği saatlerde de onlara çok dikkat etmek gerekiyor. Bazıları ilk kez yaz sıcakları ve güneşin kuvvetli ışıklarıyla karşılaşacak olan bebekleri dilerseniz bir tişörtle de suya sokabilir, böylece omuzlarının, ensesinin yanmasını önleyebilirsiniz. Elbette gölgelikli bir simit kullanmanız da size yardımcı olacaktır. Ancak dilerseniz siz yine de tedbiri elden bırakmayın ve şapkasıyla birlikte bir tişört de giydirmeyi unutmayın.

2- UVA ve UVB korumasının çok önemli olduğunu unutmayın

Çocukların ve bebeklerin kullanması gereken güneş kremleri ile ilgili uzman görüşleri farklılaşabiliyor. Özellikle koruma faktörü konusunda görüş ayrılıkları meydana gelebiliyor. Bazıları koruma faktörü arttıkça güneş kremlerinin içeriğinin kimyasal içeriğinin arttığını ve bu nedenle çocuk ve bebeklere çok yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmaması gerektiğini savunurken, bazı uzmanlarsa aksine güneş kremlerinin içeriklerinin zaten bebek ve çocuklara kullanılabilecek düzeyde içeriğe sahip olduğunu ve koruma faktörüne özen gösterilmesi gerektiğini savunuyor. Bu nedenle güvendiğiniz pediatri uzmanlarına danışarak güneş kremini tercih etmenizde fayda var.

Bununla birlikte şu bir gerçek ki UVA ve UVB korumasına sahip güneş kremi kullanmak elbette gerekli. Çocukların, hele ki bebeklerin cildinin hassasiyeti, özellikle güneş ışığına doğrudan maruz kalan bölgelerde ciddi yanıklara ve dolayısıyla sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle güneş kremi seçerken bu özelliğe sahip kremler tercih ettiğinizden emin olmanızda fayda var.

UVA ve UVB korumasının çok önemli olduğunu unutmayın
UVA ve UVB korumasının çok önemli olduğunu unutmayın

Bununla birlikte yalnızca güneş kremi ve cilt değil, güneş gözlüğü ve göz hassasiyetini de hesaba katmak, UV filtresinin önemine burada da değinmek gerekiyor. Özellikle bebeklerin göz hassasiyetlerinin daha fazla olması nedeniyle onların mutlaka UV filtreli ve profesyonel markaların bebek gözlüğü kullanmaları öneriliyor. Siz de bebeğiniz için bu profesyonel markaların güneş gözlüklerinden temin ederek, onları yalnızca deniz ve havuz kenarında değil, pusetle veya kanguruyla gezdirirken de güneş ışınlarından koruyabilirsiniz.  

3- Şapka kullanımı ile ilgili bazı noktalara özen göstermeye çalışın

Şapka kullanımı bildiğiniz gibi yaz aylarında yalnızca bebek ve çocuklar değil yetişkinler için de son derece önemli. Ancak bebeklerde özellikle ense kısmının da gölgede kalmasını sağlayacak şekilde geniş kenarlı ya da enseye kadar kapanan tasarımlarda şapkalar kullanılması çok daha kullanışlı olabilir. Bununla birlikte şapkanın sık sık ıslatılması, hem bebeklerin hem de çocukların başının serin tutulmasına özen gösterilmesinde de fayda var.

Şapka kullanımı ile ilgili bazı noktalara özen göstermeye çalışın
Şapka kullanımı ile ilgili bazı noktalara özen göstermeye çalışın

Bazı bebekler şapkalarını çekip çıkarabiliyor; çocuklarsa hareketli aktiviteleri sırasında şapkalarını düşürebiliyor veya çıkarıp tekrar takmayı unutabiliyor. Bu nedenle çene altından bağlanabilen şapkaları tercih edebilir, özellikle çocuklar için çeneye kadar ipleri ayarlanabilen hasır şapkalarla onların giyim zevkine de uyabilecek alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu hasır şapkalar sıcağı da doğrudan iletmediği için sürekli ıslatmak zorunda kalmayabilirsiniz.

4- Uygun güneş kremi için mutlaka doktorunuzdan öneri alın

Daha önce de belirttiğimiz gibi güneş kremi konusunda uzman görüşü almak çok daha yerinde olacaktır. Çünkü internet üzerinden yapılan aramalarda da çok farklı görüş ayrılıklarıyla birlikte onlarca farklı marka hakkında öneriler görebilirsiniz. Bunların pek çoğunun satışları artırmak amaçlı olabileceğini unutmayın. Eğer ucuz uçak bileti aramaları yaparken bir yandan da bebeğiniz ya da çocuğunuz için alacağınız güneş kremi ile ilgili aklınız karışıyorsa, markalar konusunda da uzman görüşüne güvenebilirsiniz.

Uygun güneş kremi için mutlaka doktorunuzdan öneri alın
Uygun güneş kremi için mutlaka doktorunuzdan öneri alın

Popüler olanın mutlaka fayda sağladığını düşünmeyin. Sizin bebeğinizin ya da çocuğunuzun cildinin ihtiyacı olan, bambaşka bir içerik olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde karar vererek, daha sağlam adımlar atabilir, bebeğinizi ya da çocuğunuzu çok daha sağlıklı bir şekilde güneş ışığından koruma fırsatı bulabilirsiniz.

5- Güneş kremini doğru uyguladığınızdan emin olun

Güneş kremini ne kadar fazla sürerseniz o kadar fazla koruyacağınızı düşünmeyin. Özellikle bebeklere çok yoğun bir şekilde krem uygulamak, tamamen derisinin gözeneklerini kaplamak sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Bunun yerine, özellikle yalnızca pusetle gezmeye çıkarıyor ya da gölgede tutmayı düşünüyorsanız, çok ince değil ama bir miktar ince tabaka halinde güneş kremini uygulamanız çok daha iyi olacaktır.

Güneş kremini doğru uyguladığınızdan emin olun
Güneş kremini doğru uyguladığınızdan emin olun

Bununla birlikte, güneşe çıktığınızda değil, güneşe çıkmadan önce, odanızda hazırlanırken güneş kremini çocuğunuza ya da bebeğinize uygulamanızda, kremin önceden etki etmeye başlamasında fayda var. Ayrıca suya girip çıktığı müddetçe güneş kremini tekrar uygulamayı unutmayın.

6- Vücutta bazı bölgelerin daha çabuk yandığını hatırlayın

Çocuklar ve özellikle bebeklerde vücutta bazı bölgeler diğerlerine göre çok daha çabuk yanabiliyor. Dolayısıyla bu bölgelere güneş yağını biraz daha fazla uygulayabilir ve bu bölgeleri mümkünse güneşten şapka, tişört gibi farklı yöntemlerle korumayı tercih edebilirsiniz. Bunlar burun, kulaklar, ense, omuz başları ve yanaklar olarak sıralanabilir. Bu nedenle bu kısımların mutlaka kremli olduğundan emin olarak, enseyi ve omuz başlarını örten kıyafet ve şapkalar giydirmeyi düşünebilirsiniz.

Vücutta bazı bölgelerin daha çabuk yandığını hatırlayın
Vücutta bazı bölgelerin daha çabuk yandığını hatırlayın

Dilerseniz ucuz uçak biletleri için arama yaptıktan sonra, şöyle birbirinden sevimli şapkalara, eğlenceli tişörtlere, hatta UV filtreli mayolara, kolları uzun deniz kıyafetlerine bakabilirsiniz. Bu minik deniz kıyafetleri ve aksesuarları için alışveriş yaparken, bebeğinizi ya da çocuğunuzu onların içinde hayal edin ve ne kadar sevimli olacağını gözünüzün önüne getirin. Tatil planları sizce de onlarla daha keyifli değil mi?

7- Bebek ve çocukları güneşten tamamen uzaklaştırmamak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın

Bebekli seyahatler elbette çocuklarla seyahate göre bazen biraz daha fazla özen ve fedakarlık isteyebiliyor. Ancak bebeklerin de çocukların da tamamen güneşten uzaklaştırılmaması gerektiğini, birlikte sürekli gölgede kalmanıza gerek olmadığını da hatırlatalım. Çünkü tüm canlıların güneş ışığına ihtiyacı var. Bebeklerin de her gün, her mevsim, elleri ve yüzlerinin 5 ila 10 dakika kadar güneş ışığı alması D vitamini sentezi için çok önemli.

Ancak bu durum sürekli güneşte kalmalarının daha yararlı olacağı anlamına gelmiyor. Bu nedenle yine doktorunuza danışabilir, onun yönlendirmeleri doğrultusunda da çocuğunuzun veya bebeğinizin gün ışığı almasını sağlayacak alternatif çözümlere ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte 1 yaş öncesi dönemde bebeğinize zaten D vitamini damlası verildiğini, ayrıca eğer mama kullanıyorsanız bebek mamalarında da D vitamini olduğunu unutmayın. Bu nedenle bebeğinizin D vitamini alamadığını ya da az aldığını düşünmeyin. Kontrollerinde de bu zaten ortaya çıkacaktır.

Bebek ve çocukları güneşten tamamen uzaklaştırmamak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın
Bebek ve çocukları güneşten tamamen uzaklaştırmamak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın

Miniklerle seyahat her zaman çok daha keyifli. Elbette ebeveynleri olarak aklınız, gözünüz, kalbiniz hep onlarda olacak. Belki tatilin nasıl geçtiğini bile anlamayacaksınız. Ancak onlar olmadan çıkacağınız bir seyahatte de yine bir an olsun aklınızdan çıkmayacakları da kesin; öyle değil mi? Hele ki gün içerisinde sık sık fotoğraflarına, videolarına bakıyor, boş kaldığınız her an onu düşünüyorsanız tam da böyle olacağına garanti verebiliriz.

O halde haydi tatil planları başlasın ve ucuz uçak biletleri sorgulamaları yapılsın. Eğer Aerobilet’ten ucuz uçak biletleri çoktan alındıysa, konaklama ve havalimanı transfer seçenekleri için de rezervasyonlarınızı yaptıysanız, sıra o çok eğlenceli tatil alışverişine geldi. Doktor kontrollerinizi, güneş kremi, güneş gözlüğü ve o mini mini mayo alışverişlerini yapmaya başlayabilirsiniz. Aerobilet size şimdiden iyi tatiller diler!