El-Uksur uçak bileti ile dünyanın en büyük açık hava müzesini gezin

0
2077
El-Uksur uçak bileti ile dünyanın en büyük açık hava müzesini gezin
El-Uksur uçak bileti ile dünyanın en büyük açık hava müzesini gezin

El-Uksur uçak bileti ile dünyanın en büyük açık hava müzesini gezebilirsiniz. Mısır’da bulunan El-Uksur, gezginlere Güney Mısır’da harika eserlerle dolu bir antik kenti gezerek muhteşem deneyimler yaşamayı vadediyor. Bu şehir, El-Uksur adlı valiliğin aynı adlı başkenti. 200.000 nüfuslu şehirde gezerken geçmişe seyahat ettiğinizi hissetmeniz mümkün. Öyle ki burası piramitlerden sonra Mısır’da en çok turist alan bölge olarak öne çıkıyor. Karnak Tapınağı’ndan El-Uksur Tapınağı’na, Dev Memnon Heykellerinden Krallar Vadisi’ne kadar göreceğiniz her eser için bir El-Uksur uçak bileti almaya değer.

Arkeologların ve tarihçilerin öve öve bitiremediği kent o kadar eşsiz ki Mehmet Akif Ersoy burası için El-Uksur şiiri yazmış. El-Uksur şiiri dizelerinde Mısır’ın eşsiz güzellikleri, güneşin ışıklarıyla sarıldığı tapınaklar, eşsiz bir coğrafya ve iklim anlatılıyor. “Emir Abbas Halim Paşa Hazretlerine” şeklinde başlayan şiirin ilk dizeleri şöyle sıralanıyor:

“Havâ ağırdı, fakat, pek dokunmuyordu sıcak;
Gurûba vardı esâsen yarım sâ’at ancak.
Yakındı sâhile mihmânı olduğum mesken;
Yavaş yavaş iniverdim ağaçlı bir tepeden.
O, Nîl’i koynuna çekmiş yeşillenen, vâdî,
-Ki yok hazan safahâtında ömrünün ebedî-
Önümde, zümrüde benzer, yığın yığın mevecât,
Saçıp saçıp uzuyor: Sanki bir serâb-ı hayât!
Şu imtidâda bakın, var mı yâl ü bâline eş?”

Mehmet Akif Ersoy’un güçlü anlatımının vücut bulduğu bu dizeleri günümüz Türkçesine çevirdiğimizde, dizelerde Nil’in güzelliğini okuyoruz.

“Hava ağırdı, fakat, pek dokunmuyordu sıcak;
Güneşin batmasına vardı esasen yarım saat ancak.
Yakındı sahile misafiri olduğum mesken;
Yavaş yavaş iniverdim ağaçlı bir tepeden.
O, Nîl’i koynuna çekmiş yeşillenen, vâdî,
-Ki ömrünün dönemlerinde sonbahar hiç olmadı
-Önümde, zümrüde benzer, yığın yığın dalgalar,
Dağıtarak uzanıyor: Sanki bir hayat serabı.
Şu uzayıp gitmesine bakın, var mı endamına eş?” 

El-Uksur şiiri ile Mehmet Akif’in överek bitiremediği bu güzelliklerin bulunduğu kente, Arapların “mücevher” anlamında El-Uksur adını vermesine şaşırmamalı. El-Uksur, antik Mısır kenti olan Thebes’in ya da eski Yunanlıların deyişiyle Teb’in harabeleri üstüne kurulmuş. Kentin en önemli özelliği Mısır’da Abidos’un ardından gelerek ikinci sırayı alan en eski şehir olması.

El-Uksur Tarihi (Luksor Tarihi)

El-Uksur hakkında kısa bir araştırma yaptığınızda karşınıza Luksor ya da Luxor adlı bir şehir çıkıyor. Ancak kentin tarihi hakkında biraz bilgi sahibi olunca, bunun El-Uksur ile aynı yer olduğunu anlıyorsunuz. Luksor yani El-Uksur Yukarı Mısır’a başkentlik yaptığı gibi, Mısır bilimine de ışık tutuyor.

El-Uksur onun Arapça adı ve “Tanrıların Sarayı” manasını taşıyor. Kentte pek çok tapınak var. Zira burası çok uzun süre ülkenin dinî merkezi olmuş. O yıllarda kentin adı “Waset” imiş. Tarihi M.Ö.1540 yılına kadar uzanan kent en parlak dönemini bu dönemde yaşasa da Asurlular kenti istila edince yükseliş sona ermiş. Tarihin bu kısmında Ptolemaioslar’ın İskenderiye’yi başkent yaptığını, El-Uksur ’un çöl kumu altında kaldığını ve daha sonra Arapların bu eserler üstüne başka bir şehir kurduğunu görüyoruz.

El-Uksur’a Nasıl Gidilir? (Luksor’a Nasıl Gidilir?)

El-Uksur uçak bileti sizi El-Uksur şiiri içinde geçen güzelliklere kavuşturabilir. Türkiye’den Luxor Havalimanı’na aktarmasız ve doğrudan uçuş bulunmuyor. Fakat buraya aktarmalı uçuşlarla gelmeniz mümkün. Mısır’a seyahat etmek için vize almanız gerektiğini unutmayın. Hazırlıklarınızı yaptıktan sonra, El-Uksur gezilecek yerler listenizi yapın ve seyahatinizi planlamaya başlayın.

El-Uksur’a Ne Zaman Gidilir? (Luksor’a Ne Zaman Gidilir?)

Keyifli bir El-Uksur turu için seyahat planınızı yaptığınız tarih aralığı çok önemli. Bu kentin Mısır’da yani çöl iklimi yaşayan bir ülkede olması, tatilinizi doğru planlamadığınız takdirde gezinizi bir işkenceye dönüştürebilir. Bu yüzden El-Uksur uçak bileti satın aldığınız tarihlerin yaz aylarına denk gelmediğinden emin olmalısınız. Bu şehir yaz aylarında çok sıcak olur.

Kış aylarında, özellikle Ocak’ta soğuk olur. Bu yüzden El-Uksur turu için Bahar aylarının ideal olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gündüz 22°C olan sıcaklık gece 8°C’ye düşebildiği için yanınıza kalın ve uzun kıyafetler almalısınız. El-Uksur gezilecek yerler listenizde bulunan tüm turistik noktaları doya doya gezebilmeniz için üç günlük bir gezi planlamanızı öneririz. Ayrıca çöl gezilerini seviyorsanız; çölün çağrısına uyarak Dubai’yi de gezebilirsiniz.

El-Uksur Gezilecek Yerler

El-Uksur gezilecek yerler bakımından çok zengin bir kent. Arkeolog Champollion’un “Gizemin tek bir adı vardır; o da Mısır’dır.” diyerek anlattığı bu gizemli kenti, El-Uksur Doğu ve El-Uksur Batı şeklinde bölerek gezmenizi öneriyoruz. Bu yüzden biz de bu harika turistik noktaları doğu ve batı olmak üzere iki bölgeye ayırarak anlatacağız.

El-Uksur Doğu Bölümü

Karnak Tapınağı

M.Ö.1391 ile 1351 tarihleri arasında Tanrı Amon-Ra’ya adanarak inşa edilmiş bu tapınak, El-Uksur gezilecek yerler listenizin başına koymanız gereken bir eser. El-Uksur’un adının Waset olduğu yıllarda burada Amon rahipleri her gün ilahiler okurmuş. Bu ilahilerde “Cennetin en büyüğü, Dünyanın en eskisi” ifadelerini tekrarlarlarmış. Firavunlar eşleriyle festivale gitmeden önce bu tapınakta hazırlanır ve süslenirlermiş. Bu tapınak, sonraki krallık zamanlarında yapıya eklemelerin yapılmasıyla Mısır’daki en büyük dinî komplekse dönüşmüş. Bu yapı son hâliyle toplam 80 bin işçinin 2000 yıllık emeğini barındırıyor.

El-Uksur uçak bileti alarak bu tapınağı görmeniz için başka bir sebep de Karnak Tapınağı’nın şu anda dünya üzerinde en çok sütunu bulunduran en büyük dinî kompleks solması. Ancak hepsi bu kadar da değil. El-Uksur turu sırasında göreceksiniz ki, tapınağın duvarlarındaki hiyerogliflerde yılar öncesine ait öyküler mevcut. Bu öykülerde dikkatinizi çekmek istediğimiz bir olay söz konusu. Buna göre 3300yıl önce taş ustaları tarafından yapılan bu hiyeroglifler aslında yalan bir haberi yaymak için yapılmış.

Karnak Tapınağı
Karnak Tapınağı

Bu yalan haberi II. Ramses Kadeş Savaşı’nda Hititler’e yenildiğinin duyulmaması için yaymış. Önce adamlarına bu yenilgiyi anlatmamaları için yemin ettirmiş, sonra da savaşı kazandığı haberini yaymaları için her yere adamlar göndermiş. İşte II. Ramses, bu yalan haberi taş ustalarının tapınağın duvarlarına hiyerogliflerle işlemesini istemiş. Onlar da bu zaferi Kadeş Destanı şeklinde işlemişler. Bu olayın şaşırtıcı olan kısmı, 19.yy’a kadar haberin yalan olduğunun anlaşılamamış olması. II. Ramses’in bu yaptıkları ancak Hattuşaş kazılarının bulunmasıyla anlaşılabilmiş. Bu hiyeroglifleri çıplak gözle görmek için bir El-Uksur uçak bileti almaya değer.

El-Uksur turu sırasında Karnak Tapınağı’nın duvarlarındaki rölyeflerin kazındığını ve tavanların zarar gördüğünü fark edebilirsiniz. Bu hasarı verenlerin bir zamanlar burada gizlenen ve ateş yakan Hristiyanlar olduğu söyleniyor.

Büyük Hipostil Salonu (Great Hypostyle Hall)

El-Uksur’da gezmeniz gereken yerler içinde ikinci sırada Büyük Hipostil Salonu yer alıyor. Karnak Tapınağı’nın içinde bulunan bu 600 metrekarelik görkemli salonun içinde iken sütunların önünde kendinizi küçücük hissetmeniz çok normal. Çünkü bu salonda her biri 20 metre yüksekliğe sahip 12 sütun bulunuyor.

Büyük Hipostil Salonu, El-Uksur
Büyük Hipostil Salonu, El-Uksur

Bu sütunlar Mehmet Akif Ersoy’un El-Uksur şiiri mısralarında anlattığı harika Nil’den getirilmiş. Kumtaşından yapılan dev sütunlarla inşa edilen yapı üç hükümdar görmüş ve yapılması M.Ö.1279’dan 1213 yılına dek sürmüş.

El-Uksur Tapınağı (Luksor Tapınağı)

El-Uksur Tapınağı, kentin tam ortasında bulunan ve bu yüzden her yerden görebileceğiniz bir yapı. Geceleri ışıklandırıldığında herkese güzel bir manzara sunan tapınak M.Ö.14.yy’dan bu yana ayakta. Tıpkı Karnak Tapınağı gibi Tanrı Amon-Ra’ya adanan bu yapıyı yaptıran kişi III. Amenhotep olmuş. 9. Firavun olan III. Amenhotep’ten sonra gelen hükümdarlar tapınağa eklemeler yapmışlar.

El-Uksur Tapınağı
El-Uksur Tapınağı

Dendarah Tapınağı (The Temple of Hathor)

El-Uksur turu yaparken es geçmemeniz gereken ve Mısır’da tamamı iyi korunan tapınaklardan biri olan Dendarah Tapınağı, M.Ö.125 ila M.S.65 yılları arasında inşa edilerek Antik Mısır Tanrısı Hathor’a adanmış. Hathor aşk, güzellik ve sevinç tanrıçasıymış. Tapınak günlük ritüellerin düzenlendiği, kralın temsilcileri ile rahiplerin ve soyluların bir araya geldiği bir noktaymış. Bu yapının tavanında gök olaylarının anlatıldığı tasvirleri görmeniz mümkün. Tavanda günün saatleri Mısır Takvimi’ne göre yazılır ve çizilirken, Ay ile Güneş de anlatılmış.

El-Uksur’un Doğu bölümünde gezebileceğiniz diğer turistik noktalar mumyalama sanatının anlatıldığı Mumyalama Müzesi ve Mısır’ın önemli eserlerini içeren El-Uksur Arkeoloji Müzesi (Luksor Arkeoloji Müzesi).

El-Uksur Batı Bölümü

Nil Nehri

İşte El-Uksur uçak bileti almak için harika bir sebep daha: Nil Nehri. El-Uksur’a geldiğinizde Nil Nehri kıyısında gün batımını izlemeden dönerseniz El-Uksur’u gezmiş sayılmazsınız. Bu güzelliği görmeden ve fotoğraf çekmeden kentten ayrılmayın.

Nil Nehri
Nil Nehri

Nil Nehri’nden Kral ve Kraliçeler Vadisi’ne geçerken fotoğraf makineleriniz ve kayıt cihazlarınız buradaki görevliler tarafından alınıyor. Yalnız telefonunuz sorulmuyor. Buna güvenip de Krallar ve Kraliçeler Vadisi’nde çekim yapmaya kalkmayın. Zira fotoğraf çekmek ve video kaydetmek yasak olduğu için, telefonunuzda fotoğraf ya da video yakalayan görevliler cezai işlem uygulayabiliyorlar.

Kraliçeler Vadisi

Krallar ve Kraliçeler Vadisi’nde hem krallara hem de kraliçelere ayrılan mezarlar var. Dağların içinden geçilerek varılan bu mezarlar çok derinlere gömülmüş. Ramses soyundan gelen kraliçeler ve çocuklar, krallardan ayrı gömülmüş.

Krallar Vadisi

Krallar Vadisi’nde bulunan mezarlar, firavunların piramit yaptırmaktan vazgeçmeleri ve kayalıkları oydurarak yaptırdıkları mezarları tercih etmeleriyle inşa edilmeye başlanmış. 63 firavun kayalara oyulan bu mezarlarda uyumayı tercih etmiş. Burada bulunan en ünlü mezar Tutankhamun’un mezarı. Tutankhamun genç yaşta tahta geçen ve kısa süre içinde ölen bir kral. Babası IV. Amenhotep tek tanrılı din olan Aton’u kursa da Tutankhamun Mısır’ı çok tanrılı dinine geri döndürmüş. Kendisinin hakimiyeti süresince kentte barış olsa da bu dönem onun ölümüyle sona ermiş.

Dev Memnon Heykelleri (Colossi of Memnon)

Dev Memnon Heykelleri III. Amenhotep’in mezar tapınağında bulunuyor. Yükseklikleri 18 metre olan heykeller El-Uksur’daki firavunlar ve asillere ithafen yapılmış. Heykellerin büyük bölümü hasar görse de bu kayıplar heykellerin 3400 yıl önceki ihtişamının fark edilmesini engelleyemiyor.

Dev Memnon Heykelleri, El-Uksur
Dev Memnon Heykelleri, El-Uksur

Bu heykellere gün doğumunda arp sesi gibi bir ses çıkardıkları için “Şarkı söyleyen Memnon” adı verilmiş. Ancak bu ses M.S. 193 yılında yapılan restorasyondan sonra duyulmaz olmuş.

Hatşepsut Tapınağı

Bir El-Uksur uçak bileti almak için şehrin size sunduğu gerekçelerden biri de Krallar Vadisi’nde bulunan üç katlı bir tapınak olan Hatşepsut Tapınağı. Tapınağın en önemli özelliği Mısır’da bir kraliçe için inşa edilmiş ilk tapınak mezar olması. Antik Mısır’da ilk ve tek firavun olan ve 21 yıllık hükümdarlığına pek çok başarı sığdıran Hatşepsut’un bu başarıları tapınak mezarın duvarlarına işlenmiş.

Hatşepsut Tapınağı
Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut’un mezarını görmek için kayalığın içine oyulan 210 metrelik bir tünelden geçmeniz gerekiyor. Mezarda daha önce bir hazine olduğunu ancak çalındığını burada belirtelim.

Tarihin İlk ve Tek Kadın Firavunu: Hatşepsut

Hatşepsut Mısır’da firavun mertebesine ulaşan tek kadın olarak biliniyor. Onun tarihteki varlığını silmek isteyen üvey oğlu III. Tutmosis’in yaptıkları nedeniyle tarihçilerin erkek olduğunu zannettiği Hatşepsut’un bir kadın firavun olduğu, yıllar sonra kemiklerinin kullanılmasıyla yapılan DNA testi sonucunda anlaşılmış. Hatşepsut’un heykellerini kırdıran III. Tutmosis, onun tapınaktaki isimlerini sildirmiş ve 21 yıllık hükümdarlığın tanınmasını istememiş. Ancak görülen o ki tarih Hatşepsut’tan yana olmuş.

Nil’in güzelliği eşliğinde hiçbir etkenin yıkamadığı bu harika tarihe bir El-Uksur uçak bileti ile tanıklık etmeniz mümkün. İstanbul – Luxor uçuşunuzu almak için Aerobilet ana sayfasını ziyaret edin ya da Aerobilet mobil uygulamasını indirin.