Ürdün uçak bileti ile keşfedilmeyi bekleyen topraklara uçun

0
1754
Ürdün uçak bileti ile keşfedilmeyi bekleyen topraklara uçun
Ürdün uçak bileti ile keşfedilmeyi bekleyen topraklara uçun

Ürdün uçak bileti ile keşfedilmeyi bekleyen topraklara, Ürdün’e uçun. Coğrafyası, konumu ve hikâyeleri ile Ürdün, ziyaretçilerin harika deneyimler yaşadığı bir yer. Ürdün Petra Antik Kenti ile tanınan bir ülke olsa da her bir noktasında tarih yaşıyor ve gezdiğiniz her yerde size ayrı bir kültür sunuyor. Ürdün turu için hayatınızda bir haftalık seyahat planladığınızda, bu güzelliklerin size ayırdığınız zamandan çok daha fazlasını verdiğini göreceksiniz. Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Petra, Kuseyr Amra, Um er-Rasas ve Wadi Rum tahmin edemeyeceğiniz güzellikte eserler barındırıyor. Dünyada görmeniz gereken 10 ülkeden biri olan Ürdün’ü görmek için bir Ürdün uçak bileti almaya değer.

Asıl adı Ürdün Haşimi Krallığı olan Arap ülkesinin başkenti Amman. Ortadoğu’da bulunan Ürdün Irak, Suriye, Arabistan ve İsrail ile komşuluğu olan bir ülke. Barındırdığı turistik ve tarihî yerlerin güzelliği ve ziyaretçilerini karşılarken sergilediği gül rengi ile bu coğrafya, fotoğrafçıları her daim kendine çekiyor. Ürdün gezilecek yerler listesinde es geçilmemesi gereken çok önemli bir nokta olan Wadi Rum’da, gün batımını izlemek ve çadırlarda bir gece geçirerek yıldızları seyre dalmak için buraya gelen turistler çok tatmin edici bir seyahat deneyimi yaşıyor.

Ürdün Tarihi

Ürdün yıllar içinde pek çok uygarlık görmüş. Ancak buradaki en uzun hakimiyet 400 yıllık yönetimle Osmanlı’nın olmuş. Bu hakimiyet İngilizlerin 1920’de Ürdün yönetimini almasıyla son bulmuş. Ülke ancak 1926’da imzalanan Londra Antlaşması’ndan sonra bağımsız kalabilmiş. Ürdün’ün 1916 ila 1918 yılları arasında yaşadığı bu zorluklar, Arabistanlı Lawrence filminde konu edilmiş. Bu filmi de Ürdün turu öncesinde izlenecekler listenize almanızı öneririz.

Ürdün’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den vize istemeyen bu ülkeye bir Ürdün uçak bileti alarak seyahat etmeniz mümkün. Üstelik İstanbul’dan Amman’a doğrudan uçuşlar mevcut. Havalimanında bir otomobil kiralayarak çok keyifli şekilde gezebilirsiniz. Çünkü hem kiralama ücretleri hem de yakıt ücretleri oldukça uygun. Üstelik bir noktadan diğerine yapacağınız yolculuk 3 – 4 saatten fazla sürmüyor. Para birimi Dinar olan bu küçük ülkede bütçenizi sarsmadan harika bir Ürdün turu yapabilirsiniz.

Ürdün’e Ne Zaman Gidilir?

Ürdün’e nasıl gittiğiniz değil, ne zaman gittiğiniz önemli. Çöl iklimine sahip olan ülkeye haziran ayından eylül ayına kadar olan dönemde seyahat etmenizi önermiyoruz. Zira bu aylarda ülkede sıcaklık 40°C’ye kadar çıkıyor. Bu da seyahatinizi bir işkenceye çeviriyor. Ürdün uçak bileti ararken ilkbahar ve sonbahar aylarını yani nisan ve mayıs ayları ile ekim ve kasım aylarını tercih etmeniz çok ideal bir seçim olacaktır. Bunun dışında ocak, şubat ve mart ayları da soğuk olduğu için tercih edilmez. Ancak seyahatinizi ilkbahar ve sonbahar aylarına denk getirseniz bile valizinize kalın ve uzun kıyafetler koymalısınız. Zira çöl ikliminin hakim olduğu yerlerde gündüz sıcak olsa da gece sıcaklıkları çok düşük olur.

Ürdün Gezilecek Yerler Listesi

Ürdün gezilecek yerler listesi, gül renginde manzaralara doyacağınız bu harika coğrafya üstünde pek çok tarihi eser ve fotoğrafçıları kendine aşık eden manzaralar içeriyor. Ürdün Petra Antik Kenti’nden Wadi Rum’a, Lut Gölü’nden Akabe’ye kadar turistik noktaların tümüne listemizde yer verdik. Ürdün uçak bileti alarak harika bir tatil yapmak için, oluşturduğumuz bu listeye göz atın.

Jordan River

Güzel bir Ürdün turu başlangıcı için gezinize Jordan River’dan başlayabilirsiniz. Hz. İsa’nın vaftizinin Hz. Yahya tarafından gerçekleştirildiği yer olduğuna inanılan bu nehir, Hristiyanlar için çok kutsal ve büyük önem taşıyor. Ancak sadece bu yönüyle değil dinlendirici ve huzurlu bir yer olmasıyla da ziyaretçileri çeken bir yer Jordan River.

Jordan River, Ürdün
Jordan River, Ürdün

Ajloun Castle (Ajloun Kalesi)

Ajloun Kalesi Ürdün manzarasını izlemek ve güzel fotoğraflar çekmek için doğru bir nokta. Bu kale hem ülkeyi Haçlı seferlerine karşı korumak hem de demir madenlerini muhafaza etmek amacıyla inşa edilmiş. Kalenin konumuna bakarak yapının önemli ticaret yollarını koruduğunu fark edebilirsiniz.

Ajloun Castle(Ajloun Kalesi), Ürdün
Ajloun Castle(Ajloun Kalesi), Ürdün

Jerash Antik Roma Şehri

Jerash’a geldiğinizde harika bir Antik Roma Şehri ile karşılaşacaksınız. Bu kentin en önemli özelliği iyi korunduğu için tüm niteliklerinin görülebilmesi. Öyle ki görenleri hayrete düşüren Jerash, 10 görkemli Roma şehrinden biri sayılıyor. Kumun altında yüzyıllar geçiren şehir, bir kazı sonucunca 80 yıl önce gün yüzü görmüş.

Jerash Antik Roma Şehri, Ürdün
Jerash Antik Roma Şehri, Ürdün

Citadel

Ürdün turu sırasında es geçmemeniz gereken bir nokta da Amman’ın merkezi Citadel. Seyahatinizin Amman’daki bölümünde bu tarihi noktayı görmelisiniz. Citadel içinde Romalılar zamanından kalan önemli eserlerin yanı sıra, Bizans İmparatorluğu’na ve Emeviler’e ait eserlere rastlayabilirsiniz. Emevi Sarayı ve Bizans Kilisesi bu imparatorlukların Ürdün’deki son dönemlerinde inşa edilen yapılar olarak öne çıkıyor. Ayrıca Herkül Tapınağı da Ürdün gezilecek yerler listesinde kendine önemli bir yer bulmakta.

Citadel, Ürdün
Citadel, Ürdün

Mount Nebo (Nebo Dağı / Peygamber Dağı)

Citadel’i gezdikten sonra Amman’dan bir saat uzaklıktaki Nebo Dağı’nı da görmelisiniz. Nebo Dağı Hz. Musa’nın defnedildiği dağ olması dolayısıyla çok önemli ve kutsal bir dağ. Burası ayrıca Hz. Musa’nın kavmine hitap ettiği nokta olarak çok fazla ziyaretçi alıyor. Buna göre Hz. Musa Nebo Dağı’nın tepesine çıkmış ve parmağıyla Kudüs’ü işaret ederek “İşte kutsal topraklar orası! Oraya yerleşeceğiz.” demiş.

Nebo Dağı’nda yere saplanmış ve üstüne iki yılanın dolandığı bir asa göreceksiniz. Bunun da başka bir hikâyesi var. Hikâyeye göre Hz. Musa bir gün bu dağda bir ateş görmüş ve kavmini Hz. Harun’a emanet ederek dağa çıkmış. 40 yıl burada kalmış ve bir ağaç aracılığıyla Tanrı’yla iletişim kurmuş. Geri döndükten sonra kavminin inancından saptığını ve altın bir ineğe taptığını görmüş. Hz. Musa onların eski inançlarına dönmelerini istese de, kavmin bir kısmı bunu kabul etmemiş. Bunun üzerine Hz. Musa kavmi için Allah’tan af dilemiş ve asasını yere atmış. Asa şu an göründüğü yerde durmuş ve üstüne yılanlar dolanmış. O günden bugüne asa tekrar Allah’a inananlar için şifa olduğu kadar, şifanın da sembolü olmuş. Nitekim bu asanın tıp sembolü olduğunu da fark edersiniz.

Kuseyr Amra (Qasr Amra)

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kuseyr Amra, Ürdün’de bulunan çöl kalelerinin arasından sıyrılan en ünlü çöl kalesi. 743 yılından beri ayakta duran kale II. Velid tarafından yaptırılmış ki II. Velid daha sonra Emevi halifesi olmuş. 723 yılında inşa edilmeye başlanan kalenin yapımı 20 yıl sürmüş. Ancak sonunda ortaya erken İslam mimarisinin harika bir örneği çıkmış. Bu harika kaleyi görmek için bir Ürdün uçak bileti almaya değer.

Kuseyr Amra, Ürdün
Kuseyr Amra, Ürdün

Madaba

Bir kasaba olan Madaba’da görmeniz gereken pek çok eser var. Nebo Dağı’nı gördükten sonra kolayca ulaşabileceğiniz kasabanın adı “Ma” ve “Aba” sözcüklerinden oluşuyor. Arapça’da “Ma” sözcüğü su anlamına gelirken, “Aba” sözcüğü meyve anlamına geliyor. Kuruluşu 6.yy’a kadar uzanan bu kasabanın taşıdığı önemi, Madaba’ya giden yoldaki trafiği gördüğünüzde anlayacaksınız. Burada bulunan mozaik Madaba Haritası çok güzel ve çok önemli. Harita M.S. 560 yılında yapılmış ve orijinal hâliyle günümüze dek gelmiş. Hemen hemen iki milyon mozaik parçasının kullanımıyla 25 metre uzunlukta ve 5 metre genişlikte yapılan harita, görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahip. Bu harita İncil’de geçen kutsal bölgeleri göstermesi nedeniyle büyük önem taşıyor.

Um er-Rasas

Bir Ürdün uçak bileti alarak göreceğiniz harika yerlerden biri de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Um er-Rasas. Burası Roma ve Bizans ile Erken İslamiyet Dönemi’nden kalma kalıntılar barındırıyor. Geziniz sırasında M.S. 3.yy’ın sonuna denk gelen bu yıllardan ayrıca bir Roma askeri kampı kaldığını göreceksiniz. İyi korunmuş mozaik tabanlarıyla 16 kilise de burada bulunmakta. Bu kiliselerin arasında en çok dikkat çeken kilise Saint Stephen Kilisesi olarak öne çıkıyor.

Lut Gölü (Ölü Deniz)

Ürdün gezilecek yerler listesinin bu kısmında -400 metre rakımıyla, çok yoğun tuz içeriğiyle ve Kudüs manzarasıyla bilinen Lut Gölü var. Turistlerin yüzmek için mola verdiği en güzel noktalardan biri olan bu göl, çok fazla tuzlu olması nedeniyle içinde hiçbir canlı barındırmıyor. Bu yüzden Ölü Deniz adını alıyor. Ancak içine girdiğinizde kaldırma kuvvetini çok fazla hissediyorsunuz. Öyle ki suyun üstünde oturur gibi görünmeniz mümkün. Ancak suya başınızı kesinlikle sokmamalısınız. Çünkü bu tuz miktarı gözünüzü çok yakacaktır.

Lut Gölü, Ürdün
Lut Gölü, Ürdün

Lut Gölü’nün içinde canlı yetişmese de bu gölün yararlı bir içeriği bulunmakta. Bu gölün çamuru cilde çok iyi geliyor. Sudan çıktıktan sonra çamuru cildinize sürün, biraz bekleyin ve yıkayın.

Al – Karak Castle (Al – Karak Kalesi)

Al – Karak Kalesi sizi manzarasıyla büyüleyecek bir kale. Burada göreceğiniz Osmanlı binaları 19.yy’dan kalmış ve kale Haçlı seferlerinden korunmak için inşa edilmiş. Kalenin içinde tüneller bulunmakta ki burayı keşfetmek ziyaretçilere kalıyor.

Al-Karak Castle(Al-Karak Kalesi), Ürdün
Al-Karak Castle(Al-Karak Kalesi), Ürdün

Kasr Al Qatraneh (Katrane Kalesi/Kasrı)

Hakkında çok az bilginin bulunduğu Katrane Kalesi Hicaz Demiryolu üstünde bulunan duraklardan biri. 16.yy’da yapılan kale Osmanlı için çok önemli olduğu gibi o yıllarda burada bulunan yerli halk için yani Bedeviler için de önemliymiş. Öyle ki Bedeviler burayı inşa ettiren Osmanlılara minnet duyuyormuş. Bu kalenin üstünde bulunduğu Hicaz Demiryolu’ndan geçerken, demiryolunun üstünde Osmanlılar’dan kalan tren vagonlarını da görebilirsiniz.

Petra Antik Kenti

Ürdün Petra Antik Kenti ile ünlenmiş ve buraya en çok antik kentte bulunan harika Al-Khazne için turist çekmiş. Gül renkli şehir olarak bilinen Ürdün Petra Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin yanı sıra 2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası arasında gösterilmiş. Bu eserler o kadar güzel ki, Ürdün Petra Antik Kenti’ni görmeden Ürdün seyahati yaptım dememelisiniz. Petra uçak bileti ile gül renkli şehir Petra’yı keşfedebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Wadi Rum (Ay Vadisi)

Petra’yı gezdikten ve unutulmaz anlar yaşadıktan sonra, yine görmeden dönmemeniz gereken bir yer Wadi Rum. Bu vadi, kayalıklardan ve kızıl kumdan oluştuğu için Ay Vadisi adını alıyor. Çok değer verilen ve devletin muhafaza altına aldığı vadide Bedeviler yaşıyor. Buradaki kayaların üstünde göreceğiniz resimler tam 4000 yıl öncesine dayanıyor.

Öyle bir vadi ki, labirentleri andıran kanyonlarında kaybolabilir, 1750 metre yükseklikte kayaların oyulmasıyla yapılan kuleleri gördüğünüzde şaşkına dönebilirsiniz.

Wadi Rum’dan, mutlaka yapmanız gereken şeyleri yapmadan ayrılmamalısınız. Buraya geldiğiniz günün akşamında oturup harika bir gün batımı izleyin. Gece naneli çayınızı içerek yıldızları seyre dalın ve bedevi çadırında konaklayın. Sabah da başka bir zaman başka bir yerde kolay kolay göremeyeceğiniz bir gün doğumunu izleyin.

Jabal Ram (Mount Rum)

Jabal Ram Ürdün’de bulunan dağlar arasında en yüksek ikinci dağ olarak biliniyor. Bu dağın özelliği, dağa adını veren kişinin Arabistanlı Lawrence filmiyle tanınan Thomas Edward Lawrence olması. Filmi izlediyseniz ya da onu tanıyorsanız, kendisinin Arapları Osmanlılara karşı ayaklandıran kişi olduğunu da bilirsiniz. Lawrence bu dağa Bilgeliğin Yedi Sütunu yani Seven Pillars of Wisdom adını vermiş.

Jabal Ram, Ürdün
Jabal Ram, Ürdün

Akabe

Eğer tüplü dalışa meraklıysanız Kızıl Deniz’e dalmak için Akabe’ye gelmelisiniz. Buraya dalarak yunuslar ve deniz kaplumbağaları ile yüzebilirsiniz.

Akabe, Ürdün
Akabe, Ürdün

Ürdün’de Ne Yenir?

Arap ülkelerinin mutfağı Türk mutfağına çok yakın olduğu için yerel tatlar size yabancı gelmeyecek. Patlıcanlı bir salata olan mutabbal, Pita ekmeği ile yapılan bir salata olan Fettuş, bulgurla yapılan bir salata olan tabbule, ve nohutla yapılan sebze köftesi olan falafel Ürdün yemekleri arasında yer alıyor.

Ürdün Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Ürdün uçak bileti almak için Aerobilet ana sayfasına girin ya da Aerobilet mobil uygulamasını indirin.