Duşanbe Uçak Bileti ile Tacikistan’ın Başkentine Yolculuk

0
1704
Duşanbe Uçak Bileti ile Tacikistan'ın Başkentine Yolculuk
Duşanbe Uçak Bileti ile Tacikistan'ın Başkentine Yolculuk

Duşanbe uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Tacikistan’ın tarihi güzelliklerle modern şaheserleri birleştiren güzel başkenti Duşanbe, gezmek için çok keyifli bir şehir. Kırsal bir otlak arazisi ve şehirden görülebilen karla kaplı dağlar ile çevrili olan Duşanbe; parklar, göller ve fıskiyelerin çevresine inşa edilmiş eşsiz bir şehir. Son on yılın çılgın inşaat projelerinden dolayı şehir merkezi modern bir manzaraya sahip.

Büyük çınar ağaçlarıyla süslü Rudaki Bulvarı, Sovyet döneminin pastel renkli kalıntılarına ev sahipliği yapıyor ve modern devlet ikonlarıyla süslü. Bunlar arasında en ünlüsü ise Duşanbe ve Tacikistan’da yaşanan Rönesans duygusunu temsil eden, Dostluk Meydanı’ndaki 10. yüzyıldan kalma Ismoil Somoni’nin altın heykeli. Sıcak yaz aylarında Duşanbe’den birkaç saat uzaktaki büyüleyici parklarda dolaşmak, müzeleri ziyaret etmek ve şehrin sakin atmosferinde dinlenmek çok hoşunuza gidecek.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden en iyi fiyatlarla Duşanbe uçak bileti alabilir ve Tacikistan’ın büyüleyici başkentini keyifle gezebilirsiniz.

Duşanbe’de Nerede Kalınır?

Büyük bir şehir olan Duşanbe, turistler için çok çeşitli konaklama seçeneklerine sahip. Duşanbe’de en çok ilgi gören yerler ise harika kahvaltıların verildiği ve gezginlerin İpek Yolu yolculukları hakkında hikayelerini paylaştıkları harika hosteller.

Green House Hostel, Orta Asya’da kalabileceğiniz en iyi pansiyonlardan biri olarak çok seviliyor. Ortak alanlar mükemmel bir şekilde dekore edilmiş, özel odalar ise geniş ve konforlu. Burada mükemmel bir kahvaltı dahil, wifi ve ortak bir mutfak da bulunuyor, ayrıca diğer yolcularla tanışmak için ortak bolca alan da var. İnsanların buraya bir gece için rezervasyon yaptırmaları ve bir hafta kalmaları hiç de şaşırtıcı değil.

Green House’un hemen köşesinde yer alan Yeti Hostel de Duşanbe’de bir başka popüler seçenek. Bu hostelin odalar çok geniş, harika kahvaltılar sunuluyor ve ortak kullanımlı bir mutfak bulunuyor.

Duşanbe’de Gezilecek Yerler

Duşanbe Rudaki Parkı

Güzel olgun ağaçlarla çevrili geniş Rudaki Parkı; çiçek bahçeleri, göller ve çeşmelerin yanı sıra bir dizi harika yürüyüş patikasını da size sunuyor. Dünyaca ünlü dev bayrak direğine ve çok fotoğrafı çekilen Rudaki heykeline ev sahipliği yapan Rudaki Parkı, aynı zamanda şehrin ikonik yeni binalarının ve anıtlarının görkemli manzaralarına da sahip.

Duşanbe Rudaki Parkı
Duşanbe Rudaki Parkı

Yaz aylarında piknik yapmak veya kışın karlı manzaralar arasında keyifli yürüyüşler yapmak için çok sevilen Rudaki Parkı’na mutlaka uğramalısınız.

Duşanbe Bayrak Direği

Duşanbe uçak bileti alarak yakından göreceğiniz dünyanın en yüksek ikinci bayrak direği ile Tacikistan halkı gurur duyuyor ve bu devasa yapı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Tacikistan Bayrağı, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na göre 164 metrelik baş döndürücü bir yükseklikte sallanıyor.

Duşanbe Bayrak Direği, Trident Support adında San Diego merkezli bir inşaat şirketi tarafından inşa edildi. Vinçle monte edilen 12 metrelik çelik boru kesimlerinden oluşan devasa çabanın tamamlanması ise tam 5 ay sürdü. Bir süre dünya rekorunu elinde tutan direk Suudi Arabistan’ın 170 metre yüksekliğindeki Jedda Bayrak Direği tarafından geçildi.

Duşanbe Bayrak Direği
Duşanbe Bayrak Direği

Ürdün ve Abu Dabi’dekiler de dahil olmak üzere dünyanın en uzun bayrak direklerinin tümü San Diego California merkezli Trident Support Corporation tarafından üretildi. Tacikistan’ın devasa bayrak direği, Duşanbe’deki Uluslar Sarayı önünde uzun zamandır gururla yükseliyor. Toplamda bu proje, yeni doğan ülkeye Tacikistan’ın bağımsızlığının 20. yıl dönümünü kutlamak için 210 milyon dolara mal oldu. Güçlü direği süsleyen Tacikistan Bayrağı, 699 kilo ağırlığında ve yaklaşık 20 x 60 metre ölçülerinde çok uzak mesafeden görülmesi için tasarlanmış. Bu gezinize Uluslar Sarayı’nı da görebilir ve bu devasa bayrakla harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

İsmoil Somoni Heykeli

Duşanbe’nin en etkileyici modern anıtlarından biri olan bu ünlü heykel, 10. yüzyılda yaşayan Samanid hanedanının kurucusuna adanmış. Anıtın altın mahfazasının tasarımının Art-Deco kalitesi turistlerin çok ilgisini çekiyor.

İsmoil Somoni Heykeli
İsmoil Somoni Heykeli

Arkadaşlık Meydanı üzerindeki güzel konumu ile İsmoil Somoni Heykeli, kentte önemli bir buluşma noktası ve mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer.

Büyük Tacik Yazarlar Duvarı

Tacik edebiyatının 11 devinin heykelleriyle kaplı bir bina cephesi, Duşanbe şehrinde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Yazarlar Duvarı; romancılar, şairler, oyun yazarları ve diğer ünlü edebiyatçılara ev sahipliği yapan Duşanbe’deki Yazarlar Birliği binasının dış cephesini oluşturuyor. Büyük duvar, Tacikistan’ın Fars ve Sovyet tarihine bir övgü olarak inşa edildi ve ünlü Tacik yazarların 11 tanesinin heykelini içeren dokuz niş ile oyulmuş benzersiz bir şaheser.

8. yüzyılın ünlü şairi Rudaki, haklı olarak merkez noktada sahneye çıkıyor. Rudaki, klasik Fars edebiyatının babası olarak kabul edilir, ancak ne yazık ki çalışmalarının sadece küçük bir kısmı zamana dayanabildi. Duvardaki diğer dikkat çekici yazarlar arasında şair Ferdowsi (940-1020); şair, matematikçi ve astronom Ömer Hayyam (1048-1131); yazar ve entelektüel Sadriddin Ayni (1878-1954) ve şair Mirzo Tursunzoda (1911-1977) yer alıyor. Binanın yanındaki bahçede de çeşitli güzel heykeller var. Buradaki heykellerdeki yazarlar ise ünlü Sovyet yazarı Maksim Gorki ile bir masa etrafında oturmuş sohbet ederken gösteriliyor.

İlgi çekici bir yapı olan Yazarlar Birliği binası ise ünlü mimar E. Salikhov tarafından tasarlandı ve 1980’lerin başında inşa edildi. Yapı, Sovyet mimarlık geleneğinde toplumsal amaçlılık, görkem ve yerel duyarlılıkları içeren bir eğilim olan Sovyet Modernist mimarisinin muhteşem bir örneği olarak ilgi çekiyor. Bütün bu özellikler Salikhov’un Duşanbe’deki diğer eserinde de açıkça görülebiliyor.

Yazarlar Birliği, tüm edebi kuruluşların hükümet tarafından denetlenen bir birliğe alındığı Sovyet dönemine dayanıyordu ve amacı da halk tüketimi için çağdaş ve eski edebi eserlerin Komünist ideallere aykırı olmamasını sağlamaktı. Günümüzde ise örgütün hedefleri diğer ülkelerin yazar sendikalarının hedeflerine benziyor.

Duşanbe Kalesi

Tacikistan paralarında yer alan büyüleyici Duşanbe Kalesi, Duşanbe merkezinden sadece 30 kilometre uzaklıkta harika bir gezi fırsatı sunuyor. 18. yüzyıldan kalma Duşanbe Kalesi’nin kalıntılarını başkentten rehberli günlük turlarla da keşfe çıkabilirsiniz. 1924 Rus saldırısından kurtulan ikiz kuleli giriş kapısı ile birlikte Duşanbe Kalesi, bölge halkı için şehirden popüler bir kaçış noktası ve tarihi atmosferiyle büyüleyici bir yer.

Duşanbe Kalesi
Duşanbe Kalesi

Alandaki 17. yüzyıldan kalma bir medrese de dağlık alanın muhteşem manzaralarına sahip etkileyici küçük bir müzeyi içeriyor. Ayrıca bu alanda geleneksel el sanatları satın almak için bazı mükemmel dükkanlar bulabilir veya ve çocuklar için çok eğlenceli olan kısa atlı gezintilere katılabilirsiniz. Kaleye ulaşmak için, Minibüsler ve ortak taksiler Zarnisar Pazarı’ndan kalkıyor, isterseniz kaleye kısa bir taksi yolculuğuyla da ulaşabilirsiniz.

Duşanbe Gölü Nurek Rezervuarı

Duşanbe uçak bileti alarak güzelliklerini göreceğiniz Nurek Rezervuarı, 70 km uzunluğunda ve dünyanın ikinci en yüksek barajı. Pastoral bir manzara içerisinde yer alan ve dağlarla çevrili opal-mavisi su, Duşanbe’nin güneyindeki ana karayolu olan A385’ten çarpıcı bir manzara oluşturuyor. Burada demirleyen birçok özel tekne var ve rezervuar çoğunlukla hafta sonu kaçamağı noktası olarak görülüyor. Barajın çevresinde ise AquaClub gibi pek çok güzel turistik tesis yer alıyor.

Duşanbe Gölü Nurek Rezervuarı
Duşanbe Gölü Nurek Rezervuarı

Duşanbe’nin 80 km güneydoğusunda bulunan Nurek Rezervuarı’na arabayla ulaşmak birkaç saat sürüyor ve AquaClub tesisinden tekne transferleri de düzenleniyor. Burada hem bu muhteşem doğal güzelliği görebilir hem de Duşanbe Gölü’nde tekne gezilerine çıkarak Tacikistan’ın doğal cennetlerinden biri keşfedebilirsiniz.

Duşanbe Etnografya Müzesi

Ulusal Müze ile aynı kompleksi paylaşan bu küçük müze, geleneksel Tacikistan kıyafetlerinin zarif bir koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Burada göreceğiniz koleksiyonun asıl mücevherleri ise Tacikistanlı kadınların özel günlerde hala giydiği bir kumaş olan ve Atlas olarak bilinen dikey çizgili ipek kumaş örnekleridir.

Duşanbe Etnografya Müzesi
Duşanbe Etnografya Müzesi

Ülkenin ipek ve pamuklu dokuma endüstrisi tarafından üretilen atlaslar, Qaratog bölgesine özgü geleneksel desenler ve dinamik renklerle üretiliyor. Ne yazık ki günümüzde dokuma, büyük ölçüde Çin’den seri üretilen atlasın çok daha ucuz taklitleri ile bölgede ölen bir sanat.

Duşanbe Rudaki Heykeli

Etkileyici bir mavi mozaik yıldız yayının altında ülkenin en saygın şairi olan Rudaki, adını verdiği merkez parkın merkezinde onurlandırılıyor. Tacikistan’da Kur’an’la birlikte Rudaki’nin şiir kitapları evlerde bulunan en yaygın kitaplar. Rudaki heykelinin bir gül bahçesine yerleştirilmesi ise şiirinin dünyadaki felsefesini temsil ediyor.

Duşanbe Rudaki Heykeli
Duşanbe Rudaki Heykeli

Tacikistan Eski Eserleri Ulusal Müzesi

İçinde sergilenen eserler kadar yaşlı görünen bu eski müze, dikiş ipliği halıları ve tasarımlı zeminleriyle içindeki koleksiyonun niteliği ile son derece uyumlu bir atmosfere sahip. Büyük ölçüde arkeolojik buluntulara odaklanan sergilerin çoğu Orta Asya tarihinin önemli parçalarını temsil ediyor.

Tacikistan Eski Eserleri Ulusal Müzesi
Tacikistan Eski Eserleri Ulusal Müzesi

Örneğin, 13 metre uzunluğundaki yatmakta olan Buda, 1966’da Ajina Teppe’den 92 parça halinde çıkartılan orijinal bir eser. M.S. 500 civarında Kushan döneminden kalma bu heykel, Orta Asya’daki en büyük Buda heykeli olmasıyla ünlü. Diğer ilginç eserler arasında ise Sarazm’daki arkeolojik alanlara ait boncuklarla süslü figürler, M.Ö. 5. yüzyıl taht parçaları olarak kullanılmış bronz dağ keçileri ve bazı güzel oyulmuş fildişi kınları sayılabilir.

Restoran Toqi

Restoran Toqi hem yerli halk hem de şehri ziyaret eden turistler arasında Duşanbe’deki en sevilen restoranlardan biri. Burada servis çok kaliteli ve yemekler çok lezzetli, ayrıca bu güzel restoranda pek çok geleneksel Tacikistan yerel yemeğini deneme şansı da bulabilirsiniz. Tüm personel, sizi gerçek Asya atmosferinde hissettiren geleneksel bir kıyafet kuralına uyuyor.

Restoran Toqi, Duşanbe kentinde yerel yemek sevenler için ana merkez konumunda. Kendinizi Asya’nın gerçek atmosferinde hissetmek istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Restoran Toqi, sadece yemek yiyeceğiniz bir yer değil, aynı zamanda yerel halkın ev tasarımlarını uzak köylere girmeden burada görebilirsiniz.

Duşanbe Pazarı

Duşanbe’nin hareketli merkezi pazarı, kentteki ticaretin ana merkezi konumunda. İyi bir ev yapımı yöresel yemek istediğinizde gelmeniz gereken yer de Duşanbe Pazarı. Kendiniz lezzetli bir şeyler pişirmek için de burada ihtiyacınız olan her şeyi bulacaksınız.

Dusanbe Pazarı
Dusanbe Pazarı

Tüm olağan meyve ve sebzelerin yanı sıra, bölgede çok sevilen mükemmel kurutulmuş meyve ve diğer atıştırmalıklar da burada bulabilirsiniz.

Duşanbe’den Yapılabilecek Günlük Geziler

Görkemli Fann Dağları’nı Duşanbe gezinizde mutlaka görmenizi öneririz. Orta Asya’yı keşfe çıkarken bu büyüleyici manzarayı görmemek en büyük pişmanlığınız olabilir. Bölgenin dağlarına ve göllerine organize bir turun parçası olarak veya Duşanbe ile Sarytag arasındaki ortak taksi ile ulaşılabilirsiniz.

Gezinizde isterseniz Özbekistan’a da uğrayabilirsiniz. Doğrudan Duşanbe’den Semerkand’a, Denau yolu ile ise Khujand üzerinden Taşkent’e gidebilirsiniz.

Duşanbe Uçak Bileti ile Zafer Parkı’nı Gezin

Duşanbe uçak bileti alarak gezeceğiniz Zafer parkı, Duşanbe şehrinin güney tarafında yemyeşil tepelerin üzerinde yer alıyor. Bu etkileyici park, İkinci Dünya Savaşı kurbanlarına ithaf edilmiş. Şehrin muhteşem manzarasını sunan en güzel yerlerden biri olduğu için Zafer Parkı, turistler arasında çok seviliyor. Bu parkın içinde yer alan Chorbogh restoran ise hem ulusal hem de Avrupa yemekleri sunduğu için çok popüler.

Duşanbe Uçak Bileti ile Zafer Parkı'nı Gezin
Duşanbe Uçak Bileti ile Zafer Parkı’nı Gezin

Zafer Parkı, Duşanbe şehrinin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri ve her yıl 9 Eylül’de burada Zafer Bayramı kutlanıyor. Zafer Parkı aynı zamanda aşık çiftler ve romantik fotoğraflardan hoşlananlar için de harika bir fon oluşturuyor.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla Duşanbe uçak bileti alabilir ve Asya’nın en güzel başkentlerinden birini doyasıya gezebilirsiniz.