Anadolu’nun Dünyaca Ünlü Hazinesi Safranbolu

0
1331
Anadolu'nun Dünyaca Ünlü Hazinesi Safranbolu
Anadolu'nun Dünyaca Ünlü Hazinesi Safranbolu

Aerobilet ayrıcalıklarıyla keşfe çıkacağınız, Karabük şehrinin tarihi ve turistik bir ilçesi olan Safranbolu, tam bir açık hava müzesi olduğu için hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Etkileyici tarihi atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış olan Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunan gezilmesi çok keyifli bir yer.

Türkiye’nin geniş Orta Anadolu Bölgesi’ni gezmeyi planlıyorsanız gezi listenize Safranbolu’yu mutlaka eklemenizi öneririz. Zamanın durmuş gibi göründüğü Safranbolu sokakları size benzersiz bir kültürel hazine sunacak.

Bir zamanlar önemli bir ticaret yolu üzerinden bulunan Safranbolu, Osmanlı döneminde büyük bir öneme sahipti ve o döneme ait pek çok mükemmel korunmuş konak, Safranbolu eski kenti bölgesinin sokaklarını süslüyor. Geleneksel zanaatkarların ara sokaklarda sıralanan atölyeleriyle burada bolca alışveriş yapabilir ya da tüm zamanınızı yöresel Türk lezzetlerini tadabileceğiniz tatlıcı dükkanlarında geçirebilirsiniz.

Karabük’te bir havalimanı bulunmadığı için Safranbolu’ya Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden kolayca alacağınız Kastamonu uçak bileti ile ulaşabilir ve bu güzel ilçede unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Safranbolu’da eski Osmanlı konaklarının çoğunun butik otellere ve konuk evlerine dönüştürüldüğü Safranbolu Çarşısı bölgesine konaklama için uğrayabilirsiniz. Çoğu konaklama seçeneği her bütçeye uygun. Gülevi Safranbolu Hotel, konuk odalarının geleneksel detaylarla dolu olduğu, restore edilmiş bir Osmanlı evinde yer alıyor. Otelin geniş bir bahçe alanı, güzel aile süitleri ve iyi bir kahvaltısı var.

Çeşmeli Konak Hotel ise Safranbolu merkez meydanına kısa bir mesafede, merkezi bir konumda yer alıyor. Safranbolu’nun engebeli dar yollarında bulunan otelin odaları modern, ancak bol miktarda Osmanlı ahşap detayına sahip ve çalışanları son derece cana yakın. Dadibra Konak ise Safranbolu Çarşısı’nın muhteşem manzarasına sahip ahşap çerçeveli bir konakta şehir merkezinde yüksek bir noktada bulunuyor. Dadibra Konak odaları, geleneksel tekstillerin renkli süslemeleri ve bol miktarda orijinal ahşap özelliklerle sade bir şekilde dekore edilmiş ve otelin güzel yöresel kahvaltısı çok seviliyor.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu Evleri

Kastamonu uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz Safranbolu, kendine özgü evleriyle ünlü ve burada bu eşsiz evlerin yanı sıra Osmanlı döneminden kalan çarşılar, hamamlar ve devasa hanlar da görecek, harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Safranbolu Evleri
Safranbolu Evleri

Safranbolu gezinizde ilk dikkatinizi çekecek yapılar olan tarihi Safranbolu evlerinin çoğu 18. yüzyıldan kalma. Depreme karşı dayanıklı olması için özel tekniklerle inşa edilen bu beyaz renkli evler, muhteşem bir manzara sunuyor.

Safranbolu Çarşısı

Safranbolu gezilerinin başlangıç noktalarından biri olan Safranbolu Çarşısı, ilçenin kalbi ve en hareketli yeri. Güzel bir şekilde restore edilmiş meydanıyla ve pek çok yöresel ürün bulabileceğiniz otantik dükkanlarla Safranbolu Çarşısı’nda unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Safranbolu Çarşısı
Safranbolu Çarşısı

Safranbolu’nun eski kent bölgesinde bulunan ünlü Safranbolu Çarşısı, Arnavut kaldırımlı dar sokakların arasında sıralanan Osmanlı dönemi ahşap çerçeveli konakları ile bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunuyor. Safranbolu, 17. yüzyılda zengin bir ticaret şehri haline geldi ve günümüzde de bu otantik karakterini tamamen koruyor.

Eski evlerin çoğu şimdi muhteşem bir şekilde restore edilmiş butik otel ve restoranlara ev sahipliği yapıyor. Bazı konaklar ise bir dönemin zengin Osmanlı yaşamını görebileceğiniz ilginç müzelere dönüştürülmüş durumda. Kaymakamlar Evi ve Kileciler Evi gibi müzeler tipik kostümleri ve mobilyaları ile Osmanlı günlük yaşama sergileri sunuyorlar. Safranbolu Çarşısı’nda tarihte unutulmaz bir yolculuk yapacak ve muhteşem fotoğraflar çekeceksiniz.

Safranbolu Cinci Hamamı

Safranbolu’yu gezerken mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan 1645 yapımı Cinci Hamamı, erkek ve kadınlara ayrılmış iki ayrı bölümüyle hala çalışmaya devam ediyor. Safranbolu’yu gezdikten sonra bu tarihi hamama uğrayarak hem tarihi yapıyı inceleyebilir hem de sıcak suyun tadını çıkarabilirsiniz.

Safranbolu Cinci Hamamı
Safranbolu Cinci Hamamı

Kazdağlıoğlu Meydanı’nda bulunan bu ünlü hamam harika bir şekilde restore edilmiştir, böylece tıpkı Osmanlı günlerinde olduğu gibi tüm buharlama işlemlerini burada deneyebilirsiniz. Türk hamamları, Osmanlılar döneminde evlerde su bulunmadan önce yaygınlaşan önemli kültürel simgeler olarak hala çok ilgi çekiyor. O dönemlerde hamam ziyaretleri sadece hijyen ile ilgili değildi. Bu mekanlar tüm dedikoduları duymak ve hatta iş anlaşmaları yapmak için gelinen yerlerdi.

Bugün geleneksel hamamların canlandırıcı etkileri ve tarihi hamam mimarilerini görmek için hem yerli hem de yabancı turistler Safranbolu Cinci Hamamı gibi tarihi hamamlara akın ediyorlar.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Kastamonu uçak bileti ile keşfe çıkacağınız Safranbolu’da birkaç güzel Osmanlı camisi örneği var ancak etkileyici Köprülü Mehmet Paşa Camii, bu tarihi camiler arasında en ilgi çekeni. 1661 yılında inşa edilmiş olan bu çarpıcı cami, kask çatılı ve oldukça güzel bir iç mekana sahip. Caminin avlusunda 19. yüzyılda eklenmiş bir metal güneş saati de  göreceksiniz.

Köprülü Mehmet Paşa Camii
Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camii çevresindeki ara sokaklar ise göz atmaya değer küçük butiklerin yanı sıra satıcıların lokum örneklerini dağıttığı tatlıcı dükkanlarıyla kaplı.

Safranbolu Kent Müzesi

Hükümet Sokak üzerinden yer alan Safranbolu Kent Müzesi, müzeye dönüştürülen tarihi bir konakta yer alıyor. Buradaki küçük koleksiyon, Safranbolu’nun tarihini ve kentin kültürünü size sunuyor. Osmanlı dönemine ait tipik ev eşyaları, mücevherler, kostümler ve tekstil ürünlerinin sergilendiği mükemmel sergiler görülmeye değer güzellikte. Müzenin alt katında ise geleneksel zanaat atölyeleri ile etnografik bir bölüm bulacaksınız.

Safranbolu Kent Müzesi
Safranbolu Kent Müzesi

Avlunun hemen dışında ise Safranbolu eski kentinin muhteşem manzarasını sunan 18. yüzyılda Büyük Vizier İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bir saat kulesi de mutlaka uğramanız gereken bir yer.

Küre Dağları Doğa Yürüyüşleri

Yürüyüş ve açık hava meraklıları için dünyaca ünlü Küre Dağları, Türkiye’nin el değmemiş vahşi bölgelerinden birini keşfe çıkmak için ideal bir yer. Yoğun ormanlık tepelerde şelaleleri, gölleri ve termal kaynakları görebilir; trekking ve yürüyüş parkurlarıyla burada doğayla iç içe unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz.

Küre Dağları Doğa Yürüyüşleri
Küre Dağları Doğa Yürüyüşleri

Küre Dağları’nda her yaş grubuna ve deneyime uygun yürüyüş rotası bulabilir ve rehberli turlarla bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Küre Dağları bölgesindeki en ünlü manzara ise Ilıca Şelalesi’ne açılan Horma Kanyonu’dur. Burada kanyona erişime yardımcı olması için nehrin üstünden geçen ahşap bir geçit inşa edilmiş ve hem kanyon hem de Ilıca Şelalesi, doğa fotoğrafçılarının sık uğradığı yerler arasında.

Safranbolu doğa gezileri için tercih edilen Tokatlı Kanyonu da bölgenin vahşi yaşamın görebileceğiz doğa yürüyüşleri ve at safarileri düzenlenen çok popüler bir turistik yer. Kanyonun çevresinde bu güzel manzaraya karşı piknik alanları da bulunuyor. Safranbolu’nun en güzel manzaralarını göreceğiniz Hıdırlık Tepesi’ne de doğa yürüyüşleriyle uğrayabilir ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Safranbolu Pazarları

Safranbolu’da büyük ticaret günleri sona ermiş olabilir, ancak Safranbolu pazarları hala yerel olarak yapılan harika el işi ürünleriyle dolu. Yemeniciler, şehrin arka sokaklarında geleneksel deri ve keçe atölyeleriyle hala aktif, ayrıca bu labirent sokaklarda yöresel tekstil ve geleneksel dantel işi satan tezgahları da bulabilirsiniz.

Safranbolu Pazarları
Safranbolu Pazarları

Yöresel lezzetleri tatmak istiyorsanız ise Safranbolu pazarları yöreye özgü lezzetli tatlı çeşitleriyle dolu. Yerel helva (tahin tatlısı) bölgenin özel bir spesiyalitesi ve Safranbolu’nun her yerindeki tatlı dükkanlarında Türk lokumu dağları görebilirsiniz.

Safranbolu Bulak Mağaraları

Safranbolu’nun yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde bulunan bu büyüleyici mağara sistemi, sadece 500 metreyi keşfedebilmenize rağmen Gürleyik Tepeleri’ne altı kilometre boyunca uzanıyor. Sarkıt ve dikitler yol boyunca sıralanıyorlar ve buraya yapılan bir gezi çarpıcı Osmanlı mimarisini görme şansı da veriyor.

Safranbolu Bulak Mağaraları, mayıs ve eylül ayları arasında yerel okul gruplarıyla çok hareketleniyor. Bu dönemde mağaraları ziyaret ediyorsanız, ilk okul otobüsleri sabah 10:30’da geldiği için sabahın erken saatlerinde mağara sistemini keşfe çıkabilirsiniz.

Safranbolu İncekaya Kemeri

Safranbolu’nun yaklaşık 7 kilometre kuzeyinde bulunan bu Bizans dönemi su kemeri, Tokatlı Boğazı’nın üzerinde harika bir manzara sunuyor. Maalesef, güvenlik önlemleri nedeniyle artık su kemerinin üstünden geçmenize izin verilmiyor, ancak giriş noktasındaki geçitten muhteşem fotoğraflar elde edebilirsiniz. Fotoğraflarınızı çektikten sonra yemyeşil kanyon manzarası arasında iki kilometrelik kolay bir yürüyüş yapmak için kemerin alt geçidine de girebilirsiniz.

Safranbolu İncekaya Kemeri
Safranbolu İncekaya Kemeri

Daha panoramik manzaralar görmek için ise yeni inşa edilen Crystal Terrace’a uğrayabilirsiniz. Geçidin üzerine asılı bir cam balkon terası olan Crystal Terrace’da hem muhteşem manzaralara şahit olacak hem de güzel kafede kahvenizi yudumlayacaksınız.

Safranbolu Cinci Hanı

Safranbolu’nun en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Cinci Hanı, 1600’lü yıllarda inşa edilmiş çok etkileyici bir yapı. Cinci Hanı, 63 odaya sahip ve otel olarak hizmet veriyor. Avlusunda otantik bir kafenin de yer aldığı Cinci Hanı’nda keyifli bir mola verebilir ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Safranbolu’nun Cinci Hanı, Karadeniz’e doğru giden ticaret yolunda bir durak olan kentin önemini hatırlatıyor. 17. yüzyılda inşa edilen han, şehirde bulunan tüccarlar tarafından otel olarak kullanılıyordu.

Buraya gelmenizin ana nedeni ise Cinci Hanı çatısından Safranbolu’nun muhteşem manzarasını görmek ve harika fotoğraflar çekmektir. Safranbolu gezinizde bir mola vererek bir çay veya kahve içmek için iç avludaki güzel kafeye de uğrayabilirsiniz. Şu an bir otel olan hanın odalarından birinde kalarak tarihi atmosferde bir tüccar hayatı deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Yörük Köyü

Safranbolu’nun 14 kilometre doğusunda bulunan Yörük Köyü, tarihi bir karaktere sahip büyüleyici bir köy. Safranbolu’dan farklı olarak birçoğu ciddi bir harap olma tehlikesine sahip muhteşem Osmanlı konakları köyün her yerini sarıyor.

Yörük Köyü
Yörük Köyü

Kastamonu uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz Yörük Köyü, göçerler buraya yerleşmeye zorladığında kuruldu ve göçerler bir kez köye yerleştiğinde burası çok hareketli ve güzel bir merkez haline geldi. Bugün ise sakin kaldırım taşı geçitlerde tavuklar dolaşıyor ve konaklar muhteşem manzaralar sergiliyor. Anadolu kırsal yaşamı anlamanızı ve tadını çıkarmanızı sağlayacak bir yer olan Yörük Köyü, büyüleyici ve çok huzurlu bir yer.

Kastamonu Gezileri

Safranbolu’nun 109 kilometre doğusunda bulunan Kastamonu şehri, Safranbolu’yu gezen turistlerin mutlaka uğradığı bir yer. Turist gezi alanının dışında yer alan Kastamonu, canlı bir geleneksel pazar alanına sahip hareketli bir şehir. Ana caddenin hemen dışında sıralanan Osmanlı konakları ise şehrin ünlü güzellikleri arasında.

Kastamonu Gezileri
Kastamonu Gezileri

Bu muhteşem konaklardan bazıları müze olarak hizmet veriyor ve küçük ama güzel bir şekilde düzenlenmiş koleksiyonları ile çok ilgi çekiyorlar. Bir Bizans kalesi olan Kastamonu Kalesi ise şehrin yamacında yükseliyor ve aşağıdaki tarihi Kastamonu şehrinin panoramik manzarasını size sunuyor.

Mahmud Bey Camii

Kastamonu’nun 17 kilometre kuzeybatısında bulunan minik Kasaba mezrası, Türkiye’nin en iyi ahşap cami örneklerinden birine ev sahipliği yapıyor. Mahmud Bey Camii, zengin bitkisel motiflerle süslenmiş ve muhteşem bir ahşap iç mekana sahip.

Mahmud Bey Camii’nin tavan kirişleri üzerindeki boyalı tasarımlara daha iyi göz atmak için yukarıdaki galeriye gıcırdayan merdivenleri çıkabilirsiniz. Her tarafı tarım alanlarıyla kaplı olan bu huzurlu mezraya yapılan bir gezi, Türkiye’nin kırsal yaşam manzaralarını görmek için ideal.

Aerobilet üzerinden en iyi fiyatlarla Kastamonu uçak bileti alabilir ve Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olan Safranbolu’nun muhteşem güzelliklerini yakından görebilirsiniz.