Tiran Uçak Bileti Alarak Arnavutluk’un Tarihi Başkentine Uçun

0
862
Tiran Uçak Bileti Alarak Arnavutluk’un Tarihi Başkentine Uçun
Tiran Uçak Bileti Alarak Arnavutluk’un Tarihi Başkentine Uçun

Tiran uçak bileti ile Arnavutluk’un başkentini ziyaret ederek, 1600’lerde kurulduğundan bu yana yoğun kargaşa görmüş bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedebilirsiniz. Tiran, Sovyet döneminden kalma binaları ile dikkat çekiyor, ayrıca bu güzel şehirde yeni projeler üretiliyor ve modern binalar tarihi anıtlarla yan yana duruyor.

Tiran şehri harika yayla manzarasına ve tarihi eserlere sahip. Osmanlı döneminden kalan pek çok anıt bulunan Tiran’da 20. yüzyıl baskı dönemi ya da günlük yaşam ile ilgili pek çok ilginç müzeyi de gezebilirsiniz.

Tiran uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Tiran’da yaz aylarında hava çok sıcak oluyor ama arabayla kolayca ulaşabileceğiniz İyonya Denizi kıyısındaki harika plajlarda keyifle serinleyebilirsiniz.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla Tiran uçak bileti alabilir ve Avrupa’nın bu çalkantılı ülkesine unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Tiran’a Ne Zaman Gidilir?

Tiran yaz aylarında oldukça sıcak olan bir şehir. Avrupa’dan turistler de bu şehre İyonya Denizi’nin tadını çıkarmak için yaz aylarında akın ediyor. Yaz aylarında konaklama ücretleri oldukça yüksek ve şehir çok kalabalık, bu yüzden ilkbahar veya sonbahar aylarında Tiran’ı keyifle ziyaret edebilir ve şehrin size sunacağı eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Tiran’da Ne Yenir?

Tiran’ın kültürleri ve gelenekleri kadar Arnavut yemekleri de çok ünlüdür ve Tiran şehrini gezerken her köşe başında ülkenin lezzetleri yemeklerini tadabileceğiniz kaliteli restoranlar bulabilirsiniz.

Tiran uçak bileti alarak gezeceğiniz bu güzel şehirde Arnavut ev yapımı yemekler özellikle çok seviliyor, bu yemekler hem çok lezzetli hem de çok ucuz. İyonya Denizi’ne kıyısı olmasından dolayı ülkede taze deniz ürünleri hemen her sofrayı süslüyor. Özellikle taze karidesleri Tiran balıkçı restoranlarında mutlaka denemelisiniz.

Tiran’da Ne Yenir?
Tiran’da Ne Yenir?

Fegese, ülkenin en sevilen yemeklerinden birisidir. Yeşil ve kırmızı biberler, domates ve soğan, süzme peynir ve baharatlarla pişirilerek Fegese hazırlanıyor. Biraz ekmek eşliğinde servis edilen bu geleneksel yemek yerlilerin olduğu kadar turistlerin de favorisi.

Tava Kosi ise bir başka sevilen Arnavut yemeği. Kuzu ve dana eti ile hazırlanan Tava Kosi yemeğini mutlaka tatmanızı öneririz. Kuzu etinin yumurta ve yoğurt içeren bir çömlekte pişirilmesiyle hazırlanan Tava Kosi, ülkenin en sevilen yemekleri arasında.

Tiran’da Görülecek Yerler

Tiran Toptani Caddesi

Arabaların hakim olduğu bir şehirde, bu ağaçlarla kaplı yaya caddesi temiz bir soluk sunuyor. Çok sayıda dükkan ve restoran bulunan Toptani Caddesi; güzel bir yürüyüşe çıkmak, alışveriş yapmak ve yerel hediyelik eşyalar almak için mükemmel bir yer.

Gölgeli kaldırımlar sıcak yaz günlerinde mükemmel bir dinleme alanları oluyor, ayrıca cadde üstünde yer alan ünlü Millennium Sineması turistlerin akınına uğruyor. Tatil sezonunda da bu ünlü cadde harika bir Noel pazarına ev sahipliği yapıyor.

Tiran Saat kulesi

Tiran’ın en çok fotoğrafı çekilen yerlerinden biri olan Tiran Saat Kulesi, özellikle geceleri aydınlatıldığında size muhteşem manzaralar sunacak. Saat kulesi, 1822 yılında inşa edildi ve günümüze kadar özenle korundu.

Tiran Saat kulesi
Tiran Saat kulesi

Kulenin dar döner merdivenini ücretsiz olarak gezebilir ve kulenin zirvesinden Tiran şehir merkezindeki güzel manzaraların fotoğraflarını çekebilirsiniz. Tiran Saat Kulesi’nin ilginç özelliklerinden birisi de yapıldığı tarihten beri birkaç kez değiştirilmiş kule saatidir. Bu saatlerden ilki, İkinci Dünya Savaşı’nda tahrip edilen Alman tarzı bir saatin yerini alan Viyana tasarımı saatti. Ondan sonra 70’lerden bir Çin saati ve en son Romen rakamları olan bir saat kuleye yerleştirildi.

Tiran Yürüyüş Turu

Arnavutluk’un başkentini keşfetmenin farklı ve harika bir yolu, şehirdeki bir Komünist turu için rezervasyon yaptırmaktır. Şehirde pek çok şirket bu tarz ilginç turlar düzenliyor. Bu geziler sizi BunkArt, Ish-Blloku (rejim sırasında yalnızca siyasi seçkinler için ayrılmış alan), Sürveyans Müzesi, Sosyalist binalar ve şehrin tipik Arnavut caddelerini gezebileceğiniz Tiran’ın tüm Komünist bölgelerine götürecek.

Tiran Yapay Göl

Tiran şehrinde kalabalıklarından kaçmak için en iyi yer, Ish-Blloku bölgesinin sonunda yer alan ve romantik bir manzara sunan Yapay Göl’dür. Özellikle hafta sonları, şehrin yerlilerin doğanın ve temiz havanın tadını çıkararak yürüyüş yaptıkları çok popüler bir yer olan Yapay Göl, size harika manzaralar sunacak.

Yapay Göl
Yapay Göl

Çocuklarınızla seyahat ediyorsanız göle mutlaka uğramalısınız, çünkü burada Tiran’ın en büyük eğlence parkı da bulunuyor.

Dajti Dağı Gezileri

Doğa ve yürüyüş severler muhteşem bir görsel ziyafet için Tiran’ın doğusundaki 1.613 metrelik Dajti Dağı’na yapılan gezilere katılabilirler. Bu herkese açık milli parka ulaşmanın en iyi yolları, 15 dakikalık bir teleferik yolculuğu ya da bir saatten fazla sürecek bir doğa yürüyüşü.

Dajti Dağı Gezileri
Dajti Dağı Gezileri

Zirveye çıktığınızda, yolculuğun burada göreceğiniz benzersiz manzaraya değdiğini anlayacaksınız. Tiran şehrinin manzarası dağın tepesinden nefes kesicidir. Dajti Dağı’nın zirvesinde bir otel ve birkaç restoran da bulunuyor.

Tiran Ish-Blloku Bölgesi

Bu tarihi ve seçkin komünist bölge, günümüzde hareketli bir turistik merkeze dönüştürülmüş durumda. Komünist yönetim sırasında Ish-Blloku, üst düzey komünist yetkililere ayrılmıştı hatta Arnavutluk lideri Enver Hoca uzun süre burada yaşadı.

Günümüzde Ish-Blloku bölgesi, Tiran’ın en pahalı yeri. Ish-Blloku; popüler barlar, kafeler, restoranlar ve gece kulüpleriyle dolu. Bu zenginlik bölgeye çok kozmopolit bir hava veriyor. Ish-Blloku bölgesi aynı zamanda şehirdeki en iyi espresso barlarında Arnavut kahvesi kültürünü yaşamak için de Tiran’daki en iyi yer.

Pazari i Ri

2017 yılında açılan Pazari i Ri, Tiran’ın yeni pazarı ve şehirdeki en havalı yerlerden biri. Burası bir zamanlar başkentin en kötü bölgeleri arasındaydı ama bugün büyük bir dönüşümden sonra Tiran’ı gezen her turistin mutlaka uğradığı bir bölge haline geldi.

Pazari i Ri
Pazari i Ri

Fotoğraf makinenizi almayı ve renkli stantların resimlerini çekmeyi unutmayın. Yöresel taze meyvelerin tadına bakmak ve geleneksel Arnavut eserlerini satın almak için Tiran’daki en iyi yer olan Pazari i Ri’ye mutlaka uğramanızı öneririz.

Tiran Ethem Bey Camii

Tiran’ın en ünlü camisi olan Ethem Bey Camii, 19. yüzyılın başlarında tamamlandı ve günümüzde turistlerin şehirde en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. 10 Ocak 1991’de 10,000 kişi İslam’ı yasaklayan kanunların değiştirilmesi için bu camide toplandı. Bir polis müdahalesi olmaması Arnavutluk’ta din özgürlüğü için büyük bir dönüşüme işaret ediyordu ve kanunlar değiştirildi.

Tiran Ethem Bey Camii
Tiran Ethem Bey Camii

Bu simgesel caminin dış duvarları, İslam sanatında normal olarak izin verilmeyen orman ve şelaleler gibi pastoral manzaraları sergilediği için sıra dışıdır.

Tiran Skanderbeg Meydanı

Skanderbeg Meydanı, Tiran şehrinin en popüler yeri olarak pek çok ünlü yapıyı görebileceğiniz alandır. Tiran Saat Kulesi, Ethem Bey Camii ve Ulusal Tarih Müzesi de dahil olmak üzere Tiran’ın önde gelen anıtları ve yapıları bu meydanda toplanmış durumda.

Tiran Skanderbeg Meydanı
Tiran Skanderbeg Meydanı

Meydan, Arnavutluk’un ulusal kahramanı olan George Castriot’un adını almıştır ve meydanın ortasında komünist döneminden kalma etkileyici anıt görülmeye değer güzelliktedir.

Tiran Skanderbeg Meydanı’nı saran mimari eserlerin çoğu Neo Rönesans tarzda ve meydan tasarımlı bahçelerle süslü olduğu için burada keyifli bir gezinti yapabilirsiniz.

Tiran Ulusal Tarihi Müzesi

Tiran şehrinin ve Arnavutluk’un çok karmaşık bir geçmişi vardır ve eğer bu ülkeyi gerçekten tanımak istiyorsanız gelmeniz gereken yer bu mükemmel müzedir.

Tiran Ulusal Tarihi Müzesi
Tiran Ulusal Tarihi Müzesi

Ulusal Tarihi Müzesi, her biri bölge tarihinden ve eski çağlardan 21. yüzyıla kadar uzanan çok zengin koleksiyonlar sunuyor. Arkeolojik açıdan en değerli eserler, Paleolitik Çağ’dan Orta Çağ’a kadar uzanan yaklaşık 600 parçadan oluşan büyük bir koleksiyonun bulunduğu Antik Köşk’te yer alıyor. En değerli sanat eseri ise 4. yüzyıldan kalma ve ülkedeki en değerli antik mozaiği olan Durres’in Güzelliği eseridir.

Dajti Teleferiği

Bu teleferik, eğlenceli bir aile gezisi yapmanız ve Tiran’ın muhteşem manzaralarını görmeniz için sizi şehrin doğu ucundaki dramatik bir dağa çıkaracak. Teleferik bir kilometre boyunca ilerliyor ve Balkanlar’daki en uzun teleferik yolculuğu olarak dağın tepesinde 800 metre yüksekliğe çıkıyor. Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürüyor ve tepede restoranlar ve otellerden oluşan bir turizm kompleksi var.

Dajti Teleferiği
Dajti Teleferiği

Dağın zirvesinden Tiran’ın en güzel manzaralarını görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yaz aylarında trekking, at biniciliği ve kışın kayak gibi aktiviteleri de burada yapabilirsiniz.

Tiran Piramida Anıtı

Arnavutluk gezinizde görebileceğiniz Piramida benzersiz bir anıt olarak dikkat çekiyor. Komünizmin çöküşünden çok önce tamamlanmış olan yapı, 1987’den beri kültürel açıdan çok önemli bir konuma sahip. Piramida Anıtı, ülkeyi 1944-1985 yılları arasında yöneten Enver Hoca’yı onurlandırmak için bir müze olarak yapıldı, ancak bu müze hiçbir zaman açılamadı.

Tiran Piramida Anıtı
Tiran Piramida Anıtı

Tiran Piramida Anıtı, günümüzde terk edilmiş olsa da ülkenin tarihi açıdan hala en önemli simgesi olmayı sürdürüyor.

Bunk’Art Kültür Merkezi

Bu olağanüstü turistik merkez, Arnavutluk tarihinin son dönemlerine etkileyici bir bakış açısı sunuyor. Bunk’Art, nükleer savaş durumunda Tiran’ın komünist dönemi politikacılarını ve askeri üst düzey yöneticilerini korumak için inşa edilmiş bir yeraltı sığınağıdır.

Şaşırtıcı olan şey ise sığınağın ölçeği ve detayları. Beş kata yayılmış olan yeraltı sığınağı, 200 sandalyeli bir toplantı salonu da dahil olmak üzere 100’den fazla farklı odaya sahip. Günümüzde turistlerin burada gelmesinin amacı ise ülke tarihinde sıkıntılı bir döneme yakından bakmak, Soğuk Savaş dönemi kurulumlarını ve komünist tasarımları görmektir.

Tiran Büyük Parkı

Tiran uçak bileti alarak gezebileceğiniz prestijli Ish-Blloku semtinin hemen güneyinde, şehir merkezinin temiz hava almak ve egzersiz yapmak için en gözde yeri olan Tiran Büyük Parkı bulunuyor. 230 hektarlık alanı kaplayan park, büyük bir yapay gölü de içeriyor.

Tiran Büyük Parkı
Tiran Büyük Parkı

Komünizm döneminden sadece birkaç yıl önce tamamlanmış olan Başkanlık Sarayı’nın bulunduğu Tiran Büyük Parkı’nda aralarında ünlü politikacılar, yazarlar ve filozofların olduğu Arnavut ulusal kahramanlarının mezarları da görülmeye değer.

Yıl boyunca göl kenarında balık tutan insanları görebilirsiniz, bu da su kalitesinin çok iyi olduğunu gösteriyor.

Tiran Tabakhane Köprüsü

Tiran uçak bileti alarak göreceğiniz bu küçük tarihi yapı, 1700’lerden kalma ve Tiran’daki Osmanlı tarihinin büyüleyici bir parçası. Köprü, Tiran şehrinin kurulduğu yıllara dair de önemli bir simge.

Bugünlerde mütevazı bir taş yaya köprüsü olan Tabakhane Köprüsü, inşa edildiği dönemde çiftçilerin hayvanlarını kasaplık ve dericilik işlerine götürmelerini sağlayan önemli bir ana yoldu.

Tiran Tabakhane Köprüsü
Tiran Tabakhane Köprüsü

Köprünün bulunduğu Lane Nehri başka tarafa yönlendirildi, bu yüzden köprü günümüzde sadece bir anıt olarak korunuyor. Köprüyü gezdikten sonra 1700’lerde Tannerler Loncası tarafından yaptırılan Tanners Camii’ni de gezebilirsiniz.

Tiran Uçak Bileti ile Durres Amfitiyatrosu’nu Gezin

Roma ve Bizans mirasıyla dolu Durres isimli bu Adriyatik liman şehrine Tiran merkezinden her yarım saatte bir otobüs var. Durres gezisinde gidecek ilk yer ise 2. yüzyıldan kalma dünyaca ünlü Durres Amfitiyatrosu’dur. Bu antik tiyatro bir zamanlar 20.000 kişilik oturma kapasitesine sahipti ve Balkan bölgesindeki en büyük tiyatroydu.

Tiran Uçak Bileti ile Durres Amfitiyatrosu'nu Gezin
Tiran Uçak Bileti ile Durres Amfitiyatrosu’nu Gezin

1900 yılında yeniden keşfedilmeden önce, 1000 yıldan fazla bir süre bu antik tiyatro dünyadan gizli kaldı. Antik tiyatronun yanı sıra bu bölgede eski Hristiyan mozaikleri ve fresklerine ev sahipliği yapan küçük şapel de görülmeye değer.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Tiran uçak bileti  alabilir ve Avrupa’nın en ilginç şehirlerinden birisine keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.