Split Uçak Bileti ile Sonbaharda Hırvatistan’a Seyahat

0
450
Split Uçak Bileti ile Sonbaharda Hırvatistan’a Seyahat
Split Uçak Bileti ile Sonbaharda Hırvatistan’a Seyahat

Split uçak bileti alarak gezeceğiniz Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyılarında yer alan Split şehri, tam anlamıyla zamanın unuttuğu bir şehir. Split’in antik merkezi daha önce gördüğünüz hiçbir yere benzemez, çünkü geniş bir Roma sarayı tarafından ele geçirilen bu alan hala 1700’li yıllardaki gibi görünüyor. Split şehrinde yüzyıllar boyunca antik mimari özenle korundu.

Pek çok ünlü filmden Split çevresindeki bazı yerleri tanıyabilirsiniz, çünkü Klis Kalesi ve muhteşem Trogir kasabası gibi yerel cazibe merkezleri, Game of Thrones dizisi ve pek çok Hollywood filminde fon olarak kullanıldı. Split hem harika bir sonbahar kaçamağı hem de balayı tatilleri için mükemmel bir yer. Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla Split uçak bileti alabilir ve sonbaharın serin havasında eğlenceli bir gezi yapabilirsiniz.

Hırvatistan Split’te Gezilecek Yerler

Split Diocletian Sarayı

Diocletian Sarayı, kentin tarihi çekirdeğine hakim bir noktada bulunuyor ve Avrupa’da buna benzer başka bir yer yok. Diocletian Sarayı, Diocletian’ın görkemli villası ile büyük bir askeri kampın kalıntılarını harmanlayan ve harika bir şekilde korunmuş 4. yüzyıldan kalma bir kompleks.

Split Diocletian Sarayı
Split Diocletian Sarayı

Burası bir saraydan çok bir kaleye benziyor ve her köşede sizi bekleyen sürprizler var. Diocletian Sarayı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve kompleksi kesen orijinal Roma sokakları, bu büyüleyici manzarayı tamamlıyor. Decumanus ve Cardo sokakları hala 4. yüzyıldaki orijinal parke taşlarına sahip, bu nedenle Game of Thrones dizisinin bazı sahnelerinin bu çarpıcı sokaklarda çekilmiş olması hiç de şaşırtıcı değil.

Split Pjaca Meydanı

Split eski kentinin gerçek tadına bakmak için en az birkaç saate ihtiyacınız olacak ve bunu yapmanın en iyi yolu da yürümek. Split’in eski belediye binasının karşısında yer alan ve sofistike bir parlak mermer fayanslarla döşeli olan Pjaca Meydanı, şehri gezerken ilk uğramanız gereken yer.

Split uçak bileti alarak güzelliğini göreceğiniz Pjaca Meydanı, Meyve Meydanı anlamına geliyor ve meydan ismini asırlarca burada kurulan pazardan alıyor. Burada Split’in Venedik döneminden kalma birçok güzel Rönesans mimarisi eserini göreceksiniz. Split’in sakinlerinin günlerini nasıl geçirdiğini görmek için ise sahile kadar uzanan kafeler ve restoranlar ile çevrili Marmont Caddesi’ne uğrayabilir ve kahvenizi yudumlarken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Split Plajı

Split’in muhteşem kültürü ve tarihi manzarası aslında buranın çok sevilen bir sahil belde olduğunu unutturuyor. Burada denizin tadını çıkarmak için uzaklara gitmenize gerek kalmayacak. Split şehrinde Marjan Dağı eteklerinde, çam ormanlarıyla çevrili bir dizi güzel doğal plaj var.

Split Plajı
Split Plajı

Split’ten kıyı boyunca doğuya doğru giderseniz ise küçük çocukların güvenli bir şekilde yüzebileceği sığ sulara sahip, at nalı şeklinde bir koy olan Stobrec Koyu’nu bulacaksınız. Bölgedeki en popüler kumsal ise güneydeki Bacvice’dir. Burada şemsiye, şezlong, su sporları tesisleri ve harika restoranlar bulacak ve doyasıya yüzeceksiniz.

Split Aziz Duje Katedrali

Split eski kentindeki mimari ile ilgili büyüleyici şeylerden biri de eski binaların yeniden mükemmel şekilde restore edilmesidir. En güzel örnek ise bir zamanlar Diocletian’ın türbesi olan görkemli Aziz Duje Katedrali’dir. Bu yapının tarihi M.Ö. 350’ye kadar uzanıyor ve bu da Aziz Duje Katedrali’ni dünyadaki en eski katedral binası yapıyor.

Mimari severler için 24 destek sütunun orijinal halkaları gibi Roma mimari unsurlarının Katolik bir ibadet yeriyle nasıl karıştığını görmek gerçekten heyecan verici olacaktır. Ayrıca 1200’den beri değişmeden günümüze ulaşan Aziz Duje Katedrali’nin romantik ahşap kapılarını incelemek ve fotoğraflar çekmek için de zamanınızı ayırmanızı öneririz.

Split Peristil Meydanı

Peristil Meydanı, Split eski kentinin mimari ihtişamını yaşayabileceğiniz orijinal bir Roma mahkeme alanı. Öğleden sonra bir fincan kahve içmek için buradan daha dramatik bir yer olamaz. İmparator Diocletian, halka her zaman bu geniş meydandan sesleniyordu ve meydanda hala Diocletian tarafından şehre getirilen 2000 yıllık Mısır sfenksleri bulunuyor.

Peristil Meydanı
Peristil Meydanı

Peristil Meydanı etrafındaki epik taş anıtlar, meydana ince bir zarafet ve muhteşem bir akustik sağlıyor, bu nedenle meydanda yaz aylarında opera ya da tiyatro gösterileri düzenleniyor.

Split Marjan Tepesi

Split uçak bileti alarak gezeceğiniz bu güzel şehrin hemen batısındaki bu dik ve 170 metre yüksekliğindeki tepe, selvi ve çam ağaçları ile süslü bir ormanlık alan. Biraz temiz hava almak ve egzersiz yapmak istiyorsanız veya Split’in muhteşem manzarasını yukarıdan izlemek istiyorsanız Marjan Tepesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Marjan Tepesi’nin ilgi çeken yerlerinden biri de tepenin doğu tarafındaki ilginç Yahudi mezarlığı. 1945’ten bu yana burada hiçbir mezar yapılmadı, ancak mezar taşlarının çoğu hala okunaklı ve bazılarının tarihi 1700’lere kadar uzanıyor. Tepede yer alan 1200’lü yıllarda yapılan Aziz Nicholas Kilisei ise Venedikli Andrea Alessi tarafından oyulmuş bir Rönesans sunağı ve 1400’lü yıllarda inşa edilen kuleleriyle büyüleyici manzaralar sunuyor.

Split Tekne Gezileri

Hırvatistan’ın kıyıları özellikle adalar burada doğal barikatlar oluşturduğu için benzersizdir ve bu manzarayı en güzel Split tekne gezileriyle görebilirsiniz. Bu muhteşem şeffaf sular ve çevreyi saran pek çok güzel ada, Split’i tekne gezileri için Avrupa’nın en iyi yerlerinden biri yapıyor.                                                                                                                                  Split Tekne Gezileri

Split Tekne GezileriSplit limanında çeşitli uzunluklarda turlar bulabilirsiniz. Yaz aylarında şehri geziyorsanız turlar sizi gizli koylara ve muhteşem dalış noktalarına da götürecektir.

Campanile

Aziz Duje Katedrali’nin yanında yer alan Split’in ikonik çan kulesi, turistlerin şehri gezerken en sık uğradığı yerler arasında. Kulede yukarı çıkarken çeşitli mimari elementleri yakından göreceksiniz, ayrıca Romanesk tasarımın klasik bir özelliği olan ve 1000’lerden beri neredeyse hiç değiştirilmemiş kemerli pencerelerinden dışarıyı izleyeceksiniz.

Kulenin en tepesindeki ödül ise biraz zahmetli tırmanış ve küçük giriş ücreti karşılığında göreceğiniz benzersiz bir Split ve Adriyatik manzarası olacak.

Split Grgur Ninski Heykeli

Amerika’daki Golden Gates köprüsü mimarının bir eseri olan bu ağır heykelin hem konusu hem de yaratıcısı çok önemli. Heykeltraş olan Ivan Mestrovic, sanatının ustasıydı ve komünizm geldikten sonra mimari işlerin değerli olduğu Amerika’da kariyerine devam etti.

Heykelin adandığı Grgur Ninski ise 10. yüzyılda yaşamış bir piskopos ve bölgede Hristiyanlığın yayılmasına ve Hırvat ulusal kimliğinin oluşmasına yardım eden bir Hırvat simgesi. İnsanlar Ninski’nin baş parmağını iyi şanslar için ovalar ve yıllarca süren bu temaslar küçük bronz pırıltıları ortaya çıkarmış. Split şehrinin simgelerinden biri olan Grgur Ninski Heykeli’ne siz de şans getirmesi için dokunabilirsiniz.

Split Klis Kalesi

Klis Kalesi’ni gördüğünüzde bu kalenin neden Game of Thrones dizisinde kullanıldığını hemen anlayacaksınız. Klis Kalesi, adını taşıyan kasabanın teraslı tepelerinin üstünde dengelenmiş ve soluk gri kayalıklar ile çevrelenmiş muhteşem bir yapı. Klis Kalesi size unutmayacağınız bir manzara sunacak. 2000 yıl boyunca bu kaleyi ele geçirmek için pek çok büyük savaş yapıldı ve kan döküldü.

Split uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Klis Kalesi, İliryalılar tarafından inşa edildi ve Orta Çağ boyunca Hırvat krallarının evi oldu. Osmanlılar bu kaleyi ele geçirdi ve uzun süre burada hüküm sürdüler. Günümüzde ise Klis Kalesi, pek çok filmde kullanılan çok önemli bir turistik merkez.

Krka Milli Parkı

Split’ten bir saat uzaklıkta bulunan bu büyüleyici milli park, Krka Nehri’nin akışını izliyor ve doğa yürüyüşleri için Hırvatistan’daki en ideal yerlerden biri. Bir ucunda traverten şelaleleri ve doğal bir havuz, mutlaka görmeniz gereken yer. Sadece bu noktada tam 17 tane şelale var. Park gezinizde benzersiz şelale şölenini izleyip harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Şelalelerin oluşturduğu doğal havuzlar da yeşilliklerle kaplı ve güneş ışığı altında inanılmaz bir manzaraya sahip. Krka Milli Parkı’nı gezerken 15. yüzyıldan kalma bir manastırın bulunduğu Roski Slap ve Visovac Adası’ndaki tarihi yerleri gezmeye de zaman ayırdığınızdan emin olun.

Trogir

Split şehrindeki bir başka UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Trogir, Orta Çağ’larda olduğu gibi görünüyor ve romantik manzarasıyla turistleri büyülüyor. Trogir’e aşık olmak için tarihçi olmanıza gerek yok, çünkü burası Avrupa’daki en iyi korunmuş Romanesk ve Gotik mimari yapı topluluğuna sahip.

Trogir
Trogir

Trogir, anakaraya bir köprü ile bağlanmış küçük müstahkem bir ada olduğu için etkileyici bir manzaraya da sahip. Trogir’in 15. yüzyıldan kalma surları, 1200’lerden bu yana değişmeyen binaları ve otantik sokakları özenle korunuyor. 13. yüzyıldan kalma enfes bir katedralin de dahil olduğu eski merkezde ise 10 tarihi kilise var. Trogir’i Split’te kolayca bulacağınız turlarla keşfe çıkabilirsiniz.

Split Ivan Mestrovic Galerisi

Split uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız, Hırvatistan’ın en dikkat çeken sanatçılarından biri ve kentin ünlü Grgur Ninski heykelinin heykeltıraşı olan Ivan Mestrovic’in paha biçilmez eserlerini sergileyen bu müze, mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Sanatçının 200’den fazla heykelinin yanı sıra eskizler, mobilya parçaları ve mimari planlarıyla burada çok geniş bir koleksiyon var.

Müze, 1930’larda sanatçının kendisinin tasarladığı evinde 1998’de açıldı. İç sergilerin yanı sıra, çok geniş bir dış mekan heykel bahçesi de görülmeye değer güzellikte.

Salona

Split’in merkezinden kolay bir otobüs yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Salona, ​​bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun Balkanlar’daki en önde gelen şehriydi. Salona’da Roma döneminde 60.000 kişi yaşıyordu ama M.S. 600’lerde şehir terk edildi. Günümüzde burada kurulan arkeolojik park, Roma dönemine ait muhteşem yapıları sergiliyor.

Bunlardan en belirgin olanı ise bir zamanlar 18.000 seyirci kapasitesine sahip olan Roma amfitiyatrosu. Alanın çevresinde gezebilir ve teraslı oturma alanının tepenin yamacına nasıl uyum içinde yerleştirildiğini inceleyebilirsiniz.

Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi

Split ve çevresinde bulunan tüm tarihi eşyalarının nerede olduğunu merak ediyorsanız, Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız. Arkeolojik Anıt Müzesi tarafından yalnızca dörtte biri gösterilebilen yaklaşık 20.000 eser bu bölgeden toplandı. Bu koleksiyonların çoğu Orta Çağ dönemine ait ve mücevher, silah, zırh ve günlük ev eşyalarını içeriyor.

Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi
Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi

Hırvat kültürü açısından en değerli eserler ise Hırvat krallarına ilişkin çeşitli taş yazıtlar, kabartmalar ve oymalar. Tarih severler, Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi’nin zengin koleksiyonunda saatler geçirebilirler.

Split Uçak Bileti Alarak Ada Plajlarının Tadını Çıkarın

Split uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz antik Salona kentine kısa bir mesafede yer alan ve Split’ten kolay bir günlük gezi fırsatı sunan Zlatni Rat, Brela, Solta, Milna ve Pakleni adalarının popüler plaj alanları, denizin tadını çıkarabileceğiniz harika yerler.

Bu güzel yerlerden en çok ünlüsü ise güney sahilindeki Zlatni Rat’tır. Eşsiz şekli ile ünlü olan ve büyük ölçüde rüzgar ve akıntılarla biriken çakıl taşlarından meydana gelen bu plaj, denizin içine doğru 500 metre kadar uzanıyor. Çam ağaçları ve yüksek Vidova Gora Dağı manzaralarının süslediği plajın ılık suları, her mevsim tadını çıkarmak için ideal. Yaz aylarında burada güneşin tadını çıkarırken, aynı zamanda kayık gezisi, su kayağı ve rüzgar sörfü de yapabilirsiniz.

Çok popüler olan Brela Olajı ise sürekli olarak Avrupa’nın en iyi plajlarından biri seçiliyor. Pakleni Adaları ise 10 kilometrelik muhteşem adalar zinciri, çok sayıda sessiz koy ve güzel plajı ile keşfe çıkabileceğiniz bir diğer muhteşem yer.

Aerobilet mobil uygulamaları veya web sitesi üzerinden kolayca Split uçak bileti alabilir ve Hırvatistan’ın en güzel sonbahar manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.