Zadar Uçak Bileti Alarak Hırvatistan’ın Tatil Cennetine Uçun

0
765
Zadar Uçak Bileti Alarak Hırvatistan'ın Tatil Cennetine Uçun
Zadar Uçak Bileti Alarak Hırvatistan'ın Tatil Cennetine Uçun

Zadar uçak bileti alarak unutulmaz bir seyahat yapacağınız Hırvatistan’ın kozmopolit ve sanatsal şehri Zadar, Kuzey Dalmaçya’daki en büyük metropol olarak turistlerin çok ilgisini çekiyor. Yaz kalabalıklarından önce buraya gelmenizi öneririz, böylece daha sakin ve huzurlu bir ortamda küçük bir yarımadadaki bu şehri keyifle gezebilirsiniz.

Yürüyerek keşfetmek için mükemmel olan mermer caddelere sahip Zadar tarihi eski kenti ve antik bir Roma forumuna inşa edilmiş ünlü St. Donat Kilisesi de dahil olmak üzere sayısız Orta Çağ kilisesi ve Roma kalıntısını bu güzel şehirde görebilirsiniz.

Zadar, aynı zamanda Deniz Orgu ve Güneşi Kutlama isimli iki eşsiz sanat merkezine de sahip. Bu merkezler, denizle bütünleşmiş benzersiz ses ve ışık gösterileriyle kaçırılmaması gereken yerler. Zadar’da Adriyatik Denizi kıyılarında, sıcak yaz aylarında yüzmek için mükemmel plajlar bulacaksınız. Zadar uçak bileti alarak gezeceğiniz bu güzel Hırvatistan şehri aynı zamanda önemli bir ulaşım merkezi ve buradan günlük gezilerle yakındaki adalara ulaşmak çok kolay.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla Zadar uçak bileti alarak Hırvatistan’ın güzellikleri arasında keyifle gezebilir ve bu güzel şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

Zadar’da Gezilecek Yerler

Zadar Kolovare Plajı

Zadar eski kentine 10 dakikalık kolay bir yürüyüş mesafesinde olan büyüleyici Kolovare Plajı, şehrin ana plajı ve berrak mavi denizin yanında kum ve çakıl karışımı sahiliyle size harika bir gün sunuyor.

Zadar Kolovare Plajı
Zadar Kolovare Plajı

Zadar uçak bileti alarak tadını çıkaracağınız bu güzel plaj, yaz aylarında çok kalabalık oluyor. Hava çok sıcaksa plajın hemen arkasındaki gölgeli yeşil alanda da zaman geçirebilirsiniz, bu alan piknik yapmak için çok popüler. Plajda duşlar, soyunma odaları ve tuvaletler var, ayrıca Kolovare Plajı yakınlarında kaliteli mağazalar ve restoranlar da bulacaksınız. Daha az kalabalık bir plajda yüzmek istiyorsanız Kolovare Plajı’ndan doğuya doğru giderek sakin koylar bulabilirsiniz.

Zadar Roma Forumu

M.Ö. 1. yüzyıl ile M.S. 3. yüzyıl arasında inşa edilmiş olan Zadar’ın antik Roma Forumu, eski kentin yürüyüş turunun bir parçası olarak gezilebilir. 90 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan Zeleni Trg Meydanı’ndaki bu etkileyici kalıntının ölçeği çok etkileyici. Roma döneminde bu bölge, merkezi bir pazar ve halka açık bir alandı.

Zadar Roma Forumu
Zadar Roma Forumu

Burada görmeniz gereken öne çıkan yerler arasında, birkaç Roma kamu binasının temellerinin kalıntıları, kaldırım taşları ve bir Korint sütunu yer alıyor. Ayrıca ilgi çekici olan başka bir şey de suçluları zincirlemek ve halka sergilemek için Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar kullanılan Utanç Kutupu’dur. Roma kalıntılarını akşam saatlerinde ziyaret ederseniz harika bir ışıklandırma ile çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Zadar Sanat Yapıları: Deniz Orgu ve Güneşi Kutlama

Zadar’ın ünlü Deniz Orgu, 2005 yılında deniz kıyısında kuruldu ve şu anda Hırvatistan’daki en iyi sanat eserlerinden biri ve şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Dalgaların etkisiyle çalınan bu dev müzik aleti, suya inen mermer basamakların altına yerleştirilmiş bir dizi su altı tüpünden oluşan büyüleyici bir cihaz. Her tüp farklı bir ton oluşturur ve hep birlikte gerçeküstü müzikler yaratırlar.

Zadar Sanat Yapıları: Deniz Orgu ve Güneşi Kutlama
Zadar Sanat Yapıları: Deniz Orgu ve Güneşi Kutlama

Zadar Deniz Orgu’nun yakınındaki Güneşi Kutlama da Zadar’da görülmesi gereken bir diğer etkileyici yer. Gece karanlığında yanan 300 çok katmanlı cam plaka ve güneş pilinden oluşan bu muhteşem dairesel tesisat sizi çok etkileyecektir. Bu iki turistik merkez birbirini çok iyi tamamlar ve ikisini de birlikte görebilirsiniz.

Zadar Halk Meydanı

Zadar Halk Meydanı, 16. yüzyılda inşa edilmesinden bu yana Zadar’da sosyal hayatın merkezi oldu. Meydanda dikkat çeken önemli noktalar arasında, 1500’lerin ortalarında inşa edilmiş ve 18. yüzyılda eklenen büyük saat kulesi nedeniyle görülmemesi imkansız olan tarihi Şehir Muhafız Evi bulunuyor. Evin içinde yer alan küçük etnografya müzesi de harika eserler sergiliyor.

Zadar Halk Meydanı
Zadar Halk Meydanı

Kulenin karşısında, 1565 yılında inşa edilmiş ve tarihte önemli olayları duyurmak için kullanılan Rönesans tarzı Loggia (Gradska Loza) yer alıyor. Bugünlerde bu görkemli eski bina, sanat ve diğer sergiler için halka açık bir galeri işlevi görüyor. 1930’larda inşa edilen Belediye Meydanı da Zadar Halk Meydanı’yla birleşerek güzel bir gezi imkanı sağlıyor.

Zadar Surları ve Tarihi Kapıları

Muhteşem eski kent surlarını ve kapılarını keşfetmeden Zadar gezileri tamamlanmış sayılmaz. Surların en eski bölümleri, Romalılar tarafından inşa edilmiştir ve Doğu Duvarı boyunca uzanan yaya köprüsü yakınlarından görülebilir. Geri kalan bölümler ise Venedikliler tarafından inşa edilmiştir ve şehrin pek çok yerine yayılmıştır.

Zadar’ın günümüze kalan dört tarihi kapısı da nispeten iyi korunmuş durumda. Bunlar arasında en önemli ve etkileyici olan ise Kara Kapısı. 1543’de Venedikliler tarafından Rönesans tarzında inşa edilmiş bu görkemli yapı, kentin eski kısmını keşfederken en iyi konumda bulacağınız kapı.

Zadar Surları ve Tarihi Kapıları
Zadar Surları ve Tarihi Kapıları

Ayrıca görülmeye değer olan kapılardan birisi de Zadar’ın St. Chrysogonus Kapısı olarak da bilinen ünlü Deniz Kapısı. 1560 yılında mevcut Roma kemeriyle bir bütün olarak inşa edilen kapı; Venedik amblemi olan St. Mark Aslanı, denizcilere adanmış bir anıt ve Papa III. Alexander’ın Zadar ziyaretini anan bir hatıra plaketi içeriyor.

Dugi Otok

Zadar, özellikle Zadar Takımadaları’nın birçok güzel adasını ve Dalmaçya kıyılarını keşfetmek için mükemmel bir şehir. Ziyaret edilebilecek en ilginç yerlerden biri, 124 kilometrekarelik bir ada olarak balıkçılık ve çiftçilikle uğraşan köylere ev sahipliği yapan Dugi Otok adası.

Zadar uçak bileti ile keşfe çıkacağınız, Roma döneminden bu yana bir tatil beldesi olan Dugi Otok; Rönesans yazlık evleri, Aziz Mary Kilisesi ve güzel bir balıkçılık limanına sahip olan Sali köyünün yanı sıra 10. yüzyıl yapımı Aziz Nikolaos Kilisesi ile ünlü Bozava balıkçı köyünü içeriyor. Dugi Otok adasının gerçek güzelliği, engebeli arazilerindeki popüler Sakarun Koyu ve Telascica Tabiat Parkı gibi tüplü dalışlar için harika olan doğal güzelliklerinde yatıyor.

Zadar Aziz Donatus Kilisesi

Dalmaçya’da bulunan Bizans mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Zadar’ın Aziz Donatus Kilisesi, şehrin en önemli tarihi cazibe merkezlerinden biri. Tarihi 9. yüzyıla kadar uzanan kilise aslında Kutsal Üçlü Kilisesi olarak adlandırılıyordu.

Zadar Aziz Donatus Kilisesi
Zadar Aziz Donatus Kilisesi

Bu mimari harikayı keşfederken, üç dairesel apsis ile çevrili eşsiz dairesel formu ile ünlü tasarıma dikkat edin. Antik bir Roma forumunun üstüne inşa edilen bina, iki destek ayağı da dahil olmak üzere orijinal yapının birçok unsurunu içeriyor. Forumun orijinal taş işçiliğini aşağıdaki zemin üzerinde göstermek için kilisenin zemini kaldırıldı ve kiliseyi inşa etmek için kullanılan taşların çoğu Roma Forumu’ndan alındı.

Hırvatistan Kornati Ulusal Parkı

Zadar sahilinin hemen dışındaki Kornati Ulusal Parkı, Zadar Takımadaları’ndaki 147 adadan oluşuyor ve günübirlik gezilerle bu adaları ziyaret etmek çok kolay. 1980 yılında deniz yaşamını ve doğal yaşam alanlarını korumak için kurulan bu çoğunlukla ıssız adaların en uzunu 25 kilometre ve 2.5 kilometre genişliğindeki Kornat Adası.

Engebeli mağaralar, çatlaklar ve uçurumlarla dolu bu yemyeşil adalar, birçok Roma villası ve çiftliğine ev sahipliği yapıyordu, ancak Venedik yönetimi altında ıssız bırakıldı. Adaların bazılarında Roma villalarının kalıntıları ve kıyı şeridini saran surlar da dahil olmak üzere pek çok ilgi çekici Roma kalıntısını görebilirsiniz.

Zadar Katedrali

Zadar uçak bileti alarak gezeceğiniz St. Anastasia Katedrali olarak da bilinen Zadar Katedrali, çeşitli mimari dönemleri dokusunda birleştiriyor. Katedralin inşaatı 9. yüzyılda Bizanslılarla başladı, ancak 12. ve 13. yüzyıllar boyunca katedral, Romanesk tarzda yeniden inşa edildi. Üç ilginç girişi, sayısız kör kemeri ve iki güzel gül penceresinin bulunduğu Zadar Katedrali’nin dış cephesi özellikle ilgi çekici. Gotik tarzın zirvesi ise güzeli Romanesk süslemeler.

Zadar Katedrali
Zadar Katedrali

İç mekanlarda, Aziz Anastasia’nın 9. yüzyıl kalıntıları, taş sunaklar ve etkileyici ahşap oyma koro bölümleri yer alıyor. En üst kattaki 15. yüzyıldan kalma sevimli çan kulesini de mutlaka gezmelisiniz. Şehrin dört bir yanından muhteşem manzaralar görmek istiyorsanız bu çan kulesine çıkmayı unutmayın.

Zadar Arkeoloji Müzesi

Hırvatistan’daki en eski ikinci müze olan Zadar Arkeoloji Müzesi, 1832’de kurulmuş ve şehrin zengin tarihine adanmıştır. Dalmaçya’nın bu bölgesini şekillendiren etkilerin bir özetini görmek için müzeye uğrayabilirsiniz.

Zadar Arkeoloji Müzesi’nin öne çıkan özellikleri arasında, 7. ve 12. yüzyıllardan kalma tarihi eserler için ayrılmış çok sayıda zemin kat vitrini, çarpıcı bir cam koleksiyonu ve Roma döneminde Kuzey Dalmaçya ile ilgili birçok sergi yer alıyor. Paleolitik, Neolitik, Bakır, Bronz ve Demir Çağı ile ilgili koleksiyonların yanında silahlar, mücevherler, seramikler ve diğer eserlere sahip ikinci kattaki bölümde, Zadar tarihine etkileyici bir yolculuk yapabilirsiniz.

Zadar Meryem Ana Kilisesi

11. yüzyılda inşa edilen Meryem Ana Kilisesi, yıllar boyunca çeşitli yenileme ve tadilatlardan geçti. Mevcut kilise, güzel bir Rönesans cephesine ve 12. yüzyıldan kalma görkemli bir Romanesk yapı olan Koloman Kulesi olarak da bilinen hoş bir çan kulesine sahip. Kilisenin hemen yanında altın, resim ve heykel koleksiyonuyla ünlü Kilise Sanatı Müzesi’ne ev sahipliği yapan eski manastır da yer alıyor.

Zadar Meryem Ana Kilisesi
Zadar Meryem Ana Kilisesi

Ayrıca yine Meryem Ana Kilisesi’nin yanındaki 11. yüzyıldan kalma Sv. Kilisesi’nde Altın ve Zadar Gümüşü adlı bir turistik merkez bulunuyor. Müze, pek çok güzel altın parçasına ek olarak azizlerin kalıntıları, antika kıyafetler ve kumaşlar da dahil olmak üzere çok sayıda önemli dini eseri barındırıyor.

Zadar Aziz Chrysogonus Kilisesi

Benedictines tarafından yaptırılan Romanesk Aziz Chrysogonus Kilisesi (Crkva sv Krsevana), 12. yüzyılın sonlarında eski bir Roma pazarı için inşa edildi. Bu görkemli eski tarz üç koridorlu kilisenin iç kısmında 1700’lerin başlarından kalma bir Barok ana sunak ve bir dizi iyi korunmuş 13. yüzyıl freskleri içeren bir apsise sahip Romanesk bir haç ilgi çekiyor. Kilisenin arkasındaki apsisin güzel astarlı kemeri de görülmeye değer başka bir güzellik.

Zadar Antik Cam Müzesi

Zadar sahiline yakın bir konumda yer alan 19. yüzyıldan kalma görkemli Cosmacendi Sarayı’nda bulunan mükemmel Antik Cam Müzesi, Avrupa’nın en büyük antik cam eser koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Zadar uçak bileti alarak göreceğiniz en önemli koleksiyonlar arasında, Hırvatistan’ın Dalmaçya bölgesindeki arkeolojik kazılarda bulunan çok sayıda nadir Roma kavanozları, kadehleri ​​ve şişeleri bulunuyor.

Ayrıca dikkat çekici eserler arasında, parfüm ve yağları tutmak için kullanılan çok sayıda antik cam kap, bir zamanlar Mass kutlamaları sırasında bölgenin en eski kiliselerinde kullanılan cam bardaklar ve kutsal suyu depolamak için tasarlanmış küçük şişeler yer alıyor. Cam müzesini ziyaret ettikten sonra Jazine Limanı üzerindeki çarpıcı manzaraları görmek için saray arazilerini de gezebilirsiniz.

Zadar Uçak Bileti ile Bisiklet Turlarına Katılın

Zadar uçak bileti alarak keşfe başlayacağınız bu Hırvatistan şehrinin güzelliklerini görmek için yapılacak en iyi şeylerden biri de bisiklet turlarına katılmaktır. Bu turlarla 2,5 saat boyunca Zadar’ı iki tekerleğin üzerinde deneyimleyerek harika zaman geçirebilirsiniz. Sabah veya öğleden sonra turuna katılabilirsiniz, ayrıca bu turlar aile dostudur yani çocuklarınızla da bisiklet gezilerine çıkabilirsiniz.

Zadar Uçak Bileti ile Bisiklet Turlarına Katılın
Zadar Uçak Bileti ile Bisiklet Turlarına Katılın

Bir bisiklet kiralayarak Zadar’ın antik caddelerini ve güzel plajlarını keşfedecek, şehrin panoramik manzarasını sunan popüler gözetleme noktasına kadar keyifli bir gezi yapacaksınız.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla Zadar uçak bileti alabilir ve Hırvatistan’ın bu ünlü tatil şehrinde unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz.