Granada uçak bileti ile yürümek ve düşlemek için yaratılmış şehre uçuş

0
1857
Granada uçak bileti ile yürümek ve düşlemek için yaratılmış şehre uçuş
Granada uçak bileti ile yürümek ve düşlemek için yaratılmış şehre uçuş

Granada uçak bileti ile Endülüs bölgesinin en güzel şehri Granada’ya uçun! Granada, İspanya’nın güneyinde bulunur ve “yürümek ve düşlemek için yaratılmış şehir” ifadeleriyle anlatılır. Buraya geldiğinizde anlayacaksınız ki, Granada’yı bu ifadelerle övenler kesinlikle haklı. Nitekim Meksikalı şair Francisco A. de Icaza, bu şehir için yazdığı ve Granada El Hamra Sarayı’nın La Polvorosa Kulesi’ne yazılan mısralarda şöyle diyor:

“Ona sadaka verin bayan
Bu dünyada
Granada’da kör olmak kadar
Kötü bir felaket yoktur”

Avrupa’dan Akdeniz’e uzanan İber Yarımadası’nda pek çok kültürün bir araya geldiği ve bir Granada uçak bileti kadar yakın olan bu şehir, Arapların en son kaybettiği tarih kokan bir yer. Granada, meraklılarına sadece dolu dolu bir gezi vadetmekle kalmıyor; çingenelerin Flamenko gösterileriyle unutulmaz bir akşam geçirme, yorulunca çeşmelerinden kana kana su içme, cıvıl cıvıl meydanlarında dolaşma ve hem Müslüman hem de İspanyol kültürünü aynı şehirde yaşama olanağı veriyor. Pek çok sanatçıya ilham kaynağı olan Granada’yı, İspanyol klasik gitar virtüözü Andrés Segovia Torres “Tanrı’nın ruhuma müzik tohumu attığı rüya kenti” şeklinde tanımlıyor.

Akdeniz’e kıyısı olan Granada şehrinin kurulduğu vadi, Sierra Nevada Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Bu dağlar İspanya’nın en yüksek dağlarından biri. 250 bin nüfusa sahip Granada’da Euro para birimi kullanılıyor ve İspanyolca konuşuluyor. Ancak şehirde konuşulan İspanyolca Endülüs lehçesi. Bu sıcak şehir her yıl El Hamra Sarayı’nı görmek isteyen 2 milyon turist ile doluyor. Ancak Granada’ya turist gelmese de şehir zaten burada yaşayan Yahudiler, Katolikler ve çingenelerle çok renkli bir yer.

Granada, El Hamra Sarayı ile ünlü olsa ve sürekli bu harika saray ile tanınsa da içinde görülmesi gereken daha pek çok yer barındırıyor. Granada gezilecek yerler listemizde bu şehirde görmeniz gereken yerlerin yanı sıra, Granada gece hayatı hakkında bilgiler bulacaksınız. Yazımızı okuduğunuzda bir Granada uçak bileti alarak bu zeytin ve badem ağaçlarıyla bezenmiş harika şehri görmek için pek çok gerekçeniz olacak.

Granada Tarihi

Bir milyon yıl öncesine dayanan ilk insanlığa ait yaşam kanıtlarının bulunduğu Granada, zengin tarihi ile herkesi etkileyen bir şehir. Endülüs bölgesinin çok daha eski yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya gelen ilk insanları barındırdığı düşünüldüğünde bu izlere şaşırmamalı. Granada’ya gelen insanlar öncelikle buradaki El Hamra ve Albaicin tepelerine yerleşmişler.

Granada Tarihi
Granada Tarihi

Arasından Darro Nehri’nin aktığı ve son derece verimli olan bu tepeler ilk Granadalıların şehri olmuş. Tarih boyunca Keltlerin, Romalıların, Vizigotların ve Bizans İmparatorluğu’nun gelip geçtiği Granada’ya, 711 yılında Arap Müslümanlar gelmişler ve Granada Emirliği’ni kurmuşlar. Ancak bu emirliğin ömrü 1492’de buraya II. Ferdinand ile I. Isabel’in gelerek Granada’yı fethetmesiyle son bulmuş. Ayrı krallıklarla yönetilen İspanya’yı tek krallığa dönüştürme amacını taşıyan II. Ferdinand ile I. Isabel ülkeyi Hristiyanlaştırmış. Ancak Arap Müslümanların yaşadıkları dönemde inşa ettikleri eserler hâlâ ayakta durmakta.

Granada’ya Ne Zaman Gidilir?

Adının kökenini “kutsanmış tepe” anlamına gelen “Gırnata” sözcüğünden alan Granada, Akdeniz iklimi hakimiyetinde olan, yani Türklerin çok alışık olduğu sıcaklıklara sahip bir şehir. Yaz aylarında sıcak ve kurak olan bölgede kış ayları ılık geçiyor. Yazın termometreler çok yüksek sıcaklıkları gösterdiği için, Granada uçak bileti alırken Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelen tarihleri seçmemenizde fayda var. İlkbahar ve sonbahar aylarının, Granada gezilecek yerler listenizdeki her noktayı gezebilmeniz için uygun dönemler olduğunu söyleyebiliriz.

Granada uçak bileti alırken 2 Ocak günü düzenlenen Granada Fetih Kutlamalarını ve Mayıs ayında dört gün süren Rocket Müzik Festivali’ni değerlendirebilirsiniz. Granada’da gezerken öğleden sonra 13:00 – 17:00 saatlerinin Siesta saatleri olduğunu ve bu saatler arasında hemen hemen her yerin kapalı olduğunu not edin. Bununla birlikte öğleden sonra siesta süresince dinlenmeniz, bu şehrin güzelliğini bir de gece görmenizi ve Granada gece hayatını tanımanızı sağlıyor.

Granada’ya Nasıl Gidilir?

Bir Granada uçak bileti alarak harika eserlerle dolu Granada şehrini gezebilirsiniz. Granada’ya doğrudan uçuş bulunmuyor. Ancak Madrid ya da Barcelona üzerinden yapacağınız bir aktarma ile buraya ulaşmanız mümkün. Üstelik aktarma sırasında İspanya’nın bu harika şehirlerini görebilirsiniz.  İspanya, Türkiye vatandaşlarının girmek için Schengen vizesine sahip olmasını gerektiren ülkelerden biri.

Granada gezilecek yerler listenizdeki noktaları gezmek için şehir içinde kullanabileceğiniz El Hamra Bus otobüsleri ve kırmızı – beyaz renkli minibüsler var. Ancak bu harika şehri yürüyerek gezmek çok daha keyifli. Buraya yürümek ve düşlemek için yaratılmış şehir denmesinin nedeni de bu.

Granada Gezilecek Yerler

Granada içinde gezilecek çok sayıda turistik yer var. Ancak bu şehir çok dar ve karışık yollardan oluşuyor. Bu yüzden akıllı telefonunuzdaki haritayı ya da navigasyon cihazınızı çantanıza atarak kendinizi batı ve doğu kültürünü aynı anda koklamanızı sağlayacak bu şehrin kollarına bırakmanızı öneriyoruz.

Granada El Hamra Sarayı

Granada El Hamra Sarayı kelimelerle anlatmanın pek mümkün olmadığı, yılın her günü dünyanın hemen hemen her yerinden turistlerin görmek için sabahın beşinde kapısının önünde kuyruk oluşturduğu eşsiz bir yapı. Turistlerin oluşturduğu sıra konusunda abartı yapmıyoruz. 1232 yılında inşa edilmeye başlanan ve yıllar içinde genişletilen bu sarayı görmek için turistler haftalar ve hatta aylar öncesinden internet üzerinden bilet satın alıyorlar. Bileti olmayan ya da bilet bulamayan turistler saraya girmek için sabah erkenden kapının önünde beklemeye başlıyorlar.

El Hamra Sarayı, Granada
El Hamra Sarayı, Granada

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Granada El Hamra Sarayı yani Arapların deyişiyle “Kızıl Kale”, kendisine adını veren kırmızı kilden yapılmış. Bu sarayın en önemli özelliği dünyadaki cenneti temsil eden bir saray inşa etme isteği sonucunda ortaya çıkmış olması. Bu nedenle sarayın içinde çok sayıda süslemeli saraylar, bahçeler, çeşmeler, su kemerleri ve havuzlar bulunuyor. Bunlar hep bolluğu ve bereketi simgeliyor. Bulunduğu tepeden 700 yıldır Granada’ya bakan işlemeler ve süslemelerle bezenmiş bu sarayı gezdiğinizde, Arapların gerçekten de bu sarayda cenneti görmek istediklerini anlayacaksınız.

El Hamra Sarayı’nı gezerken yapının her yerinde “Allah’tan başka galip yoktur.” cümlesinin yazılı olduğunu göreceksiniz. I. Muhammed’in halkın kendisini galip şeklinde nitelendirmesi sonrasında yazdırdığı bu cümlelerin sayısı 10 bini bulmakta.

Sarayın Bölümleri

El Hamra Sarayı Nazari Sarayı, Generalife (Cennet-ül Arif) Yazlık Sarayı, Alcazaba Sarayı ve V. Charles Sarayı (Palacio de Carlos) olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Sarayın merkezinde Rönesans Dönemi mimarisinin ürünü olan V. Charles Sarayı bulunuyor. El Hamra içinde Aslanlar Avlusu ve Mersin Ağaçları Avlusu haberleşmeyi sağlayan yapılar olarak bulunuyor. İspanya’nın kavurucu sıcaklarının yaşandığı yaz aylarında serinlemek için yapılan El Partal Bahçeleri ve Generalife Sarayı büyüleyici bir işçiliğe sahip.

El Hamra Sarayı’nı gezerken bu tepeden göreceğiniz panoramik Granada manzarasının mutlaka bir fotoğrafını çekmelisiniz. Sarayın gün batımında ve gece ışıklandırmalarıyla fotoğraflarını çekmek için Albayzin ve Sacromonte tepelerine gitmelisiniz. Buraya çıktığınızda harika saray manzarasını izlemeye gelen çok sayıda turist göreceksiniz. Kelimelerle anlatılamayacak güzellikte El Hamra Sarayı’nı görmek için kesinlikle bir Granada uçak bileti almaya değer.

Albayzin – Arap Mahallesi

UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Albayzin ya da Albalcin, Granada’da Arap Müslümanların yaşadığı eski evlerin olduğu bir mahalle. Aslında 14.yy’da muhafaza maksadıyla inşa edilen bu mahalle dar sokaklardan oluşuyor. El Hamra manzaralı olduğu için Albayzin’de ressamlardan çingenelere, hippilerden yazarlara kadar çok çeşitli insanlar görmek mümkün.

Albayzin Arap Mahallesi, Granada
Albayzin Arap Mahallesi, Granada

Albayzin’de bulunan iki katlı iç avlulu evlere carmen adı veriliyor. Carmen, Granada’nın meyve bahçeli geleneksel dinlenme evi anlamına geliyor. Bu evlerin etrafında geniş bahçeler bulunuyor. Carmenleri görmek isteyenler için Carmen de las Martires adlı turistlere açık bir ev mevcut. Bu evi gezince asma ve nar ağaçlarının olduğu bahçe ve çeşmeler gibi, bir carmen içinde olmazsa olmaz tüm özellikleri görebiliyorsunuz.

Albayzin’de mutlaka ziyaret etmeniz gereken turistik noktalar; İspanya’da Müslümanlardan kalan ve kurtarılan tek hamam olan Banos Arabes, at nalı biçimli kemerleri popüler olan San Salvador Kilisesi, San Nicholas Kilisesi ve hareketli ve cıvıl cıvıl bir meydan olan Plaza Larga.

Granada Katedrali

Müslümanların şehri terk etmesinin ardından 1523 yılında yapılan ve II. Ferdinand ile I. Isabel’e adanan katedral, Gotik tarzda inşa edilmiş. İspanya’nın ikinci en büyük katedrali olan bu yapı Granada’nın tam merkezinde Centro bölgesinde yer almakta.

Granada Katedrali
Granada Katedrali

Granada Kraliyet Şapeli

Bu şapel Kral II. Ferdinand ve Kraliçe I. Isabel ile onların kızları ve damatları olan Juana la Loca ve Felipe el Hermoso’ya ait lahitlerin yer alması nedeniyle büyük öneme sahip. Kral ve kraliçeye ait eşyaların olduğu bir müzenin de yer aldığı şapel görülmeye değer.

Granada Kraliyet Şapeli
Granada Kraliyet Şapeli

Sacromonte Tepesi

Granada gezilecek yerler listemizde yer alan diğer turistik nokta olan Sacromonte Tepesi de tıpkı El Hamra Sarayı’nı gören Albayzin Tepesi gibi harika El Hamra manzarasına sahip. Sacromonte Tepesi’nin en önemli özelliği, burada Flamenko’nun doğduğuna inanılması.

Sacromonte Tepesi, Granada
Sacromonte Tepesi, Granada

Sacromonte Mahallesi’ndeki evler, Albayzin’deki evlerden farklı olarak mağaralara oyulmuş. Çingenelerin yaşadığı bu mahallede şimdi Granada gece hayatını da şekillendiren Flamenko ve Zambra dans gösterileri yapılıyor.

Corral del Carbon (Tarihî Kömür Deposu)

Arap Müslümanlardan kalan en önemli iki eserden biri olan Corral del Carbon yani kervansaray, mimarî açıdan çok iyi korunan bir yapı olarak göze çarpıyor. 14.yy’da inşa edilen kervansaray, önce bir kömür deposu olarak ve daha sonra han olarak kullanılmış. Arap Müslümanlardan kalan en önemli eserlerin ikincisi Alcaiceria yani çarşı olarak biliniyor ki ona yazımızın Granada’da alışveriş kısmında yer verdik.

Corral del Carbon, Granada
Corral del Carbon, Granada

Granada Mutfağı

Granada mutfağı buraya geldiğinizde tanımanız gereken oldukça geniş ve zengin bir mutfak. Öyle ki, Granada yemekleri Kuzey Afrika, Arap, Fas ve İspanyol mutfaklarının tümünü barındırıyor. Tapas ve tortilla mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Unlu yiyecekler, zeytinyağlı Akdeniz lezzetleri ve kızartmalar, yemekten önce içilen Gazpacho adlı sıcak çorba, deniz ürünleri ve tabii ki içki siparişi verdiğinizde ücretsiz gelen tapaslar Granada mutfağını oluşturmakta.

Granada Mutfağı
Granada Mutfağı

Granada’da mutlaka denemenizi önereceğimiz içecek Tinto de Verrano yani Yaz Şarabı olacak. İnanması zor olsa da limonlu gazoz ve kırmızı şarabın karıştırılmasıyla oluşan bu içecek, turistler tarafından çok övülüyor.

Granada Gece Hayatı

Granada gece hayatı oldukça hareketli olduğu için pek çok turist gece olduğunda bu eğlencelere katılmayı tercih ediyor. Canlı müzik bulmakta zorlanmayacağınız Granada’da, gece nereye gideceğinizi düşünmenize barlar izin vermiyor. Çünkü mekân sahipleri turistleri kendi barlarına çekmek için promosyon yaparak ve bunları akşam saatlerinde duyuruyorlar. Promosyon broşürlerini alıp incelediğinizde gece hangi mekâna gideceğiniz konusunda zaten bir karara varıyorsunuz.

Granada Gece Hayatı
Granada Gece Hayatı

Granada’da Alışveriş

Granada’da alışveriş yapmak için öncelikle Alcaiceira adlı Arap pazarlarına gitmelisiniz. Yazımızda belirttiğimiz gibi Alcaiceira, Arap Müslümanlardan kalan en önemli iki eserden biri. Burada göreceğiniz dükkânlar Müslümanların yaşadığı yıllardan kalsa da Arap tüccarların burada ipek satmasına izin veren kişi Roma İmparatoru Justinyen olduğu için, pazarın adını veren kişi o olmuş. Justinyen Arapça’ya Kayzer (caiceira) olarak çevrildiği için, pazarın adı Alcaiceira kalmış.

Granada'da Alışveriş
Granada’da Alışveriş

Bu otantik pazar yıllardır ipeğin ve ticaretin merkezi olduğu için, aradığınız bir ürünü bulamama ihtimalinizin imkânsıza yakın olduğunu söyleyebiliriz. Şalları ve Mağribi Çinileri ile ünlü Granada’dan seramik ve porselen ürünleri, gitarlar, baharatlar, kıyafetler alabilirsiniz.

Granada Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Granada uçak bileti almak ve bu harika şehre seyahat etmek için Aerobilet’in sunduğu kolaylıklardan yararlanın. Aerobilet ana sayfasına girerek ya da Aerobilet mobil uygulamasını indirerek uçmak istediğiniz noktayı seçin ve aradığınız uçuşu bulun.