Kuzeyin muhteşem cazibesi: İskandinav Yarımadası

0
6940
Kuzeyin muhteşem cazibesi: İskandinav Yarımadası
Kuzeyin muhteşem cazibesi: İskandinav Yarımadası

“Az kork, çok umut et; az ye, çok çiğne; az homurdan, çok nefes al; az konuş, çok anlat; az nefret et, çok sev ve en güzel şeyler seninle olsun…”

İskandinav Yarımadası, yani İskandinav halkının, en ünlü ve motive edici sözlerinden biri olan bu söz, bu yarımadada yer alan ülkeler ve buradaki günlük hayatlar hakkında ipucu verebilir. Kışın büyüsünü, tarihi ve doğal güzelliklerle örülü, göz alıcı İskandinav Yarımadası’nda geçirmek ve burada günlük hayatın sadeliğini yaşamak, acele etmeden, her günü sindirerek yaşamak isteyenlere, biraz bu yarımadadaki muhteşem turizm destinasyonlarından bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle şunu kabul etmek gerekir ki ilk kez yurt dışı tatiline gidecek olanların öncelikli tercihleri arasında daha çok İtalya, İspanya, Fransa, Almanya veya İngiltere gibi ülkeler bulunuyor. İskandinavya ise genellikle yurt dışı seyahatlerine devam edip, farklı kültürler deneyimlemek ve daha farklı yerler keşfetmek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Bu nedenle de İskandinavya’ya seyahat edenlerin birçoğu için tecrübeli seyahatseverler diyebiliriz. Ama İskandinavya öyle bir yer ki tecrübeli seyahatseverleri bile şaşırtabilecek farklı manzaralar, bambaşka kültürler ve bol eğlence sunuyor.

İskandinav Yarımadası’nda keyifli bir tur yapmak istiyorsanız, Stockholm, Oslo ve Kopenhag’ın seyahat planınıza mutlaka dahil etmek isteyeceğiniz destinasyonlar olarak altı çizilebilir. Neden mi? Aynı zamanda 3 başkent olan bu şehirlere birlikte göz attığımızda, belki bize hak verebilirsiniz…

Kuzeyin kanallar şehri Stockholm

İskandinav Yarımadası’na seyahat edeceğiniz zaman rotanızı kırmak isteyebileceğiniz önemli destinasyonlardan birisi İsveç’in başkenti Stockholm. Şehir her ne kadar dünyanın önemli metropollerinden biri olarak anılsa da doğal güzellikleriyle de ünlü bir şehir olarak dikkati çekiyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak şehrin Maleren Gölü’nün Baltık Denizi’yle kesiştiği noktada yer alması gösterilebilir.

Uygun online uçak bileti bulup, Stockholm’e gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz 2 önemli meydan ve bölge bulunuyor: Gamla Stan ve Stortorget (Büyük Meydan).

Gamla Stan, yani İsveççe’deki anlamıyla “eski şehir”, dar sokaklarıyla ve beşik şeklinde çatıları olan dar binalarıyla sizi Orta Çağ Avrupa’sına götürebilir. Burada gezebileceğiniz yerler arasında Stockholm Katedrali, parlamento binası, Nobel Müzesi, Kraliyet Sarayı, Riddarholm Kilisesi’ni sayabiliriz. Gamla Stan’da 13’üncü yüzyılın muhteşem mimarisini görme fırsatınız olacaktır. Bununla beraber eski şehirde Guiness rekorlar kitabında yer alan, 1722’den beri hizmet veren Den Gyldene Freden adlı bir restoranda da keyifle yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Stortorget, İsveç
Stortorget, İsveç

Stortorget, yani “büyük meydan”, atmosferiyle sizi bir başka Orta Çağ yolculuğuna çıkarabilir. Tarihte bu meydanda birçok idam cezasının icra edildiği biliniyor. Hatta tarihin ünlü Stockholm Katliamı olarak bilinen olayların da bu meydanda yaşandığı söyleniyor. Tabii artık bu meydanın tam bir keyif mekanı haline geldiğinin altını çizelim. Tarihe yolculuk yaparken, aynı zamanda keyifle bir şeyler içebileceğiniz, yiyebileceğiniz, harika kafe ve restoranlar bulabilir, meydanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Meydanda Nobel Müzesi ve Kraliyet Sarayı’nı da görebilirsiniz.

Şehrin aynı zamanda tıpkı Venedik gibi kanallar üzerine kurulu olması ve hatta adalardan oluşması da şehrin cazibesini artırıyor. Dilerseniz kanal kıyılarında ve köprülerde muhteşem fotoğraflar çekebilir, kıyılar boyunca keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Stockholm, eğlence hayatı ve mutfağıyla da göz dolduruyor. Kuzey Avrupa şehirlerinin hemen hepsinde olduğu gibi Stockholm’de de balık ürünleri, mutfağın önemli bir kısmını kapsıyor. Öğle veya akşam yemeklerinde enfes balık yemeklerini deneyebilirsiniz. Balıkla birlikte tavuk yemeklerini de denemenizde fayda var. Buna karşılık kırmızı et yemeklerinin oldukça pahalı olduğu söylenebilir.

Stockholm’de mutfak açısından dikkatinizi çekebilecek bir konu ise ekmeğin çok da tüketilmemesi olacak. Sadece kahvaltılarda tüketilen ekmek, öğle veya akşam yemeklerinde servis edilmiyor. Bunun yerine verdiğiniz siparişlerde tabağınızda patates görebilirsiniz. Patatesi ekmeğe tercih ettikleri için Stockholm mutfağında patatesin garnitür olarak önemli bir yeri olduğu söylenebilir.

Gündüzleri şehrin muhteşem manzaralı su kanallarında keyifli kano gezintilerine çıkabilir veya sizi Avrupa’nın geçmişine götürecek tarihi, dar sokaklarda uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Akşamları ise Stockholm’ün eğlenceli gece hayatını deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

Uluslararası pek çok organizasyona ev sahipliği yapan ve daha önce de belirttiğimiz gibi dünyanın önemli metropollerinden biri olan Stockholm’de, uluslararası sempozyumlara, sergi, fuar, festival gibi pek çok önemli olaya tanıklık etme ve katılma imkanınız da bulunuyor. Bu nedenle, seyahatinizi gerçekleştirmeden önce Stockholm’ün etkinlik takvimlerine internet üzerinden göz atabilir ve seyahatinizi buna göre planlayabilirsiniz.

Vikinglerin memleketi Oslo

Tarihte Vikinglerin yerleşim alanlarından biri olarak bilinen ve köklü bir tarihe sahip olan Oslo, günümüzde Norveç’in başkenti ve İskandinav Yarımadası’nın en büyük şehirlerinden biri. İskandinav kültürünü keşfe çıktığınızda ucuz uçak bileti bularak gidebileceğiniz Oslo’da, pek çok farklı tecrübe yaşama imkanı bulabilirsiniz. Göz alıcı doğal güzelliklerin yanı sıra köklü ve gizemli bir tarih ve aynı zamanda modern dünyanın ışıltılı yaşamı Oslo’da sizleri bekliyor.

Oslo’nun görülmeye değer birçok parkı, Norveç’in genel olarak yemyeşil bir doğası olduğunu ve ülkenin yeşile verdiği önemi vurgular nitelikte. Bu nedenle Oslo’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de bir park. Vigeland Heykel Parkı size bir yandan bol oksijen sağlayan yeşilin yüzlerce tonuyla görsel şölen hazırlarken diğer yandan açık hava müzesi olarak Norveç’in ünlü heykeltıraşı Gustav Vigeland’in birçok heykelini görme imkanı sunuyor. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz en popüler parklardan birisi olarak gezmeye doyamayacağınız Vigeland Heykel Parkı günün her saati açık olmakla beraber parka giriş tamamen ücretsiz. Parkta bulunan heykellerin hikayelerini de gitmeden öğrenmek isterseniz parkın özel web sitesini de internet üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

Oslo, Norveç
Oslo, Norveç

Bir Viking atasözü der ki “Önce menfaatler çatışır; sonra fikirler…”

Tarihi Viking kültürünü ve gemilerini görmek için de Viking Gemi Müzesi tercih edilebilir. Tarihin bu meşhur denizci kültürünü ve Vikinglerin kullandıkları gemileri görmek ve hakkında pek çok detay öğrenmek isterseniz, bu müze mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Müzenin açık olduğu saatler gideceğiniz döneme göre değişkenlik gösterebilir. Müzenin internet sayfasını ziyaret ederek, buradan açık olduğu saatleri bulabilirsiniz. Viking Gemi Müzesi’nin girişi ücretli.

Oslo’da yapabileceğiniz birçok farklı aktivite olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sanata merakınız varsa dünyaca ünlü Opera House (Opera Evi) Oslo’da bulunuyor. Değişik mimarisiyle göze çarpan Opera Evi’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Eğer bir sanat gösterisine gitmek isterseniz de bilet alarak girebilirsiniz. Seyahatinizden önce hangi organizasyonların olduğunu öğrenebilir ve biletinizi önceden de alabilirsiniz.

Alışveriş yapmak istediğinizde ise Oslo’da gezebileceğiniz en meşhur caddesi Karl Johans Caddesi’dir. Cadde üzerinde birçok alışveriş mekanları ve çeşitli kafe ve restoranlar yer alır. Hatta gece eğlenmek için de birçok güzel mekanı bu caddede rahatlıkla bulabilirsiniz. Şehrin tam kalbi diyebileceğimiz bu caddeyi seyahatinizde siz de gezip görmek isteyebilirsiniz.

Oslo’ya gitmişken görülmesi gereken yerlerden biri de Norveç’in ünlü fiyortlarıdır. Fiyortlara tekne gezintileri yapabilir ve bu muhteşem manzara ile keyifli vakit geçirebilirsiniz. Fiyortlarda Oslo’nun birçok irili ufaklı adalarını ve deniz ile dağ manzaralarına şahit olabilirsiniz.

“Oslo’da ne yenir?” derseniz de alternatifleriniz oldukça fazla. Bunların başında dünyaca ünlü Norveç somonu geliyor. Bunun yanında Oslo’nun yerel lezzetleri arasında Norveç türlüsü, geyik kebabı, çiftçi omleti ve lahanalı et haşlaması deneyebileceğiniz farklı tatlar. Kısacası Oslo seyahatiniz gözünüze olduğu kadar damağınıza da hitap edecek. Unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz bu destinasyonu siz de mutlaka keşfedin.

Küçük Deniz Kızı’nın diyarı Kopenhag

Dünyaca ünlü Küçük Deniz Kızı masalının ana vatanı Danimarka’nın başkenti Kopenhag masalsı bir seyahat için sizleri bekliyor. Uygun fiyatlı uçak bileti bulduğunuzda İskandinavya turunuza Kopenhag’ı da eklemeyi unutmayın.  Çünkü bu seyahatinizde uygun uçak bileti bulabileceğiniz yerler arasında Kopenhag da olabilir.

Kopenhag yemyeşil doğası, muhteşem manzaralı su kanalları, cıvıl cıvıl caddeleri, müzeleri ve göz alıcı limanıyla seyahatinizde keyif alabileceğiniz şehirlerden biri. Şehirde özellikle çocuklu ailelerin görmek isteyebileceği yerlerden biri Tivoli Bahçeleri’dir. Tivoli Bahçeleri’nin içinde yeşil doğa harikalarının yanında konser alanları ve yorulduğunuzda yemek yiyebileceğiniz veya bir şeyler içebileceğiniz 30 kadar restoran yer alır. Tabii çocuklar için bahçelerin içinde güzel bir dönme dolap olduğunu da söyleyelim. Ailecek keyifli vakit geçirmek için şehrin en ideal yerlerinden biri olan Tivoli Bahçeleri’ni şehir turunuza eklemelisiniz.

Kopenhag’da yapabileceğiniz aktiviteler arasında meşhur Nyhan Kanalları’nda güzel bir kano gezisi de bulunuyor. Tarihi kanalların kuruluşu yaklaşık 12’nci yüzyıla dayanıyor. Nyhan Kanalları’nı benzersiz kılan kanallar boyunca yer alan renkli ve Danimarka mimarisini yansıtan güzel binalar oluyor, kuşkusuz. Ayrıca kanal turu boyunca ünlü Deniz Kızı heykelini ve Opera Binası’nı görme fırsatınız olabilir. Kıyıda ise oturup soluklanabileceğiniz çeşitli kafe ve restoranlar bulunuyor.

Kopenhag, Danimarka
Kopenhag, Danimarka

Kopenhag’da gezerken çeşitli sokak müzisyenlerini ve gösterilerini izleyebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve kafelerde soluklanabileceğiniz dünyanın en uzun kapalı caddelerinden biri yer alıyor. Stroget Sokağı, Kopenhag’ın cıvıl cıvıl sokaklarından biri. Danimarka’nın dünyaca ünlü markası Lego’nun da bu caddede kocaman bir mağazasını görebilirsiniz. Hediyelik veya hatıra amaçlı birçok eşyayı da kolaylıkla bu caddedeki mağazalardan edinebilirsiniz. Yine bu cadde üzerinde keyifli eğlence merkezlerini de ziyaret edebilirsiniz.

Kopenhag gezilebilecek müzeler ve tarihi eserler açısından da zengin bir şehir. Mesela Louisiana Modern Sanat Müzesi’nde birçok ünlü sanatçının eserini görebilir veya düzenlenen konserlere katılabilirsiniz. Eğer Danimarka tarihini merak ediyorsanız, Kopenhag National Museum’u (Kopenhag Ulusal Müzesi) görebilirsiniz. Ya da 1650 – 1940 yıllarında kuzey ülkelerinin kırsallarında nasıl bir hayat vardı görmek ister misiniz? Kopenhag Open Air Museum (Kopenhag Açıkhava Müzesi), dünyanın en büyük açıkhava müzelerinden biri olarak size yaklaşık 50 kadar çiftlik evi ve yel değirmenlerini gezme imkanı veriyor. Müzelerin yanında Kronborg Kalesi, Frederiksborg Kalesi ve Rosenborg Kalesi sizi geçmişe götürebilecek ihtişamlı tarihi eserler arasında yer alıyor.

Kopenhag’da ne yenir; merak ediyor musunuz? Aslında tüm Kuzey Avrupa ülkelerindeki gibi deniz ürünleri mutfaklarının önemli bir parçası olarak ilk sıralarda yer alıyor. Bunun yanında Kopenhag’a özel Smorrebrod isimli tereyağlı bir ekmekleri bulunur. Bu lezzetli ekmeklerle yapılan çeşitli sandviçleri tadabilirsiniz. Tabii dünya mutfaklarından örnekler sunan çeşitli restoranlar da sizleri bekliyor olacak. Kopenhag’da hafızanıza kazınacak anlar için siz de ucuz uçak bileti seçeneklerine hemen göz atmaya başlayabilirsiniz.

İskandinavya’da kışın büyüsüne kapılmaya hazır mısınız?

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan İskandinavya Yarımadası’nın efsanevi tarihi ve kültürü, muhteşem doğal güzellikleri, benzersiz ve ünlü lezzetleri, alışveriş ve eğlence merkezlerini keşfedebileceğiniz bir seyahat planlayarak siz de kendinize ve sevdiklerinize unutulmaz bir yılbaşı hediyesi verebilirsiniz. Hem de uygun uçak biletleri bulabileceğiniz üç başkent Kopenhag, Stockholm ve Oslo’ya en uygun uçak biletini bulabilmek için hemen aerobilet.com adresini ziyaret edebilirsiniz. İskandinavya’da kışın büyüsünü yaşamak için daha fazla beklemeyin; Aerobilet’te seyahatinizi planlamak için ilk adımı bugün atın.