İpek Yolu’nun kalbine yolculuk: Mardin

0
2910
İpek Yolu'nun kalbine yolculuk: Mardin
İpek Yolu'nun kalbine yolculuk: Mardin

İpek Yolu’nun kalbine yolculuk etmek sizce de sıradışı bir fikir değil mi? Tarihin en önemli rotalarından birinde bir durakta soluklanmak ve burada hala tarihin capcanlı birer şahidi olarak karşınıza çıkacak kervansarayları, han ve yerleşkeleri görmek, Hititlerden, Urartulardan, Osmanlı’ya uzanan izleri takip etmek ve dolayısıyla gizemli bir yolculuğa çıkmak Mardin’de mümkün.

Tarihi, kültürü, yöresel mutfağı, insanı ve kendine özgü eğlenceleriyle bambaşka bir diyarı tanıma fırsatı sunan Mardin’de birçok farklı ırk ve inanıştan insanın yüzyıllardır barış içinde yaşadığına şahit olmak, başlı başına benzersiz bir deneyim olacak. Dar sokaklarında dolaşırken, taş evleri, geleneksel motiflerle bezeli dükkanları, enfes Mardin lezzetlerinin sunulduğu lokantaları ve büyüleyici tarihi zenginlikleriyle Mardin, sizi etkisi altına alacak. Dünyada eşine az rastlanır bir kültür ve tarih merkezi olan şehri siz de keşfetmekte gecikmeyin. Uygun uçak bileti veya otobüs bileti bularak Mardin’e bir seyahat planlayabilirsiniz. Dilerseniz seyahatinizin öncesinde birlikte Mardin’in tarihi ve kültürel güzelliklerini birlikte tanıyalım…

Mardin’in kısa tarihi

Mardin’in kısa tarihine beklemediğiniz bir şekilde başlayalım mı? Mardin’in tarihi o kadar eski ki insanlar burada tam olarak ilk ne zaman yaşamaya başlamış bilinmiyor. Mardin’in tarihinde ulaşılabilen ve ilk olup olmadığı henüz bilinmeyen tarih M.Ö. 4500 yılına uzanıyor. Bu yıllarda bu topraklarda ilk ülkenin kurulduğu düşünülüyor. Mardin’in ismi ise tarihi kaynaklarda birçok kez geçse de şehrin adına ilk kez M.S. 4’üncü yüzyıl Roma tarihçilerinden A. Marcellinus’un eserlerinde rastlanıyor.

Mardin'in tarihi
Mardin’in tarihi

Mezopotamya’nın ve Anadolu kültürlerinin buluştuğu noktada yer almasından dolayı Mardin’de tam bir kültür mozaiği oluştuğunu söylemek mümkün. Yakın tarihte ise Mardin’i hakimiyetine alan ve bu renkli kültürel yapısına katkıları olan uygarlıklar arasında Persler, Akadlar, Sümerler, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar yer alıyor. Tüm bu uygarlıklar hem Mardin’in o zamanki yerel halkından etkilenmiş hem de Mardin’e farklı değerler katmıştır. Bu nedenle Mardin kültürü günümüzde de oldukça farklı ve etkileyici olarak nitelendirilebilir.

Mardin’de gezilecek yerler

Mardin'de gezilecek yerler
Mardin’de gezilecek yerler

Mezopotamya’ya tepeden bakan Mardin’de, gezilecek, görülecek elbette pek çok yer bulunuyor. Hiç uzatmadan birbirinden çarpıcı bu yerleri kısaca anlatalım.

1- Mardin Kalesi

Mardin Kalesi, adına şarkılar yazılan bin 600 yıllık bir miras. Şehrin tam tepesinde, hatta yaklaşık bin metre üstünde yer alır. Tüm Mardin’e hakim konumda bulunan bu eşsiz kalenin halk arasında da ismi “kartal yuvası”dır. Son haline Hamdaniler tarafından 10’uncu yüzyılda getirildiği düşünülen Mardin Kalesi’ne çıktığınızda harika bir manzara sizi bekliyor olacak.

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi

Mardin Kalesi kuşkusuz ki fotoğraf tutkunları için eşsiz bir ortam sunuyor. Şehri tependen görmesi, kalenin kendi başına da eşsiz fotoğraflar vermesi, fotoğraf makinesini kaptığı gibi soluğu unutulmaz kareler yakalayabilecekleri destinasyonlarda alanlar için son derece cezbedici.

Mardin Kalesi’nde cami, ambar ve hamamlar yer alır. Yüzyıllar boyunca çeşitli uygarlıklara hizmet veren bu kalede nice zaferler yaşanmıştır. Kaleyi, Mardin’e ucuz uçak bileti bularak gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden biri olarak mutlaka listenize ekleyin.

2- Geleneksel Mardin evleri

Henüz gitmemiş olsanız bile Mardin’in muhteşem geleneksel evlerini ya gidenlerden duymuşsunuzdur ya da belki seyahat bloglarında bu benzersiz mimariyi görme fırsatı bulmuşsunuzdur. Mazı Dağı’nın yamaçlarında kurulmuş bu geleneksel mimarinin göz alıcı örneklerinden biri olan Mardin evleri, şehre o büyüleyici tarihi dokusunu kazandıran başlıca bölgelerden birini oluşturuyor. Geleneksel Mardin evleri arka arkaya sıkışık bir yapıda görünse de kendine özgü düzeniyle ziyaretçileri etkiliyor.

Geleneksel Mardin evleri
Geleneksel Mardin evleri

Aslında bu evlerin genel olarak taştan olup daha az ahşap malzemeler kullanılmasının iki ana sebebi olduğu söyleniyor. Bunlardan birisi Mardin’in çok sıcak bir iklime sahip olması. Öyle ki bu evlerin batı duvarlarının daha yüksek olmasının sebebi olarak da güneşi kesmesini sağlaması gösteriliyor. Diğeri ise evlerin ana yapı malzemesi olan sarı kalkerli taşların şehirden çıkması. Tüm bu detaylar bir araya geldiğinde seyahatiniz boyunca siz de son derece keyif alacağınız anlar yaşayıp, şaşıracağınız bilgiler aldığınızı fark edeceksiniz. Ayrıca, Mardin’e gittiğinizde kentsel sit alanı da olan geleneksel Mardin evlerinin önünde muhteşem kareler yakalayabilirsiniz. Benzersiz bir tecrübe olacağı çok açık…

3- Mardin Ulu Cami

Mardin Ulu Cami hakkında birçok farklı yorum bulunur. Öncelikle Ulu Cami’nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin kapısında 1190 şeklinde yazan yılın caminin yapım yılı olduğu düşünülür.  Görselliği ve mimarisiyle dikkati çeken Mardin Ulu Cami’nin önceden iki minaresi olduğu da söylenir. Yine söylentilere göre bu minarelerden biri yıldırım düşmesi sonucu yıkılmıştır. Bazılarına göre ise minarenin yıkılma sebebi yıldırım değil bir depremdir.

Mardin Ulu Cami
Mardin Ulu Cami

Mardin Ulu Cami’nin en önemli özelliği ise 4 büyük mezhebe de kucak açıyor oluşudur. Caminin minaresinde 10 sahabenin ismi yazmaktadır. Mardin Ulu Cami’nin yapısı da geleneksel Mardin evlerine benzer şekilde sarı kalkerli taşlardan oluşur. Küçük bir avlusu ve dar sokaklarıyla şehrin genel yapısına benzediğini siz de gözlemleyebilirsiniz. Uygun uçak bileti seçeneklerine göz atmadan önce, siz de bu satırları okurken bir yandan da uçağın penceresinden bu eserleri görüp göremeyeceğinizi merak ediyor musunuz? O halde sizi çok heyecanlandıracak daha pek çok seçenek olduğunu şimdiden hatırlatıp, devam edelim.

4- Deyrulzafaran Süryani Manastırı

Mardin’in geçmişinin çok uzun yıllar öncesine dayandığını söylemiştik. Bunun en önemli kanıtlarından birisi de Deyrulzafaran Süryani Manastırı olduğunu da söyleyelim. Manastırın yapım tarihi M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanıyor. Yapının mimarları olarak ise Süryaniler gösteriliyor. O dönemde tapınak olarak inşa ettikleri biliniyor. Sonraki dönemlerde ise Romalılar tarafından Meryem Ana Kilisesi, Kubbeli ve Azizler Evi olmak üzere çeşitli eklentiler yapıldığı görülüyor. Süryanilerin en eski tarihi eserlerden biri olan Deyrulzafaran Manastırı’nın ismi de çevresinde yetiştirilen zafaran (safran) çiçeklerinden geliyor.

Deyrulzafaran Süryani Manastırı
Deyrulzafaran Süryani Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı giriş katı, kilise katı ve üst kat olmak üzere üç kattan oluşuyor. Bu önemli ve değerli manastırı haftanın her günü 09.00-17.30 saatleri arasında siz de ziyaret edebilirsiniz. Deyrulzafaran Manastırı’nı rehber eşliğinde ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

5- Zinciriye Medresesi

Ucuz uçak bileti buldunuz ve Mardin’e gittiniz diyelim; mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olarak Zinciriye Medresesi’ni de listenize ekleyin. Mardin’in eski şehir merkezinde yer alan Zinciriye Medresesi’ne merdivenli bir yoldan çıkılıyor. Medrese şehrin birçok yerini kuş bakışı olarak görebileceğiniz bir konumda bulunuyor. Zinciriye Medresesi’nde Mardin Ulu Cami ve geleneksel Mardin evlerinin büyüleyici manzarasını izleme fırsatı doğuyor.

Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi

1385 yılında Melik Necmeddin İsa’nın yaptırdığı Zinciriye Medresesi’nin birçok tarihi olaya da tanıklık ettiği biliniyor. Sultan İsa’nın, Timur’un orduları tarafından bu medresede tutsak edildiği söyleniyor.

Tüm bu hikayeleri dinleme fırsatının yanı sıra, birçok eski kitabeyi de yine bu medrese içinde görebilmeniz mümkün. 2 avludan oluşan 2 katlı bu taş yapıyı haftanın her günü saat 08.30-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Mardin seyahatinizde gezilecek yerler listenize bir yer daha eklemiş olduk.

Mardin’in enfes lezzetleri

Mardin’de gezilecek görülecek yerler yepyeni anıları hafızanıza kazırken, mutfağı da damağınızı şenlendirmek için sizleri bekliyor olacak. Öyle ki sadece bu lezzetler için bile Mardin’e gitmek isteyebilirsiniz.

1- Soğan kebabı

Mardin’e uygun uçak biletinizi aldığınızda yemekten en çok keyif alabileceğiniz yerel lezzetlerden biri soğan kebabıdır. Yarım soğanın içine ceviz büyüklüğünde eti salçalı suya batırarak koyduklarını ve fırında yavaş yavaş piştiğini hayal edin. Soğanlı kebabın lezzeti sizi bambaşka diyarlara götürebilir.

2- Dobo

Şunu açıkça söyleyelim; Mardin mutfağı sizi ete doyuracaktır. Dobo ismi verilen bu harika yöresel lezzet de kuzunun ön kolundan yapılıyor. Fırında uzun sürelerde yavaş yavaş pişen kuzunun yumuşacık eti ağzınızda dağılacak.

3- Alluciye

Alluciye
Alluciye

Ucuz uçak bileti bulduğunuz anda soluğu Mardin’de almak için bir başka nedeniniz daha oldu! Halk arasında Alluciye olarak bilinse de aslında erikli kuzu yahni desek muhtemelen yanlış söylemiş olmayız. Leziz kuzu etine arpacık soğan ve yeşil eriklerin eşlik ettiği muhteşem bir yemek. Seyahatiniz boyunca öğle ve akşam yemeklerinizde sıklıkla bu lezzeti arayabilirsiniz.

4- Harire tatlısı

Mardin’in yöresel tatlıları arasında bambaşka bir lezzetten bahsedeceğiz. Harire tatlısının içinde pekmez, un, şeker ve tarçın yer alır. Bu basit gibi görünen malzemeler öyle güzel bir tatlı haline geliyor ki özellikle tatlı tutkunlarından biriyseniz, Mardin’deki vazgeçilmez tatlarınızdan biri haline gelebilir. Ve elbette bu tatlıyı da mutlaka Mardin’de, yani anavatanında yemeniz gerektiğini söylemeye gerek var mı?

5- Kiliçe

Uygun uçak biletinizle Mardin’e vardığınızda bu lezzetli çöreği gördüğünüz yerde mutlaka denemeden geçmeyin. Halk arasında kiliçe, kliçe veya Mardin çöreği olarak farklı isimleri bulunur. Aslında her çörekte olan temelde şeker, un, süt gibi malzemelerle yapılır. Ancak kiliçe bu temel malzemelere ek olarak mahlep, tarçın, anason ve rezene de içerir. Mardin’e özel bu lezzet de ilk başta kulağa farklı gelse de yediğinizde tadı damağınızda kalacak.

6- Mırra

Mırra
Mırra

Kahveseverlere bir müjdemiz var! Mardin’in yöresel kahvesi Mırra kahvenin birkaç kez demlenmesiyle yapılan, kahve tiryakilerini son derece mutlu edecek, özel bir lezzet sunuyor. Sert bir kahve olarak bilinen mırra, kulpsuz ve Türk kahvesi fincanlarından bile küçük fincanlarda servis ediliyor. Bu sert kahveden bir fincan bile içseniz size istediğiniz zindeliği gün boyu fazlasıyla kazandırıyor. Mardin seyahatinizde bu lezzeti de mutlaka keşfedin.

Mardin tüm ihtişamıyla sizleri bekliyor

Mardin’in Camiler Kiliseler isimli şu yöresel türküsü bile şehirde hoşgörünün yalnızca sözde olmadığını, insanın, duyguların diğer detaylardan çok daha üstün olduğunu anlatır nitelikte:

Camiler kiliseler
Yarin gelir deseler
Tende bir canım kaldı
Veririm isteseler

Kilisem dört köşeli
İçi mermer döşeli
Sararıp soluyorum
Ben bu aşka düşeli

Mardin, İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı yüz yıllarca birçok medeniyet görmüş şehirlerden biri. Farklı farklı kültürlerden etkilenmiş demek yerine farklı kültürleri çok güzel harmanlamış olduğunu söylemek çok daha doğru olur. Bu farklı kültürleri hem şehirde gezebileceğiniz yerlerde hem de muhteşem Mardin mutfağında görebiliyorsunuz. Siz de bir an önce uçak bileti ya da otobüs bileti seçeneklerine göz atmaya başlayın ve mümkünse sevdiklerinizle birlikte keşfetmenin tadını çıkarın.

Mardin’e en uygun uçak biletini bulmak için Aerobilet.com’a şimdi girin. Hiç vakit kaybetmeden Aerobilet’in ucuz uçak bileti seçenekleriyle birlikte kampanyalarına da mutlaka göz atın. Kampanyalar sayfasından yalnızca uçak bileti değil, otel, otobüs bileti, havalimanı transfer hizmetleri gibi pek çok seyahat ürünü için indirimlerine denk gelebilirsiniz. Unutulmaz bir Mardin seyahati için ilk adımı hemen atın; keşfetmeyi ertelemeyin.