Mardin Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarına Yolculuk

0
1901
Mardin Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarına Yolculuk
Mardin Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarına Yolculuk

Türkiye’nin en eski şehirlerinden biri olan Mardin, çok uzun ve etkileyici bir tarihe sahip. Asurlular, Araplar, Selçuklular, Fars, Moğollar ve Osmanlıların hepsi burada hüküm sürdü ve benzersiz eserler bıraktı. Bugün bir labirent geçidinin etrafındaki uçurum sırtında uzanan eski Mardin taş evleri, büyüleyici bir eski dünya ambiyansını size sunuyor.

Tarihi yapıların zenginliği ile süslü şehirde bazı taş evler artık butik otellere dönüştürülmüş durumda. Mardin’in zamanı durdurmuş gibi görünen cazibesi, Anadolu’nun kültürel mirasını keşfetmek için size harika bir fırsat sunuyor.

Aerobilet mobil uygulamaları veya web sitesi üzerinden en iyi fiyatlarla Mardin uçak bileti alabilir ve Türkiye’nin en otantik şehirlerinden birini keyifle gezebilirsiniz.

Mardin Lezzetleri

Mardin’in ünlü mutfağı, şehrin uzun tarihi boyunca burada iz bırakan pek çok medeniyetten etkilenmiştir ve bu zenginlik benzersiz lezzetleri size sunar. Bol baharatlı Mardin yemekleri hem hazırlanış şekilleri hem de tatlarıyla sizi bir keşif yolculuğuna çıkaracak. Kurutulmuş sebzeler, et, bulgur ve baharatlar Mardin mutfağında çok sık kullanılıyor.

Mardin Lezzetleri
Mardin Lezzetleri

Mardin gezinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında ise kaburga dolması, çiğ köfte, işkembe dolması ve etli ekmek yer alıyor. Bu ünlü lezzetlerin yanında Mardin’de mutlaka tatmanız gereken kibbe, fikriye, dobo ve cevizli börek gibi gizli lezzetler gibi Mardin çevresinde çok sevilen yemekler var. Mardin mutfağında en çok kullanılan baharatlar ise pul biber, kişniş, zencefil, tarçın, mahlep ve sumak.

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin Zinciriye Medresesi

Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan bu tarihi medrese, 1385 yılında İsa Bey tarafından kurulmuş. Mardin’deki en iyi korunan yapılardan biri olarak ilgi çeken medrese, harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir manzarayı size sunuyor. Kompleks; kubbeli bir cami, bir türbe ve iki huzurlu iç avludan oluşuyor.

Mardin Zinciriye Medresesi
Mardin Zinciriye Medresesi

Mardin uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz yapının en önemli mimari özelliği ise İslami sanatın güzel bir örneği olan karmaşık bir şekilde dekore edilmiş heybetli giriş kapısı. Taş işçiliği ile ilgilenenler için şehrin panoramik manzarasını izleyeceğiniz çatıya çıkan merdivenler de görülmeye değer güzellikte.

Hasankeyf

Büyüleyici Hasankeyf köyü, Dicle Nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Hasankeyf, Romalılar tarafından Perslerle sınır komşusu olarak kurulmuş ve Cephe adını almış antik bir yerleşim. Bizans egemenliği sırasında Hasankeyf zenginleşti, ancak bu zenginlik günleri Artuklular, Ayubinler ve daha sonra Moğolların istilaları ile sona erdi.

Nehirden yükselen dört kemer, Dicle’deki orijinal köprüden geriye kalan tek şeyler. Dicle Nehri’nin harika fotoğraflarını çekebileceğiniz yukarıdaki uçurum sırtındaki mağara evleriyle Hasankeyf, çok etkileyici bir yer.

Hasankeyf
Hasankeyf

Bir baraj projesi Hasankeyf’in geleceğini 1990’lardan bu yana tehdit altında aldı ve barajın açılışı uzun zamandır erteleniyor. Baraj çalışmaya başladığında ise antik Hasankeyf hazineleri barajın suları altında kaybolacak. Buradaki mimari kalıntıların en önemlileri korunacak ve daha yüksek bir yere taşınacak olsa da önümüzdeki birkaç yıl Hasankeyf’in tüm atmosferik ihtişamını son kez göreceğiniz zamanlar olabilir.

Mardin Ulu Camii

Çarşı Mahallesi’nin doğu ucunda, 11. yüzyılda Artukid Hanedanlığı tarafından yaptırılan büyüleyici Mardin Ulu Camii bulunuyor. Tarihi yapı, 1832’deki ayaklanma sırasında tahrip edildi ve kısmen restore edildi. Sütunlarla desteklenen prizma şeklindeki kubbenin altında üç bölüme ayrılmış bir dua odası bulunuyor.

Mardin Ulu Camii
Mardin Ulu Camii

Mardin Ulu Camii’nin minaresi ve eşsiz taş oymaları, burada göreceğiniz en güzel eserler arasında. Caminin çevresindeki Çarşı Mahallesi ise bu antik kentin modern telaşını yaşamak için harika bir alan, bu nedenle camiyi ziyaret etmeden önce veya sonra dar sokaklarda dolaşmayı unutmayın.

Mardin Dara Harabeleri

Mardin merkezinin 40 km güneydoğusunda yer alan ve antik bir Roma şehri olan Dara, Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan gizli tarihi merkezlerden biri. Turistler, Türkiye’nin ünlü arkeolojik bölgeleri olan Efes ve Bergama’ya akın ederken Dara harabeleri ise çok az ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor ve burada gezmek kendi gizli harabelerinizi bulduğunuz hissi uyandırıyor.

Mardin uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Dara harabelerinde arkeolojik çalışmalar ise halen devam ediyor. Buraya yapılacak bir ziyaretin öne çıkan özelliği ise suyu depolayan devasa kuleler ile tamamlanmış olan geniş sulama ve su kemeri sistemini görmektir.

Midyat

Mardin merkezinin 60 km doğusunda yer alan Midyat, keşfe çıkmak için atmosferik bir eski kent bölgesine sahip. Midyat sokaklarını saran geçit labirenti, birçoğu özenle oyulmuş dış cephe detaylarına sahip güzel eski taş evlerle dolu. Midyat’ta Mar Aznoyo ve Mar Barsaume gibi dokuz Ortodoks kilisesi var.

Midyat
Midyat

Midyat aynı zamanda bir gümüşçülük merkezi ve kasaba genelinde aile tarafından işletilen küçük kuyumculuk atölyeleri bulunuyor. Şehrin hemen dışında ise etkileyici Mor Gabriel Manastırı ve anıt odalardan oluşan 5. yüzyıldan kalma bir manastır kompleksi var.

Mardin Kasımiye Medresesi

Cumhuriyet Caddesi üzerinde görebileceğiniz muhteşem bir yapı da 15. yüzyıldan kalma Kasımiye Medresesi kompleksidir. Bu görkemli kompleks, ilahiyat okulu ve kubbeli bir camiden oluşuyor. Tüm kompleks, zarif avluların etrafında yer alan binalarıyla huzurlu bir atmosfere sahip.

Mardin Kasımiye Medresesi
Mardin Kasımiye Medresesi

Üst katta, Kuran’ı öğrenen öğrencilerin çalıştıkları ve yaşadıkları odaları keşfedebilirsiniz. Kültürel hazineler arayan turistlerin sık sık ziyaret ettiği Kasımiye Medresesi, Mardin’deki en eski medrese merkezi. Zinciriye Medresesi’nde olduğu gibi kapı girişinde şaşırtıcı derecede ayrıntılı taş oymacılığı ve çatıdan hayran kalacak muhteşem bir manzara da Kasımiye Medresesi’nda bulacağınız güzellikler arasında.

Mardin Çarşısı

Mardin’in hareketli çarşısı, bu tarihi kentin günlük rutinini anlamak için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Mardin’e özgü el sanatı eserlerinden yerel lezzetlere kadar size pek çok Mardin simgesini sunacak olan Mardin Çarşısı, hem yerel halkla tanışabileceğiniz hem de güzel bir tatil alışverişi yapabileceğiniz bir yer. Mardin Çarşısı’nı gezerken inci kabartmalarla süslü ve simgesel minareli Selçuklu Ulu Camii’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi’nde göreceğiniz koleksiyon küçük ama Mardin çevresindeki kırsal alanların arasına dağılmış arkeolojik alanlardan getirilen bazı ilginç eserleri içeriyor. Özellikle Asur ve Tunç Çağı çanak çömleklerinin teşhirleri mükemmel.

Mardin Müzesi
Mardin Müzesi

Bir müze hayranı olmasanız bile Mardin Müzesi’nin bulunduğu bina, muhteşem sütunları ve görkemli avlularıyla mutlaka uğramanız gereken bir yer. 19. yüzyıldan kalma bu geleneksel taş villa, etkileyici bir mimari şaheser ve odalar arasında dolaşmak, yerel tüccarların ve o dönemler Mardin halkının yaşam şekilleri hakkında güzel bir fikir veriyor.

Sakıp Sabancı Şehir Müzesi

Eski Hükümet Caddesi’nde yer alan Mardin’in Osmanlı ordu kışlaları günümüzde şehrin şaşırtıcı tarihini sergileyen son derece ilginç bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Tüm sergiler bilgilendirici açıklama panellerine sahip ve birçoğu tarihi canlandırmak için multi-medya ekranlar kullanıyor.

Sakıp Sabancı Şehir Müzesi, Mardin’in yüzyıllar içindeki rolünü ve şehrin Müslüman, Asur Hristiyanlar ve Kürt kültürel ve dini karışımını daha iyi anlamak için şehirdeki en iyi yer. Ana sergileri gezdikten sonra değişen sergi programlarına ev sahipliği yapan sanat galerisine de uğrayın. Ayrıca siz Mardin’deyken müzede ilginizi çekecek bir etkinlik olup olmadığını görmek için müzenin kültürel etkinlik programına göz atmayı da unutmayın.

Mardin Şehidiye Camii

14. yüzyıldan kalma bu çarpıcı caminin, ince oymalar ile süslü iğne benzeri minaresi hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. İlginç cami minareleri ilginizi çekiyorsa Mardin’de gezerken keşfedilecek çok sayıda minare bulacaksınız ve bunların çoğu Cumhuriyet Caddesi’nde yer alıyor.

Mardin Şehidiye Camii
Mardin Şehidiye Camii

Mardin Şehidiye Camii’nden yaklaşık 200 metre doğuya doğru ilerlerseniz, 14. yüzyıldan kalma altın taşlı Melik Mahmut Camii’ne ulaşacaksınız, eğer yaklaşık 400 metre batıya doğru giderseniz ise bu sefer de karşınıza Mardin Ulu Camii çıkacak.

Mardin Kalesi

Şehrin simgelerinden biri olan Mardin Kalesi, kayalık bir tepe üzerine Mardin merkezine hakim bir noktada yer alıyor. Kaleye ulaşmak için Zinciriye Medresesi’nden başlayarak kaleye giden dik yolu takip edebilirsiniz. Roma döneminden kalma bu muhteşem kale, 15. yüzyılda genişletildi böylece Mardin sakinlerinin tümü, yaklaşan bir saldırı durumunda kalenin içeride sığınabiliyorlardı.

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi

Mardin uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz ağ geçidi üzerinde yer alan iki muhteşem aslan kabartma oyması da harika fotoğraflar çekeceğiniz bir yer. Mardin Kalesi surlarından da şehrin antik manzarasını keyifle izleyebilirsiniz.

Deyrulzafaran

Bu Ortodoks-Hristiyan manastırını görmek için Mardin merkezinden biraz uzaklaşmaya değer. Mardin’den 7 km uzaklıkta yer alan ve Süryani-Ortodoks Kilisesi Patrikliği’nin de evi olan Deyrulzafaran, 1160 yılında bu dine inananların takipçilerinin Antakya dışına çıkarılmasıyla buraya taşındı.

Deyrulzafaran
Deyrulzafaran

Ananias’a adanmış manastır kompleksi, yüksek kale benzeri duvarlarla çevrili ve kemerli avlunun arka cephesine bitişik üç kilise içeriyor. Bina aslen 5. yüzyıldan kalmadır, ancak önce Persler sonra da Tamerlane tarafından iki kez tahrip edildi. Yeraltı sığınak odasını, 300 yıllık ahşap tahtı ve yer mozaikleri ile süslü şapel odasını mutlaka görmenizi öneririz.

Mardin Kırk Şehit Kilisesi

Saǧlık Sokak üzerinde yer alan bu 4. yüzyıl kilisesi hala turistlerin katılabileceği pazar günleri hizmetleri veriyor. Hafta sonu burada değilseniz, bekçi ile konuşarak kilisenin iç bölümlerini hafta içi de ziyaret edilebilirsiniz. Güzel dekorasyonu ile iç bölümler kesinlikle görülmeye değer güzellikte. Girişin üstünde ise 15. yüzyılda Kapadokya’nın Hristiyan şehitlerini anan bazı karmaşık oymaları bulunuyor.

Savur

Savur, görkemli taş evleriyle hayranlık uyandıran bir yer. Bu antik kasaba, Mardin’in daha küçük bir versiyonu gibi ve taş evleri küçük bir kalenin etrafında sıralanırken her evin ilginç cephesi dikkat çekiyor. Zaman burada durmuş gibi görünüyor ve Savur’un ziyaret eden hemen herkesin ilgisini çeken huzurlu bir atmosferi var. Savur atmosferinin tadını çıkarın ve labirent antik sokakları keşfedin. Dara arkeolojik sit alanı ile birlikte Savur, Mardin’den harika bir günlük gezi fırsatı sunuyor.

Mardin Uçak Bileti ile Tür Abdin Manastırlarını Gezin

Mardin uçak bileti alarak gezeceğiniz Midyat’ın yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer alan Tür Abdin (Tanrı’nın Hizmetkarlar Dağı), Mardin’in doğusunda Ortodoks kiliselerinin bulunduğu bir yayla bölgesi. Bizans döneminde burada sayısız manastır kuruldu ve Orta Çağ döneminde bölge, 80’den fazla manastıra sahip dört piskoposluktan oluşuyordu.

Mardin Uçak Bileti ile Tür Abdin Manastırlarını Gezin
Mardin Uçak Bileti ile Tür Abdin Manastırlarını Gezin

Tür Abdin’in dini cemaatlerinin çöküşü Haçlı seferlerinin yağmaları sırasında başladı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise burada yaşayan Hristiyan azınlıkların çoğu Fransızlarla iş birliği yaptıktan sonra Türkiye’den atıldı. Bugün bölge gezilebilecek pek çok etkileyici tarihi kilise ve manastıra ev sahipliği yapıyor.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla kolayca Mardin uçak bileti alabilir ve ülkemizin en eski şehirlerinden birinde harika zamanlar geçirebilirsiniz.