Lefkoşa Uçak Bileti Alarak Şaşırtıcı Bir Şehri Gezin

0
1230
Lefkoşa Uçak Bileti Alarak Şaşırtıcı Bir Şehri Gezin
Lefkoşa Uçak Bileti Alarak Şaşırtıcı Bir Şehri Gezin

Lefkoşa uçak bileti alarak dünyanın askeri olarak bölünmüş son başkentini ziyaret edebilirsiniz. Ledra’daki Yeşil Hat, 21. yüzyılda bir şehrin içinde kontrol noktasından geçmenin nasıl bir şey olduğunu bilmek isteyen ziyaretçileri şaşırtacaktır. Bölünmenin her iki tarafında da, Hristiyan ve İslam mimarisinin bir melezi olan Selimiye Camisi ya da adadaki antik eserlerin önde gelen koleksiyonunu sunan Kıbrıs Müzesi gibi görülmesi gereken çok fazla şey var.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla alabileceğiniz Lefkoşa uçak bileti ile keşfedeceğiniz Lefkoşa, Kıbrıs’ta gerçekten ilginç bir geziyi size sunuyor.

Lefkoşa’de Gezilecek Yerler

Selimiye Camisi

Lefkoşa uçak bileti alarak görkemini görebileceğiniz, eski bir Gotik kiliseden uyarlanmış bu caminin kafa karıştırıcı görüntüsü gezinizde sizi bekliyor. Bir Hristiyan binası olan St. Sophia Katedrali, Haçlı Seferleri sırasında kullanılmıştır, ancak adanın en önde gelen kilisesi olmasına rağmen aslında hiçbir zaman tamamlanmamıştır. Müslümanlar tarafından camiye dönüştürülen bu katedral Lefkoşa’nın kalbinde yükseliyor.

Selimiye Camisi
Selimiye Camisi

Batı bölümü etkileyici pencereler ve uçan payandalar gibi Gotik bir kilisenin tüm özelliklerini taşıyor, ancak binanın ön cephesi iki uzun minareye sahip. 1500’lerde Osmanlı fethinden sonra camiye dönüşüm gerçekleşti ve Hristiyan ikonografisinin çoğu kaldırıldı. Selimiye Camisi, Lefkoşa gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında yer alıyor.

Lefkoşa Kıbrıs Müzesi

Kıbrıs Adası, eski uygarlığın hazine sandığıdır ve hemen hemen her kasabada bir kazı alanı bulunmaktadır.

Bu kazılarda keşfedilen en iyi parçaların çoğu, adanın en büyük ve en iyi arkeolojik sergilerini sunan Kıbrıs Müzesi’nde ziyaretçilere sunuluyor. Burası, Kıbrıs’ın zengin tarihine açılan bir geçittir. Sergiler, Taş Devri’nde başlar ve Roma dönemine ait sikkeler, heykeller, mücevherler ve günlük ev eşyaları ile devam ederek Antik Yunan türbe mezarlarından paha biçilmez hazineler ile sona erer.

Lefkoşa Bizans Müzesi

Lefkoşa’nın Bizans Müzesi, St. John’s Katedrali’nin yerinde açılmış, yaklaşık 1500 yılı kapsayan Bizans sanatının kapsamlı bir sergisidir. Burada ilk sergilenen eserler kuzeydeki Kanakaria Kilisesi’nden yağmalanmış yedi mozaik parçadır. Bu paha biçilmez parçalar yurt dışına kaçırılmıştı ama yoğun çabalarla adaya geri döndüler ve müzede sergileniyorlar.

Bizans Müzesi
Bizans Müzesi

Ayrıca, 1800 ve 1900 yılları arasında zengin bir şekilde dekore edilmiş 230 ikon da müzede sergileniyor. Bu görkemli eserler; tarihi kitaplar ve kutsal gemiler ile tamamlanmaktadır.

Kıbrıs Kahvesi

Lefkoşa’yı bir Lefkoşalının gözünden görmek için kendinizi sokak kenarındaki bir kafeye atmanız ve bir fincan geleneksel (ve çok güçlü) Kıbrıs kahvesi sipariş etmeniz yeterlidir.

Kıbrıs Kahvesi
Kıbrıs Kahvesi

Bu soba üzerinde uzun saplı bir cezveyle demlenen kahve, Türk kahvesine çok benziyor ama çok daha sert. Kahvenizi aynı Türk kahvesi gibi tatlı (gliskis), orta (metrios) ve şekersiz (sketos) olarak sipariş edebilirsiniz.

Lefkoşa Ledra Caddesi

Geleneksel olarak Lefkoşa’nın ana alışveriş merkezi olan Ledra Caddesi, 1963’de Kanlı Noel’den sonra kuzey ve güney Lefkoşa arasındaki askeri sınır tarafından kapatıldı. Cadde, 2008 yılında yeniden açıldı ve günümüzde çok daha gelişmiş bir alışveriş merkezi haline geldi. Yeniden açılma, bir zamanlar uzlaşmaz taraflar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için büyük bir adım olarak kabul ediliyor.

Ledra Caddesi
Lefkoşa Ledra Caddesi

Lefkoşa uçak bileti alarak gezeceğiniz Ledra Caddesi’ndeki Shacolas Kulesi, 11’inci kattaki bir kamu gözlem kulesine sahiptir. Kentin ve kuzey-güney BM tampon bölgesinin geniş bir manzarasını burada göre şansı bulacaksınız.

Mağusa Kapısı

Osmanlıların adaya gelmesinden önce Venedikliler Lefkoşa’nın savunmasını güçlendirdi. Onların inşa ettikleri duvarları ve kapıları gezinizde görebilirsiniz.

Mağusa Kapısı, bu eski savunmaların en etkileyici parçasıdır ve Girit’te yine Venedikliler tarafından yapılan Lazaretto Kapısı’nın tam bir kopyasıdır. İngilizler tarafından depo olarak kullanıldıktan sonra 1980’lerde restore edilen yapı, bulunduğu Tahl-el-Kale mahallesine yeni bir soluk getirdi.

Mağusa Kapısı
Mağusa Kapısı

Mağusa Kapısı, Roma’nın Panteon’una dayanan bir kubbe ile yukarıdan aydınlatılan iki şeritli bir geçit içerisinde yer alıyor ve aynı zamanda bütün yıl sergilerin düzenlendiği bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Büyük Han

Osmanlılar 16. yüzyılda Kıbrıs’ı ele geçirdikten sonra bu muhteşem kervansarayı inşa ettiler. Kervansaray; bir mescit ya da küçük bir cami olan orta avlu etrafında yer alan meydanda tüccarlar ve diğer gezginler için bir tür han görevi görüyordu.

Büyük Han
Büyük Han

Lefkoşa uçak bileti ile gezeceğiniz Büyük Han, iki kat yüksekliktedir ve güzelce restore edilmiştir. Bu kervansaray artık sanat galerileri, stüdyoları ve atölyeleri ile harika bir kültür merkezi.

Lefkoşa Halk Sanatları Müzesi

Kıbrıs sanatının eşsiz eserleri, 1400’lü yıllarda inşa edilmiş Episcopal Sarayı’nın içinde bulunan görkemli bir evde yer alıyor.

Müze, 1930’lü yıllardan günümüze kadar gelen el yapımı nakışları, metal işlerini, dantelleri, çömlekleri ve tekstilleri sergiliyor.

Müzenin koleksiyonunda 5000 parça var, ayrıca zeytin presleri, su değirmenleri ve harman tahtaları gibi tarihi tarım araçlarını da burada gezerken görebilirsiniz.

Lefkoşa Machairas Manastırı

Lefkoşa’nın 40 kilometre güneyinde yer alan ve Bizans tarzında inşa edilmiş bu güzel yapı, tam bir 12. yüzyıl manastırıdır.

Manastır ismini, Meryem Ana’nın Luka tarafından sembolize edilmiş bir tablosundan alıyor. Machairas Manastırı’nın etrafı dikdörtgen bir avlu ile çevrilidir ve görülmesi gereken güzellikte bir mimariye sahiptir.

Machairas Manastırı
Lefkoşa Machairas Manastırı

Koyu çam ağaçlarının önünde bulunan bu muhteşem yapı, Kıbrıs’ın en güzel manzaralarından birisini size sunacak. Kilisenin iç mekanı zengin freskler, ikonlar ve yaldızlı avizeler ile çok keyiflidir.

Fikardou

Fikardou, Lefkoşa’nın yaklaşık 45 dakika güneybatısında, bugün çok az nüfusa sahip olan küçük bir yayla köyüdür.

Fikardou, el değmeden bırakıldı ve bölge, geleneksel Kıbrıs kırsal mimarisinin mükemmel bir örneği olduğu için UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı. Köy, M.S. 400 yılından kalmadır.

Fikardou
Fikardou

Bir ziyarette köyün korunmuş otantik yapısını, dik yollarını ve kırmızı toprak fayanslarla kaplanmış ilginç taş evlerini keşfedecek ve harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Mevlana Sema Gösterileri

Lefkoşa uçak bileti ile keşfedeceğiniz şehrin kuzey tarafında yüzyıllar boyunca uygulanan manevi bir ayin vardır. Tekkeler burada önemli buluşma yerleridir ve İslam’ın Tasavvuf formunu uygulayan insanlar tekkelerde sema gösterileri için toplanır.

Mevlana Sema Gösterileri
Mevlana Sema Gösterileri

Beyaz cübbeli dervişlerin ortada döndüğü yaklaşık yarım saat sürecek muhteşem bir sema gösterisi burada sizi bekliyor. Sema gösterileri özellikle canlı müzisyenler ve vokaller ile birleştiğinde çok duygusal bir atmosfer oluşuyor. Dervişler için bu hareket meditasyon şeklidir ve bir kez başladıklarında sizin orada olduğunuzu bile fark etmezler.

Girne

Girne, Kuzey Kıbrıs sahilinde yer alan ve Pentadaktylos Dağları’nın müthiş zirveleri ile çerçeveli etkileyici bir liman kentidir. Şehrin heybetli kalesini neredeyse 1000 yıldan beri ayaktadır ve Venedikliler tarafından yenilenmiştir.

Girne
Girne

Eski şehrin dar sokaklarından bir tur atabilir ve benzersiz manzara karşısında akşam yemeği yiyebilirsiniz. Haziran ayında Girne’yi ziyaret ederseniz, çeşitli Türk ve uluslararası grupların konserlerini izleme şansı da bulacaksınız.

Lefkoşa Aziz Hilarion Kalesi

Girne merkezine inen yolun yukarısında şaşırtıcı bir yapı var. Lefkoşa ile Girne arasındaki tarihi dağ geçidini koruyan bu kayalara oyulmuş kaleden ve onu koruyan beyaz taş surlarından çok etkileneceksiniz.

Siteye girdikten sonra parçalanmış merdivenleri, duvarları ve kuleleri keşfederek harika zaman geçirirken, kuzey sahilinin ihtişamlı manzarasıyla da karşılaşacaksınız.

Aziz Hilarion Kalesi
Lefkoşa Aziz Hilarion Kalesi

Aziz Hilarion hayatına yüksek bir dağlık alan olarak başladı ancak Bizanslılar, Arapların kıyı baskınlara karşı kenti savunmak için bu görkemli kaleyi inşa etti.

Lefkoşa Panagia Asinou Kilisesi

Trodos Dağları, Lefkoşa’nın güneybatısında yer alır ve müthiş manzaraları ile birlikte çamlarla kaplı yamaçlarında bazı şaşırtıcı Bizans yapılarını gizler. Burada görülmesi gereken yer, UNESCO Dünya Mirası statüsünü kazanmış olan, duvar resimleriyle ünlü 10 Orta Çağ kilisesinden oluşan topluluktur.

Panagia Asinou Kilisesi
Lefkoşa Panagia Asinou Kilisesi

Lefkoşa’nın 50 kilometre batısında yer alan Panagia Asinou Kilisesi’nin iç duvarları Konstantinopolis’ten ilham alan 12. yüzyıl freskleri ile süslenmiştir.

Arabahmet Mahallesi

Yeşil Hat’tın karşısında bulunan bu mahalle, Osmanlı döneminden kalma ev mimarisinin iyi korunmuş örnekleriyle süslü. Dar geçitlerin bazıları yakın zamanda restore edilmiştir. Mahallede gezerken mahallede bulunan uzun, beyaz badanalı ve cumbalı evlerle karşılaşacak ve tarihe bir yolculuk yapacaksınız.

Arabahmet Mahallesi
Arabahmet Mahallesi

Lefkoşa Haydarpaşa Camisi

Kuzey Lefkoşa’da Selimiye Camisi’nin ardından yapılan bu ikinci Gotik yapı, 14. yüzyılda St. Catherine Kilisesi olarak hayata başladı. Osmanlıların camiye dönüştürdüğü bu kilisenin içini gezmenize izin verilmiyor ama etkileyici Gotik dış cepheyi görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Ejderha ve gül motifleriyle süslenmiş giriş kapılarının üstündeki süslü oymaların da fotoğraflarını çekmeyi ihmal etmeyin.

Haydarpaşa Camisi
Lefkoşa Haydarpaşa Camisi

Saraba

Tarla tarımı yapan çiftçilerin hazırladıkları doyurucu köy yemekleri, Selimiye Camisi’nin yan tarafında bulunan bu mütevazı restoranda servis ediliyor. Molohiya (et ve yaprak güveci) ve karnıyarık (patlıcan dolması) gibi ana yemekler size tanıdık lezzetler sunacak. Sofranıza değişik bir tat eklemek için bölgenin ünlü humusunu sipariş etmeyi unutmayın.

Saraba
Saraba

Mevlevi Tekke Müzesi

Lefkoşa uçak bileti ile fotoğraflarını çekebileceğiniz bu 17. yüzyıldan kalma eski tekke, bir zamanlar Kıbrıs’ın Mevlevi tarikatı için merkezi bir buluşma mekanıydı. Semazenleri ile meşhur olan Mevlevilik; mistik, şair ve ilahiyatçı Mevlana Rumi’nin ruhani önderliğinde, 13. yüzyılda Konya’da başlayan bir Sufi (İslam’ın mistik kolu) mezhebidir. Müzenin içerisindeki odalar geleneksel derviş yaşamını size gösterecek.

Lefkoşa Uçak Bileti Alarak Derviş Paşa Konağı’nı Gezin

Bu küçük etnografik müze, 19. yüzyıldan kalma bir konakta yer alıyor. 1807’de inşa edilmiş olan eşsiz konak, Kıbrıslı Türk bir gazetesi olan Derviş Paşa’ya aittir.

Konak, 1988 yılında Etnografik bir müzeye dönüştürüldü. Eski bir tezgâh, züccaciye ve seramik mutfak malzemeleri gibi ev eşyaları zemin katta sergilenirken; işlemeli Türk kostümlerinin zengin bir koleksiyonunu da üst katta gezebilirsiniz. Derviş Paşa Konağı hem içindeki tarihi eşyaları hem de mimarisiyle sizi etkileyecek yerlerden birisidir.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca alabileceğiniz Lefkoşa uçak bileti ile bu ilginç şehrin tarihi ve kültürel güzellikleri arasında keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.