Budapeşte Uçak Bileti ile Kışın Gezilecek En Güzel Şehre Uçun

0
1814
Budapeşte Uçak Bileti ile Kışın Gezilecek En Güzel Şehre Uçun
Budapeşte Uçak Bileti ile Kışın Gezilecek En Güzel Şehre Uçun

Budapeşte uçak bileti ile keşfedeceğiniz Tuna Nehri ile ayrılarak iki ayrı şehir olarak Buda ve Peşte şeklinde bölünmüş olan Budapeşte’yi büyük bir dünya mirası alanı olarak değerlendirebilirsiniz. Kış aylarında gezilecek en güzel Avrupa şehirlerinden birisi olarak gösterilen Budapeşte’ye birçok gezgin popüler jeotermal yaylalar için akın ediyor, ancak bu başkent size çok daha fazlasını sunabilir.

Budapeşte’deki tarihi alanların çokluğu ziyaretçileri çok etkiliyor. Bunlar arasında en popüler olanlarından bazıları Quarter Kalesi, Millenium Undergound Demiryolu ve Kahramanlar Meydanı’dır. Her mevsim güzel olan şehirlerden birisidir Tuna’nın ayırdığı Buda ve Peşte.

Aerobilet IOS veya Android uygulamalarından Budapeşte uçak bileti alarak gezeceğiniz Orta Avrupa’nın Berlin’den sonraki en büyük şehri olan Budapeşte; tarihiyle, mimarisiyle, hareketli gece hayatıyla ve ekonomik olması nedeniyle en cazip şehirlerden. Bu güzel şehir hem bahar hem de karlı kış aylarında gezilecek en güzel şehirlerden birisi olarak gösteriliyor.

Köprüler, yüzyıllık kafeler, leziz şaraplar, barlar, tiyatrolar, operalar, müzeler, şık restoranlar ve muhteşem kaplıcalarla çevrili Budapeşte, bolca enerjiye sahiptir. Budapeşte’de gezerken bol fotoğraf çekin. Fotoğraflarda, gerçekte olduğundan daha da güzel görünen bu şehri yürüye yürüye, fotoğraf çeke çeke keşfedebilirsiniz.

Parlamento

Tasarımı İngiliz Parlamentosu’na dayanan Budapeşte parlamento binası, tanınmış Neo Gotik mimarisiyle şehrin en güzel simge yapılarından biri olarak hizmet vermektedir. Bu yapı hükümet faaliyetlerinin merkezidir, ancak aynı zamanda muhteşem kubbesiyle şehirdeki en çok ziyaretçi çeken yerlerden birisidir ve Avrupa’nın en eski evlerinden birisi olarak öne çıkar.

Parlamento
Parlamento

Bu bina, 1896 yılında Macaristan’ın 1000. yılı dolayısıyla açılmıştır. Binaya girmeden önce yapının dış görünüşünü incelemek için Tuna boyunca yürüyün. Binanın karmaşık merdivenlerinden ve merkez salonundan yürüyerek tarihi heykelleri, vitrayları, süslü mozaikleri ve 2000’den beri burada sergilenen Macaristan’ın Kutsal Klanı gibi ayrıntıları incelemek için zaman ayırın. Budapeşte seyahat programınıza kesinlikle parlamentoyu eklemelisiniz.

Szechenyi Zincir Köprüsü

Budapeşte uçak bileti ile yapacağınız gezinizde size şehrin mükemmel manzarasını sunacak olan Szechenyi Zinciri Köprüsü, tarihi bir simge olarak hizmet veriyor. Bu köprü Macaristan’daki Tuna Nehri’ni kapsayan ilk köprüdür. 1849’da İngiliz mühendis William Tierney tarafından inşa edilen bu yapı, Macaristan’ın başkentinin doğu ve batı tarafını birbirine bağlamaktadır.

Köprünün iki yol şeridi ve yürüyerek şehri gezenler için bir yaya bölgesi var. Budapeşte’nin bu tanınmış sembolünün üzerinden geçin ve şehrin her iki yakasını karşılaştırın. Zincir Köprü, Szechenyi Lanchid olarak da biliniyor. Köprü, yapımında başrol oynayan Kont Istvan Szechenyi’nin adını almıştır. Kont çok yağmurlu bir zamanda ölüm döşeğindeki babasını görmek için Danube’nin diğer tarafına geçemediğinden çözümü bu şekilde kalıcı bir köprü yapmakta bulmuş.

Szechenyi Zincir Köprüsü
Szechenyi Zincir Köprüsü

Köprünün Peste tarafında Szechenyi Meydanı’nı ziyaret edin ya da Buda tarafındaki Kale Tepesi’nden manzarayı izleyin. Mimari özellikleri bakımından Thames Nehri üzerindeki Marlow Köprüsü’ne benzeyen yapının her iki yakadaki girişlerini etkileyici aslan heykelleri süslüyor. Zaman içerisinde inşasını üstlenen mühendisle ilgili hikayelerin ortaya çıkmasına neden olan bu heykeller dışında köprünün sunduğu kent manzarası da görülmeye değer. Budapeşte uçak bileti alarak Szechenyi Zinciri Köprüsü ve daha pek çok Budapeşte turistik mekanını ziyaret edip güzel zaman geçirebilirsiniz

Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

Balıkçı Tabyası’nın yedi masal gibi kulesi, şehrin hem Tuna ve hem de Peste tarafına bakıyor. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve 2. Dünya Savaşı döneminden sonra restore edilen bu Neo Gotik ve Neo Romanesk yapı, adını şehrin surlarını savunan Orta Çağ balıkçılarından almıştır.

Balıkçı Tabyası (Fisherman's Bastion)
Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

Şehrin Buda tarafında, 14. yüzyıldan kalma Matthias Kilisesi’nin yakınındaki kaleye ulaşmak için Kale Tepesi’nin zirvesine bir füniküler sistemle çıkabilirsiniz. Tuna Nehri’nin muhteşem manzarasını görmek için yedi kuleden birinin içinde yerinizi alın ve bu benzersiz manzaranın bol bol fotoğrafını çekin.

Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı)

Budapeşte uçak bileti alarak görme şansı bulacağınız, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu benzersiz meydan, 1896 yılında yapılmış son derece etkileyici bir alandır. Andrassy Caddesi sonunda, şehir parkı yanında bulunan bu meydan, meydanın hemen sol tarafında oldukça popüler Güzel Sanatlar Müzesi ve sağ tarafında Kunsthalle Sanat Salonu gezmeniz için sizi bekliyor.

40 metre yüksekliğinde sütunu ile dikkat çeken Kahramanlar Meydanı’nın mimar Albert Schickedanz’a atfedildiği bilinmektedir. Budapeşte’de yapılan kitle gösterileri ve halk kutlamaları için en çok tercih edilen yerlerden biri olan ünlü meydan, heykellerle süslenmiş oldukça turistik bir yer.

Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı)
Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı)

Güzel Sanatlar Müzesi, Sanat Sarayı ve Şehir Parkı’nı görebileceğiniz Hösök Tere’de birkaç tarihi simge yapıyı bir arada ziyaret edebilirsiniz. Burası aynı zamanda 1896 yılında açılan Millennium Anıtı ve Meçhul Asker Türbesi, Baş melek Cebrail’in heykelini barındırmaktadır. Bitişikteki Budapeşte Şehir Parkı da UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak koruma altında bulunuyor.

Tarihsel geçmişinin yanı sıra bu meydan aynı zamanda bir dizi kültürel merkezin buluşma yeridir. Her iki tarafta da sanat müzeleri birbirleriyle yarışıyor ve meydan ünlü Andrassy Bulvarı’na bakıyor. Budapeşte seyahat rotanıza Hösök Tere’yi eklemeyi unutmayınız.

Termal Kaplıcalar

Budapeşte gezinizde stresinizi üstünüzden atın ve şehrin en çok turist çeken yerlerinden biri olan termal banyoların rahatlatıcı sularında yeniden canlanın.

Budapeşte’de Avrupa’nın en büyük jeotermal gölünde sıcak suyun tadını çıkarabilir, aromatik yağlarla rahatlatıcı bir masaj yaptırabilir veya limuzinle şehrin gezi turuna çıkabilirsiniz. Bu aktivitenin süresi tamamen size kalmış. Diğer seçenekler arasında şehir merkezindeki Tay salonunda bir ayak masajı yer alıyor.

Termal Kaplıcalar
Termal Kaplıcalar

Budapeşte’nin banyo kültürünün yatıştırıcı etkilerini şehirdeki ünlü termal kaplıcalarından birinde yaşayabilirsiniz. Sıcak kaynak suyuyla beslenen havuzlara dalın ya da lüks, modern mekanlarda günün tadını çıkarın.

Budapeşte uçak bileti ile ziyaret edebileceğiniz tarihi bir termal hamam olan Szechenyi Bath, partilerin olmadığı günlerde bir spa ve masaj merkezi olarak faaliyet gösteriyor ve sularının şifalı olduğu söyleniyor. Bunun yanında Szechenyi Bath, Avrupa’nın en büyük spa merkezi olarak bilinmekte. Bu spa merkezinin diğer merkezlere göre daha çok tercih ediliyor olmasının en büyük nedeni ise, tarihi yapısı ve üstünün açık olmasıdır. Burada yapılan partilerin gece kulübündeki eğlenceden eksiği yok.

Budapeşte Mutfağı

Binlerce kaliteli restorana sahip olan Budapeşte’de restoranlar oldukça iyi fiyatlıdır. Budapeşte, her türlü spesiyaliteyi tatmak için harika bir yerdir. Şehir, dünya mutfağından yemekler servis eden restoranlar ile doludur ayrıca geleneksel Macar tariflerini denemek için de şehrin restoranlarını ziyaret edebilirsiniz.

Marka, gulaş, paprikash ve sosis gibi ulusal spesiyaller, kekler, krepler ve kestane püresi gibi ünlü Macar tatlıları gibi lezzetler Budapeşte’de mutlaka tatmanız gereken yiyeceklerden bazıları.

Budapeşte Mutfağı
Budapeşte Mutfağı

Budapeşte’de gezintiden sonra dinlenmek için mükemmel bir yol, şehrin sayısız kafesinden birinde oturup bir fincan kahvenin veya bir bardak aromalı limonatanın tadını çıkarmaktır. Macaristan ayrıca şarap yapımı geleneği ile ünlüdür. Ana şarap bölgeleri şehir dışında olsa bile Tokaji ve diğer yerel çeşitlerden oluşan mükemmel şarabı bir bardak dahi olsa tatmalısınız.

Citadella Manzaraları

Bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Citadella’da, Budapeşte ve Tuna’daki Özgürlük Heykeli’nin en iyi manzaralarından bazılarıyla karşılaşacaksınız. Bu yamaç 18. yüzyılda birçok üzüm bağına ev sahipliği yapmıştır ve şu anda çeşitli elçilikleri ve pahalı evleri barındırmaktadır.

Citadella Manzaraları
Citadella Manzaraları

Burada hüküm süren Habsburg Avusturyalıları, 1948 ve 1949 Macar ayaklanmasından sonra tepenin üzerindeki kaleyi inşa ettiler. Budapeşte uçak bileti ile yapacağınız gezide 235 metrelik kaya tepesinin zirvesinde yer alan kaleye, aşağıdaki şehir manzarasını görmek için çıkabilirsiniz. Budapeşte’yi panoramik olarak görebileceğiniz en iyi yerlerden birisi burasıdır. Özellikle gün batımı ve sonrasında Tuna nehrinin iki yakasında uzanan şehrin ışıl ışıl görüntüsünü izlemeden buradan dönmeyin. Gezerken fark edeceğiniz gibi Budapeşte, Avrupa’nın en iyi ışıklandırılmış şehirlerinden birisidir.

Macar Ulusal Galerisi

Macar Ulusal Galerisi’nde ülkenin güzel sanatlarının gelişimini belgeleyen en büyük kamu koleksiyonunun bir parçası olan Miro ve Dali’nin eserlerine göz atabilirsiniz.

Bir kalenin içinde yer alan galeride Orta Çağ ve Rönesans dönemi taş oymalar, ahşap heykeller, panel resimleri, kanatlı sunaklar, geç Rönesans ve Barok sanatları, 19. yüzyıldan kalma tablolar ve heykeller gibi eserler bulunmaktadır.

Macar Ulusal Galerisi
Macar Ulusal Galerisi

Altın Altarlar sergisi taht odasını da içeriyor, ayrıca burası boyalı bir paralel tavana sahip, bu yüzden sergiyi keşfederken yukarıya da bakmayı unutmayın. Galerinin açık kafesinde mola verdiğinizde bir fincan kahvenin tadını çıkarabilirsiniz. Macar Ulusal Galerisi’ni ziyaret edip Budapeşte uçak bileti alarak başladığınız seyahatinizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Merkez Pazar Salonu

Şehirdeki en büyük ve en eski kapalı çarşısı olan Merkez Pazar Salonu çeşitli yiyecek, şekerler, alkollü içkiler ve hediyelik eşyalar sunuyor. Bu Neo Gotik binanın birinci katında yer alan taze ürünlerin, etlerin, tatlıların, baharatların, likörlerin ve şarapların yanından geçerken iştahınız açılacak.

Merkez Pazar Salonu
Merkez Pazar Salonu

İkinci kat çoğunlukla hediyelik eşya dükkanları ve restoranlara ev sahipliği yapmakta ve bodrum katlarında bir balık pazarı ve turşu pazarı bulunmaktadır. 1897 yılında inşa edilen ve 1990’lı yıllarda restore edilen bu pazar, Budapeşte’nin ilk belediye başkanı Karoly Kamermayer’in fikriydi ve günümüzde şehrin en büyük turistik mekanlarından birisi haline geldi.

Pazarı gezip alışveriş yaparken kızarmış tapalar gibi yerel spesiyaliteleri denemenizi öneririz.

Herend Porselen (Hadik Dükkanı)

Herend Porselen’de kendinizi kraliyet porselenleri ile ödüllendirebilirsiniz. 1826 yılında kurulan bu ünlü marka, tarih boyunca Kraliçe Victoria da dahil olmak üzere aristokratlar ve hükümdarlar arasında büyük beğeni topladı.

Herend Porselen (Hadik Dükkanı)
Herend Porselen (Hadik Dükkanı)

Her biri imzalı ve numaralandırılmış narin, elle boyanmış parçalara hayran olabilirsiniz. Buradaki fiyatlar diğer ülkelere göre çok daha iyidir ve Budapeşte uçak bileti ile bu güzel mağazada mükemmel hatıra eşyaları bulma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Ecseri Bit Pazarı (Ecseri Bolhapiac)

Büyük pazarlıklara sahne olan Ecseri Bit Pazarı’nda gizli hazineler arayın. Şehir merkezinden uzak olmayan bu ilginç pazara toplu taşıma ile kolayca ulaşılabilir. Sanat eserleri ve el sanatlarından müzik enstrümanlarına, mobilya parçalarına, porselenlere, antika silahlara, oyuncaklara, ev eşyalarına ve daha fazlasına kadar her şeyi burada kolayca bulabilirsiniz.

Asırlık eserlere ek olarak Ecseri bit pazarında Komünist dönemden iyi bir hatıralık seçkisi bulacaksınız. Birçok satıcı çok fazla İngilizce bilmese de ürünler hakkında soru sorabilir ve fiyatlar için pazarlık edebilirsiniz.

Dohany Sokağı Sinagogu

Avrupa’nın en büyük sinagogu olan ve 3.000 kişinin oturabileceği Dohsny Sokağı Sinagogu’nun Yahudilik ve Mağribi Revival mimarisine kendinizi bırakın.

Dohany Sokağı Sinagogu
Dohany Sokağı Sinagogu

Viyanalı mimar Ludwig Forster, 1854 ile 1859 yılları arasında Kuzey Afrika ve Orta Çağ İspanya’sına özgü İslami etkileri kullanarak yapıyı inşa etmiştir. Sinagog, Nazi işgali sırasında bombalandığı ve Alman radyo üssü olarak kullanıldığı zaman önemli bir yıkıma maruz kaldı, ancak 1991 ve 1998 yıllarında yeniden yapılanma sırasında orijinal tasarımına geri döndü.

Bölgede ayrıca Kahramanlar Tapınağı, Yahudi Müzesi, Yahudi Mezarlığı ve Raoul Wallenberg Holokost Anma Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Renkli ve geometrik fresklerle ünlü sinagogun muhteşem iç mekanını görmek için Budapeşte uçak bileti almanız yeterli.

Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Anıtı

Budapeşte’de kuşkusuz en güzel manzara Tuna Nehri’nin etrafından bakınca göreceğiniz manzaradır. Parlamento binası önüne gelip nehir tarafına geçtiğinizde şehrin tüm güzelliği karşımızda duruyor.

Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Anıtı
Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Anıtı

Budapeşte’nin Buda yakasında hemen Tuna nehrinin kıyısındaki ayakkabılar, 2. Dünya Savaşı sırasında Oklu Haç Partisi’nin izlediği politikalar sonucunda hayatını kaybeden Yahudiler anısına yapılmıştır. 2005 yılında açılan bu anıt, Yahudiler için oldukça önemlidir ve her yıl binlerce turist burayı ziyaret eder.

Aerobilet web sitesinden veya mobil uygulamalarından kış aylarından gezilecek en güzel şehirlerden birisine uçmak için Budapeşte uçak bileti alabilir; büyüleyici mimarisi, kaliteli restoranları ve zengin müzeleriyle size güzel anılar bırakacak Budapeşte’yi doyasıya gezebilirsiniz.