Kayseri Uçak Bileti İle Anadolu’nun Açık Hava Müzesini Gezin

0
1623
Kayseri Uçak Bileti İle Anadolu’nun Açık Hava Müzesini Gezin
Kayseri Uçak Bileti İle Anadolu’nun Açık Hava Müzesini Gezin

Kayseri uçak bileti ile keşfetme fırsatı bulacağınız, nice kavimlerin gelip geçtiği rotaların kavşağında yer alan Kayseri, zamanın penceresinden bakarak Anadolu’nun çok farklı yüzlerini görebileceğiniz kentlerden birisi. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, adeta büyük bir açık hava müzesidir.

Kayseri, eski kültürleri anlamaya çalışan arkeologların her zaman ilgi odağı olan Kapadokya bölgesine bir dönem başkentlik yapmış; Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle zengin geçmişini sergileyen büyüleyici bir şehir.

Sadece tarihi ve kültürel yerleri değil özellikle doğayı sevenleri cezbeden eşsiz güzellikleriyle de öne çıkan Kayseri, turizmde markalaşma adına bir çekim merkezine dönüşmeyi hedefliyorlar. Kış turizmi için ülkemizin en önemli yerlerinden birisi olan Erciyes Kayak Merkezi, her yıl çok daha fazla turisti kendine çekiyor.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla alabileceğiniz Kayseri uçak bileti ile başlayacağınız gezinizde Kayseri’nin tarihi sokaklarında gezebilir, Erciyes tepelerinde kayak yapabilir ve ünlü Kayseri mutfağının en güzel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

Kayseri’de genellikle sert hava koşulları yaşanıyor. Şehirde yazları kavurucu sıcaklar, kış aylarında ise sert soğuklar ve kar yağışları yaşanır. Havanın sakinleştiği, ılık rüzgarların estiği ve sıcaklığın yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı ilkbahar ayları Kayseri’yi gezmek için en uygun zamanlardır.

Kayseri’ye Ne zaman gidilir?
Kayseri’ye Ne zaman gidilir?

Kayak yapmak istiyorsanız, Erciyes Kayak Merkezi’ni ziyaret etmek için kış aylarını da tercih edebilirsiniz.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı

Kayseri uçak bileti ile yapacağınız yolculukta şehri keşfetmeye başlamak için en iyi nokta tarihi meydandır. Şehrin kalbinin attığı yer olan Cumhuriyet meydanında 5000 yıllık bir tarihin izlerine rastlayacaksınız.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Kayseri Cumhuriyet Meydanı

Meydanda Romalılardan kalma kaleyi; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyeti dönemi tarihi yapılarını bir arada görebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Kayseri Cumhuriyet meydanında tarih ve modern dünya iç içe geçmiş durumda yaşıyor.

Kayseri Kalesi

Kayseri’de gezebileceğiniz en ilgi çekici tarihi simgelerden birisi olan Kayseri Kalesi’nin anıtsal siyah bazalt duvarları, ilk olarak Roma İmparatoru Gordian III altında inşa edilmiş ve 300 yıl sonra Bizans imparatoru Justinian tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bugün gördüğünüz heybetli yapı ise 13. yüzyıl Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın eseridir.

Kayseri’de kale ve kalenin surları oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Bu tarihi surlara ait ilk bilgiler, M.S. 238 -244 tarihinde Roma İmparatoru olan III. Gordianus zamanına ait olan sikkelerde gizlidir. Bu tarihlerde Kayseri Kalesi surlarının inşa edilmiş olduğu anlaşılıyor.

Kayseri Kalesi
Kayseri Kalesi

Kalenin kuzeydoğusunda ve güneybatısında olmak üzere iki kapısı bulunuyor. Kalenin güvenliği için dış bölüme kazılan su hendeği günümüzde yeşil alan yapılmak için doldurulmuştur. Kalenin iç kısmında ve kuzey batısında, sur duvarına bitişik olarak yapılmış zarif bir camiyi gezebilirsiniz. Bu güzel cami Fatih Sultan Mehmet tarafından, M.S. 1467 yılında yaptırılmıştır.

Kayseri Kalesi son aşamasında olan bir restorasyon projesinden geçiyor. 2018 yılı içinde bitecek olan restorasyondan sonra kalenin iç mekanı, Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin yeni evi olacak ve bir sanat merkezi olarak hizmet verecek.

Erciyes Kayak Merkezi

Kayseri uçak bileti ile gezebileceğiniz harika yerlerden biri de Erciyes Dağı’nın zirvelerinde yer alan kayak merkezidir. Gökyüzüne uzanan zirveleri ve tepelerinde yaz-kış sürekli bulunan karıyla özellikle kış aylarında en yüksek doluluk oranlarını yaşayan Erciyes Kayak Merkezi’ne şehri gezerken mutlaka uğramalı ve burada bulunan doğal güzellikleri yakından görmelisiniz.

Erciyes Kayak Merkezi
Erciyes Kayak Merkezi

Erciyes Kayak Merkezi, ülkemizdeki en yeni liftleriyle ve teknik imkânlarıyla son derece gelişmiş bir kayak merkezidir. 23.750 metre hat uzunluğunda son teknoloji teleferik sistemiyle, saatte 26.750 kişi taşıma kapasitesi bulunan merkezde aileniz veya arkadaşlarınızla unutulmaz zamanlar yaşayabilirsiniz.

Erciyes Dağı üzerinde kurulan Evrensel Kış sporları ve Turizm Merkezi de 2 tanesi gondol şeklinde olan 18 mekanik tesis ağı ile size çok farklı noktalarda kayak yapma imkânı sunacak.

Kayseri Kapalı Çarşı

Osmanlılar zamanında yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul’daki çarşıdan sonra en büyüğü olarak kabul edilen Kayseri kapalı çarşısı, tarih boyunca birkaç kez yangınlarla büyük zarar görmüştür. 1987-1991 yılları arasında tamamen yenilenen çarşı, Osmanlı mimarisi etkilerini koruyacak şekilde restore edilmiştir.

Kayseri Kapalı Çarşı
Kayseri Kapalı Çarşı

Kayseri, eski ticaret yollarının kesiştiği noktada uzun zamandan beri önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Kayseri kapalı çarşısı hala şehrin kalbi olmaya devam ediyor ve zengin ürün çeşitliliğiyle turistleri kendine çekiyor.

Antika satıcılarından kuyumculara, baharatçılardan giyim eşyaları satan dükkanlara kadar içinde pek çok ilginç ürün bulabileceğiniz Kayseri kapalı çarşısı, canlı ve renkli yapısıyla günümüzde de şehrin en önemli alışveriş noktası konumunda yer alıyor. Kayseri uçak bileti ile başlayacağınız gezinizde kapalı çarşıda bir mola verebilir ve keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz.

Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Bu mükemmel müze, 13. yüzyıldan kalma ikiz hastaneler olan, Selçuklu Sultanı I. Keyhüsrev ile kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan’ın emriyle inşa edilen ve sonradan restore edilmiş olan Çifte Medrese’de yer almaktadır. Sade mimarisiyle dikkat çeken külliye, Anadolu mimarlık tarihinin günümüze kalan en önemli yapıları arasında gösteriliyor.

Bu medreselerin dünyanın ilk medikal eğitim okullarından biri olduğu düşünülüyor. Çarpıcı bir mimariye sahip olan binada bulunan Uygarlık Müzesi ise Selçuklu sanatının, kültürünün ve tarihinin güzel sergileriyle doludur, bu sergiler multimedya ekranlarıyla tamamlanır. Bu benzersiz müzede Selçuklu dönemiyle ilgili birbirinden ilginç eşyaları ve belgeleri görme şansı bulacaksınız.

Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Selçuklu Uygarlığı Müzesi’nde sergilenen Selçuklu dönemi ve yakın döneme ait eserlerinin yanında teknolojik görsellik içeren bölümler de yer alıyor. Müzeyi gezerken pek çok teknolojik aleti kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çocuklar için de müzede özel bölümler bulunuyor, çocukların müzeyi ve Selçuklu dönemini sevmesi için çizgi filmler ve çeşitli oyunlara yer verilen müzede, yıl içerisinde pek çok konser ve kültürel faaliyet düzenleniyor.

Kayseri Mutfağı

Yöresel Türk yemekleri denildiğinde akla gelen lezzetlerden pek çoğu Kayseri mutfağından çıkmıştır. Kayseri denilince akla gelen ilk yemekse ünlü Kayseri mantısıdır. Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli yemeklerden oluşuyor. Mantı ise Kayseri’nin en gözde yemeğidir ve araştırmalara göre şehirde 30 çeşit mantı türü yapılıyor, ancak en yaygın olanı hepimizin bildiği etli mantıdır.

Kayseri uçak bileti alarak gerçek Kayseri mantısını tadabileceğiniz pek çok restoranı şehirde kolayca bulabilirsiniz. Gerçek Kayseri mantısı normalde tüketilen mantıdan oldukça farklıdır, burada mantı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis ediliyor.

Kayseri Mutfağı
Kayseri Mutfağı

Kayseri’de deneyebileceğiniz başka bir ünlü yiyecek ise nevzine tatlısıdır. Oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir. Yeni doğum yapan gelinlere de nevzine ikram etmek eski bir gelenek olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Un, yoğurt, pekmez ve cevizin ana malzemelerini oluşturduğu bu tatlının lezzetine doyamayacaksınız.

Yağlama da Kayseri’nin sevilen yemeklerinden birisi olarak öne çıkıyor. Salçalı, kıymalı ve soğanlı bir harç olan bu yemek incecik hamurun üzerinde servis ediliyor. Kayseri yağlaması olarak da bilinen yağlama burada misafirler geldiğinde masada olmazsa olmaz yiyeceklerin başında gelir.

Sucuklu köfte de Kayseri’de denemeniz gereken lezzetlerden. Tercihen koyun ya da kuzu kıymasından yapılan bu yemek, özel hazırlanan çemeniyle birlikte harika bir tada sahip. Kayseri’nin pastırması ve sucuğu da çok ünlüdür. Şehri gezerken mutlaka pastırma ve sucukları tatmanızı öneririz.

Alamet-i Farika

Kayseri’de yemek yiyebileceğiniz en iyi yerlerden biri olan Alamet-i Farika, Avrupa tarzı zarafeti ve birinci sınıf Anadolu yemekleriyle ünlü bir yer. Kayseri mantısını deneyin, etli özel çentik kebabını tadın (ızgara et, patates, yoğurt ve domates sosuyla servis edilir) ve yörenin ünlü tatlıları için biraz yer ayırın. Yemeğinizi eşsiz bir Türk kahvesiyle tamamlayabilirsiniz.

Tarihi bir taş bina içinde bulunan mekan hem güzel dekorasyonu hem de Kayseri’nin ünlü yemeklerini en güzel şekilde servis etmesiyle ünlü bir yer.

Arkeoloji Müzesi

Kayseri’nin küçük arkeoloji müzesi, yakındaki Kültepe’nin yer aldığı küçük bir yapıda bulunuyor. Müzede gezebileceğiniz sergiler arasında, Herkül’ün işçilerini gösteren çarpıcı bir lahit ve çocuk mumyaların büyüleyici ama ürpertici sergisi yer alıyor. Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet Meydanı’ndan 1.5 kilometre yürüyüş mesafesindedir.

Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi

Kayseri Kalesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandığında müzenin kaleye taşınması planlanıyor.

Tarihi Kayseri Mahallesi

Kayseri, merkezdeki harap eski mahalleleri modernleştirmek ve modern bir şehir yapısı kazanmak için çok uğraştı ama günümüzde artık tarihi binaları korumaya daha çok odaklanılıyor.

Kayseri uçak bileti ile gezebileceğiniz tarihi Kayseri mahallesi şehirde geleneksel Kayseri evlerini görebileceğiniz ve fotoğraflarını çekebileceğiniz ender yerlerden birisidir. Bu mahalle aslına uygun olarak restore edilmeye devam ediyor. Restorasyon bitince kafeler, restoranlar, oteller ve alışveriş mağazalarıyla süslenecek bu tarihi mahallede sizi birbirinden ilginç Kayseri evleri bekliyor.

Güpgüpoğlu Konağı

Boyalı ahşap duvar panelleri ve görkemli tavan süslemeleriyle etkileyici bir tarihi yapı olan Güpgüpoğlu Konağı, sizi başka çağlara götürecek. Konağın iç mekanlarını gezebilir ve dekorasyona hayran kalabilirsiniz.

Gupgupogglu Konağı
Güpgüpoğlu Konağı

Bina, 15. yüzyıldan kalmadır ve siyah-beyaz taş cephesinde Memlük mimari etkileri açıkça görünür. Çok renkli kirişleri ve girift oyma ahşap işçiliği ile ünlü bu güzel konak, 19. yüzyılda besteci ve söz yazarı Ahmet Mithat Güpgüpoğlu’na da ev sahipliği yaptı.

Surup Krikor Lusavoriç Kilise

19. yüzyıldan kalma Surup Krikor Lusavoriç Kilisesi, Anadolu’da geriye kalan birkaç Ermeni kilisesinden birisidir. Kubbeli iç kısmı süslü fresklerle ve üç yaldızlı sunakla dolu olan kilise, Kayseri’nin bir zamanların canlı Ermeni cemaatinin çarpıcı bir görüntüsünü sunuyor.

Giriş için kilisenin arka duvarının etrafına geçin ve kapı zilini çalın. Kilisenin koruyucusu olan şehirdeki 5 Ermeni’den birisi olan görevli içeriyi gezmenizi sağlayacaktır.

Mahperi Hunat Hatun Kompleksi

Sade ve görkemli Mahperi Hunat Hatun kompleksi, Sultan Alaattin Keykubat döneminde 13. yüzyılda inşa edilen Kayseri’nin en iyi korunmuş Selçuklu eserlerinden birisidir.

Mahperi Hunat Hatun Kompleksi
Mahperi Hunat Hatun Kompleksi

Huni Hatun Medresesi, günümüzde çeşitli esnaf dükkanlarına ev sahipliği yapıyor. Bu güzel kompleksi gezerken Mahperi Hunat Hatun Camisi’ni de ziyaret edebilir, tarihi bir hamamda mola verebilir ve gölgeli avluda yer alan kafede kahvenizi keyifle içebilirsiniz.

Ulu Cami ve Kurşunlu Camisi

Kayseri’nin Ulu Camisi’nin (Büyük Cami) yapımına 1142’de Danışmend Türk emirleri tarafından başlamış ve 1205’te Selçuklular tarafından bitirilmiştir. Yüzyıllar boyunca tüm restorasyonlarına rağmen doğallığını korumayı başarmış olan Ulu Cami, erken Selçuklu üslubunun güzel bir örneği olarak kabul edilmektedir. Kayseri uçak bileti ile görme fırsatı bulacağınız Ulu Cami sizi oldukça etkileyecek bir mimari güzelliğe sahip.

Ulu Cami ve Kurşunlu Camisi
Ulu Cami ve Kurşunlu Camisi

Osmanlı tarzı Kurşunlu Cami ise aynı zamanda kurucusu olan Ahmet Paşa Camisi olarak da adlandırılır ve 1585 yılında yakın bir köyde doğmuş olan Mimar Sinan tarafından hazırlanan planların ardından tamamlanmıştır. Bu iki tarihi camiyi de Kayseri gezinizde görebilir ve camilerin tarihi dokularından etkilenebilirsiniz.

Ağırnas Yeraltı Şehri

Kayseri’de de bölgedeki diğer şehirlerde olduğu gibi yer altına kazılmış, kayalar oyularak mesken yapılmış kiliselere ve korunaklı yeraltı şehirlerine çok sık rastlanıyor. Sadece Kayseri’de 20’den fazla yeraltı şehri bulunuyor. Kapadokya’nın ünlü yeraltı şehirlerini andıran Kayseri yeraltı yerleşimleri çok çarpıcı bir mimari güzelliğe sahip.

Kayseri uçak bileti ile gezebileceğiniz en güzel yeraltı şehirlerinden birisi Ağırnas Yeraltı Şehri’dir. Ağırnas kasabasının girişinde yer alan bu yeraltı şehrinin tam uzunluğu hala bilinmiyor. Yapımı milattan önceye dayanan yeraltı şehrinin Kapadokya’ya kadar uzandığı söylenir. Kayseri gezinizde bu benzersiz yeraltı şehrini görmek sizi tarih öncesi dönemlere götürecek ve unutulmaz zamanlar yaşatacak.

Tarih, kültür ve doğal güzelliklerle çevrelenmiş bir şehir olan Kayseri’yi Aerobilet web sitesinden veya mobil uygulamalarından kolayca alabileceğiniz Kayseri uçak bileti ile ziyaret edebilir hem tarihi güzellikleri yakından inceleyebilir hem de ünlü Kayseri mutfağının lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.