Ucuz uçak bileti ile Türkiye’nin birbirinden güzel, el emeği halılarıyla ünlü 5 şehri

1
5313
Türkiye'nin birbirinden güzel, el emeği halılarıyla ünlü 7 şehri
Türkiye'nin birbirinden güzel, el emeği halılarıyla ünlü 7 şehri

Türkiye’nin birbirinden güzel şehirleri, her yıl ülkeye uluslararası uçuşlar aracılığıyla milyonlarca turist çekmeye devam ediyor. Türkiye’de doğa turizmi, sağlık turizmi, deniz turizmi, kruvaziyer turizmi, yat turizmi, spor turizmi gibi turizmin pek çok alanı bakımından cazip alternatifler bulunuyor. Ancak hiç kuşkusuz ki tarih meraklılarının akınına uğraması ve farklı kültürlerin bu coğrafyadaki etkilerinin çarpıcı bir şekilde keşfedilebilmesi bakımından kültür turizmi son derece öne çıkıyor. Sizde Ucuz uçak bileti fırsatları ile bu muhteşem miraslarımızı görmeye ne dersiniz?

Türkiye’nin büyüleyici ören yerleri, medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun birbirinden güzel il ve ilçelerinde farklı bu medeniyetlerden kalan antik kentler, saraylar, kaleler, amfiteatr ve lahitler, kimisi sualtında kimisi düzlüklerden tepelere uzanan yerleşim bölgelerinde çarpıcı manzaralar oluşturuyor. Ucuz uçak biletleri seçeneklerini değerlendiren hemen herkes, Türkiye’nin bu değerlerini görmek için seyahat planlarını yapıyor.

Türkiye’de kültür turizmi için yola çıkmak, unutulmaz seyahat tecrübelerine dönüşebiliyor. Örneğin Antalya’da Phaselis Antik Kenti’ni sular altında keşfe çıkabilirken, Nemrut Dağı’na freskleri görmek için yamaçlar üzerinden yola koyulabilirsiniz. Afyonkarahisar’a yolunuz düştüyse hem kaplıcalarda sağlık bulabilir hem de lezzet rotalarından birinde olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

İstanbul’da Osmanlı İmparatorluğu’nun payitahtında bulunduğunuzdan, sarayları, hamamları, Osmanlı’nın o görkemli tarihinden kalma kasır, konak ve yalıları görebilirken, diğer tarafta dünyanın önemli bilişim, otomotiv ve sanayi alanlarındaki fuarlarına katılabilir, bienalleri takip edebilirsiniz. İşte böylesi zengin bir turizm cennetinde, elbette ki meraklıları için her türlü seyahat alternatifi için cazip rotalar bulunuyor. Bunlardan önemli bir kısmında kültür turizminin yanı sıra alışveriş tutkunlarının oldukça hoşuna gidecek ürünler öne çıkıyor.

Siz de seyahat ettiğiniz yerlerden mutlaka alışveriş yapan ve bu alışverişlerde öyle magnet, kupa, küllükle yetinmeyip, yöresel daha pek çok farklı ürünlerin de peşine düşenlerdenseniz, Türkiye bu tür alışverişler için eşsiz seçenekler sunuyor. Öyle ki bu yöresel ürün alışverişleri için seyahat planlayanlar, kendi turlarını organize edenler, sevdikleriyle birlikte bu alışverişler için ucuz uçak bileti seçeneklerine ulaşmaya çalışanlar ve online uçak bileti platformu üzerinden fiyat alarmı kuranlar öyle azımsanacak sayıda değil. Türkiye’de aynı zamanda yurt içi seyahatlerin ve yerli turistlerin de büyük bir alışveriş ve turizm potansiyeli bulunuyor. Bu alışverişler genellikle coğrafi işaretli ürünler üzerine oluyor.

Türkiye’nin dünya çapında tanınan coğrafi işaretli ürünleri arasında mahreç işareti alan el emeği, göz nuru, kullanmaya kıyamayacağınız, adeta birer sanat eseri olan halıları da bulunuyor. Dokunduğu coğrafyaya göre kendine özgü dokuma tarzı, desenleri ve yapısı bakımından eşsiz olan bu halılar, bu nedenle yörelere ayrılıyor ve kendi mahreç işaretleriyle biliniyor.

Elbette bu halıların göz kamaştıran desenleri de yüzyıllardır bu toprakların farklı kültürlerle harmanlanmasından kaynaklı olarak farklı çizgilerde şekilleniyor. Siz de Türkiye’nin birbirinden güzel şehirlerinde bu eşsiz halıların dokunduğu tezgahları görmeye gidebilir, bu desenlerin ortaya çıkış hikayelerini yerinde dinleyebilir ve elbette evinize ayrı bir hava katmak için onları satın alabileceğiniz yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi son yıllarda özellikle fotoğraf paylaşım platformlarında bir öze dönüş akımı başlamış durumda. Modern çizgileri tercih edenler bir yana, son yıllarda doğaya, kültürlere, geleneksel yöntemlere bir özlem duyma ve onları dekorasyona yansıtma gözlemlenebiliyor.

Bunu daha çok İskandinav tarzı olarak tabir edilen dekorasyonlarda görebiliyoruz. Evlerde pirinç topuzlu yatak başlıkları, mutfakla bakır kaplar, emaye tencereler, bez bebekler ve geçmişin tozlu sayfalarından geri gelen ve köklerine dönmenin huzurunu yaşatan pek çok ayrıntıya rastlayabiliyoruz. Siz de evinizde yepyeni bir dekorasyon için hazırlıklara başlayabilir, Anadolu’nun bu kıymetli el işçiliğine dekorasyonunuzda yer verebilirsiniz.

Dilerseniz hemen başlayalım ve Türkiye’nin halılarıyla ünlü şehirlerinden bazılarını tanıyalım. İşte o şehirler…

1- Hereke, Kocaeli

İstanbul’un sınır komşusu, Türkiye’nin sanat ve ticaret alanında en önemli şehirlerinden biri olan Kocaeli, Sapanca Gölü, Göksu Deresi, Kaynarca Deresi gibi akarsuları ve gölleriyle doğa turizminde de öne çıkan şehirler arasında yer alıyor. Özellikle İstanbul’da yaşayanların hafta sonu tatilleri için sıklıkla seyahat ettikleri, aynı zamanda iş sahaları bakımından da yoğun bir şekilde işbirliği içerisinde olduğu Kocaeli, tarihi ve kültürel bakımdan da son derece zengin şehirlerden biri olarak dikkati çekiyor.

Hereke halısı, Kocaeli
Hereke halısı, Kocaeli

Adını şehrin de bulunduğu bölgeyi fetheden Akça Koca’dan alan Kocaeli’nin tarihi aslında Antik Çağ’a uzanıyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanına gelindiğindeyse stratejik konumu bakımından gittikçe önemi artan bir şehir haline geldiği görülüyor. Türkiye’nin ilk özel dokuma fabrikasının açıldığı şehirde, fabrikanın başta ipekli kumaş üretimi yaptığı biliniyor.

İlerleyen zamanlarda dönemin padişahı Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı eşsiz halılarla donatmak istemesi üzerine halı dokumaya başlayan bu fabrika Hereke’de bulunuyor ve Hereke halıları şöhretini buradan alıyor. Bu fabrika TBMM’ye bağlı olarak hala üretimini sürdürüyor.

Dolmabahçe Sarayı’nın yanında aynı zamanda Beylerbeyi Sarayı ve Çırağan Sarayı’nda da Hereke halıları bulunuyor. Ancak Dolmabahçe Sarayı için dokunan halıların desenlerinin kullanımını yasaklayan Sultan Abdülmecid’in bu isteği karşısında, Dolmabahçe Sarayı’nın halıları bugün eşsiz olarak anılıyor.  

2- Isparta

Gül bahçeleri içinde bir şehre, Isparta’ya geçiyoruz şimdi de… Isparta Akdeniz Bölgesi’nin şehirlerinden biri ve gülleriyle meşhur şehri. İki farklı gül familyasının bir araya gelmesiyle üretilen bir tür olan Isparta gülü, bugün dünyanın pek çok yerinde özellikle kozmetik alanında kullanılıyor. Şehirde gül lokumları, gül şerbetleri, gül esansları ve tabii ki gül suyu üretimi yapılıyor; Isparta’yı ziyaret edenlere tüm bu ürünler tam anlamıyla bir alışveriş çılgınlığı yaşatıyor.

Isparta halısı, Isparta
Isparta halısı, Isparta

1924 yılında Isparta İplik Fabrikası’nın kurulmasıyla da şehrin bir diğer meşhur ürünü Isparta halısının hikayesi başlıyor. 1928 yılında faaliyetlerine başlayan Isparta İplik Fabrikası’nda dokunan ve günümüze kadar ülkenin kültür ve el sanatlarının korunmasını sağlamak, aynı zamanda yerinde istihdam için iş sahası sunan bir fabrika olması göz önünde bulundurularak çalışmalarını sürdüren bir fabrika olarak dikkati çekiyor.

Isparta halısının kendine özgü desenleri ve bu desenlerin de isimleri bulunuyor. Naklemeli, köşe göbek, serpme güllü, goblen, üzümlü gibi isimleri bulunan bu desenler, Isparta halısının kendine özgülüğünün birer kanıtı niteliğini taşıyor. Siz de Isparta halılarının dokunduğu tezgahları görebilir, şehrin tüm bu güzelliklerini bir ucuz uçak bileti sayesinde keşfe çıkabilirsiniz.  

3- Döşemealtı, Antalya

Türkiye’nin turizm cenneti Antalya, kuşkusuz ki muhteşem kıyıları, tarihi ve doğal güzellikleri ile dünya çapında tanınıyor ve dört mevsim ziyaretçi akınına uğruyor. Şehir merkezinde bulunan Kaleiçi eski yerleşim bölgesi başta olmak üzere sahilleri, birbirinden güzel turizm merkezi ilçeleri, her yıl yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor.

Döşemealtı halısı, Antalya
Döşemealtı halısı, Antalya

Antalya’nın merkeze bağlı ilçelerinden biri olan Döşemealtı, her ne kadar denize kıyısı olmasa da meşhur el dokuması halılarıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. İlçenin yerel halkına baktığınızda hemen her evde halı tezgahlarına rastlamak mümkün oluyor. Çünkü

Döşemealtı’da halıcılık, çok eskilere dayanan bir kültür ve zanaat olarak öne çıkıyor. Kökeni Teke Yörükleri’ne dayanan halkın tarihte göçebe bir yaşantı içerisinde, göçtükleri her bölgede dokuma işlerine ihtiyaç duyması, bugün Döşemealtı halılarının mahreç işareti almış birer coğrafi işaretli ürün olmasına zemin hazırlamış gibi görünüyor.

Doğadan elde edilen boyalar ve koyun yünlerinin elde bizzat eğrilmesi ve iplik elde edilmesiyle oldukça zahmetli bir şekilde dokunan Döşemealtı halılarını siz de yerinde görebilir ve inceleyebilirsiniz. Antalya ucuz uçak biletleri hazırsa, seyahatinizde Döşemealtı halılarının dokunduğu tezgahları görmeyi ve evinizde siz de Döşemealtı halısı için yer açmayı unutmayın.

4- Milas, Bodrum

Ege Bölgesi’nin incisi, beyaz evleri, o evleri saran pembe, mor begonvilleri, yel değirmenleri ve tabii ki büyüleyici mavilikler boyunca uzanan kıyılarıyla Türkiye’nin bir diğer tatil cenneti Bodrum, her mevsim ayrı güzellikler sunmaya, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere unutulmaz tatil tecrübeleri yaşatmaya devam ediyor.

Bodrum’un tatilciler için deniz turizminin yanında köklü tarihi, başta kentin simgesi haline gelen Bodrum Kalesi olmak üzere oldukça etkileyici bilgiler sunuyor. Tarih meraklıları Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi’nin de aralarında bulunduğu pek çok yeri görmek için Bodrum’da kendilerine kültür turu planları yapıyorlar. Bu sırada elbette Bodrum’un birbirinden güzel beldelerini de es geçmiyorlar.

Milas halısı, Bodrum
Milas halısı, Bodrum

Milas da kuşkusuz ki bu beldelerden biri. Karya uygarlığına uzanan geçmişi, 19’uncu yüzyıldan kalma eski evleri, Beçin Kalesi, Iasos Antik Kenti ve daha pek çok ören yeriyle göz dolduruyor. Milas halıları ise, beldenin ziyaretçilerinin oldukça fazla ilgisini çekiyor. Çift düğüm tekniğiyle dokunan Milas halılarında 26 renk kullanılıyor.

Badem dalı ve hayat ağacından fıstık yeşili tonu elde edilirken, palamut ve cevizden kahverengi elde ediliyor. Diğer renkler de bu şekilde yine bitki ve köklerden meydana getiriliyor. Daha çok kırmızı ve sarının tonlarının yoğun olarak kullanıldığı Milas halılarına, su yolu, Ladik lalesi, aynalı papuç, ala boncuk gibi kendine özgü pek çok desenler dokunuyor. Fıstık yeşilini elde etmekte kullanılan hayat ağacı da yine bu motifler arasında bulunuyor.

Siz de Bodrum’u ziyaret ettiğinizde, seyahatinizin bir bölümünde Milas halılarını görmek ve dokunduğu tezgahlarda hikayesini dinlemek için Milas’a uğrayabilirsiniz. Bodrum ucuz uçak bileti seçeneklerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

5- Bünyan, Kayseri

Türkiye’nin en meşhur lezzet duraklarından biri olan ve enfes mutfağıyla gurme seyahatlerin uğrak rotası haline gelen Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. Kış seyahatlerinin ve kış sporlarının en önemli merkezlerinden biri Erciyes Dağı’na da ev sahipliği yapan şehir, spor turizminde bu anlamda öne çıkıyor. Kayak merkezleri kış aylarında, şehir merkezi ve ilçelerde kültür turizmi diğer tüm aylarda şehrin dört mevsim ziyaretçi trafiğinin yoğunluğunu koruyor.

Bünyan halısı, Kayseri
Bünyan halısı, Kayseri

İlk çağlara uzanan tarihi Hititler ile başlayan şehrin, kültür turizmi kapsamında en çok turist çeken ilçelerinden biri de kuşkusuz ki Bünyan. Hitit ve Selçuklu dönemlerinden kalma eserlerin bulunduğu ilçe, Bünyan halıları ile ününü ülke sınırlarının dışına çıkarıyor. İnce çiçek, buğdaylı, kirpikli gibi farklı isimlerle anılan kendine özgü desenleriyle göz kamaştıran Bünyan halılarının dokunduğu tezgahlar, ilçede hemen her evde bulunuyor.

Siz de Bünyan’ın bu kültürel zenginliğini keşfedebilir ve Kayseri’nin lezzetleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle çevrili bir seyahat planlayabilirsiniz. Kayseri ucuz uçak biletleri için sorgulamalarınızı siz de bir an önce yapmaya başlayın.

Türkiye’nin bu kültürel değerlerini yerinde görmek ve mahreç işaretli gerçek ürünlere ulaşmak için siz de seyahatlerinizi planlayın ve Türkiye’nin bu birbirinden ünlü, el işçiliği, eşsiz halılarını yerinde keşfedin. Türkiye’nin dört bir yanına Aerobilet üzerinden ucuz uçak biletleri bulabilir, kendi turunuzu planlayarak, tüm bu şehirlerde görmek istediğiniz yerleri tek tek keşfe çıkabilirsiniz. Hemen siz de sorgulamalarınızı yapın; evinizde bu eşsiz eserler için bir an önce yer açmayı da unutmayın!

1 YORUM

  1. Manisa Demirci halıları var, dünyaca ünlü Gördes düğümlü halılar da var, Sındırgı yagcibedir el halısı var.. oooo ilk 3 de yer alır ama siz kaliteden çok turizm açısından ele almissiniz

Comments are closed.