Türkiye’nin En Güzel Antik Kentleri

0
825
Türkiye'nin En Güzel Antik Kentleri
Türkiye'nin En Güzel Antik Kentleri

Türkiye, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihsel olarak çok zengin bir ülke ve Türkiye’nin etkileyici antik kentleri hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.  Her köşe başında başka bir medeniyetin önemli bir eserini göreceğiniz Türkiye’de tarih ve doğa sevenlerin ilgisini en çok çeken yerler ise dünyaca ünlü antik kentler.

Bazıları harap olmuş bazıları ise çok iyi durumda olan antik kentler, özellikle Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca sıralanıyor. Bir zamanların önemli ticaret ve eğitim merkezleri olan bu antik kentlere unutulmaz bir gezi yapabilir, büyüleyici manzaralar arasında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Aerobilet IOS veya Android mobil uygulamaları üzerinden veya web sitesinden en iyi fiyatlarla uçak bileti alabilir ve Türkiye’nin en güzel antik kentlerini gezerek eşsiz tarihi manzaralar izleyebilirsiniz.

Türkiye’nin En Güzel 10 Antik Kenti

Troya Antik Kenti

Homeros’un İlyada ve Odysseia gibi efsanevi destanlarında geçen ve üzerine pek çok film çekilen Troya Antik Kenti, dünyanın her yerinden tarih meraklılarının ziyarete geldiği çok özel bir yer.

Çanakkale’nin en önemli tarihi hazinelerinden biri olan Troya Antik Kenti; Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu eşsiz bir noktada kurulmuş. Tunç Çağı’ndan beri yerleşim olan bölgede pek çok önemli uygarlık hüküm sürdü ve pek çok eser bıraktı. 1871 yılından beri kazılar yapılan Troya Antik Kenti, günümüzde de çok ilgi çekiyor.

Troya Antik Kenti
Troya Antik Kenti

Çanakkale uçak bileti alarak keşfe çıkabileceğiniz Troya Antik Kenti, 1996 yılında milli park ilan edildi, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kültürel varlık olarak dahil edildi ve 2018 yılı Türkiye’de Troya Yılı ilan edildi. Hem Troya Antik Kenti’nin hem de Çanakkale’nin muhteşem güzelliklerini yakından görmek için buraya mutlaka uğramanızı öneririz.

Efes Antik Kenti

Selçuk’un bu kadar popüler olmasının en büyük nedeni sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti’dir ve orayı gördüğünüz zaman neden böyle olduğunu hemen anlayacaksınız. Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki ünlü Greko-Romen kalıntılarının standartlarına uyan Efes antik kalıntıları, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, Saint John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camisi, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşuyor.

İzmir uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Efes Antik Kenti, en güçlü döneminde antik çağın en büyük metropollerinden biriydi. Ticaret, din ve kültürlerin birleşme yeri olmayı başarmış Efes, coğrafi konumuyla da dikkat çekiyor.

Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti

Efes, bilim ve felsefe alanında Herakletos, Hermodor ve Alcıdamas gibi çok önemli isimler yetiştirmiştir. Hristiyanlığın oraya çıkması ve yükselmesinden sonra da önemini koruyan ve ünlü Meryem Ana Evi de sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti, Hristiyan dünyası için çok önemli bir hac yeriydi.

Efes Antik Kenti’nde restore edilmiş simgesel yapılar arasında ise Efes Antik Tiyatrosu, Celsius Kütüphanesi, teras evler, Hadrian Tapınağı ve Curates Caddesi sayılabilir. Efes Antik Tiyatrosu, antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosudur ve tam 24 bin kişi kapasitelidir. Tiyatronun sahnesi yıkılmış olsa da oturma alanları hala iyi durumda. Efes Antik Tiyatrosu, her yıl birçok konser ve festivale ev sahipliği yapıyor. Hristiyan ziyaretçiler için bu harika tiyatronun ayrı bir önemi var, çünkü Aziz Paul vaazlarını bu tiyatroda veriyordu.

Assos Antik Kenti

Çanakkale uçak bileti alarak görme şansı bulacağınız dünyaca ünlü Assos Antik Kenti, size tarihin ve doğanın mükemmel bir uyumunu sunacak. Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde denizden 236 metre yükseklikte kurulmuştur. M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle Assos Antik Kenti, 3200 metre uzunluğunda 20 metre yüksekliğinde surlarla çevrili. Sizi çok etkileyecek olan bu antik surların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Assos Antik Kenti’nin en yüksek tepesinde yer alan Athena Tapınağı, Anadolu’da yapılan tek Dor düzenindeki tapınak. Athena Tapınağı, günümüze kadar korunabilmiş ve benzersiz atmosferiyle sizi etkileyecek bir yer. Athena, Assos’un koruyucu tanrıçasıdır, bu güzel tapınak da ona adanmıştır.

Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti

Assos’u gezerken hemen karşınızda Midilli Adası ve muhteşem manzaralarıyla Ege Denizi olacak. Midilli Adası’na karşı kurulmuş antik tiyatro ise bir kaya oyuğuna yapılmış ve 2500 kişilik. Tam bir Roma dönemi tiyatrosu olan Assos Antik Tiyatrosu görülmeye değer güzellikte. Bu güzel antik tiyatro günümüzde birçok festivale ve konsere ev sahipliği yapıyor.

Yunan klasik çağında kentin yönetim, siyasi ve ticaret işlerinin görüşülmesi için yurttaşların toplandığı kent alanı olan agora da Assos Antik Kenti’nde sizi etkileyecek yerlerden biri. Agora karşılıklı iki üstü kapalı sütunlu alan ile çevrili durumda. Bu alanlar buraya toplanan yurttaşların güneş ve yağmurdan korunması için yapılmış. Agora’da aynı zamanda tarihi bir Bizans kilisesi kalıntısını ve spor eğitimlerinde kullanılan Gymnasion alanını görme şansı da bulacaksınız. Assos Antik Kenti, hem manzaralarıyla hem de tarihi eserleriyle sizi büyüleyecek bir yer.

Arsemia Antik Kenti

Adıyaman uçak bileti alarak gezeceğiniz, Nemrut Dağı’ndaki büyüleyici bir antik kent olan Arsemia Antik Kenti (Hierothesion Antik Kenti), M.Ö. 109 ve M.S. 72 yılları arasında bölgedeki en büyük krallık olan Kommagene Krallığı’nın en zengin döneminde Kral I. Antiochos tarafından inşa edilmiştir.

Üç yöne bakan üç etkileyici terasla çevrili Arsemia Antik Kenti’nde Kral Antiochos heykelini ve bu heykeli çevreleyen Tanrı heykelleri göreceksiniz. Tanrı heykellerini yanı sıra Kommagene Krallığı’nın simgesi olan kartal ve aslan gibi hayvanların heykellerini de göreceğiniz Arsemia Antik Kenti’nde Helenistik, Pers ve Kommagene mimari unsurlarını yakından inceleyebilirsiniz.

Pergamon Antik Kenti

İzmir uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız, Helenistik dönemin en önemli devletlerinden Bergama Krallığının başkenti olan Pergamon, aynı zamanda o dönemin en önemli eğitim merkeziydi. Harika bir konumu olan Pergamon Antik Kenti, Kale Dağı’nın tepesinde size etkileyici bir manzara sunacak. Kenti gezerken büyüleyici tarihi eserlerin yanı sıra Helenistik dönemin en iyi şehir planlama örneklerinden birini de görme şansı bulacaksınız.

Ege’nin ve Türkiye’nin en önemli ve sık ziyaret edilen antik kentlerinden biri olan Pergamon Antik Kenti’nde Dionysos Tapınağı, Athena Tapınağı, Trajan Tapınağı, dik bir yamaca inşa edilmiş ilginç bir tiyatro, Zeus Sunağı ve agora gibi yapılar görerek görsel bir şölen yaşayacaksınız.

Pergamon Antik Kenti
Pergamon Antik Kenti

Akropol’ün batı tarafında bulunan Trajan Tapınağı ise görkemli görüntüsüyle hemen gözünüze çarpacaktır. Roma İmparatoru Trajan için İmparator Hadrianus tarafından yaptırılan Trajan Tapınağı tam 125 yılında ve 68 metreye 58 metre büyüklüğünde bir teras üzerinde kurulmuş. Trajan Tapınağı, burada bulunan kutsal alanın tam ortasına yapılmış.

Trajan Tapınağı’ndan aşağıya doğru indiğinizde ise etkileyici ve sıra dışı görüntüsüyle sizi büyüleyecek Hellenistik döneme ait Bergama Antik Tiyatro’suna ulaşacaksınız. Dionysos Tapınağı da bu alanda 250 metrelik tiyatro terasına bütün manzarayı görecek şekilde inşa edilmiş. Günümüz kadar çok iyi korunmuş olan Dionysos Tapınağı, göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip.

Perge Antik Kenti

Roma döneminin en güzel tasarlanmış şehirlerinden biri olan Perge Antik Kenti, heykelleriyle ünlüydü ve yapılan kazılarda bölgede pek çok paha biçilmez heykel bulundu. Perge’nin iki büyük ana caddesi bulunuyor ve antik kenti gezerken 15.000 kişi kapasiteli Perge Antik Tiyatrosu’nu da yakından görebilirsiniz. Tiyatronun oturma bölümlerinin hemen karşısında ise muhteşem tasarımlara sahip bir sahne binası yer alıyor.

Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti

Antalya uçak bileti ile güzelliklerini göreceğiniz Perge Antik Kenti, döneminin en önemli kentlerinden biriydi ve burada kuleler, çeşmeler, hamamlar, agoralar ve sütunlarla döşenmiş etkileyici caddeleri gezerek güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Side Antik Kenti

Hitit dönemine kadar uzanan tarihiyle Side Antik Kenti, ticaret limanı olan Side’ye yakışır bir tasarıma sahip. Side; Lidya, Roma ve Perslerin egemenliği altında kaldı ve kent bu dönemlere ait pek çok güzel hazineye sahip. Antalya merkezine oldukça yakın olan Side Antik Kenti’ni bölgedeki diğer antik kentlerle birlikte kolayca gezebilirsiniz.

Side Antik Kenti
Side Antik Kenti

Özellikle gün batımının yumuşak ışığı altında muhteşem görünen Side Apollon Tapınağı ve binlerce kişilik Side Antik Tiyatrosu, burada göreceğiniz tarihi güzelliklerden sadece bazıları.

Sagalassos Antik Kenti

Isparta uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden birisi olan Sagalassos Antik Kenti, dünya çapında tanınıyor. Pisidia olarak bilinen bölgede yer alan Sagalassos Antik Kenti’ni gezerken 12.000 yıl öncesine ait kalıntılarla karşılaşacaksınız.

Sagalassos Antik Kenti
Sagalassos Antik Kenti

Bu gezinizde göreceğiniz eserler arasında ise iki Roma hamamı, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Sütunlu Cadde, antik bir tiyatro, ayrıca da Ares, Herakles ve Zeus gibi Yunan tanrılarının çarpıcı büstleri yer alıyor. Etkileyici antik kalıntıların yanı sıra çevresi de görülmeye değer doğal güzelliklerle çevrili olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilen Sagalassos Antik Kenti, sizi tarihi ve doğal güzellikler arasında unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.

Selge Antik Kenti

Antalya uçak bileti alarak güzelliklerini göreceğiniz Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın kalbinde yer alan Selge Antik Kenti, dağların derinliklerinde gizlenmiş bir kent. Bu bölgeye gelen ziyaretçilerin çoğu Köprüçay Nehri’nde rafting yapan turistler, ancak son yıllarda Selge harabelerinin varlığı, yeni işaretlenmiş yürüyüş parkuruyla daha da popüler hale geldi.

Toros dağlarında antik Eurymedon (Köprüçay) Nehri kıyısında bulunan Selge Antik Kenti’nin konumu, kente büyük bir doğal savunma üstünlüğü sağlamış. Kıyıdan buraya ulaşmak için son derece zorlu bir yolda, çok sayıda nehir ve akarsuyu geçmek gerekiyor. Bu zorlukların en göze çarpan hatırlatıcısı ise Selge Antik Kenti’ne giden yolcular için hala hizmet veren Roma köprüsü. Bu tarihi köprüyü Selge’ye gittiğinizde mutlaka görmelisiniz.

M.Ö. 3. yüzyılın sonunda Selge Antik Kenti, bölgedeki en güçlü şehirdi ve buradaki en güzel antik yapı ise M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş Selge Antik Tiyatrosu. Roma’da ozanları dinlemek üzere toplanılan yer olan Oditoryum da hala iyi duruma ve görülmeye değer güzellikte. Tiyatronun hemen yanında iki tapınak, bir pazar yeri ve bir de odeon var. Tiyatronun en yüksek sırasında oturarak biraz mola verebilir ve Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın mükemmel manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Patara Antik Kenti

Fethiye ve Kalkan arasındaki Xanthos Vadisi’nde bulunan Patara Antik Kenti, dünyaca ünlü Patara Plajı’na giden yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yer. Patara Antik Kenti, Likya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri ve çok büyük bir ticaret merkeziydi.

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Antalya uçak bileti ile gezeceğiniz Patara Antik Kenti’nin girişinde M.S. 100 yılında inşa edilmiş etkileyici bir Roma zafer takı bulunuyor. Bu takın altında girerek kenti gezmeye başlayacaksınız. Tepeleri süsleyen ve Likya dönemi mimari özellikleriyle tasarlanmış lahitler çok etkileyicidir. Patara Antik Kenti’nde mutlaka görmeniz gereken ve günümüze kadar sağlam kalmış alanlar ise ünlü Korinth Tapınağı, Vespasian Hamamı, Patara kentinin ana caddesi ve antik liman.

Aerobilet web sitesinden kolayca uçak bileti alabilir ve size unutulmaz tarihi manzaralar sunacak, Türkiye’nin en güzel antik kentlerini keşfetmeye başlayabilirsiniz.