Malta uçak bileti sizi cennetten birer parça olan 11 yere uçuruyor

0
1726
Malta uçak bileti sizi cennetten birer parça olan 11 yere uçuruyor
Malta uçak bileti sizi cennetten birer parça olan 11 yere uçuruyor

Malta uçak bileti ile cennetten birer parça olan 11 yere uçabilirsiniz. Güney Avrupa’nın en çekici ülkelerinden biri olan Malta Adası, her yıl çok sayıda turisti buraya çekiyor. Yıl boyunca karın düşmediği, dağın ya da akarsuyun bulunmadığı bu adada herkesin görmek istediği güzellikler elbette sahiller, plajlar, berrak sular ve kumlar. Ancak zengin bir kültüre ve tarihe sahip olan, üstelik tarihinin piramitlerden daha eskiye dayandığı söylenen bu adalarda görmeniz gereken ilgi çekici eserler de var. Malta hakkında ihtiyacınız olan her bilgiyi bulabileceğiniz bu yazımızda, hem gezilecek sahilleri hem de tarihi yerleri bulacaksınız. Bu güzellikler, size bir Malta uçak bileti aldıracak.

Malta gezisi blog yazımıza, bir ada devleti olan bu ülke hakkında temel bilgileri vererek başlayacağız. Malta, Güney Avrupa’da bulunan ve değerli konumu nedeniyle hem çok sayıda işgale hem de sömürüye maruz kalmış bir ada. Adanın kuzeyinde Sicilya, güneyinde Tunus ve Libya yer alıyor. Malta, 1800’den 1964’e kadar, yani 150 yıl boyunca İngiltere’nin sömürdüğü bir ada olmuş. Bu sömürünün etkisini; adada Maltaca kadar İngilizcenin de konuşulduğunu, eğitim sisteminden yönetim sistemine kadar her şeyin İngiliz sistemine göre düzenlendiğini ve çok sayıda İngilizce dil okulunun olduğunu görünce anlayacaksınız.

Malta Adası’na hakim olmak, Akdeniz’e hakim olmak anlamına geliyor. Bu adaya Romalılardan Araplara, Napolyon’dan Osmanlılara kadar pek çok millet hakim olmak istemiş. Bazıları bu emeline ulaşmış, bazıları ulaşamamış. Ancak her biri adaya, halkın mutfağına, yaşam tarzına, diline ve kültürüne yansıyan bir iz bırakmış. Ülke ancak 1964 yılında bağımsızlığına kavuşmuş ve bundan 10 yıl sonra Cumhuriyet yönetimiyle, 40 yıl sonra Avrupa Birliği ile tanışmış. Adada 2008 yılından bu yana Euro kullanılsa da, fiyatlar diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça ucuz.

Kısaca Malta Tarihi

Malta hakkında bilgi verirken, ülkenin tarihindeki Arap etkisinden söz etmeden olmaz. Araplar 870 yılında Malta’yı fethetmişler ve buraya 200 yıl boyunca hakim olmuşlar. Şu anda bile, ülkede konuşulan Maltaca dilinde Arapça etkisini görmek mümkün. Bununla birlikte Malta halkının yüzde 98’i Hristiyan. Üstelik Roma Katolik Hristiyanlığı adaya hakim. Öyle ki, devlet okullarında dahi zorunlu din eğitimi veriliyor ve 360 kadar kilise bulunuyor. Bunun nedenini yine tarihte, M.S. 60 yılında, adanın açıklarında meydana gelen bir gemi kazasında bulmak mümkün. St. Paul’un gemiyle Roma seyahati sırasında burada geçirdiği bir gemi kazası, onun adaya yerleşmesini Hristiyanlığı adaya yaymasını sağlamış.

1530 yılına kadar Normanların ve Aragonluların yönetiminde kalan Malta, V. Charles’ın adayı St. John Şövalyeleri’ne bırakmasından sonra 1798’e kadar şövalyelerin elinde kalmış ve bu dönem adanın altın çağını yaşadığı dönem olmuş. Avrupa’nın en önemli merkezi olan adayı, 1565’te Osmanlılar kuşatmış. Turgut Reis’in düzenlediği bu seferin önemini, Voltaire’den öğrenmek gerekiyor:

“Nothing is better known than the aiege of Malta.”
(“Malta’nın kuşatılmasından daha iyi bilinen bir şey yoktur.”)

Çok kanlı bir savaş olan ve Osmanlı donanmasının St. John Şövalyelerine karşı  25 binden fazla kayıp verdiği bu savaş sonunda, Malta’da bir şehitlik yapılmış. St. John Şövalyelerinin ya da daha iyi bilinen isimleriyle Malta Şövalyelerinin önemi, hem savaşlarda adayı etkili şekilde korumaları hem de adaya yaptıkları sanatsal ve kültürel katkılar nedeniyle oldukça büyük.

Malta gezisi blog yazımızda, işte bu zengin tarihe ve kültüre sahip olan adada sizi cezbedecek 11 harika yer bulacaksınız. Üstelik bu güzelliklere bir Malta uçak bileti alarak ulaşabileceksiniz. Malta hakkında eklememiz gereken bir bilgi de, adanın kıyılarının sadece güzellikleriyle değil, burada Game of Thrones, Truva ve Gladyatör sahnelerinin çekilmesiyle de ünlü olması.

Malta, sahip olduğu özelliklerle turistlere diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla cazip gelmekte. Cumbalı taş evler ile kiliselerin oluşturduğu tezat, erkeklerin çaldığı gitarlarla yaydığı geleneksel Gnana müziği ezgileri ve romantik sokaklarıyla bu ada; sadece yaz aylarında tatil ve balayı için değil, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde de gidebileceğiniz 8 muhteşem rotadan biri olarak da öne çıkıyor.

Malta’ya Nasıl Gidilir?

Bir Malta uçak bileti alarak bu harika adaya kolayca gidebilirsiniz. Uçuş sorgulamak için, ucuz uçak bileti bulabileceğiniz ve fiyat alarmı kurarak cazip fırsatlar yakalayabileceğiniz Aerobilet mobil uygulamasını kullanın. Aerobilet’te aktarmalı ve aktarmasız İstanbul – Malta uçuşları bulabilir, indirimlerden yararlanabilirsiniz. Doya doya geçecek bir Malta seyahati için buraya bir haftanızı ayırmalısınız. Eğer tatilinizi daha kısa tutacaksanız, Malta gezilecek noktalar listesini tamamlamak için en az dört gün ayırmanızı öneriyoruz. Ayrıca rahat bir gezi için, otobüs yerine araç kiralamanız daha iyi olacaktır ki, Malta’da uygun fiyata araç kiralamak mümkün.

Malta’ya Ne Zaman Gidilir?

Malta uçak bileti alırken seyahatlerinizin tarihini adada görülen sıcaklıklara göre belirlemelisiniz. Malta Adası’na hiç kar düşmediğinden söz etmiştik. Kışın kar düşmese de sıcaklıklar düşüyor ve aylar serin ve yağışlı geçiyor. Yazın temmuz ve ağustosta çok sıcak olduğu için, turistler Malta uçak bileti tarihlerini mayıs, haziran, eylül aylarında alıyorlar.

Malta’da Cennetten Bir Parça Olan 11 Yer

Malta gezilecek noktalar listemizde 11 harika yer bulunuyor. Büyükten küçüğe bir sıralamayla Malta, Gozo ve Comino olmak üzere üç adadan oluşan Malta Adası, en büyük adanın ismini almış. Adadaki turistik yerler dağınık olduğu için, seyahatinizden önce kendinize bir gezi rotası belirlemenizde fayda var. Malta gezisi blog yazımızdan bu rotayı oluşturmak için yararlanabilirsiniz.

Valletta

Malta’nın başkenti olan Valletta, üç adanın en büyüğünde bulunuyor ve Malta gezilecek noktalar listemizin ilk sırasında yer alıyor. Burası adını Malta Şövalyesi Jean de Valette (Jean Parisot de Valette)’ten almış. Zira bu kenti St. John Şövalyeleri kurmuş. Jean de Valette Osmanlı saldırılarına karşı savaşarak, zaferlerde önemli rol oynamış.

Valletta adadaki en eski şehirlerin arasında olduğundan, size pek çok eser görmeyi vadediyor. Burada sizi kendine hayran bırakacak nitelikleriyle Barok stile sahip yapılar ve şövalyelerden kalan miraslar bulunuyor. Kentteki eserler o kadar görkemli ve değerli ki, Vallette 1980’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş.

Valletta, Malta
Valletta, Malta

Valletta’da, cumbalı evlerin bulunduğu ve her yerden müzik seslerinin yükseldiği sokaklarda geçmişe doğru yolculuk edebilir, kiliselerin mimarisine hayran kalabilir, evlerin renkli kapılarının önünde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı’nı, John’s Meydanı’nı ve St. George Meydanı’nı gezebilirsiniz. Turistlerin harika manzarasını övdükleri Upper Barakka Garden’da mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Valletta’da mutlaka gezmeniz gereken bir nokta, Cumhuriyet Caddesi’nde, Auberge de Provence Hanı içinde bulunan Ulusal Arkeoloji Müzesi. Bu hanın en önemli özelliği, St. John Şövalyelerinin eskiden kaldığı yer olması. Müzede Malta’nın çok geçmişe uzanan tarihine ait ilgi çekici eserler bulunuyor. Çok geçmiş derken 7 bin yıllık tarihi kastediyoruz ki, bu da müzeyi Malta gezilecek noktalar arasına eklemeniz için güzel bir sebep.

Tarihi Yerler

Turistlerin bir Malta uçak bileti alarak Malta’ya gelmelerinin en önemli sebeplerinden biri de Malta’nın tarihi yerleri.

Hagar Qim: M.Ö. 3800’lü yıllardan yani Prehistorik Dönemden kalan bu eser insanlar tarafından inşa edilen en eski yapılardan biri ve o dönemin tapınaklarını barındırıyor. Burası 1839’da bulunmuş ve ziyarete açılmış.

Hagar Qim, Malta
Hagar Qim, Malta

Hal Safleni Hypogeum: Yerin 11 metre altında bulunan tünel ve odalardan oluşan bu eser, 5 bin yıl önce yani Neolitik Dönemde insanlar tarafından kireç taşından oyularak yapılmış bir mezar alanı. Ayrıca bu alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini de not edelim.

Lascaris Savaş Odaları: Burası da Hal Safleni Hypogeum gibi gizli oda ve tünellerden oluşuyor. Ancak bu yapılar bir yeraltı karargâhı oluşturuyor. Odalar İkinci Dünya Savaşı’nda adanın korunmasında kullanılmış ve pek çok önemli karar burada alınmış.

Lascaris Savaş Odaları, Malta
Lascaris Savaş Odaları, Malta

St. John Katedrali

Valletta’ya adını veren şövalyeye ithaf edilen ve 1577’de inşa edilen bu eser, kentin sembolü olma niteliği taşıyor. Ayrıca görkemi ve ihtişamlı iç tasarımı ile sadece Valletta’nın değil Avrupa’nın en şatafatlı yapıları arasında sayılıyor. Katedralin yer döşemesinin St. John için savaşan ve ölen şövalyelerin mezar taşlarından yapıldığını da belirtelim. Burayı gezerek Malta hakkında daha çok bilgi sahibi olmanız mümkün.

St. John Katedrali, Malta
St. John Katedrali, Malta

Aziz Mary Kilisesi

Malta’ya giden turistlerin mutlaka ziyaret ettiği ve 1800’lerde yapılan bu kilise, mimarisiyle görenleri büyüleyen bir yapı. Üstelik burası İkinci Dünya Savaşı sırasında bombardımana tutulduğunda, içeride 300’ün üstünde insan dua etmekteymiş ve içeri düşen bomba mucizevi şekilde patlamamış.

Aziz Mary Kilisesi, Malta
Aziz Mary Kilisesi, Malta

Mdina

Malta gezilecek noktalar listemizin bu kısmında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bir antik sur şehri olan Mdina var. Bu 292 nüfuslu dingin şehir, insanları, kireç taşından yapılan ve Orta Çağ mimarisine sahip evleriyle karşılıyor. Sizi M.Ö. 700 yılına bir yolculuğa çıkaracak Mdina’yı, Malta’ya ilk yerleşen Fenikeliler kurmuş. Üstelik Game of Thrones sahneleri de burada çekilmiş. Malta hakkında çok şey öğreneceğiniz bu şehri rotanıza mutlaka ekleyin. Ayrıca Mdina’ya gelmişken, pazarların kurulduğu ve müziklerin yükseldiği sokaklarıyla harika bir yer olan Rabat’ı da görebilirsiniz.

Mdina, Malta
Mdina, Malta

Marsaxlokk (Güney Liman)

Fenikelilerin kurduğu ilk yerleşim yerinden çıktıktan sonra, yine onların ticaret yapmaya başladığı ilk yer olan ve Malta’nın en büyük kasabası olan Marsaxlokk’u gezmelisiniz. Bu limanın bir özelliği de, Malta kuşatması sırasında Osmanlı gemilerinin karaya oturduğu liman olması. Limanda göreceğiniz teknelerde nazar boncuğunu andıran ve Malta Eye denilen göz resimlerini incelemeyi unutmayın. İsterseniz buradan 20 dakika uzaklıktaki ünlü Paceville bölgesine giderek gece kulüplerinde eğlenebilirsiniz.

Marsaxlokk (Güney Liman), Malta
Marsaxlokk (Güney Liman), Malta

Comino Adası

Malta gezisi blog yazımızın bu kısmında, motorlu taşıtların girmesinin yasak olduğu ve son derece huzurlu bir yer olan Malta’nın en küçük adası Comino var. Burada dalış yapabilir, berrak suyun tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik çok ünlü olan ve cennet adı verilen Blue Lagoon, turkuaz suları ve beyaz kumuyla görmeden dönmemeniz gereken güzellikler barındırıyor.

Comino Adası, Malta
Comino Adası, Malta

Gozo Adası

Diğer adalara göre daha yeşil alanlara sahip olan bu ada, sessiz ve sakin sokaklara sahip. Bu adada mutlaka görülmesi gereken en önemli yer, 2017 yılının Mart ayına kadar Malta’nın sembolü olan Azure Window idi. Ancak bu yapı kuvvetli dalgalar ve fırtına yüzünden çöktü. Game of Thrones dizisindeki Khaleesi ve Khal Drogo’nun düğün sahnesi burada çekilmişti. Yine de kayalara vuran dalgaları izlemek için buraya gelen turistler mevcut.

Malta gezisi blog yazılarında çok övülen bir plaj da, bu adadaki Ramla l-Hamra plajı. Ramla Bay ya da Ramla Sahili de denilen bu plaj, kırmızı kumlarıyla ve Calypso Mağarası ile ünlü.

Gozo Adası, Malta
Gozo Adası, Malta

Gozo Adası’nda mutlaka vakit ayırmanız gereken bir yer de  Ggantija Tapınakları ki, burası sadece Malta için değil, dünya için de çok önemli tarihi eserler olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. Mısır piramitlerinden daha eski olan ve megalitlerle yapılan bu tapınaklar, 5500 yıllık ve Neolitik Çağ’a aitler. Bununla birlikte insanoğlunun elle inşa ettiği en eski ibadet alanı olan Göbeklitepe birinci sırayı alırken, Ggantija Tapınakları ikinci sırada yer alıyor.

Malta Uçak Bileti Alırken Aerobilet Avantajlarından Yararlanın

Cennetten birer parça olan bu 11 yeri görmek için bir Malta uçak bileti almanız yeterli. Aerobilet indirimlerinden yararlanmak ve ucuz uçak bileti bulmak için Aerobilet mobil uygulamasını indirin ve fiyat alarmını kurmayı unutmayın.