Sibiu Uçak Bileti ile Romanya’nın Tarihi Kalbine Yolculuk

0
560
Sibiu Uçak Bileti ile Romanya’nın Tarihi Kalbine Yolculuk
Sibiu Uçak Bileti ile Romanya’nın Tarihi Kalbine Yolculuk

Sibiu uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz, size muhteşem sonbahar manzaraları sunacak olan Romanya’nın tarihi şehri Sibiu, yürüyerek keşfe çıkmak için ideal bir yer. Güney Transilvanya’daki Sibiu, Romanya’nın en büyük Alman azınlığına ev sahipliği yapıyor. Karmaşık sur halkalarının olduğu bir yamaçta bulunan bu güzel şehir, zanaatkarlar ve tüccarlar için Aşağı Şehir ile daha zengin vatandaşlar ve dini seçkinler için Yukarı Şehir olarak ikiye bölünüyor.

Bu iki şehir bölümü arasında iç içe geçmiş sokaklar, merdivenler ve geçitlerden oluşan benzersiz bir labirent var. Bu sokaklar çok turistik yerler ve şehri gezmeye buradan başlayabilirsiniz. Romanya’nın AB’ye girmesinden bu yana Sibiu, Avrupa turistlerin ilgisini çekiyor ve muhteşem tarihi hazinelerle dolu olan şehir, güzel bir seyahat fırsatı sunuyor.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla Sibiu uçak bileti alarak her mevsim Romanya’nın en güzel manzaralarını size sunacak olan tarihi Sibiu şehrine unutulmaz bir seyahat yapabilirsiniz.

Sibiu’nun Büyüleyici Etkinlikleri

Tüm yıl boyunca Sibiu’nun meydanları eğlenceli etkinlikler ile hareketleniyor. Klasik müzikten Orta Çağ yeniden canlandırma etkinliklerine; sahne sanatlarından moda şovlarına kadar her zaman Sibiu meydanlarında eğlenceli bir etkinlik bulacaksınız.

Avrupa belgesel filmlerine adanmış ünlü ASTRA Film Festivali gibi film festivalleri , Transilvanya Citadels Festivali gibi Orta Çağ festivalleri veya Sibiu Uluslararası Tiyatro Festivali gibi sahne sanatları festivalleri hem yerli halkın hem de turistlerin çok ilgisini çekiyor ve turistlerin şehrin etkileyici sanat ortamını keşfetmesine yardımcı oluyor.

Sibiu’da Gezilecek Yerler

Sibiu Büyük Meydan (Piata Mare)

Bu büyük dikdörtgen kare, 1366’da tasarlandığından beri Sibiu’da ilgi odağı oldu. Büyük Meydan, 142 metre uzunluğunda, 93 metre genişliğinde ve onu Transilvanya’daki en ünlü yerlerden biri yapan pazarlar, fuarlar ve hatta idamlar ile ünlü.

Sibiu Büyük Meydan (Piata Mare)
Sibiu Büyük Meydan (Piata Mare)

Sibiu uçak bileti alarak gezeceğiniz meydanın kuzeybatı köşesinde, Romanya’nın Barok mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan Brukenthal Sarayı bulunuyor. Ayrıca Barok tarzda inşa edilmiş 18. yüzyıldan kalma büyüleyici Cizvit Kilisesi ve hemen kilisenin karşısındaki 20. yüzyılın başında inşa edilen tiyatro, burada mutlaka görmeniz gereken yerler.

15. yüzyıldan kalma iki evi görmek ve önlerinde fotoğraf çektirmek burada çok sevilen bir etkinlik. Casa Lutsch (Romanya’nın Alman Azınlık Merkezi) No. 13 Sokağı, aralık ayında Sibiu’nun Noel pazarının kurulduğu güzel yerler.

Sibiu Küçük Meydan (Piaa Mica)

Sibiu Belediye Kulesi’nin altındaki portaldan geçerek, aslında oldukça büyük ve çok düzensiz bir şekle sahip olan Küçük Meydan’a geleceksiniz. Meydanın ortasında Aşağı Şehir’e doğru ilerleyen bir sokak var ve büyük tuğla setlerden oluşmuş güzel Yalanlar Köprüsü de burada yer alıyor.

Küçük Meydan, 14. ve 16. yüzyıllar arasında inşa edilmiş tüccarların evleriyle ve çatılarda “Sibiu’nun gözleri” olarak nitelendirilen küçük çatı gözlem evleriyle dolu. Küçük Meydan’ın tarihi atmosferinde sonbahar aylarında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Sibiu Doğa Gezileri

Sibiu, Romanya’nın en yüksek dağlarından Fagaras Dağları’ndan geçen bir rota olan göz kamaştırıcı Transfagarasan yolunun yakınında yer alıyor. Transfagarasan’da bir gezinti, dağlarda yolun yükselmesi ve eğrilerin daha sık olması nedeniyle hem heyecan verici hem de etkileyici. Kendi arabanızı veya tur otobüsleriyle bölgeye ulaşabilir ve unutulmaz bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Sibiu Doğa Gezileri
Sibiu Doğa Gezileri

Yürüyerek Balea Şelalesi’ne kadar gidin ve oradan Balea Gölü’ne giden teleferiğe binin. Teleferik gezinizde, Sibiu doğal güzelliklerinin kuş bakışı manzaralarını izleyecek ve harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Sibiu’nun Tarihi Gözlemevleri

Sibiu uçak bileti alarak gezeceğiniz bu güzel şehir, aynı zamanda gizli gözlerin halkı izlediği ‘Gözlü Şehir’ olarak da bilinir. Burada nereye gidersen gidin, evlerin çatısından gözlendiğini hissedeceksiniz. Aslında her evin tepesinde bulunan küçük pencereler, göz şeklindeki tavan pencereleri ve tavan arasında havalandırma için inşa edilmiş. Bu küçük gözlem evleri, günümüzde kentin gerçek sembolleri haline geldi. Bir müze veya anıtın içine girin ve terastaki gözlem penceresinden şehri izleyin.

Sibiu Yalanlar Köprüsü

Küçük Meydan’ı Huet Meydanı’na bağlayan bir geçit, efsanevi Yalanlar Köprüsü’ne ev sahipliği yapıyor. Sibiu halkı, eskiden aşıkların köprüden geçerken birbirlerine sözler verdiklerini ve eğer bunlar yalan çıkarsa insanların bu köprüden atlayarak intihar ettiklerini söylüyorlar.

Başka bir efsane ise köprünün çoğunlukla yerel halkı kandıran tüccarların ürünlerini sattığı bir yer olduğunu söylüyor. Böyle bir tüccar yakalandığında ise o Yalanlar Köprüsü’nden aşağı atılıyormuş. Günümüzde ise insanlar, köprüyü geçerken yalan söylerseniz yalancının gerçeği söyleyene kadar ürperti hissettiğini söylüyor.

Sibiu Merdiven Geçidi

Sibiu Yukarı ve Aşağı Şehri birbirine bağlayan tüm rotaların birleştiği yer, 13. yüzyılda tasarlandığı şekliyle kalmış olan büyüleyici Merdiven Geçidi. Buradaki en fotojenik bölüm, geçit üzerinde kemerli uçan payandalara sahip ve Lutheran Katedrali’nin altından geçiyor.

Burada inanılmaz fotoğraflar çekmek istiyorsanız, ışığın Merdiven Geçidi’ne vurduğu en güzel zaman olan şafak saatinde buraya uğramalısınız.

ASTRA Geleneksel Halk Medeniyeti Müzesi

Sibiu’nun dört kilometre güneyindeki Dumbrava Ormanı’nda İsveç “Skansen” geleneğinde gelen müthiş bir açık hava müzesi var. 96 hektarlık alanda, Romanya’nın her yerinden getirilen tarihi konutları, yel değirmenlerini, hayvan küreklerini, atölyeleri, kiliseleri, su değirmenlerini ve çiftlikleri görerek, on kilometrelik bir parkurda güzel bir gezi yapabilirsiniz.

ASTRA Geleneksel Halk Medeniyeti Müzesi
ASTRA Geleneksel Halk Medeniyeti Müzesi

Romanya’da stillerin çeşitliliğini, yaratıcılığını ve kırsal halkın becerikliliğini gösteren 300’den fazla yapı göreceksiniz. Evlerin ve atölyelerin çoğu, yüzyıllardır süren gelenekleri ve örgülerden yemek pişirme becerilerine kadar pek çok şeyi sergiliyor. Müzede ayrıca yaz aylarında bir kayık kiralayabileceğiniz bir göl de var.

Cibinium Orta Çağ Kalesi

Sibiu veya Cibinium Orta Çağ Kalesi, 12. yüzyılda Güney Transilvanya’ya yerleşen Sakson kolonileri tarafından inşa edildi. Macar Krallığının sınırlarını koruma görevini üstlenen Saksonlar, işgalcilerin şehirlerine girmesini engellemek için kalın duvarlar ve güçlü kuleler diktiler. Bugün duvarların bazıları eski zamanlara tanıklık ediyor. Burada ayrıca çarpıcı güzellikteki Rönesans ve Barok binaların yanında büyüleyici Orta Çağ evlerini de göreceksiniz.

Sibiu Lutheran Katedrali

1371’de yapımına başlayıp 1520’de tamamlanan efsanevi Sibiu Lutheran Katedrali, Transilvanya’daki en büyük Gotik kiliselerden biri. Katedralin güney cephesinde, 15. yüzyılın son çeyreğinde oyulmuş olan Zeytin Dağı’nda Hz. İsa’nın kabartmaları çok ilgi çekici. Ayrıca, 19. yüzyılın ortalarında ayrı bir kiliseye dönüştürülen ve Sibiu’nun önde gelen kişilikleri için taş ve anıtlarla kaplanmış olan Narteks de çok ilgi çekiyor.

Sibiu Belediye Kulesi

Belediye Kulesi’nin tarihi 1500’lerin sonlarına dayanır ve bu etkileyici kule, Piata Mare (Büyük Meydan) ile Piata Mikaen (Küçük Meydan) arasındaki geçitte oturuyor. Sibiu’nun muhteşem manzaralarını izlemek için kule merdivenlerinden yukarı çıkın.

Sibiu Belediye Kulesi
Sibiu Belediye Kulesi

İsterseniz Sibiu’nun Lutheran Katedrali’ne de tırmanabilir ve muhteşem manzarayı izleyebilirsiniz. Özellikle saat 10:00-20:00 arasında 5. kattaki saat mekanizmasını görmek için 141 merdivene tırmanabilir ve ardından Sibiu’nun çatılarını yukarıdan inceleyebilirsiniz.

Sibiu Aşağı Şehir

Cibin Nehri ve Yukarı Şehir arasında bulunan Aşağı Şehir, zengin aileler ve din adamları için olan Yukarı Şehir’den farklı olarak sadece tüccarların ve zanaatkarların yaşadığı yer olarak tasarlanmış. Burada çoğunlukla iki katlı evler bulunuyor.

Merdiven Pasajı’nın eteğinde, 1452 yılına kadar uzanan ve Romanya’nın en eski restoranı olan Butoiul de Aur (Altın Varil) yer alıyor. Burada mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri ise 13. yüzyıldan kalma kentin en eski kilisesidir.

Sibiu Brukenthal Müzesi

Sibiu uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz Büyük Meydan’da bulunan Brukenthal Ulusal Müzesi, eski bir Transilvanya Valisi olan Samuel von Brukenthal sarayının içindeki çok ilgi çeken bir sanat müzesi. Müze, Rumen ve Avrupalı ​​sanatçıların önemli eserlerini sergiliyor, ancak sarayın mimarisi ve mobilyaları da en az resimler kadar ilgi çekiyor.

Sibiu Brukenthal Müzesi
Sibiu Brukenthal Müzesi

Tarihi Anadolu halılarına yakından bakmak ve tarih boyunca Romen sanatçılarının stili hakkında bilgi almak için sanat sevenlerin buraya mutlaka uğramasını öneriyoruz.

Sibiu Huet Meydanı

Sibiu Çan Kulesi’nden görülen etkileyici Huet Meydanı, Lutheran Katedrali’nin etrafındaki ana meydan ve 1400’lerden 1700’lere uzanan yapılarla muhteşem manzaralara sahip. Huet Meydanı, Sibiu’nun 1100’de inşa edilen şehrin en eski surlarıyla çevrili ve Aşağı Şehir’e giden merdivenleri koruyan muhteşem Merdiven Kulesi ile ilgi çekiyor. Buradaki ilk kule, 13. yüzyılda inşa edildi ve 1542’de geliştirildi. 13. yüzyıldan kalma muhteşem bir Gotik taş portalı olan Paroşial Evi ise meydandaki en ilgi çeken yapı.

1300’lerde kurulan eski bir Alman okulu olan Barok tarzı Samuel von Brukenthal Spor Salonu da meydanın kafeleri arasında harika fotoğraflar çekeceğiniz bir diğer güzel yer.

Sibiu Ekolojik Ürünler Fuarı

Her cuma, sabah 8 ile öğleden sonra 2 arasında, yerel üreticiler ev yapımı ürünleri satmak için Sibiu’yu çevreleyen bölgeden şehre geliyorlar. Bu ürünleri Evanjelist Kilisesi avlusunda ve Huet Meydanı’nda kolayca görebilirsiniz. Pazarda, yerel üreticilerin bahçelerinden ve tarlalarından gelen çok çeşitli unlu mamuller, peynir, sosis, meyve ve sebze bulabilir, ayrıca sokak tezgahlarından Romanya’nın en güzel yerel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Sibiu Ortodoks Katedrali

Şehrin tarihi merkezinin tam kalbinde yer alan bir şaheser olan Sibiu Ortodoks Katedrali, hemen dikkatinizi çekecektir. Şehrin herhangi bir noktasından rahatlıkla görülebilen bir kubbe ve iki kule ile Sibiu Ortodoks Katedrali çok ihtişamlı ve Sibiu sembollerinden biri. Oryantal tarzda inşa edilmiş ve dikkat çekici fresklerle dekore edilmiş yapı, hayranlık uyandırıcı bir görsel şöleni size sunacak.

Sibiu Ortodoks Katedrali
Sibiu Ortodoks Katedrali

Sibiu Uçak Bileti ile Tarih Müzesi’ni Gezin

Sibiu uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz Brukenthal Müzesi’nin bir kolu olan bu turistik merkez, 15. yüzyılın sonlarında Sibiu belediye başkanı olan Thomas Altemberger’in adını taşıyan Casa Altemberger’de yer alıyor. Kıvrımlı pencereleri ve taretleri bulunan etkileyici bir evde yer alan müze binası da Doğu Avrupa’daki seçkin Gotik mimarilerin en önemlilerinden biri olarak görülmeye değer güzellikte.

Bu bina, 1545’ten 1948’e kadar Belediye Binası’nı barındırırken, 60’lı yıllarda Güney Transilvanya için bir tarih müzesine dönüştürüldü. Gezeceğiniz müze galerilerinde, 1. yüzyıla 3. yüzyıla uzanan binlerce paha biçilmez parça göreceksiniz. Tarih meraklılarının çok ilgisini çekecek olan Sibiu Tarih Müzesi’nde sadece Sibiu ve çevresinin değil, Transilvanya bölgesinin de birbirinden ilginç tarihi eserlerini inceleyebilirsiniz.

Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden kolayca Sibiu uçak bileti alabilir ve sonbahar aylarında gezilecek en güzel şehirlerden biri olan Sibiu’yu keşfe çıkabilirsiniz.