Aerobilet Seyahat Önerisi: Didim

0
588
Aerobilet Seyahat Önerisi: Didim
Aerobilet Seyahat Önerisi: Didim

Ege’nin muhteşem sonbahar güzelliklerini görmek istiyorsanız, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de büyüleyici Didim beldesi. Sahil şeridinde 50 kilometrelik bir alana yayılmış mavi bayraklı plajları ve yılın büyük kısmında güneşli olan altın renkli kumsalları ile Didim, Ege’nin her mevsim en gözde turizm merkezleri arasında.

Bodrum uçak bileti alarak ulaşacağınız Didim, havaalanına ve Bodrum merkezine sadece 1 saat mesafede. Didim’e ulaştıktan sonra inanılmaz bir güzelliğe sahip olan Altınkum Plajı’ndaki kafelerde Ege Denizi’ni izleyebilir, dünyaca ünlü Apollon Tapınağı’nı ziyaret edebilir, kutsal yolda ve zeytinlikler içinde benzersiz sonbahar manzaraları arasında keyifli doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Aerobilet uçak bileti sayfasından alacağınız Bodrum uçak bileti ile keşfe çıkacağınız Didim; Bodrum, Efes, Kuşadası ve Selçuk gibi popüler tarihi ve turistik yerlere de çok yakın ve güzel bir sonbahar tatili geçirmeniz için her şeye sahip.

Aerobilet ile Didim’i Keşfedin

Didim’in Muhteşem Doğal Güzellikleri

Aydın sınırları içinde yer alan Didim, Kuşadası’ndan 70, Bodrum’dan ise 110 kilometre uzaklıkta çok güzel bir konumda yer alıyor. Güllük Körfezi’ni çevreleyen iki yarımadadan biri Bodrum, diğeri de Didim’dir. Didim, 53 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsinde harika kumsallar olan onlarca muhteşem koya sahip.

Didim'in Muhteşem Doğal Güzellikleri
Didim’in Muhteşem Doğal Güzellikleri

Antik çağlarda Didim, heykellerle dolu “Kutsal Yol” olarak bilinen bir yolla Milet’e bağlıydı. Didim, muhteşem kumsalların yanında çok değerli tarihi eserleri ve ören yerlerini görme şansı da bulacaksınız. Didim’in havası da çok özeldir, havadaki nem oranının çok az olması ve coğrafi yapısından dolayı Didim, astım hastalığına iyi gelen dünyadaki iki bölgeden biri.

Sonbahar tatilinizi tertemiz kıyı şeridinde yürüyüşler yaparak, büyülü Ege denizinde tekne gezisine çıkarak ya da yöredeki tarihi ve turistik yerleri gezerek değerlendirebilirsiniz.

Didim Apollon Tapınağı

Bodrum uçak bileti alarak keşfe çıkabileceğiniz Didim’in antik ismi Didyma’dır ve burası Yunan dünyasının en ünlü sığınağıydı. Didim, 17 kilometre uzunluğundaki “Kutsal Yol” ile efsanevi Milet şehrine bağlıydı. Apollon ise Yunan mitolojisindeki 12 olimpiyat yarışçısından biri olarak kabul edilir. Zeus ve Leto’nun oğludur ve ikiz kız kardeşi Ay Tanrıçası Artemis’tir. Efsaneye göre, Apollon’un annesi Leto bu bölgede ikiz çocuklarını doğurdu. Didymaion “ikizler” anlamına gelir ve bu nedenle Apollon Tapınağı’nın bulunduğu yere “Didyma” denir.

Ege’nin Didim beldesinin girişinde, Apollon Tapınağı’nın tarihi kalıntılarını gezebilirsiniz. Apollon Tapınağı’nın harabeleri, muhteşem Efes harabeleriyle karşılaştırılır. ApollonTapınağı’nın bulunduğu arazide yer alan antik taşlar ise yeşil çimenler ve papatya çiçekleri arasında harika manzaralar oluşturuyor.

Didim Apollon Tapınağı
Didim Apollon Tapınağı

Burada sizi en çok etkileyecek ve bol bol fotoğrafını çekeceğiniz şey ise Medusa’nın gizemli yılanlarla sarılı mistik başının yer aldığı figürdür. Medusa figürü, tapınağın ortasında gökyüzüne bakan büyük taş sütunların üstünde duruyor.

Tapınak çevresinde birçok hediyelik eşya mağazası ve yöresel restoranlar bulabilirsiniz. Apollon Tapınağı’nın muhteşem harabeleri gün batımında oluşan turuncu ve kırmızı ışıklar, size mükemmel fotoğraflar çekme fırsatı sunacak.

Didim Kutsal Yolu Yürüyüşleri

Özellikle bahar aylarında en güzel manzaralarını size sunacak olan bu efsanevi yol yaklaşık 17 kilometre uzunluğunda ve antik çağlarda kutsal kabul edilen bir yol. Burası bir zamanlar efsanevi Milet medeniyetinin en büyük ve en önemli dini ibadet alanıydı.

Miletos Antik Kenti’nde başlayan kutsal yol, Apollon Tapınağı’nın girişinde son buluyor. Taş döşeli olan yolun hemen yanında Anta Yapısı ve Doğu Yapısı bulunuyor. Kutsal yolda M.Ö. 6. yüzyıla ait heykelleri de bulunmuştur. Kutsal yoldan gelen bazı eserler, 19. yüzyılda Charles Newton tarafından Londra’daki British Museum’a götürüldü ama Milet Müzesi’nde de bu yoldan arta kalan birkaç rahip heykeli sergileniyor.

Günümüzde bu kutsal yolda yürüyüş başlangıcı Didim Akköy ve yolun bitiş noktası Apollon Tapınağı’dır. Yol boyunca çevrenizi saran tarihi kalıntılar, muhteşem doğal güzellikler ve yaban hayatı sizi çok etkileyecek. Kutsal yolda yürüyüşçüler için dinlenme yeri olarak hizmet veren yol kenarı terasında bulunan sfenks heykellerini de görmenizi öneririz.

Didim’in Muhteşem Plajları ve Koyları

Didim’de mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olan Manastır Koyu, karşısında yer alan muhteşem Yunan adaları manzarasıyla sizi kendine hayran bırakacak güzellikte. Bu koya giden yol biraz zorlu olsa da yine de buna değecektir. Ulaşım zor olduğu için oldukça sakin ve huzurlu bir yer olan Manastır Koyu ve burada yer alan muhteşem plaj, sonbahar aylarında doğal güzellikler eşliğinde dinlenmeniz için ideal yerler.

Bodrum uçak bileti alarak ulaşabileceğiniz büyüleyici Altınkum Plajı, adını aldığı altın renkli kumlarıyla Didim’in en sevilen plajlarından biri. Mavi bayraklı bu plajın sularından düzenli olarak örnekler alınarak sürekli kontrol ediliyor. Altınkum Plajı, muhteşem altın kumsalı, ılık ve sığ deniziyle özellikle çocuklu aileler için ideal. Plaj çevresinde yemek yiyebileceğiniz birçok güzel restoran bulunuyor, bu restoranlarda özellikle deniz ürünlerini denemenizi öneririz.

Didim’in Muhteşem Plajları ve Koyları
Didim’in Muhteşem Plajları ve Koyları

Altınkum Plajı’na Didim merkezinden yürüyerek kolayca ulaşabilir ve hava sıcaksa sonbahar aylarında da keyifle yüzebilirsiniz. Altınkum ile birlikte Didim’deki en popüler plaj olan Akbük Plajı ise Didim merkeze 20 kilometre mesafede bulunuyor. Didim merkeze biraz uzak olması nedeniyle Altınkum Plajı kadar kalabalık değil.

Akkum Sağtur Plajı ise aynı zamanda isterseniz kamp da kurabileceğiniz çok sakin bir plaj. Önünüzde muhteşem Ege Denizi, arkanızda ise çam ormanları olarak Akkum Kamp Alanı’nda çadırınızı kurarak unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz.

Didim Dağ ve Doğa Yürüyüşleri

Didim ve çevresinin yemyeşil ve tarih kokan ortamı sonbahar aylarının serin havasında doğa yürüyüşleri için çok uygun. Dilek Yarımadası’nın yeşil doğası içinde ve muhteşem Karina sahilinde, ayağınıza çarpan serin sular eşliğinde çıplak ayakla yürüyebilirsiniz. Bafa Gölü Tabiat Parkı çevresinin ünlü zeytinlikleri arasında yürürken Bizans Dönemi’ne ait eski bir kilise kalıntısı arasından geçecek ve Zeus’a adanmış tapınak kalıntıları arasında mola vererek öğle yemeğinizi yiyeceksiniz.

Didim Dağ ve Doğa Yürüyüşleri
Didim Dağ ve Doğa Yürüyüşleri

Çam ve defne ağaçlarının arasında yüzyıllardır kullanılan patika yollarında yürümek, şehir stresini atmanızı ve sonbahar tatilinizde rahatlamanız için ideal. Bölgede farklı rotalardan oluşan birçok doğa yürüyüşü turu düzenleniyor.

Didim Saplı Ada Gezileri

Didim’in önemli simgelerinden biri de cezveyi andırdığı için bu adı alan Saplı Ada’dır. Sular çekildiği zamanlarda bu adaya çakıllarla süslü bir yolda yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu çakıl taşlarının ilginç bir de efsanesi var. Bu efsaneye göre bu çakıl taşlarından yol boyunca 10 tane toplarsanız ömrünüz 10 yıl artacak.

Sit alanı olarak koruma altında bulunan Sapa Ada, yerli ve yabancı turistler tarafından çok ilgi gören bir yer. M.Ö. 1500 yılında büyük bir volkan patlamasından etrafa saçılan lavlar ve küllerle oluşmuş bu ilginç adada bu patlamadan kalan kül tabakasını hala görebilirsiniz. Saplı Ada gezinizde doğanın içinde huzur dolu bir ortamda rahatlayabilir ve adanın serin sularına kendinizi bırakarak serinleyebilirsiniz.

Didim’in Hareketli Gece Hayatı

Didim’in de Bodrum gibi oldukça renkli bir gece hayatı var. Hür türden birçok bar bulabileceğiz Didim’de canlı müzik eşliğinde soğuk içeceğinizi yudumlayarak eğlenebilirsiniz. Sahil kenarında açık hava eğlence mekanlarının da bulunduğu Didim, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra canlı gece hayatıyla da çok özel bir yer.

Didim'in Hareketli Gece Hayatı
Didim’in Hareketli Gece Hayatı

Didim Tekne Gezileri

Didim ve çevresi, muhteşem koylarıyla dünya çapında bir üne kavuştu. Cennet güzelliğindeki bu el değmemiş koyları tekneyle gezebilir ve molalarınızda koyların turkuaz sularında keyifle yüzebilirsiniz. Akademi Koyu, bölgenin en güzel koylarından biri ve denizi suyun içindeki balıkları sayabileceğiniz kadar berrak. Bu yüzden burada mutlaka dalış yapmanızı öneririz.

Yeşilkent Koyu’nda tekneniz iskeleye yanaşacak ve lezzetli deniz ürünlerinden oluşan öğle yemeğiniz muhteşem bir manzara eşliğinde size sunulacak. Sonraki durağınız olacak Dalyanaki Koyu ise doğal bir liman. Bu koy dalgalara kapalı, sakin deniziyle size huzur verecek. Bu sakin sulara kendinizi bırakın ve masmavi denizle bütünleşin.

Didim Tekne Gezileri
Didim Tekne Gezileri

Son durağınız olacak Altınkum Plajı’nın tam karşısında bulunan ve çıplak gözle görülebilen Cennet Adası’na sadece teknelerle gidilebiliyor. Adından da anlaşılacağı gibi cennet gibi bir ada olan bu eşsiz doğa parçasında, doğanın ve denizin birleştiği bir noktada yüzebilir veya dalışlar yapabilirsiniz.

Priene Milet ve Didyma Antik Kentleri

Bodrum uçak bileti alarak başlayacağınız bu yolculukta, bir rehber eşliğinde Didim çevresinde size benzersiz tarihi manzaralar sunacak olan bu antik kentlere yapılan turlara katılarak sonbahar tatilinizde tarihe doyabilirsiniz. Birçok tarihi yeri gezeceğiniz bu özel günde, antik dünyanın üç önemli şehrini ziyaret edeceksiniz. Antik Priene, Milet ve Didyma kentlerini gezerken bu efsanevi şehirlerin tarihini rehberinizden dinleyebilirsiniz.

İlk durağınız ise Priene Antik Kenti olacak. Eski bir liman kenti olan Priene’nin yeri muhtemelen Menderes Nehri’nin suları altında kalmaması için değiştirilmiş. Şimdi denize yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan bu gizemli kentin gerçek yeri hiçbir zaman bulunamadı. Priene, Dilek Dağı’ndaki muhteşem bir uçurumun eteklerinde, Hippodamian ızgara sistemi üzerine kurulmuş,ayrıca Hellenistik sanatın ve mimarinin birçok güzel örneğini barından bir antik kent. Bütün sokakları doğru açılarla kesişen bu antik kente hayran kalacaksınız.

Priene Milet ve Didyma Antik Kentleri
Priene Milet ve Didyma Antik Kentleri

Priene’nin ardından Büyük Menderes Nehri’nin ağzında bulunan antik bir şehir olan Milet’i ziyaret edeceksiniz. Milet, ticaret yolları üzerindeki konumuyla büyük önem taşıyordu ve Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biriydi. Çok zengin olan bu kent, antik filozoflar Anaximander, Anaximenes ve Thales, şehir plancısı Hippodamus ve mimar Isidorus’un evidir.  Benzersiz bir konuma sahip olan Milet, M.Ö. 7. yüzyılından itibaren Persler, Romalılar ve Selçuklular tarafından kontrol edilmiştir, bu antik kenti gezerken bu devletlere ait eserleri de görebilirsiniz.

Tarihi gezinizde öğle yemeğinizi bölgede buluna şirin restoranlarda yiyebilir, Ege Denizi manzarası eşliğinde taze deniz ürünlerini ve yöresel mezeleri tadabilirsiniz. Öğle yemeğinden sonra başka bir önemli antik kent olan Didyma’yı ziyaret edeceksiniz. Didyma kelimesi “ikizler” anlamına geliyor, ayrıca Yunan Tanrısı Zeus ve Leto’nun ikizleri Apollon ve Ay Tanrıçası Artemis’in doğduğu yer olarak biliniyor. Didyma Antik Kenti ziyaretinizde burada bulunan Apollon Tapınağı’nı gezebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Milet Müzesi

Müze gezmekten hoşlanıyorsanız, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilen Milet Müzesi’ne mutlaka uğramanızı öneririz. 1973 yılında açılan bu müzede Milet Antik Kenti’nde bulunan birçok eser sergileniyor.

Milet Müzesi
Milet Müzesi

Müzede bulunan aslan galerisi özellikle ilgi çekicidir, 30’dan fazla birbirinden güzel aslan heykelinin bulunduğu bu galeriye hayran kalacaksınız. Ayrıca müzede sergilenen ve çevredeki antik kentlerden getirilen kitabeler, takılar, cam ve maden eserleri de görülmeye değer.

Didim Antik Faustina Hamamı

Bodrum uçak bileti alarak güzelliklerini yakından göreceğiniz Didim’e sadece 1 kilometre mesafede yer alan tarihi Faustina Hamamı, Roma İmparatoru Marcus Avrelius’un isteği üzerine eşi Faustina adına yapılmıştır. Milet Antik Tiyatro’sunun hemen yanında olan Faustina Hamamı, zaman içinde çeşitli tadilatlar geçirmiş çok etkileyici bir antik yapı.

Hamam çevresinde yapılan kazılarda bulunan Nusa heykelleri, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde; hamamın büyük havuzu çevresinde bulunan aslan şeklindeki çeşmeler ise Milet Müzesi’nde sergileniyor. Hala birçok tarihi esere ev sahipliği yapan bu antik hamama ulaşım da oldukça kolay. Didim’in önemli simgelerinden biri olan ve her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çeken bu hamamı mutlaka görmenizi öneririz.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden en iyi fiyatlarla Bodrum uçak bileti alabilir ve Bodrum’a sadece 1 saat mesafedeki büyüleyici Didim’in en güzel sonbahar manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.