Batman Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarını İzleyin

0
618
Batman Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarını İzleyin
Batman Uçak Bileti ile Hasankeyf Manzaralarını İzleyin

Batman uçak bileti alarak güzelliklerini keşfe çıkacağınız, 60 yıl önce küçük bir köy olan Batman, Raman Dağı’nda petrol bulunmasından sonra çok hızlı büyüdü ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük şehirlerinden biri oldu. Binlerce yıllık tarihinden kalan pek çok güzel hazineyi saklayan Batman, dünyaca ünlü antik merkezler olan Hasankeyf ve Sason ilçeleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Batman’da pek çok ünlü köprü, cami, medrese ve manastır görecek ve bu açık hava müzesine benzeyen güzel şehirde tarihte bir yolculuk yapacaksınız. Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalar üzerinden veya web sitesinden en iyi fiyatlarla Batman uçak bileti alarak Güneydoğu Anadolu’nun en tarihi şehirlerinden birini keşfedebilirsiniz.

Batman’ın Yerel Lezzetleri

Batman’ın yemek kültürü de tarihi gibi pek çok medeniyetten izler taşıyor. Buğday ve yoğurdun birlikteliğinden meydana gelmiş Ayran Çorbası, Batman’ın en sevilen lezzetlerinden biri. Ayran Çorbası, yerel halk arasında Meyir olarak da biliniyor. Güzel çorbaların yanında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri de kuru dolmalar. Pek çok çeşidi bulunan Batman kuru dolmalarını şehrin sokaklarını gezerken göreceğiniz yerel restoranlarda tadabilirsiniz.

Batman'ın Yerel Lezzetleri
Batman’ın Yerel Lezzetleri

Batman’ın en ünlü lezzeti olan Perde Pilavı ise pilavın dış çevresinin özel hamur ile özenle sarılmasından sonra fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Bu ilginç pişirme şeklinden dolayı çok özel bir tada sahip olan Perde Pilavı, Batman gezinizde mutlaka denemeniz gereken bir lezzet. Yerel halk arasında Kütülk denilen içli köfteler ve işkembeden yapılan bir dolma olan Rovi de isteğe bağlı deneyebileceğiniz yerel lezzetler arasında.

Batman’da Gezilecek yerler

Hasankeyf

Batman uçak bileti alarak başlayacağınız gezinizde ilk görmeniz gereken yerlerden biri olan ve Dicle Nehri kıyısında harika bir konumda yer alan Hasankeyf, tarihi 10.000 yıl öncesine kadar uzanan ve 1981’de doğal koruma alanı ilan edilen benzersiz bir yer.

Mezopotamya, eski uygarlıklar için çok önemli bir merkezdi ve Hasankeyf özel konumu ile bu dönemlere ait pek çok hazineyi saklıyor. Hasankeyf’in kimler tarafından kurulduğu hala tam olarak bilinmiyor ama Sümerler, Asurlar, Bizanslılar ve Osmanlılar Hasankeyf’de görülmeye değer pek çok eser bıraktı. Sadece taş kullanarak yapılmış Hasankeyf Kalesi, Dicle Nehri kıyısında muhteşem bir manzaraya sahip.

Hasankeyf
Hasankeyf

Nehir kıyısında sıralanan medreseler, rasathane, darülşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla antik dönemlerde Hasankeyf, bölgenin en önemli ilim ve kültür merkeziydi. Rehberler eşliğinde yapacağınız bir geziyle Hasankeyf’in tarihi mirasını görebilir, bilgiler alabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Batman Malabadi Köprüsü

Batman’ın en önemli simge yapılarından biri de 13. yüzyılda Batman Çayı üzerine inşa edilen ve kuzey-güney yönünde uzanan Malabadi Köprüsü. 38,60 metre açıklıkta tek bir sivri kemere sahip olan köprünün uzunluğu 150 metre, genişliği ise 7 metre.

Malabadi Köprüsü, kesme taşlarla inşa edilmiş ve çok etkileyici bir mimariye sahip. Köprünün Arapça kitabesine göre Artuklu döneminde Timurtaş bin İl-Gazi bin Artuk tarafından yaptırılan Malabadi Köprüsü, bugün de hala çok sağlam bir şekilde ayakta duruyor.

Hasankeyf Mağaraları

Hasankeyf’te gezinizde göreceğiniz tarihi mağaralar, antik dönemlerden bu yana tahrip olmadan kalmayı başarmışlar. Hasankeyf, insanlık tarihinde ilk yerleşim olan dönemlerden biri ve bir zamanlar insanların yaşadığı bu büyüleyici mağaralar dünyanın dört bir yanından tarih ve doğa meraklılarını kendine çekiyor.

Hasankeyf Mağaraları
Hasankeyf Mağaraları

Hasankeyf Mağaraları, ilk çağlardan sonra da Sümerler, Asurlular ve Babilliler tarafından barınak olarak kullanılmaya devam etti. Uzun yıllar yerleşim alanı olarak kullanılan Hasankeyf Mağaraları, kayalıklara oyulan kanallarla çok etkileyici bir tasarıma sahip. Batman ve çevresinde 4000’den fazla tarihi mağara bulunuyor. Hasankeyf gezinizde rehberler eşliğinde bu mağaraların en güzellerini gezebilir ve tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Hasankeyf Kalesi

Batman uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Hasankeyf’de görebileceğiniz başka bir tarihi güzellik olan Hasankeyf Kalesi, Fırat Nehri kıyısında güzel bir konumda inşa edilmiş. Hasankeyf Kalesi, nehirden yaklaşık 200 metre yükseklikte ve bölgeye hakim bir konumda yer alıyor.

Roma dönemine ait olunduğu düşünülen Hasankeyf Kalesi, Romalıları Sasani saldırılarından korunmak amacı ile inşa edilmiş. Romalılardan sonra da pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kaleyi hem keyifle gezebilir hem de bölgenin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Batman Memikan Köprüsü

Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen Memikan Köprüsü’nün mimarisi Hasankeyf, Malabadi ve Cizre’deki taş köprülerle benzerlikler gösteriyor. Batman şehrinin Beşiri ilçesine bağlı olan Garzan Ovası üzerinde yer alan Memikan Köprüsü, İpek Yolu üzerinde ticaret geçişi sağlayan güzel bir konumda bulunuyor.

Memikan Köprüsü’nün antik dönemden kalan bir köprünün enkazı üzerinde inşa edildiği düşünülüyor. Etkileyici köprü, geçit vermeyen Garzan Çayı üzerinden karşı kıyıyla bağlantı sağlayan stratejik bir nokta ve harika bir manzaraya sahip.

Batman Hızır Bey Camii

Bölgedeki en güzel camilerden biri olan Hızır Bey Camii, 1512 yılında yaptırılmış ve günümüze kadar sağlam kalabilmiş önemli bir eser. Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan cami, aynı zamanda Batman’ın en büyük camilerinden de biri.

Batman Hızır Bey Camii
Batman Hızır Bey Camii

Tipik Osmanlı mimari özelliklerini göreceğiniz Hızır Bey Camii’ni Batman gezinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Batman Kandil Kalesi

Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan Kandil Kalesi, bölgede sıkça görülen Bizans dönemi yapılarından biri. 4. yüzyılda inşa edilen Kandil Kalesi’nin pek çok bölümü sağlam ve güzel bir gezi fırsatı sunuyor. Bölükkonak Köyü’nün güneyinde bir tepede yer alan Kandil Kalesi’nden bölgenin güzel manzaralarını görebilir ve fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Batman İbrahim Bey Camii

1705 yılında Garzan aşiretine mensup İbrahim Bey tarafından yaptırılan İbrahim Bey Camii, ilginç mimarisiyle Batman’ın ilgi çeken tarihi yapılarından biri. İbrahim Bey Camii’nin minaresi beş kenarlı bir kaide üzerine yapılmış ve minare yolu çift olarak şekilde düzenlenmiş. İbrahim Bey Camii kitabesi de günümüze kadar korunarak gelmeyi başarmıştır. Oldukça iyi durumda olan ve halen kullanılan camiyi keyifle gezebilirsiniz.

Mor Kiryakus Manastırı

Mor Kiryakus Manastırı, ilk çağlarda bu bölgede yaşayan Süryaniler tarafından inşa edilmiş tarihi bir yer. Mor Kiryakus Manastırı, Süryani Hristiyanları tarafından kutsal kabul ediliyordu ve buraya hac ziyaretleri yapılıyordu. Batman ve çevresinde bulunan 80 manastır arasında en önemlisi olan Mor Kiryakus Manastırı’nın ana kapının üstünde Süryani dilinde yazılan iki taş kitabe görülmeye değer güzellikte. Mor Kiryakus Manastırı kitabelerinde İncil’den insanlara verilen mesajlar paylaşılıyor ama manastırın yapılış tarihi yer almıyor.

Mor Aho Manastırı

Batman’nın köylerinden biri olan Üç Yol Köyü’nde bulunan Mor Aho Manastırı, İlk Çağ’da Batman’da hüküm süre Süryaniler tarafından yapılmış bir diğer etkileyici manastır. Mor Aho Manastırı yerel halk arasında Mahar Kilisesi olarak da biliniyor.

Mor Aho Manastırı, Dicle Nehri’nden 150 metre yükseklikte bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş çok çarpıcı bir yapı. Manastırın yapım tarihi hakkında net bir bilgi yok ve Süryaniler bu bölgeyi terk edince manastır da kendi haline bırakılarak ağır tahribata uğramış.

Batman Pertükan Kalesi

Batman şehrinin en uzun tarihe sahip ilçelerinden biri olan Sason ilçesinin 4 km güneybatısında yer alan Pertükan Kalesi, Batman gezilerinin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.

Batman Pertükan Kalesi
Batman Pertükan Kalesi

Günümüzde kısmen harap hale bulunan kale, uzun tarihi boyunca pek çok savaş ve kuşatma görmüş. Pertükan Kalesi surlarının bazı bölümleri hala ayakta ama bazı yerlerde çökmeler ve delikler var.

Batman On Kemerli DDY Köprüsü

1944 yılında Devlet Demir Yolları tarafından inşa edilen On Kemerli DDY Köprüsü, 7 km uzunluğuyla Batman Çayı üzerinde yer alıyor. On kemerli olmasından dolayı bu ismi alan köprü, tren geçişlerinin yanı sıra insanların ve hayvan sürülerinin geçişine de olanak sağlıyor. On Kemerli DDY Köprüsü, 2. Dünya Savaşı yıllarında ülkemizde yapılan eserlerden bir olarak da görülmeye değer bir yer.

Batman Kozluk Kalesi

Batman uçak bileti alarak gezeceğiniz Kozluk Kalesi; Hasankeyf, Siirt ve Silvan arasında yer alan Erzen bölgesinin önemli kalelerinden biri olarak ilgi çekiyor. Kozluk Kalesi aslında M.S. 416’da Persler tarafından dini bir merkez olarak kurulmuş ama İpek Yolu üzerindeki önemli konumundan dolayı kontrol noktalarından biri haline gelmiş.

Batman Kozluk Kalesi
Batman Kozluk Kalesi

Uzun yıllar boyunca İranlılara ev sahipliği yapan kale, 5. yüzyılda Müslümanlar tarafından ele geçirildi. Günümüzde harap durumda olan Kozluk Kalesi, güzel konumuyla hala ilgi görmeye devam ediyor.

Hallan Çemi Höyüğü

Neolitik döneme ait olan ve 10 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Hallan Çemi Höyüğü, tarih sevenleri çok etkileyecek bir yer. Burada yapılan kazılarda bulunan eserler Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan ilk insanların tarımla uğraştığını, yabani tohum ekerek mercimek ve bezelye yetiştirdiklerini ortaya çıkardı.

Batman ve Dicle Nehri’nin bir ayağını oluşturan Sason Çayı’nın batı tarafında yer alan Hallan Çemi Höyüğü, 5 hektar genişliğinde bir arazi üzerinde yer alan 4 metre derinliğinde çok katmanlı bir höyük. Kaletepe Köyü’nün yakınlarında yer alan bu höyük, Batman’ın merkezine sadece 1 saat uzaklıkta.

İmam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsü kenarında yer alan ve Dicle Nehri’ne bakan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi’ni Bizanslılardan kurtarmak için akın düzenleyen ordunun komutan olan İmam Abdullah için inşa edilmiş. M.S. 638 yılında inşa edilen İmam Abdullah Zaviyesi, İmam Abdullah peygamber soyundan geldiği için hala çok saygı görüyor ve ziyaret ediliyor.

Batman Uçak Bileti Alarak Zeynel Bey Kümbeti’ni Görün

Batman uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz Güneydoğu Anadolu’daki anıt mezarların ilk örneği olarak kabul edilen Zeynel Bey Kümbeti, 1460 yılında inşa edilmiş eşsiz bir yapı. Akkoyunlu hükümdarı olan Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’in mezarının bulunduğu türbe, benzersiz bir taş işçiliği ile hem yerli hem de yabancı turistleri çok etkiliyor.

Kümbet silindirik bir mimariye sahip ve gövde çevresinde etkileyici çiniler kullanılmış. Zeynel Bey Kümbeti, geleneksel mimariye uygun olarak üzeri bir külahla örtülü şekilde tasarlanmış.

Batman Uçak Bileti Alarak Zeynel Bey Kümbeti'ni Görün
Batman Uçak Bileti Alarak Zeynel Bey Kümbeti’ni Görün

Zeynep Bey Türbesi’nin kitabesindeki bilgiler ise 1473 yılında yaşanan Otlukbeli Savaşı sırasında şehit düşen Zeynel Bey adına bu kümbetin yapıldığını söylüyor. Hasankeyf’te bulunan Zeynel Bey Kümbeti hem eşsiz mimarisiyle ve dini önemiyle bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

Aerobilet uçak bileti sayfasından kolayca Batman uçak bileti alabilir ve tarihi hazineler arasında unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.