Bu bahar rotanızı belirlediniz mi? Bir ucuz uçak bileti ve anında Karadeniz’desiniz!

0
2227
Bu bahar rotanızı belirlediniz mi? Bir ucuz uçak bileti ve anında Karadeniz'desiniz!
Bu bahar rotanızı belirlediniz mi? Bir ucuz uçak bileti ve anında Karadeniz'desiniz!

Bu bahar rotanızı belirleyip, gün ışığını, yılın ilk tomurcuklarını, kuş cıvıltılarını, kısacası baharın tüm güzelliklerini bambaşka bir destinasyonda karşılayabilirsiniz. Genellikle tatil için yaz aylarında seyahate çıkılıyor olsa da bahar ve bahar rotalarının güzelliğini keşfedenler, çoktan ucuz uçak bileti seçeneklerini değerlendirmeye, hesaplı otobüs bileti seçenekleri için sorgularını yapmaya başladılar bile.

Bunda aynı zamanda sosyal medyanın da payı büyük. Göz alıcı rotalarda, birbirinden güzel bahar rotalarının görsellerini paylaşanlar, seyahat tutkunlarının dikkatini çekiyor. Özellikle gezi bloggerları, takipçilerin rotalarını belirlemelerinde büyük rol oynuyor. Dolayısıyla baharın gelmesiyle, cazip bahar rotaları için çoktan seyahat planları yapılmış oluyor. Son yıllarda seyahat bloggerlarının da yoğunlukla tercih ettiği destinasyonlara ev sahipliği yapan, Türkiye’nin yayla turizmi cenneti Karadeniz başı çekiyor.

Karadeniz Bölgesi, batıdan doğuya uzanan muhteşem kıyıları, yemyeşil doğası ve kendine özgü kültürüyle seyahatseverlerin mutlaka gezip görmek istediği bölgeler arasında yer alıyor. Karadeniz şehirlerine ucuz uçak bileti ve otobüs bileti bulmanın da son derece kolay olması, sıklıkla uçak bileti indirimleri ve kampanyalar yapılması da Karadeniz’e yapılan seyahatlerde, yolcuların kendi rotalarını çizip, kendi turlarını organize etmelerine olanak tanıyor.

Bölgede bir destinasyon için ucuz uçak bileti bulmalarının ardından genellikle seyahat tutkunları diğer destinasyonlara, şehirlere ve kasabalara uygun fiyatlı otobüs bileti için sorgulamalar yapıyor. Buna göre bir ya da birkaç haftalık bir seyahat planı oluşturmak da mümkün oluyor. Eğer siz de Karadeniz’in güzelliklerini keşfetmek, kültürünü, tarihi ve doğal zenginliklerini tanımak istiyorsanız kendi rotanızı çizmeyi tercih edebilirsiniz.

Karadeniz’e ilkbaharda seyahat etmek, sizin için benzersiz bir seyahat tecrübesi olacak. Bildiğiniz gibi Karadeniz’den bahsedince herkesin aklında yemyeşil bir doğa canlanıyor. Bu yemyeşil doğayı, bir de ilkbaharda, doğanın uyanışına capcanlı tanık olabileceğiniz, tomurcukların açtığını, dalların filizlendiğini, kırların çok daha canlı bir yeşile büründüğünü gözlemleyebilir, bölgenin hem kıyılarında hem de yaylalarında çarpıcı ilkbahar kareleri yakalayabilirsiniz. Üstelik herhangi bir filtreye ihtiyaç duymaksızın, büyüleyici renkleriyle doğa size bu bölgede oldukça cömert davranıyor olacak.

Karadeniz seyahatinizde sizi neler beklemiyor ki… Karadeniz’in her şehrinde geleneksel Karadeniz kültürünün hala capcanlı yaşatıldığını siz de fark edebilirsiniz. Yöresel müziği, yaylalarında geleneksel yerleşimleri, doğayla iç içe bir yaşantı ve tabii ki Karadeniz insanının sıcakkanlılığı seyahat ettiğiniz her destinasyonda sizi karşılayacak. Bu nedenle Karadeniz seyahatlerine genellikle yeniden çıkılmak istenir; tekrar ve tekrar aynı rotalar, hatta aynı sokaklara, dükkanlara, yaylalara uğranır.

Bir kere bu bölgeye seyahat etmek, aklınızın, yüreğinizin bir parçasının burada kalması için yeterlidir. Dolayısıyla siz de eğer unutulmaz anlar yaşamak, muhteşem bir seyahat tecrübesi edinmek istiyorsanız, haritayı önünüze alın ve gitmek, görmek istediğiniz Karadeniz şehirlerini, o şehirlerin benzersiz tarihi yerlerini, doğal güzelliklerini tek tek işaretleyerek rotanızı oluşturmaya başlayın. Gerisi bir ucuz uçak bileti ve sonra Karadeniz’desiniz.

Uçak bileti ile birlikte seyahat edeceğiniz destinasyondan dilerseniz birbirinden uzak diğer iller için yeniden uçak bileti bakabilir ve birkaç şehir gezip dönebilirsiniz. Ancak tam bir Karadeniz turu için uçak bileti ile birlikte ardından uğramak istediğiniz diğer yerler için otobüs biletleri de ayarlamanız gerekecek. Bunun için Karadeniz’in birbirinden güzel köyleri ve kasabalarını da araştırabilir ve rotanıza onları da ekleyebilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle üretilen, muhteşem yöresel ürünlerin nasıl yapıldığını, nasıl elde edildiğini ve özellikle coğrafi işaretli ürünlerin üretim alanlarını yerinde görebilir, bu ürünleri yerinden temin etme fırsatı da bulabilirsiniz.

Dilerseniz Karadeniz şehirlerinden bazılarını biraz tanıyalım. Belki bu şehirler hakkında edineceğiniz bilgiler de size rotanızı oluştururken yardımcı olabilir. İşte birbirinden güzel Karadeniz şehirlerinden bazıları…

Amasya

Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biri olan ve “şehzadeler şehri” olarak nitelendirilen Amasya, tarihin eski çağlarından Cumhuriyet Dönemi’ne kadar farklı pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Hititler’den Pontus Krallığı’na, Roma’dan Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan evrelerden geçen Amasya’da bulunan, Pontus ve Roma dönemlerinden sikkeler üzerinde “Amacia” yazdığı görülüyor. Ancak Amasya, bugünkü muhteşem tarihi dokusunu yoğunlukla Osmanlı’dan alıyor.

Amasya
Amasya

Amasya’dan bahsederken şehrin meşhur siluetini oluşturan ve Osmanlı geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan, seyahat tutkunlarının Amasya’daki uğrak noktası Hazeranlar Konağı’ndan bahsetmeden geçmek olmaz. Hazeranlar Konağı, şehrin simgesi haline gelen eski bir Osmanlı konağı. Hasan Talat Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen, uzun yıllar Hazeran Hanım’ın ikamet etmiş olması vesilesiyle Hazeranlar Konağı adını alan konak, Yeşil Irmak kıyısında, surlar üzerinde bulunuyor. Bugün bir müze olarak seyahatseverlere açık olan Hazeranlar Konağı, Osmanlı kültüründen izler taşıyan dekorasyonu ve el sanatları örneklerinin de sergilendiği odalardan oluşuyor. Siz de dilerseniz Amasya seyahatinizde Hazeranlar Konağı’nı ziyaret edebilir, geçmişe bir yolculuk yapabilirsiniz.

Amasya’nın meşhur Amasya elmasını bilirsiniz. Amasya elması ile birlikte Amasya çiçek bamyası ve Amasya beji mermeri, bugün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda coğrafi işaretlerini almak üzere başvuru sırası bekliyor. Dilerseniz bu ürünler hakkında bilgiler alabilir ve Amasya’nın daha pek çok güzelliklerini, yöresel ürünlerini tanıma fırsatı da bulabilirsiniz. Tarihin en önemli sancaklarından, şehzadeler şehri Amasya sizleri bekliyor.

Artvin

Bahardan söz açılmışken, Artvin gibi doğa harikası rotaları göz ardı etmek mümkün değil. Artvin her bir ilçesi cennet şehirlerden biri. Lazlar, Kıpçak Türkleri, Ahıskalılar gibi pek çok farklı etnik grubun oluşturduğu Artvin halkı, yöreye yapılan ilk yerleşimlerden beri hoşgörü ve barış içinde yaşıyorlar. Türkiye’de Anadolu’nun misafirperverliği ve barışçı özelliklerinin en çarpıcı örneklerinden birini sergiliyorlar.

Artvin
Artvin

Bunda kuşkusuz ki muazzam bir doğa içinde yaşıyor olmalarının da payı büyük. Kim Artvin gibi benzersiz bir coğrafyada, yemyeşil bir doğa içerisinde barışı seçmez ki? Artvin’in yaylalarına dek uzanan bitki örtüsü, M.Ö 2 bin yılına dek uzanan tarihi ve geleneksel Karadeniz mimarisinin izlerini taşıyan evleriyle birlikte göz kamaştırıyor.

Artvin’de baharı geçirmek için size Türkiye’nin hiçbir yerinde bulamayacağınız bir neden de gösterebiliriz. Artvin’in doğa harikası ilçelerinden biri olan Borçka’da bulunan Camili köyü, UNESCO’nun koruması altında bulunuyor. Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı’nda bulunan ve Türkiye’de bu anlamda bir ilk olarak adını tarihe yazdıran Camili köyü havzası içerisinde eşsiz bir tabiat alanı bulunuyor. Zengin ekosistemiyle koruma altına alınan doğal alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, Artvin Camili köyü başta olmak üzere, doğal güzellikleriyle bahar seyahatleri için en ideal rotaların pek çoğuna sahip. Siz de Artvin’in doğal güzelliklerini bir an önce keşfedin ve bahara “merhaba” diyeceğiniz rotalar arasına Artvin’i mutlaka ekleyin.

Trabzon

Türkiye’nin tarihi ve kültürünün yanında sanat ve spor alanlarında da öne çıkan şehirlerinden biri olan Trabzon, adından sıkça söz ettiren şehirlerden biri. Karadeniz müziğini herkese sevdiren ünlü sanatçıları, Trabzonspor’un tutkulu taraftarları, “Trabzon hasırı” adı verilen altın ve işçiliği gibi pek çok alanda Trabzon’un adını siz de sıkça duymuş olabilirsiniz.  

Trabzon
Trabzon

Ancak bahar rotaları söz konusu olduğunda, Trabzon’un tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı, Ayasofya Müzesi’ni, Trabzon Kalesi’ni şehirde bırakıp, yaylalara çıkmak gerekir. Maçka, Hıdırnebi, Lapazan gibi yaylalarda, yayla evlerini, muhteşem Karadeniz mutfağından örnekler sunan, doğal dokuyu bozmadan, geleneksel mimaride yapılmış işletmeleri, mısır, tahıl, fındık kuruturken, bu tür ürünleri haşerelerden korumayı sağlayan serenderleri ve tabii ki göz alabildiğine yemyeşil düzlükleri, tepeleri görebilirsiniz.

Bununla birlikte Zigana Dağı da bir başka seçeneğiniz. Meşhur Hamsiköy sütlacı başta olmak üzere yöresel pek çok lezzeti, uçsuz bucaksız maviliklerin altında henüz karlar yeni yeni erimeye başlamışken, doğanın tüm güzelliklerinin dağ yamaçlarında önünüze serildiği bir manzaraya karşı tadabilirsiniz. Sizce de Trabzon benzersiz bir bahar rotası seçeneği değil mi?

Rize

Doğu Karadeniz’in bir başka doğal güzellikler ve lezzet durağı Rize’ye geçiyoruz. Bahar size bol Rize’nin yemyeşil güzellikleri içinde bol bol oksijen verirken, elbette aynı zamanda acıktıracaktır da. Rize bu açıdan bahar rotaları arasında yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

Öncelikle Rize’nin hemen her ilçesini mümkün olduğu kadar ziyaret etmeye çalışın. İlçelerden yaylalara çıkmanız da zaten oldukça kolay olacaktır. Örneğin zengin ormanlık alanlarla kaplı İkizdere, tarihte Lazistan Sancağı’na bağlı bir yerleşim olarak biliniyor. İkizdere’yi ziyaret edip, burada ilçenin tarihi hikayelerini dinleyebilir, birbirinden güzel yerleşimlerini, eski yapılarını ziyaret edebilir, ardından Çağrankaya Yaylaları olarak bilinen 3 yaylayı ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın farklı yerlerinden bitki bilimcileri ağırlayan bu yaylalarda, yalnızca bu bölgede yetişen bitkiler görebilir, baharla birlikte çiçeklenen, meyve vermeye başlayan eşsiz bitki örtüsünü fotoğraflayabilirsiniz.

Rize
Rize

Ardeşen’de ise, sizi bir başka doğal güzellik, Fırtına Deresi bekliyor olacak. Rafting için sıklıkla ziyaret edilen Fırtına Deresi’ni, bir de baharda görmelisiniz. Kıyıları boyunca uzanan yeşil bitki örtüsünü, tomurcuklanan dalları ve coşkun akan sularıyla Fırtına Deresi Ardeşen’de sizi bekliyor olacak.

Hemşin’e gelecek olursak, burada geleneksel el sanatlarının yanında arıcılık, ilçenin geçim kaynaklarında önemli yer tutuyor. Buradan da Hemşin’in muhteşem bir doğası olduğunu anlamak mümkün. Hemşin balı, bu coğrafyadaki floranın zenginliğiyle, kendine özgü bir tat ve kıvam kazanıyor. Hemşin’in baharla birlikte canlanacak doğal güzellikleri, enfes Hemşin balı ve Hemşin Deresi’nin kırmızı benekli alabalıklarını görmeye hazır mısınız? O halde bahar rotanız da aşağı yukarı hazır demektir.

Karadeniz her mevsim bir başka güzel. Kış seyahatlerinizde karşılaşacağınız büyüleyici manzaralar, bahar aylarında yerini bambaşka, eşsiz karelere bırakacak. Siz de bu karelere capcanlı tanık olmak ve bu karelerin bir parçası olmak için acele edin. Karadeniz şehirleri ve Karadeniz’in birbirinden güzel ilçeleri, yaylaları bahar rotalarınıza katılmak için bekliyor. Hemen Aerobilet’le tanışın. Aerobilet, ucuz uçak biletleri ile birlikte uygun otobüs bileti seçenekleri sunmaya devam ediyor. Dilerseniz Aerobilet kampanyalarıyla seyahatlerinizi tahmin ettiğinizden de ucuza getirebilir, tatil planlarınızdan karlı çıkabilirsiniz. Karadeniz’in tüm güzelliklerini siz de keşfetmekte gecikmeyin.

Karadeniz turu için hazır mısınız?

Güne Karadeniz yaylalarından birinde, yemyeşil bir doğa, uçsuz bucaksız, masmavi gökyüzü, henüz karlarından arınmaya başlamış, görkemli dağlar hayal edin. Bir de o yemyeşil tepelerin üzerinde yer yer, renk renk açmış çiçekleri, dalları neşelendiren minicik meyveleri… Bununla birlikte size bir başka tablodan daha bahsedelim. Size koşa koşa bahar rotası çizdirecek, yola koyulmanız için bekleyemeyeceğiniz bambaşka bir hayal daha… Önünüzde nefis yöresel lezzetlerle dolu bir kahvaltı sofrasında “merhaba” demek aslında hayal değil. Bir ucuz uçak bileti sizi bu sofraya oturtmaya yetecek. Bir fincan, mis kokulu, dumanı üzerinde Karadeniz çayı, sapsarı köy tereyağı, sıcacık mısır ekmeği ve tadına doyulmaz süt kokulu yöresel peynirler, size de cazip gelmedi mi?