Kars Uçak Bileti ile Gizemli Kaleleri ve Muhteşem Manzaraları Keşfedin

0
1505
Kars Uçak Bileti ile Gizemli Kaleleri ve Muhteşem Manzaraları Keşfedin
Kars Uçak Bileti ile Gizemli Kaleleri ve Muhteşem Manzaraları Keşfedin

Kars uçak bileti ile keşfedebileceğiniz bu gizemli şehrin muhteşem kalesi, tarihi yapıları, kayak merkezi ve doğal güzellikleri ülkemizin görülmesi gereken yerleri arasındadır. Kars, askeri bir kale olarak, 1750 metre yükseklikteki bir plato üzerinde kurulmuştur.

Kars isminin kaynağı Kaşgarlı Mahmut’un eserlerin geliyor. Yazar eserlerinde Kars kelimesi için deve veya koyun yününden yapılan elbise olarak söz eder. Başka bir söylentiye göre ise Kars ismi M.Ö. 130 yıllarında, Kafkas Dağları’nın kuzeyinden gelen Türklerin Velentur boyunun Karsak oymağı tarafından verilmiştir.

Aerobilet web sitesinden veya mobil uygulamalarından Kars uçak bileti alarak keşfedeceğiniz Kars’ın tarihi yapılarının büyük çoğunluğu Ruslardan kalmadır. Çünkü Ruslar tarih boyunca Kars’ı birkaç kez işgal etmiş, en son 1877 yılında şehri işgal ettiklerinde tam 40 yıl burada yaşamışlardır. Bu süreçte Ruslar, şehirde birçok yapı inşa ettiler. Kars’ı gezerken fark edeceğiniz gibi burada caddeler çok geniş ve caddeyi çevreleyen binalar mimari açıdan çok güzeldir.

İlginç bir şekilde Kars, Türkiye’de en çok heykele sahip olan şehirdir. Kentte özellikle 1990’lı yılların sonlarından günümüze kadar heykel yapımına büyük önem veriliyor. Şehirdeki işlek caddelerde ve yol kenarlarında birbirinden ilginç heykelleri görebilirsiniz. Bu heykellerin en ünlüleri ise Leyla ile Mecnun heykeli, dört mevsim kadın heykeli ve meyve toplayan kadın heykelidir.

Türkiye’nin en büyük heykeli de 2006 yılından bu yana, yine Kars şehrinde yapılıyor. Kars Kalesi’nin simetriğinde heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan heykel bittiğinde 2000 metrekarelik bir alanda 35 metre genişliğe ve 30 metre yüksekliğe sahip olacak. Heykelin amacı barış ve insanlığa katkıda bulunmaktır.

Kars’a girer girmez ne kadar eski ve tarih kokan bir şehirde olduğunuzu hemen anlayacaksınız. Kars uçak bileti aldıktan sonra bu güzel şehirde görmeniz gereken yerleri anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

Kars Kalesi’ni Gezin

Kars Kalesi, şehri gezerken güzelliğiyle sizi büyüleyecek en önemli simgesel yapıdır. 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin tarafından yaptırılan kalenin kalıntıları arasında bulunan eşsiz bir mermer kitabe dış surların kapısını süslüyor.

Kars Kalesi, merkez kale ve iç kale olarak ikiye ayrılır. Görkemli kalenin surları 27.000 metre uzunluğundadır ve 220 burç ile desteklenmiştir. Savunmaya elverişli ve sağlam duvarlarla çevrilmiş Kars Kalesi sadece 1386 yılında Moğol İmparatoru Timur tarafından ele geçirilebildi. 1579 yılında Sultan III. Murat döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından onarılan kale, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus işgalinde hasara uğradı ve orijinal özelliklerinden bazılarını kaybetti.

Kars Kalesi’ni Gezin
Kars Kalesi’ni Gezin

Kaleye girebileceğiniz 3 ana giriş kapısı bulunuyor. Su kapısı, Kağızman kapısı ve Behram kapısından girerek kale gezinize başlayabilirsiniz. Kuzey ana giriş kapısından girerseniz buradan kale önündeki boşluğa çıkacaksınız. Buradan kale burcuna doğru uzanan taş döşemeli bir caddeyi gezebilirsiniz. Caddenin bitiminden itibaren merdivenlerle kale burcuna ulaşılıyor. Kars Kalesi içinde 12. yüzyıldan kalma Celal Baba Türbesi, askeri koğuşlar, tarlalar, cephanelikler ve bir adet de mescit bulunuyor.

Kars’ı kaleden seyredin ve muhteşem bir tarihi manzaraya şahit olun. Kars uçak bileti ile Kars Kalesi’nden gün batımında kahvenizi ya da çayınızı yudumlarken şehrin siluetini kesinlikle izlemelisiniz.

Ünlü Kilim ve Halıları Görün

Kars’ın kilim ve halıları dünya çapında ünlüdür. Kars gezinizde doğal boyalı pamuk, kıl, ipek ve yün iplikler kullanılarak yapılan bu kilimleri ve halıları satın alabilirsiniz.

Ünlü Kilim ve Halıları Görün
Ünlü Kilim ve Halıları Görün

Kars halıcılığı çok eski tarihlerden itibaren önem kazanmıştır. Osmanlı döneminde halılar orijinal desenleriyle yurt dışına ve özellikle Avrupa’ya ihraç ediliyordu. O çağlarda bu yöreye özgü desenler nerede görülürse görülsün Kars Halısı olarak tanınıyordu. Kars ziyaretinizde güzel bir alışveriş için halıcıları ve yine halılar kadar ünlü gümüş satıcılarını ziyaret edebilirsiniz.

Sarıkamış’ta Kayak Yapın

Kars uçak bileti ile mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi de Kars’a 55 kilometre mesafede bulunan Sarıkamış’tır. Sarıkamış son yılların popüler kayak merkezlerinden birisidir. Burada 2500 rakımlı, 12 kilometreyi bulan 5 etaplı bir pist sizi bekliyor.

Sarıkamış’ta Kayak Yapın
Sarıkamış’ta Kayak Yapın

Kayak merkezinde ikisi devlet konuk evi olmak üzere pek çok kaliteli otel bulabilirsiniz. Sarıkamış ve çevresi Alp disiplini, kuzey disiplini ve tur kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullara sahiptir. Sarıkamış’ta ailenizle ya da arkadaşlarınızla birlikte heyecan dolu anlar yaşayacaksınız.

Büyük Katedrali (Fethiye Cami) Ziyaret Edin

Kars gezinizde görebileceğiniz eşsiz yapılardan birisi de bu görkemli katedraldir. Kars Büyük Katedral Kilisesi’nin temelleri Bagratlı kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılmış ancak kilise kralın eşi Katranide tarafından 1001 yılında bitirilmiştir. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesi’nin tamirini de yapan Tiridat ustadır.

Büyük Katedrali (Fethiye Cami) Ziyaret Edin
Büyük Katedrali (Fethiye Cami) Ziyaret Edin

Bu güzel katedralin kemerli, dar ve yüksek pencereler ile aydınlatılan, heykel oyuklarla süslenen salonu ve 3 giriş kapısı oldukça etkileyicidir. Kırmızı renkli tüf taşından inşa edilen, basamaklı bir zemin üzerine kurulan kubbesi, çan kulesi ve kuzey cephesindeki duvarı ile katedralin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Rusya döneminde kilise olarak yapılan katedral, 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fetih etmesinden sonra camiye çevrilmiştir. Dış mimarisi katedral, iç mimarisi ve dekorasyonu ise cami şekilde olan bu tarihi yapıyı Kars gezinizde görmeyi unutmayın.

Yeraltı Kenti Mağarası’na Girin

Kars uçak bileti ile keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerden birisi de Kars’a 6 kilometre uzaklıktaki Bozkale Köyü’nde, dağın altında bulunan doğal mağaradır.

Bu mağaranın içerisinden şifalı yeraltı suları akar. Çermikten kaynayan şifalı suyun faydaları yöre halkı tarafından bilinmiyor ayrıca mağara hakkında da çok az araştırma yapılmıştır.

Girişinden bir insanının rahatça geçebileceği mağaranın iç kısmı ise geniş dehlizlerle dağın derinliklerine kadar uzanıyor. Yeraltı Mağarası’nın serin ve nemli havasının özellikle astım hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Yeraltı Kenti Mağarası ziyaretinizde kaynayan şifalı suyu denemenizi öneririz.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nı Gezin

Kars’ın en güzel yapılarından birisi olan konak, 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olan iki katlı ve kare planlı bir yapıdır. Dış cephe duvarları bazalt taşından, çatısı toprak damlı olarak inşa edilmiş olan konak, aynı zamanda müze olarak da kullanılıyor.

Konak 2001 yılında ziyarete açılmıştır, burada Gazi Ahmet Muhtar Paşa’ya ait fotoğraflar ve haritalar sergileniyor. Ayrıca cam vitrinler içinde top mermileri, fişekler, süvari at nalları gibi 93 Harbi sonunda bölgeden toplanan askeri malzemeleri de göre şansınız bulunuyor. Konağın 1. katındaki büyük salonda metal koşum takımları, Rus ordusunda kullanılan top mermileri ve Osmanlı ordusunda kullanılan malzemeler sergileniyor.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın karargah binası olarak kullandığı konağının bahçesinde bulunan büst, Karslılar tarafından bir şükran ifadesi olarak dikilmiştir.

Kuyucuk Kuş Cenneti’nde Güzel Bir Gün Geçirin

Kars’ın doğal güzelliklerinden birisi olan Kuyucuk Gölü, 182 kuş çeşidi ile dünyanın pek çok yerinden ziyaretçileri kendine çekiyor. Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 2009 yılında ülkemizin 13. uluslararası öneme sahip sulak alanı ilan edilmiştir.

Göl bataklık özelliğine sahiptir ve Kars’ın kuş cenneti denilebilecek derecede farklı kuş türüne ev sahipliği yapar. Ancak yağışların olmadığı senelerde göl kurur ve kuşlar gelmez. Kuyucuk Köyü bölge itibariyle karasal iklimin hüküm sürdüğü bir yer, bu nedenle kışları sert yazları ise sıcak geçer. Gölün toplam alanı 219 hektardır ve göl göçmen olmayan 12 tür kuş türüne sürekli, 70 kuş türüne ise yazları ev sahipliği yapar.

Kuyucuk Kuş Cenneti’nde Güzel Bir Gün Geçirin
Kuyucuk Kuş Cenneti’nde Güzel Bir Gün Geçirin

Turistik potansiyele sahip Kuyucuk Gölü, 1990 senesinde orman müdürlüğü tarafından korumaya alındı. Gölün suyu asitli olduğu için içinde balık yaşamıyor. Doğada zaman geçirip rahatlamak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için ideal bir yer olan Kuyucuk Kuş Cenneti, özellikle doğa fotoğrafçılarının ülkemizde en sevdiği yerlerden birisidir.

Kuyucuk Gölü’nde ilkbaharın gelmesiyle doğada meydana gelen değişim ve bölgeye göç eden kuşlar size görsel şölen sunacak.

Kars Havariler Kilisesi’ni (Kümbet Camisi) Ziyaret Edin

Kars’ın eşsiz güzelliklerden biri olan kilisenin yapısı dört yapraklı yoncaya benzer. Havariler Kilisesi, Bagrat Kralı Abbas II. Takavor tarafından yaptırılmıştır.

Bir Ermeni kilisesi şeklinde inşa edilmiş olan yapı, şehir merkezinde Kars Kalesi’nin güney eteğinde bulunan Kaleiçi mahallesinde ziyaretinizi bekliyor. Kiliseye adını veren Havariler ismine ilk kez 19. yüzyılda rastlanıyor ve bu ad kubbenin altındaki 12 figürden esinlenerek kiliseye verilmiştir.

Kars Havariler Kilisesi’ni (Kümbet Camisi) Ziyaret Edin
Kars Havariler Kilisesi’ni (Kümbet Camisi) Ziyaret Edin

Osmanlılar, 1579 yılında bu tarihi kiliseyi bir camiye çevirirler. Kars uçak bileti ile gezme şansı bulabileceğiniz Havariler Kilisesi veya Kümbet Camisi, zarif mimarisi ve süslemeleriyle görülmeye değer güzelliktedir.

Sarıkamış Katherina Av Köşkü’nü Görün

Kars gezinizde görmeniz gerekenler arasında yer alan Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve 19. yüzyıl Baltık mimarisi örneğini taşıyan eşsiz bir binadır. Bir dönem tugay komutanlığı denetiminde kalmış bina günümüzde koruma altında bulunuyor.

Sarıkamış ilçesinin en önemli mimari yapısı olarak çok güzel ve etkileyici olduğu kadar enteresan tarihi de olan Katherina Av Köşkü’nü gezerken kendinizi Rusya’da hissedeceksiniz. Köşk yeşil bir bahçenin içindedir ve harika bir manzaraya sahiptir.

Katerina, bir av köşkü ve ana köşk olmak üzere iki yapıdan meydana geliyor. Av köşkü değerli misafirlerin ağırlandığı yer iken asıl köşk ise çeşitli zamanlarda hastane ve saray olarak kullanılmıştır. Katerina Köşkü, Kars uçak bileti ile görebileceğiniz bölgenin en güzel mimari yapılarında birisidir.

Tarihi Mazlum Ağa Hamamı’nı Gezin

17. yüzyıldan kalma Mazlum Ağa Hamamı, Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerindendir. Hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Kesme taş ve moloz taştan yapılan hamamın üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür.

Tarihi Mazlum Ağa Hamamı’nı Gezin
Tarihi Mazlum Ağa Hamamı’nı Gezin

Hamam 1918 yılında Ermeniler tarafından tahrip edilmiş ama sonra tekrar onarılarak kullanımına devam edilmiştir. Yakın tarihlere kadar işlevini sürdüren bu hamam günümüzde kullanılmıyor. Kars merkezinde, Taş Köprü’nün solunda bulunan Mazlum Ağa Hamamı’nın ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Osmanlının klasik mimari yapılarından olan tarihi Mazlum Ağa Hamamı’nı ziyaret ederek tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.

Kars’ın Eşsiz Yemeklerinden Tatmalısınız

Kars tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yemekleriyle de ünlü bir şehirdir. Kars uçak bileti ile başlayacağınız bu keşif gezinizde tadacağınız kaz dolması Kars’ın en meşhur yemeğidir. Kaz dolması aslında yılbaşında yapılan hindi dolmasına benzer ancak kaz eti özel bir şekilde pişirilir, içi için ise bulgur kullanılır. Kullanılan bulgur pilavı kaynatılan kazın suyuyla pişirilir. Önce haşlanan kaz eti daha sonra pirincinin katılmasıyla fırına verilir. Kars’ta bu yemeği çok iyi yapan lokantalar bulabilirsiniz.

Bunun dışında pek çok ünlü yemeği de gezinizde tadabilirsiniz. Hangel, umaç helvası, elma dolması, erişte pilavı, haşır, katmer ve tencerede şiş kebap gibi yemekler sizi bekliyor.

Kars’ın Eşsiz Yemeklerinden Tatmalısınız
Kars’ın Eşsiz Yemeklerinden Tatmalısınız

Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin mutfaklarından örnekler bulabileceğiniz Kars’ta birbirinden güzel alternatif lezzetler bulmak mümkün. Gezinizde her mola verdiğinizde kendinizi Kars’ın yöresel yemekleriyle ödüllendirin.

Aeorbilet IOS ve Android mobil uygulamalarından en iyi fiyatlarla alabileceğiniz Kars uçak bileti ile ülkemizin gizli cennetlerinden birisi olan tarihi Kars şehrine unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.