Muğla uçak bileti ile hayatınızda kelebek etkisi yaratın

0
2780
Muğla Uçak Bileti İle Hayatınızda Kelebek Etkisi Yaratın
Muğla Uçak Bileti İle Hayatınızda Kelebek Etkisi Yaratın

Tatile çıkmak için kararsızsanız, kendinizi kelebekler gibi hafif ve özgür hissettirecek bir yer arıyorsanız, hazır olun! Sizi kelebeklerin özgürce dolaştığı bir yere doğru yola çıkarıyoruz. Fethiye, Faralya köyü Ölüdeniz’in büyüleyici kumsallarının, Kabak Koyu’nun turkuaz sularının Kelebekler Vadisi’ndeki kelebeklerin kanat çırpışlarının hemen yanı başındadır. Babadağı, eteklerindeki Faralya, Antik Likya Yolu, Kelebek Vadisi, Kabak Koyu ve Ölüdeniz’in buluşma noktasıdır.

Yerli ve yabancı turistler, uçak yolculuğu ile Muğla Dalaman Havalimanı’na ulaştıktan sonra kara yolu ile Fethiye ve oradan da Faralya’ya ulaşırlar. Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Köyü ve çevresindeki cennet köşeler, ülkemizin sahip olduğu, bozulmamış doğal güzellikleri bize tekrar hatırlatırcasına ziyaretine gelen turistlere ev sahipliği yapar. Uçak yolculuğu sonrası karayolu ile ulaşım ilk bakışta uzun gibi görünse de her yıl giderek artan ziyaretçi sayısı yolculuğun sonunda ulaşılan cennet beldenin ne kadar özel olduğunun kanıtıdır.

Kelebekler Vadisi rengârenk bir doğa sunuyor

Kelebekler Vadisi rengârenk bir doğa sunuyor
Kelebekler Vadisi rengârenk bir doğa sunuyor

Yüksek tepelerin arasında kalarak güzelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış bu gizli cenneti neyse ki kelebekler, insanlardan çok uzun zaman önce keşfetmiştir.  Ünlü Likya Yolu üzerinde yer alan ve genellikle deniz yolundan tekneler ile erişilebilen Kelebekler Vadisi, kaplan kelebekleri dâhil olmak üzere yaklaşık 100 kelebek türünün vatanıdır. Burada doğa, zamanın durduğu hissini yaşatır insana.

Sanki yanınızdan geçen bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın öbür tarafında bir büyük değişim başlatacak gibidir. Aslında bir kaos teoremi olan kelebek etkisi, bu kadar güzellik içerisinde olsa olsa sizin ruhunuzda büyük bir güzelliğin doğmasına sebep olabilir. Hele ki bir de fotoğraf tutkunuz varsa sabah erken saatlerde kelebekleri görmek için hazır bulunmanız gerekir.

Geceyi ağaç dallarında dinlenerek geçiren kelebekler doğanın uyanışı ile kanat çırpmaya ve renklerini objektifinize yansıtmaya başlarlar. Gecenin serinliğinden sonra kanatlarını ısıtmak için açan kelebekler yaklaşık 30 dakika sürecek güneş banyoları sırasında fotoğraflarının çekilebilmesi için çok özel bir zaman yaratırlar. Bu süre içerisinde size makro çekimler yapabileceğiniz pozlar verirler.

Eğer o gün hava kapalı ise üzülmeyin ertesi gün de kelebekler sizi bekliyor olacak. Sanmayın ki ömürleri sadece bir gün. Bir şehir efsanesi olan; “Kelebeklerin ömrü bir gündür” söylemi aslında yanlıştır. Dünya üzerinde hiçbir kelebek türünün ömrü bir gün ile sınırlı değildir. Yetişkin kelebeklerin ömrü, türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında değişebilir.

Bu süreye yaşam döngüsündeki “yumurta”, “tırtıl” ve “koza” dönemleri de dâhil edilir ise çoğu kelebeğin ömrü 1 seneyi bulur. Ömürlerinin 1 gün olduğu efsanesinin yayılma sebebi, bir gün sineği denilen mayıs sineklerinin kısa ömrü ile kelebeklerin ömürlerinin karıştırılmasıdır. Dolayısıyla korkmayın! Kelebekler ertesi gün de sizi bekliyor olacak.

Kelebekler Vadisi’ne ulaşım konusunda fazla seçeneğiniz yok. Vadiye, Ölüdeniz’den kalkan tekneler ile ulaşabileceğiniz gibi karadan gitmeniz de mümkün. Bu tekneler sizi Ölüdeniz’den alıp yaklaşık 25 dakikada Kelebekler Vadisi’ne getiriyor. Aynı şekilde akşama doğru tekrar geri dönebiliyorsunuz.

Eğer Faralya üzerinden araba veya toplu taşıma araçları ile gelmek isterseniz, vadinin üst kısmında araçtan indikten sonra oldukça zorlu bir yürüyüş yolunu aşağıya doğru inmeniz gerekiyor. Bu yol üzerinde kimi zaman halatlara tutunarak inmek zorunda kalabilirsiniz. Yükseklik korkusu olanların pek tercih etmeyeceği dik bir yamaçtan ineceğinizi ve bu yolun bir de geri dönüşü olduğunu unutmayın.

Kelebekler Vadisi’nde kamp yaparak kozanıza çekilin

Burada kamp yapmak isterseniz ödemeniz gereken bir kamp ücreti var. Yerleşim olmadığı için Kelebekler Vadisi, bungalov, çadır tipi konaklama sevenler, fotoğraf tutkunları, doğa âşıkları için mükemmel bir yer. Çocuklar ile giderseniz her yer onlara ait. Sanki kocaman bir parkta oynar gibi gönüllerince özgür olabilirler. Ancak bu kadar doğal olması eğlence olmadığı anlamına da gelmiyor.

Gündüzleri plaj, hava ve su oyunları, geceleri kampçıların sazlı sözlü eğlenceleri, kumsal partileri oldukça eğlenceli. Eğlencelere katılmak istemeyenler ise yıldızlardan oluşan yorganları altında huzurlu bir uykuya dalabilirler. Eğer burada tatilinizi geçirmeye karar verirseniz kalacağınız otel rezervasyonunu önceden yapmanızı öneririz.

Çok fazla konaklama seçeneği olmadığından sezonda ve özellikle kelebeklerin izlenebildiği dönemlerde yer bulmak zorlaşabilir. Son dakika rezervasyonları ise size pahalıya mal olabilir. Uçak bileti almak için de ucuz uçak bilet araması yapar ve biletinizi mümkün olabildiğince erken alırsanız tatiliniz oldukça hesaplı olacaktır.

Yeryüzü cenneti Kabak Koyu sizi çağırıyor

Yeryüzü cenneti Kabak Koyu sizi çağırıyor
Yeryüzü cenneti Kabak Koyu sizi çağırıyor

İçinizdeki huzur ve mutluluğu ortaya çıkarmak istiyorsanız sessiz sakin doğası, sabah ve akşamları toplu hâlde yapılan yoga seansları, bir tarafınızda masmavi deniz, diğer tarafınızda dik yamaçlar, yeşilin her tonu ile Kabak Koyu sizleri bekliyor. Koy, özellikle şehir yaşamından bunalanlar için ideal.

Kabak Koyu hemen Faralya Köyü aşağısında yer aldığından, ziyaretçiler Faralya’daki pansiyon ve otellerde kalabileceği gibi koyda yer alan pansiyonlarda da kalmayı tercih edebiliyorlar. Eğer Faralya’da kalacaksanız Kabak koyuna inmek için her gün dolmuş ile kısa bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

Bu durumda uzun süre kalmak isteyen konuklar dolmuş ile aşağı inip çıkmaktansa koyda yer alan tesislerde konaklamayı tercih edebiliyorlar. Bu tip doğal koylarda genellikle şezlong, şemsiye gibi malzemeler bulunmuyor.

Kabak Koyu’na kadar gelmişken çevresinde görmek isteyebileceğiniz yerlerden bazıları ise Cennet ve Korsan Koyları’dır. Kabak Koyu’ndan kalkan tekneler ile konuşarak buralara ve hatta Kelebekler Vadisi’ne gidebilirsiniz.

Bu yıl 31 Mayıs ile 3 Haziran 2018 tarihleri arasında Kabak Koyu’nda gerçekleştirilecek Dream Yoga Fest ile ruhunuzun derinliklerine doğru bir başka yolculuğa çıkabilirsiniz. Burada geçireceğiniz birkaç günün sonunda yeni başlangıçlar ve tazelenmiş bir enerji ile şehir yaşamına geri dönebilirsiniz.

Fethiye’ye gelmişken buraları görmeden dönmeyin!

Fethiye’ye gelmişken buraları görmeden dönmeyin!
Fethiye’ye gelmişken buraları görmeden dönmeyin!

Dalaman Havalimanı’ndan, havalimanı transfer ile Fethiye’ye ulaştıktan sonra tatil sürenize bağlı olarak Fethiye otellerinde konaklayabilir, çevre koy ve köylere günübirlik veya bir gece konaklamalı olarak da gidebilirsiniz. Günübirlik olarak gidebileceğiniz Ölüdeniz plajı, Gemile Koyu plajı, Kelebekler Vadisi Koyu, Kabak Koyu, Göcek, Belcekız plajı, Çalış ve Aktaş plajında farklı etkinliklere katılarak tatilinizi daha da unutulmaz bir hâline getirebilirsiniz.

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü deneyebilir, Kabak Koyu’nda meditasyon ve yoga gruplarına katılabilir, Kelebekler Vadisi’nde kelebeklerin izinde şelaleye kadar yürüyebilir, Antik Likya Yolu’nda tarihin ayak izlerini takip edebilirsiniz.

Bölgede konaklamak için Fethiye otellerinde kalabileceğiniz gibi Ölüdeniz otellerini de tercih edebilirsiniz. Diğer bölgelere nazaran daha turistik olan Fethiye merkez ve Ölüdeniz otelleri size daha konforlu bir tatil sunabilir. Ayrıca buralardan çevre koylara ve köylere yapacağınız yolculuk sırasında bölge halkı ile daha fazla iletişime geçme ve değişik lezzetleri farklı yerlerdeki restoranlarda deneyimleme şansı da yakalayabilirsiniz.

Biraz da eğlenelim

Biraz da eğlenelim
Biraz da eğlenelim

Fethiye’de sık sık festivaller düzenlenir. Doğa sporları ve ekstrem sporlar ile ilgilenenlerin düzenlediği yarışma ve festivaller, yelken yarışları, su sporları, dalış okulları, cip safari, meditasyon, yoga gruplarının etkinlikleri ile Fethiye sık sık gündeme gelmektedir. Bunların haricinde, Hisarönü barlar sokağı sabahın ilk ışıklarına kadar hizmet vermektedir.

Eğer gece yıldızların altında erken saatte uyuyup iyi dinlenenlerdenseniz, gündüz plaj voleybolu turnuvaları, dalış kursları, su sporları için yeterince enerji kazandınız demektir. Dinlenmekten daha fazla eğlenmeyi tercih edenlerdenseniz, Fethiye merkez ve Ölüdeniz’e yakın otellerde konaklamanız daha uygun bir seçim olacaktır.

Böylelikle restoran, etkinlik, konser, festival gibi konularda seçenekleriniz daha fazla olur.  Tatile grup halinde çıktıysanız, mutlaka cip safariye katılmalısınız. Sabahın erken saatlerinden akşamın karanlığına kadar süren safari turu sizi Tios Antik Kenti’ne, Yakapark’a, Saklıkent Kanyonu’na götürecektir.

Mavi yolculuk Göcek’ten başlar

Mavi yolculuk Göcek’ten başlar
Mavi yolculuk Göcek’ten başlar

Göcek denildiğinde akla, ilk önce 6 adet marina ve yat turizmi gelir. Göcek, Dalaman Havalimanı’na yakın olduğundan, havalimanı transfer araçları ile yaklaşık 25 dakikada ulaşabilirsiniz. Marinaları ve doğal güzelliği sayesinde hızla gelişen Göcek, kiralık villa turizmi açısından da ülkemizdeki en popüler yerlerden bir tanesidir. Şık ve ünlü restoranları ile Fethiye de gezilecek yerler listenize almanız gereken önemli bir yerdir.

Fethiye’de her yer tarih

Fethiye’de her yer tarih
Fethiye’de her yer tarih

Fethiye’ye kadar gelmişken, çevresinde yer alan tarihî yerleri de görmeden dönmek olmaz.  Arkeolojik Eserler Salonu ve Etnografik Eserler Salonu olmak üzere iki teşhir salonu bulunan Fethiye Müzesi, muhakkak görülmesi gereken bir müze. Müzenin arkeolojik eserler bölümünde Likçe’nin çözümünde önemli bir rol oynayan “Kumrulu Genç Kız” heykeli de bulunmaktadır.

Şehir içinde ise Likya döneminden kalma M.Ö. 4. yüzyıl eserleri dikkati çeker. Bunlar, doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Aralarında en görkemlisi ise Amintas’ın mezarıdır. Şehrin güneyinde yükselen Fethiye Kalesi’nin ise Aziz John’un şövalyelerine ait olduğu düşünülmektedir.

Yüzyıllardır pek çok medeniyetin beşiği olmuş Fethiye ve civarında çok sayıda antik kent ve kaya mezarları bulunur. Likya Kaya mezarları Tlos, Pınara, Caunos, Letoon, Telmessos Antik Tiyatrosu ve hayalet köy olarak bilinen Kayaköy görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçıdır.

Xanthos, Fethiye’ye 60 km uzaklıkta, Kınık Köyü’nün yanında yer alan ve Perslerin işgali sırasında halkı, düşmana teslim olmayarak, tarihin ilk toplu intiharını gerçekleştirmiş yerleşim yeridir.  Ayrıca burası, Likya Federe Birliğinin ilk siyasal başkenti olarak da bilinmektedir. Bu kadar ilginç bir olaya tanıklık etmiş, boyun eğmektense ölmeyi yeğlemiş bir halkın geride bıraktığı izler sizi derinden etkileyecek.

Tlos ise Fethiye’ye 45 km uzaklıkta, Likya’nın 6 büyük kentinden biri ve federe birliğin spor merkezidir. Uçan kanatlı at Pegasus ile ünlenen mitolojik kahraman Bellaforonte’nin yaşadığı rivayet olunan bu kent, Likya bölgesindeki en eski yerleşim yeridir.

Letoon ise Likya’nın dinsel merkezidir. Tanrıça Leto, Tanrıça Artemis ve Tanrıça Apollon’a adanmış 3 tapınağı ile ünlüdür.

Cadianda (Kadyanda); Fethiye’den 25 km uzaklıkta olan merkez, yapılan kazılarda ortaya çıkan tiyatrosu, agorası, stadyumu, hamamı ve anıt mezarları ile bölgenin ilgi odağı hâline gelmiştir.

Kaya köyü ise Anadolulu Rumların 1922 yılına kadar yaşadıkları bir Rum köyüdür. Bu köy, şu an yaşayan olmadığından boş evleri ve dar sokakları ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Boş olması nedeni ile “Hayalet Köy” olarak da anılır.

Muğla uçak bileti ile hayatınızda kelebek etkisi yaratın

Muğla Uçak Bileti İle Hayatınızda Kelebek Etkisi Yaratın
Muğla Uçak Bileti İle Hayatınızda Kelebek Etkisi Yaratın

Fethiye’ye doğru yola çıkmaya karar verirseniz gerek zevkinize gerekse bütçenize uygun bir seçenek bulacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Yüzyıllarca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bu bölge size, mutlu bir tatil imkânı sunacaktır. Kim bilir? Belki de tatile çıkmak için Muğla uçak bileti almaya karar vererek hayatınızda olumlu yönde bir kelebek etkisi yaratmış olursunuz.