Türkiye’nin En Güzel Sonbahar Manzaraları

0
3477
Türkiye’nin En Güzel Sonbahar Manzaraları
Türkiye’nin En Güzel Sonbahar Manzaraları

Türkiye, her mevsim farklı bir güzelliği size sunacak büyüleyici bir ülke. Sıcak yaz günlerinin geride kaldığı, havaların serinlediği ve sarı yaprakların dökülmeye başladığı sonbahar aylarında, Türkiye’de birbirinden güzel manzaralar göreceğiniz ve harika fotoğraflar çekeceğiniz pek çok yer bulacaksınız.

Doğayla baş başa kalıp dinleneceğiniz, yüzlerce yıllık ağaçlar arasında keyifle doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz ve sonbaharın en güzel manzaralarını göreceğiniz bu destinasyonlar, sonbahar aylarında mutlaka uğramanız gereken yerler.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla en iyi fiyatlarla uçak bileti alabilir ve İzmir’in ünlü Şirince Köyü’nden İstanbul’un yanı başındaki Şile’ye kadar size muhteşem manzaralar sunacak ve harika doğa fotoğrafları çekeceğiniz sonbahar tatil cennetlerine keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Türkiye’nin En Güzel Sonbahar Manzaralarını Görün

Şirince Köyü

İzmir şehrinin Selçuk ilçesine bağlı dünyaca ünlü bir köy olan Şirince, estetik güzelliğiyle Türkiye’nin en güzel köylerinden biri. Tarihi taş konakların butik otellere ve restoranlara çevrildiği köy, yerel şaraplarıyla da çok ilgi çekiyor. El değmemiş doğal güzelliği, tarihi dokusu ve sıcakkanlı insanlarıyla her mevsim ayrı bir güzelliği olan Şirince Köyü, en güzel sonbahar manzaraları görmek için gitmeniz gereken yerlerden biri.

Şirince Köyü
Şirince Köyü

İzmir uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz Şirince Köyü aynı zamanda Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Şirince Köyü’nün her sokağı, tarihi konakları süsleyen çiçeklerle harika manzaralara sahip.

Şile

İstanbul’a yakın olmasından dolayı hafta sonu tatillerinin merkezi olan Şile’de etkileyici mağaralar, masmavi bir deniz, büyüleyici kayalık manzaralar ve sararmış yapraklarıyla yaşlı ağaçları görecek ve harika bir sonbahar gezisi yapacaksınız.

Şile
Şile

İstanbul uçak bileti alarak gezeceğiniz Şile aynı zamanda güzel yürüyüş ve bisiklet parkurlarına da sahip. Şile, sonbahar aylarının serin havasında doğayla baş başa kalmak için Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri.

Yedigöller Milli Parkı

1965 yılında milli park ilan edilen Yedigöller, Bolu merkezine 1 saat mesafede ve doğa sevenlerin sohbaharda en çok ziyaret etmeyi sevdiği yerler arasında. İsmine uygun olarak Yedigöller çevresinde muhteşem sonbahar manzaralarının tadını çıkaracağınız ve harika fotoğraflar çekeceğiniz Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, Deringöl, Seringöl ve Büyükgöl isimli yedi tane göl var.

Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı

Doğa fotoğrafçılarının da en sevdiği yerler arasında olan Yedigöller Milli Parkı’nın iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında sararmış yapraklar arasında gezebilir veya göllerde tekne gezilerine çıkaracak romantik zamanlar geçirebilirsiniz.

Mardin

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Mardin, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve uzun mirasının izlerini gururla taşıyor. Sonbahar aylarında tarihi güzellikler arasında dolaşmak istiyorsanız Mardin’e mutlaka uğramalısınız. Mardin sokaklarında göreceğiniz tarihi evler, antik kalıntılar, Osmanlı dönemi medreseleri ve hamamları, sonbahar aylarında en güzel manzaralarının size sunacak.

Mardin
Mardin

Mardin uçak bileti ile gezeceğiniz bu güzel şehir, tarihi dokusu kadar lezzetli yerel yemekleri ile de ünlü ve şirin restoranlara dönüştürülmüş eski konaklarda Mardin lezzetlerini tadarak bu gezinizi bitirebilirsiniz.

Datça

Muğla uçak bileti alarak gezeceğiniz, sonbaharda çok daha güzel görünen Datça’nın eski sokakları, modern dünyaya meydan okuyan taştan inşa edilmiş bal renkli otantik evleri ve bozulmamış yapısı ile çok etkileyici. Datça’da ayak bastığınızda bu şirin yere aşık olacaksınız. Küçük tezgahlarda el işi hediyelik eşyalar satılan Arnavut kaldırımlı sokaklar ve yemyeşil gölgeli teraslar, sizi gün boyu keyifli hissettirecek.

Dar sokaklarda gezintiye çıkmak, restore edilmiş taş evlere hayranlıkla bakmak, tarihi camileri gezmek ve yorulunca küçük bir kafede kahvenizi yudumlamak, Datça’da harika bir gün geçirmek için yapabileceğiniz şeylerden bazıları.

Datça
Datça

Datça’da her sokak gezmeniz için sizi davet eder ve her köşede dinlenmeniz için begonvillerle kaplı banklar bulunur. Bu rengarenk sokaklar sonbahar aylarında büyüleyicidir ve bu aylarda Datça’da gezerken bu küçük yerin neden bu kadar çok sevildiğini hemen anlayacaksınız.

Mimarisinin bozulmaması için imar izni verilmeyen Datça’da begonvillerle süslenmiş dar sokaklarında antik Yunan mimarisinin izlerini aramanızı öneririz. Datça’nın sokaklarını gezip, fotoğraflar çektikten sonra küçük bir lokantada oturup yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.

Manyas Kuş Cenneti

Balıkesir uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız, ülkemizin en güzel milli parklarından biri olan Manyas Kuş Cenneti, sonbahar gezilerini değişmez adreslerinden biri. Eşi bulunmaz doğal güzellikleri ile ünlü Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı’nda meşe, palamut, kızılçam, gürgen, çınar, ıhlamur ve zeytin ağaçları arasında harika bir doğa yürüyüşü yapabilir ve yürüyüşünüzde birçok kuş türünü görme şansı bulabilirsiniz.

Manyas Gölü, çevresindeki bitki zenginliğiyle yaban hayatının gelişmesine olanak sağlıyor. Ülkemizin ilk kuş cenneti olan Manyas, doğal güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Manyas Kuş Cenneti
Manyas Kuş Cenneti

Manyas aslında ülkemizin en küçük milli parklarından biri ama sahip olduğu kuş topluluklarından dolayı en çok ziyaretçi çeken milli park da burası.

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı’nda doğa ve yaban hayatı muhteşem bir uyum içinde. Bu benzersiz ekosistemin içinde bütün sorunlarınızı uzakta bırakarak yenileneceksiniz. Milli park, 64 hektarlık bir alanı kapsıyor ve 266 kuş, 118 bitki, 23 balık ve çeşitli sürüngen türleriyle çok zengin bir vahşi yaşama sahip. Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki kuş göç yolları üzerinde bulunan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, temiz havası ve yemyeşil doğasıyla sonbahar aylarında sizi büyüleyecek bir yer.

Dilek Yarımadası

Kuşadası’nın yaklaşık 26 kilometre güneyinde bulunan Dilek Yarımadası, Ege Denizi’nin içlerine doğru uzanıyor ve neredeyse Yunanistan’ın Samos Adası’na dokunuyor. Dilek Yarımadası’nın büyük bir bölümü, Büyük Menderes Milli Parkı olarak koruma altına alınmış doğal bir cennet.

Muhteşem bir milli park, özenle korunmuş masmavi koylar, görülmesi gereken gizemli mağaralar ve sizi büyüleyecek antik kentler ile Dilek Yarımadası, sonbahar aylarında keşfe çıkmak için ideal bir seçim. 277 kilometrekarelik bir alana yayılan Büyük Menderes Milli Parkı, nadas geyiği yaşam alanı olarak ünlü ama bu milli park aynı zamanda karabataklar, balık kartalları ve flamingolarla beraber 250’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. 25 kilometre uzunluğundaki bisiklet ve yürüyüş yollarıyla çevrili milli parkta doğayla iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Mitolojik efsanelere konu olan ünlü Zeus Mağarası’nı da Dilek Yarımadası gezinizde ziyaret edebilirsiniz. Mağaranın içinde, binlerce yılda oluşan harika sarkıtlar ve çöküntüyle oluşan dev kayaların muhteşem manzarasıyla karşılaşacaksınız. Zeus Mağarası ayrıca dağlardan gelen sağlıklı kaynak sularından oluşan doğal bir havuza da sahip. Yaz aylarında soğuk, kış aylarında ılık olan bu mağara havuzunun sularında keyifle yüzebilirsiniz.

Dilek Yarımadası’nın çevresi tekne yolculuğuyla gezebileceğiniz pek çok eşsiz koyla çevrili. İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kalamaki Koyu ve Karasu Koyu hem dalışlar yapmak hem de çam ormanlarına karşı keyifle yüzmek için ideal yerler.

Likya Yolu

Antalya uçak bileti alarak tadını çıkaracağınız, dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri olarak kabul edilen Likya Yolu, Antik Likya’nın kıyı şeridi boyunca uzanan 500 kilometrelik bir patika. Akdeniz’in en güzel sonbahar manzaralarının fotoğraflarını çekmek için rehberler eşliğinde ünlü Likya Yolu’nda unutulmaz bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Bu ihtişamlı yol, Fethiye Ölüdeniz’de başlar ve Antalya’nın 20 kilometre güneybatısında yer alan Hisarcandır’da biter. Yürüyüşler orta ve sert olarak derecelendirilir ve bu doğa yürüyüşünüz için en iyi aylar hava sıcaklığının fazla olmadığı ve havanın kuru olduğu nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarıdır.

Likya Yolu
Likya Yolu

2000’li yılların başında Türkiye’ye yaşayan bir İngiliz dağcı tarafından haritalandırılan Likya Yolu, antik kentler ve orman yolları arasından geçerek yürüyüş boyunca size muhteşem manzaralar sunacak.

Likya Yolu’nda doğa yürüyüşleri gruplar halinde ve rehber eşliğinde yapılıyor. Bölgenin hem tarihi hem de doğal manzaralarını temiz hava eşliğinde gezeceğiniz Likya Yolu yürüyüşünüzde rahat ayakkabılarınızı giyin ve yanınızda bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin.

Saklıkent Kanyonu

Muğla uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Saklıkent Kanyonu, Avrupa’nın en büyük kanyonlarından biri. Yaz aylarında Toros dağlarındaki karların çoğunun erimesi ve suların Xanthos Nehri’nin içinden geçmesiyle dar Saklıkent Kanyonu’na buzlu soğuk sular dolar ve macera severler sonbahar aylarında 4 kilometre boyunca bu soğuk suda yürümek için Saklıkent Kanyonu’na akın ederler.

Saklıkent Kanyonu 300 metre derinliği ve 18 kilometre uzunluğuyla dünyanın en derin geçitlerinden biri. Burada kayalardan aşağı akan dağ suları yıllar boyunca kayaları delerek derin ve dik vadiler oluşturmuş. Kışın bu kanyonda yürümek imkansız, bu yüzden sadece su seviyesinin en düşük olduğu yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaretçiler kanyona girebiliyorlar.

Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu

Kanyonun ilk 4 kilometresi, Toros Dağları’ndaki karların eriyerek Akdeniz’e doğru yol aldığı nisan ayından sonra yürünebilir. Saklıkent Kanyonu boyunca hızlı akan suyun ve dağların dramatik manzarası ise inanılmazdır. Heyecan arıyorsanız Saklıkent Nehri’nde hırçın sularda rafting yapmayı da deneyebilirsiniz.

Altınoluk

En güzel sonbahar manzaralarını görmek için gidebileceğiniz ideal yerlerden olan Balıkesir iline bağlı Altınoluk ilçesi, yemyeşil ormanların masmavi denize karıştığı muhteşem bir konumda yer alıyor. Dünyanın Alp Dağları’ndan sonra en yüksek ikinci oksijen yoğunluğuna sahip yeri olan Altınoluk ve hemen yanı başındaki Kazdağı Milli Parkı, vücudu yenileyen ve rahatlatan temiz havasıyla sıra dışı bir sonbahar tatili sunuyor. Kazdağı eteklerindeki çam ormanlarının arasındaki pınarların kaynak sularıyla Altınoluk’un çeşmelerinden bile şifalı sular akıyor.

Balıkesir uçak bileti alarak başlayacağınız Altınoluk gezinizde yılın yorgunluğu atmak için ilk ziyaret etmeniz gereken yer ise dünyaca ünlü Kazdağı Milli Parkı. Park, Edremit Körfezi’nin sahilleri boyunca doğudan batıya doğru uzanıyor ve doğa sevenleri adeta büyülüyor. Yüksek oksijen, zengin bitki örtüsü ve etkileyici vadileriyle burada harika bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yürüyüşünüzde göreceğiniz Şahin Deresi Kanyonu, dünyanın en yeşil kanyonu olarak bilinir ve Altınoluk’u doğal bir oksijen çadırı yapan en önemli faktörler arasındadır. Bölgenin hava sirkülasyonundan sorumlu olan U şeklindeki Şahin Deresi Kanyonu; 600 metre yüksekliği, 700 metre genişliği ve 27 kilometre uzunluğuyla çok etkileyici bir yer.

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

Çanakkale merkezine çok kısa bir mesafede ülkemizin en güzel milli parklarından biri bulunuyor. 1973 yılında milli park ilan edilmiş olan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’nda el değmemiş doğanın, tertemiz havanın ve tarihi anıtların eşliğinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı
Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

Çanakkale uçak bileti alarak keyifle gezeceğiniz 33.490 hektar alana yayılan bu eşsiz milli park, tarihi anıtlarıyla da ünlü. Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri ile Osmanlı Ordusu arasında gerçekleşen ve dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı’nda verilen yüz binlerce kayıp anısına yapılan anıtlar ve şehitlikler, savaşın acılarını hatırlatmasının yanı sıra tarihin muhteşem zaferlerinden birini de gözlerinizin önüne serecek.

Ayvacık

Çanakkale uçak bileti alarak ziyaret edeceğiniz Ayvacık, her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği Assos ve Berhankale ile ünlü. Burası sadece doyasıya tarihi atmosferi yaşayabileceğiniz bir yer değil, aynı zamanda muhteşem doğal güzellikleri, temiz havası, huzurlu ortamı ve tadabileceğiniz birbirinden güzel Ege yemekleriyle ruhunuzu dinlendirecek bir yer.

Güzelliğinden dolayı doğa meraklıları ve gezginlerin önemli duraklarından biri olan Ayvacık, sonbahar aylarında unutulmaz anlar yaşayacağınız ve tüm isteklerinize karşılık verebilecek zenginlikte harika bir tatil beldesi. Assos’tan gün batımını izleyin, Behramkale’de bulunan Athena Tapınağı’na çıkın ve muhteşem deniz manzarasının fotoğraflarını çekin.

Ayvacık
Ayvacık

Assos’un antik limanı da günümüze kadar özenle korunmuş bir yer. Burada gezerken taş sokaklarda ve sahilde inanılmaz bir uyuma şahit olacaksınız. Limanın güzel manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlayarak yılın bütün stresinden kurtulup rahatlayabilirsiniz, ayrıca isterseniz Assos limanında denize de girebilir ve antik limanın sularında serinleyebilirsiniz.

Kapıdağ Yarımadası

Size sonbaharın en güzel manzaralarını sunacak yerlerden biri olan Kapıdağ Yarımadası’nın muhteşem doğal güzelliklerinin içinde rahatlayabilirsiniz. Yarımadanın sadece kıyı kesimleri değil, iç bölgeleri de görülmeye değer güzellikte bakir alanlara ve huzurlu bir atmosfere sahip. Bu bölgede doğa yürüyüşü yapabileceğiniz 6 farklı rota bulunuyor. Siz de kendinize en uygun rotayı seçerek sonbahar tatilinizde yemyeşil doğanın içinde keyifle gezebilirsiniz.

Her mevsim ayrı güzel olan bu bölge, yaz aylarında binlerce rengarenk çiçeğin süslediği, ormanların çevreyi sardığı, serin ve temiz havasıyla size kendine çekerken sonbahar aylarında ise sarı yaprakların her yeri sardığı kartpostal güzelliğinde manzaralar oluşturuyor.

Kapıdağ Yarımadası adeta doğa yürüyüşü yapmanız için özenle yaratılmış bir yer. Bir anda karşınıza çıkacak şelaleler, binlerce farklı tür çiçekle süslenmiş yollar, uçuşan kelebekler ve kuş sesleri arasında şehir yaşamının stresini hemen üstünüzden atacaksınız. Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız, Kapıdağ Yarımadası sizi büyüleyecek bir manzara zenginliğine sahip. Sadece doğa güzellikleri değil tepelerden göreceğiniz muhteşem deniz, sahil ve gün batımı manzaraları da fotoğraflarınızı süsleyecek.

Üçağız Köyü

Antalya uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Akdeniz’in gizli cennetlerinden olan Üçağız Köyü, kesinlikle bölgenin en büyüleyici yerlerinden biri ve burayı gezerken göreceğiniz sonbahar manzaraları sizi çok etkileyecek. Burası sakin bir gün geçirmek ve dinlenmek için harika bir yer. Üçağız, arkeolojik sit kapsamında korunan yörelerden biri ve aynı zamanda da doğal bir yat limanı.

Üçağız Köyü
Üçağız Köyü

İçinde bir sarayın ve tapınakların yer aldığı Akropol kalıntısı, Myra ve Kyaneai vatandaşlarına ait aile lahitleri ve açık denizde yer alan antik duvarları ile Üçağız Köyü, masallardan çıkmış bir manzaraya sahip. Tarihi doyasıya yaşadıktan sonra liman kafelerinden birinde oturup serinletici içeceğinizi yudumlayarak Akdeniz’i izleyebilirsiniz.

Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden ucuz uçak bileti alabilir ve Türkiye’nin en güzel sonbahar manzaralarını göreceğiniz yerleri keşfe çıkabilirsiniz.