Sivas uçak bileti ile köklü bir tarihi keşfe çıkın

0
2043
Sivas uçak bileti ile köklü bir tarihi keşfe çıkın
Sivas uçak bileti ile köklü bir tarihi keşfe çıkın

Sivas uçak bileti ile köklü bir tarihi keşfe çıkın. Tarihi M.Ö. 8000 yılına uzanan Sivas, İç Anadolu Bölgesinde yer alan değerli bir il. Selçuklu tüccarların ve kervanların çok sık geçtiği bu şehir; aynı zamanda Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı yer olarak tarihte büyük bir öneme sahip. Sadece bu kadar da değil; tarih boyunca yaşayan ünlü pirlerin ve aşıkların da yaşadığı topraklar olmuş Sivas. İşte bu verimli topraklar, bugün çok sayıda turist çekiyor. Sizin için hazırladığımız Sivas gezi rehberi içinde de göreceksiniz ki, bu şehir çok önemli turistik noktalar barındırıyor. Üstelik bu yerleri bir Sivas uçak bileti ile görmek mümkün.

Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden olan Sivas, çok geniş bir alana yayılıyor. Kapladığı alan Karadeniz’e kadar uzanıyor ve bu yönüyle ülkemizin ikinci büyük şehri olma niteliğini taşıyor. Yıllar önce 1071 yılında gerçekleşen Malazgirt Zaferi ile alınan Sivas, o yıllardan bugüne ulaşan çok değerli tarihi eserler barındırıyor. Sivas gezisi blog yazımızda genişçe yer verdiğimiz bu eserleri mutlaka görmeli ve gezmelisiniz. Çok değerli tarihi yerlerin yanı sıra zengin bir kültürü de yaşatan şehir, İpek Yolu’nun ve Kral Yolu’nun üstünde yer aldığı ve hatta bu güzergahların kesiştiği noktada bulunduğu için ayrıca önemli bir kent.

Sivas uçak bileti alarak buraya gelen turistler, sadece şehrin turistik yerleri için değil, aynı zamanda kaplıcaları için de geliyorlar. Kaplıcaları ile ünlü olan şehirde, çok sayıda doğal güzellikler bulunuyor. Bunların tümünü Sivas gezilecek yerler listemizde bulabileceksiniz. Ayrıca bu yazımızda nasıl ucuz uçak bileti alabileceğinize ve dört mevsim coğrafyası: İç Anadolu şehirlerinden biri olan Sivas’a nasıl gideceğinize değineceğiz.

Sivas Tarihi

Tarihi M.Ö. 8000’li yıllara uzanan Sivas; Selçuklulardan Romalılara, Danişmendlilerden Hititlere kadar pek çok uygarlık görmüş. Gelen her uygarlık bu şehre ayrı bir isim vermiş. Kimi “Sebaste” demiş şehre, kimi “Sipas”, kimi de “Megalopolis”… Hatta buraya Tanrı şehri anlamında “Diaspolis” adını veren uygarlık bile olmuş. Bir dönem Sivas; Danişment ili, Eyalet – i Rum, Eyalet – i Sivas isimleriyle anılmış. Ancak en sonunda şehrin adı Sivas olmuş ve günümüzde bu isimle bilinmeyi sürdürüyor.

Sivas gezilecek yerler listemizde de göreceğiniz gibi, şehrin her bir tarihi eseri bu topraklarda yaşanan zengin kültürü, köklü tarihi ve çeşitli uygarlıkların bıraktığı izleri anlatıyor. Bu yüzden geziniz sırasında her bir eserin detayını incelemenizi ve bu tarih kokusunu iyice içinize çekmenizi öneriyoruz. Sivas gezisi blog yazımızın devamında bu tarihle tanışmak için şehre nasıl ve ne zaman yolculuk edebileceğinizi anlatarak, ucuz uçak bileti bulma ipuçlarını vereceğiz.

Sivas’a Nasıl Gidilir?

Sivas uçak bileti alarak bu şehre kolayca uçabilirsiniz. Sivas’a pek çok ilden doğrudan uçuş bulunuyor. Bu uçuşları sorgulamak için Aerobilet ana sayfasına girebilir ya da Aerobilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Sivas’a Ne Zaman Gidilir?

Köklü bir tarihe sahip olan bu şehre dört mevsim seyahat edebilmeniz mümkün olsa da, Sivas uçak bileti alırken kışların çok sert ve karlı geçtiğini hesaba katmanız gerekiyor. Her mevsimde gezilebilse de, Sivas gezisi için esasen bahar ayları ideal.

Sivas Gezilecek Yerler

Sivas gezilecek yerler listemizde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Divriği Ulu Cami’den Şifaiye Medresesi’ne, Buruciye Medresesi’nden Çifte Minareli Medrese’ye ve Kangal Balıklı Kaplıca’dan harika göllere kadar çok güzel yerler bulunuyor. Sivas gezi rehberi içinde sizin için bunların arasından mutlaka görmeniz gereken noktalara yer vereceğiz.

Atatürk Kongre Binası ve Etnografya Müzesi

Sivas gezilecek yerler listemizin başında tabii ki Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yeri olan Atatürk Kongre Binası ve Etnografya Müzesi var. Bu bina şehrin meydanında bulunuyor. 1892 yılında geç Osmanlı mimarisi özellikleriyle yapılan ve hizmet vermeye başlayan yapı, 1911’de İl Başkanlığı olarak kullanılmış. Ardından Sivas Kongresi’nin 4 – 11 Eylül 1911 tarihleri arasında toplandığı yer olmuş. Mustafa Kemal Atatürk’ün düzenlediği bu kongre, tarihte büyük öneme sahip. Yine aynı yıl Aralık ayına kadar belirli tarihlerde bu binadan İstiklal Savaşı yönetilmiş. Yani burası ilk milli mücadele karargahı olmuş. Binanın ikinci katında bunlarla ilgili belgeler bulmanız mümkün.

Atatürk Kongre Binası ve Etnografya Müzesi
Atatürk Kongre Binası ve Etnografya Müzesi

Atatürk Kongre Binası 1919’da karargah hizmetinden sonra, 1924 – 1981 yılları arasında Sivas Lisesi olarak kullanılmış ve 1983’te müzeye dönüştürülmüş. Etnografya Müzesi’ni binanın ilk katında bulmanız ve gezmeniz mümkün.

Buruciye Medresesi

1271 yılında inşa edilen ve Selçuklular zamanında hem fizik ve kimya hem de astronomi derslerinin verildiği bu medrese, Sivas gezi rehberi içinde mutlaka söz etmemiz gereken yapılar arasında bulunuyor. Burası tanınmış bir Selçuklu Sultanı olan III.Gıyaseddin Keyhüsrev’in yaptırdığı ve Burucerd’den gelen bir öğretmenin öğrencilere ders verdiği önemli bir yapı.

Buruciye Medresesi’nin en önemli özelliği, Anadolu’da inşa edilen medreseler içinde en düzgün simetrinin görüldüğü plana sahip olması. Yapının diğer bir özelliği de Selçuklu döneminde sergilenen taş oymacılığı zanaatının harika bir örneğini barındırması. Medreseyi gezerken bu süslü mimari tarzı izleyebilir, Burucerd’li öğretmenin kendisinin ve çocuklarının türbelerini görebilirsiniz.

Çifte Minareli Medrese

Buruciye Medresesi ile aynı yıl inşa edilen bu medrese, Vezir Şemseddin Cüveyni tarafından yapılmış ki, bu bilgi medrese kapısının üzerindeki yazıtta yer almakta. Şehrin simgesi olan çift minaresi ve yine harika taş oymacılığı işleriyle bu yapı, hem bitki süslerine hem de geometrik süslemelere sahip. Büyük bir kısmı yıkılsa da, medresenin kalan kısmı yapının tümünün ne kadar görkemli olduğunu anlamaya yetiyor.

Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareli Medrese

Şifaiye Medresesi

Yine bir Selçuklu dönemi eseri olan ve bu kez I.İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan bu medreseyi, Çifte Minareli Medrese’yi gördükten sonra görülecek yerler sırasına alabilirsiniz. Zira Şifaiye, Çifte Minareli Medrese’nin karşısında bulunuyor. Bu medresenin önemi, Selçuklular zamanında inşa edilen hastaneler arasında en büyük hastane olması. Bu bina aslında şifahane yani Darüşşifa olarak yapılmış. Çok süslü olan ve içinde I.İzzeddin Keykavus’un türbesini barındıran yapı, 1217 – 1768 yılları arasında şifahene, bu yıldan sonra medrese olarak kullanılmış.

Sivas Ulu Camii

Eğri Minareli Camii adıyla da bilinen bu caminin, Danişmendliler zamanında inşa edildiği düşünülüyor. Danişmendlilerin 1085 ila 1178 yılları arasında Malatya, Sivas ve Kayseri topraklarının olduğu yerde yaşadıkları bilindiğinden, Ulu Camii’nin söz konusu yıllarda yapıldığını söyleyebiliriz. Sivas gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu camii, Anadolu topraklarında inşa edilmiş en eski camilerin arasında yer alıyor. Gezerken caminin içindeki eski mezarlığı da mutlaka görün.

Taşhan

İki katlı olarak 19.yy.’da yapılmış bu han, bir avlu ile avlunun etrafına sıralanan dükkanları bulunduruyor. Üç farklı yerden girilebilen ve taştan yapılan hanın ortasında bir havuz bulunuyor. Havuzun ortasında çift başlı iki aslan olduğu görülüyor. Tarihi eserleri gezerken bir ara verip burada dinlenmeniz mümkün.

Arkeoloji Müzesi

Tarihi 1896’ya uzanan bir binada bulunan bu müze, aslında o zamanın valisi tarafından bir Sanayi Mektebi olarak inşa ettirilmiş. 1916 yılına kadar mektep hizmeti veren yapı, bu yıldan itibaren Demircilik ve Marangozluk Atölyesi olmuş. 2009 yılına kadar da atölye olan bina son olarak Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmüş ve ziyaretçilere açılmış.

Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi

Günümüzde Küçük Buluntular Bölümü, Taş Eserler Bölümü, Sikke ve Cam Eserler Bölümü ve Bahçe Bölümü olarak dört bölümden oluşan müzede, M.Ö. 9 milyon yıl öncesine dayanan eserlerin de içinde olduğu pek çok eser sergileniyor. Burada ayrıca Sivas gezisi blog yazımızda mutlaka yer vermek istediğimiz Hurri ve Şehri heykelleri mevcut. Bu heykeller, Hititlerin baş tanrısının kutsal boğaları olarak biliniyor. Heykellerin biri gündüzü, diğeri geceyi simgeliyor.

Divriği Ulu Camii

Pek çok kişinin bir Sivas uçak bileti alarak görmeye geldiği bu muhteşem eser, eşsiz bir mimariye sahip. Öyle ki, dünya çapında ünlenmiş ve sanat tarihinde yer verilmiş bu camii, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor. Üstelik barındırdığı üç boyutlu ayrıntılar, bitki figürleri ve süslemelerle bu yapının tarihte bir örneğinin daha olmadığı iddia ediliyor.

Caminin yanında bir de Darüşşifa yer alıyor. Bu iki yapı 1228 yılında yapılmış. Anadolu’da görülen geleneksel taş işçiliğinin çok zengin bir örneğinin görüldüğü camii, Mengücekoğlu Ahmet Şah ve eşi tarafından yaptırılmış.

Divriği Ulu Camii
Divriği Ulu Camii

Camiyi gezdiğiniz zaman gözünüze çarpacak olan bir ayrıntı, eğri minare olacak. Yıllar içinde eğilen bu minare, camiyi ünlü kılan diğer bir özellik olarak öne çıkmakta. Kuzey Taç Kapısı, Batı Taç Kapısı, Şah Mahfili Taç Kapısı ve Şifahane Taç Kapısı olmak üzere dört kapısı bulunan bu harika yapıyı, Sivas gezi rehberi içinde olmazsa olmaz şeklinde nitelendiriyoruz.

Gök Medrese

Evliya Çelebi’nin “Bir benzeri daha yapılamaz” şeklinde nitelendirdiği bu medrese, şehirde bulunan diğer bir Selçuklu eseri olarak Sivas gezisi blog yazımızda yer alıyor. Maalesef medrese içindeki çinilerin restorasyon sırasında asitle rengini kaybettiği ve yeniden boyandığı söyleniyor. Ancak 1271 yılında yapılan bu eser, Türk mimarisinin en güzel özelliklerini barındırdığı gibi, aynı zamanda harika bir süsleme sanatı da içeriyor.

Gök Medrese
Gök Medrese

Sivas Eğri Köprü

En yüksek noktasında 130 dereceyle sola kayan ve bu yüzden Eğri Köprü adı verilen bu köprü, 18 kemerden oluşuyor. 800 yaşındaki köprü Kızılırmak üstünde fotoğraf çekmeye gelen pek çok turisti ağırlıyor. Siz de Selçuklu eseri olan bu tarihi köprüyü rotanıza ekleyebilirsiniz.

Sivas Eğri Köprü
Sivas Eğri Köprü

Balıklı Kaplıca

Sivas gezisi blog yazımızda pek çok tarihi eserden söz ettikten sonra, şehrin ünlü kaplıcasına da yer vermek istedik. Sivas uçak bileti alarak buraya gelen çok sayıda turist, kaplıcanın balıklarının sedef hastalığını iyileştirdiğine inanıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada da ünlü olan bu kaplıca, içinde magnezyum, kalsiyum, bikarbonat ve benzeri iyonların bulunduğu suyuyla tanınıyor.

Balıklı Kaplıca
Balıklı Kaplıca

Sivas Gölleri

Gürün Gökpınar Gölü:Gürün ilçesinde bulunan bu göl, bir doğa harikası olarak nitelendiriliyor. Bunun nedeni, 20 metre derinliğe ve 3000 metrekare alana sahip olan gölün renginin, güneşin bulunduğu konuma göre değişmesi. Çok temiz ve berrak bir suya sahip olan göle dalarak, gölün tabanını görebilir ve rafting yapabilirsiniz.

Gürün Gökpınar Gölü
Gürün Gökpınar Gölü

Zara Tödürge Gölü:  Yine dalış yapılabilen bu gölde turistler genellikle kayıkla gezmeyi tercih ediyor. Kenarında çok sayıda dinlenme yeri olan göl, 5 kilometrelik alana yayılıyor. Üstelik Sivas’taki en büyük göl olma niteliğine sahip bu gölde; turna, küçük karabatak, yeşilbaş, leylek ve deniz kartalı başta olmak üzere çok çeşitli su kuşları barınıyor.

Hafik Gölü: Hafik ilçesinde bulunan göl, ülkemizde pek görülmeyen türde bir coğrafi yapı olduğundan, turistlerin çok ilgisini çekiyor. Aslında jips karstı gölü olan bu yapı, 6 metrelik derinliğe sahip. Gölün en önemli özelliği, arkeologların göl tabanında göl evleri bulmuş olması. Ahşap direkler üstünde olduğu görülen bu evler, tabana çakılmış durumda. Yani Hafik Gölü’nün olduğu yerde aslında ilk yerleşimler İlk Tunç Çağı ile Neolitik ve Kalkolitik Çağ’a kadar uzanmakta.

Hafik Gölü
Hafik Gölü

Bir Sivas Uçak Bileti ile Köklü Bir Tarihi Keşfe Çıkın

Bir Sivas uçak bileti ile hem çok değerli tarihi eserlere hem de doğal güzelliklere sahip olan bu şehri gezebilirsiniz. Aerobilet ile ucuz uçak bileti yakalayabilir, fiyat alarmı kurarak aradığınız uçuşu çok ucuza satın alabilirsiniz. Ayrıca havalimanında vakit kaybetmemek için hemen konakladığınız yere ya da şehir merkezine ulaşmanızı sağlayan Aerobilet havalimanı transfer hizmetinden de yararlanabilirsiniz.