Atina uçak bileti ile Yunan Mitolojisi’nin saklı kalan hikayelerini açığa çıkarın!

0
2206
Atina uçak bileti ile Yunan Mitolojisi’nin saklı kalan hikayelerini açığa çıkarın!
Atina uçak bileti ile Yunan Mitolojisi’nin saklı kalan hikayelerini açığa çıkarın!

Atina, dünyanın en eski kentlerinden biridir. Hatta ‘medeniyetin geliştiği ilk yer neresidir’ diye sorsalar, pek çok düşünürün vereceği cevap da Atina’dır. Küçük bir şehre göre oldukça büyük bir tarihi ve medeniyeti olan Atina yükte hafif, pahada ağır bir mücevher gibidir. Bu mücevhere yakından bakmak ise neredeyse tüm gezginlerin hayali olarak bilinir. Hatta pek çoklarınca da Atina’ya bir defa gitmek de yeterli değildir. Ancak gelin siz yolunuzu bir an önce Atina’ya düşürün. Atina uçak bileti sorgulamanızı da bir an önce yapın. Bu güzelim komşu şehrini tanımak için daha fazla beklemeyin. 

Kısaca Atina

Antik Çağ’ın en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Atina, felsefe disiplininin ortaya çıktığı yerdir. Denir ki, Antik Çağ filozofları Atina’daki rahat yaşam koşulları sayesinde, hayatı sorgulayan düşünceler geliştirmiş, şehrin yumuşak iklimi ve muhteşem doğal güzellikleri de işlerini oldukça kolaylaştırmıştır. Felsefe de bunun üzerine bu topraklarda doğmuştur.

İsmini şehrin kurucusu olduğu düşünülen savaş tanrıçası Athena’dan alan Atina’nın kuruluşuna dair, elbette mitolojik bir efsane de vardır. Bu efsaneye göre Atina, Akropolis’te kurulmuştur. Hem bilgelik tanrıçası Athena’nın hem de denizlerin tanrısı Poseidon’un Atina’da gözü vardır. Şehrin hangisine verileceği konusunda bir fikir birliğine varılamamaktadır. Bunun üzerine bir yarışma düzenlenir. Yarışmaya göre, Atina’ya en faydalı olacak şeyi yapan, şehrin de yeni sahibi olacaktır. Yarışma günü gelip çatar. İlk önce Poseidon kılıcı ile Akropolis’e vurur ve birden bire kayalıklardan tuzlu sular fışkırmaya başlar. Sonra da Akropolis’e Athena vurur. Bu kez de bir zeytin ağacı büyümeye başlar. Halk zeytin ağacının kente daha faydalı olduğunu düşünür ve şehir de böylece Athena’ya verilir. Bu sebeple Atina’nın bir sembolü zeytin dalıdır. Bir diğer sembolü ise, Athena’nın kutsal hayvanı olan baykuştur. Baykuşun hayvanların en bilgesi olduğu inancı da buradan gelmektedir. Belki de bu yüzden felsefenin doğduğu yer de Atina’dır.

Atina’da görülmesi gereken yerler

1- Parthenon

Antik Yunan mimarisinin çok etkileyici bir örneği olan Parthenon, başka hiçbir şeye benzemeyen bir kültürel dönüm noktasıdır. Tanrıça Athena’nın baş tapınağı olarak inşa edilen Parthenon, Yunanistan’ın en ünlü simgelerinden biridir. Yüksek sütunlarla çevrili dikdörtgen bir mimariye sahip olan Parthenon, tarihin çeşitli dönemlerinde kilise ve cami olarak da kullanılmıştır. 1687’de Osmanlıların silah deposu olarak kullandıkları Parthenon, Osmanlılara saldıran Venediklilerin top ateşi sonucunda, topun silah deposundaki barutları hedef almasıyla patlamış ve çok ciddi bir hasar görmüştür.

Parthenon, Atina
Parthenon, Atina

Parthenon, Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilmektedir. Dış cephedeki heykeltıraşlık, otoritelere göre Yunan sanatının en yüksek noktasıdır. Persler M.Ö 480 yılında, eski Athena Tapınağı’nı yıkmışlardır. Parthenon, bunun üzerine inşa edilmiştir. Parthenon’a ilişkin bir diğer bilgi de, tamamen altın orana uygun olarak yapılan ilk eserlerden biri olmasıdır.

Parthenon, 6’ncı yüzyılda bir kiliseye çevrilmiştir. Osmanlı Devleti’nin bu toprakları ele geçirmesinin ardından, 1456 yılında, cami olarak kullanılmıştır. Parthenon şüphesiz Akropolis’i  ziyaret etmenizdeki en büyük sebep. Son dönemlerde, binanın dış kısımlarında bazı restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Buna rağmen Parthenon o görkemli görüntüsünden hiçbir şey kaybetmemektedir. Bina hassas bir durumda olduğundan ötürü, içerisine giriş yasaktır. Ancak doya doya çevresini turlayabilir ve Parthenon manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

2- Akropolis

Çok eski zamanlardan bu yana hem tapınak hem de kale işlevi gören Akropolis, Atina’nın tam merkezinde yer almaktadır. Akropolis’in M.Ö 510 – 400 yılları arası inşa edildiği düşünülmektedir. Akropolis üzerinde Parthenon da dahil olmak üzere, en önemli Yunan eserlerini barındıran, tepesi düz olan devasa bir kayadır. Bu sebeple nereden bakarsanız bakın, şehrin her yerinden Akropolis’i görürsünüz. Zaten Akropolis’in kelime anlamı da yukarıda olan şehirdir.

Akropolis, Atina
Akropolis, Atina

Akropolis, üzerinde çok önemli tarihi eserleri barındırmasının yanı sıra, düşünsel olarak da önemli bir yerdir. Antik Çağ’da halkın etrafında toplanıp, bazı kararları oyladıkları yapı, demokrasinin de doğduğu yerdir.

Akropolis, resmi tatil günleri hariç, her gün açıktır. Akropolis’e girişte aldığınız bilet ile Akropolis içerisinde yer alan tüm tarihi yapıları, gün boyunca ücretsiz gezebilirsiniz. Göz alıcı fotoğraflar çekmek isterseniz gün batımından önce Akropolis’te olmanın bir yolunu bulmalısınız. 

3- Benaki Müzesi

Sanat koleksiyoncusu Antoni Benaki tarafından 1931 yılında kurulan Benaki Müzesi, binası da son derece ilgi çekici olan bir yapıdır. Oldukça zarif bir neoklasik mimariye sahip malikane, görenleri kendine hayran bırakır.

Tarih öncesi dönemden modern çağa kadar Yunan sanatına odaklanan Benaki Müzesi, İslam sanatının bazı örneklerinden, çağdaş Yunan ressamların atölyelerine kadar oldukça geniş bir içeriğe sahiptir. Müzede büyüklü küçüklü 20 bine yakın eser sergilenmektedir.  

Benaki Müzesi, Atina
Benaki Müzesi, Atina

Müze kampüsü içerisinde kafe, restoran, hediyelik eşya dükkanı ve kütüphane gibi mekanlar da mevcuttur. Özellikle müzenin hediyelik eşya mağazası, Avrupa’daki en iyi müze mağazalarından biridir. 18’inci yüzyıl Yunan evlerinin canlandırıldığı bölümler gerçekten görülmeye değerdir.

Benaki Müzesi yaşayan bir müzedir. Hemen her gün müze içerisinde bir atölye olur. Perşembe günleri müze girişi ücretsizdir.

4- Bizans ve Hristiyanlık Müzesi

Adından da anlaşılacağı gibi, Bizans ve Hristiyanlık Müzesi, 4 ve 15’inci yüzyıllar arası hüküm süren Bizans’a ait tarih ve sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle ikonlara merakınız varsa, bu müzeyi kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz. Şehir Bizans hakimiyeti altındayken yapılmış birbirinden güzel sanat eserleri gözlerinizi kamaştıracak.

Müzedeki eserler, 3 ve 20’nci yüzyıllar arasına tarihlenmektedir. Müze içerisinde yaklaşık olarak 25 bin adet eser vardır.

5- Plaka

Devasa Akropolis kayasının eteklerinde yer alan Plaka, Atina’nın en ünlü ve görülesi yerlerinden biridir. Plaka’da yüzyıllardan beri yaşam devam etmektedir.

Bu semt ünlü restoranları, kafeleri ve hediyelik eşya dükkanları ile turistlerin özellikle yazın keşfe çıkmayı en çok tercih ettiği yerdir. Atina’da altın ve mücevher satan en ünlü dükkanlar da Plaka’da bulunur. Mahalle adeta bir ressamın tuvalinden çıkmış gibi görünür. Hani o çok iyi bildiğimiz mavi panjurlu, begonvillerle bezeli bembeyaz Yunan evlerini yakından görmek isterseniz, Plaka en iyi adrestir.

Plaka’nın dar ve tarihi sokaklarında motorlu taşıtların dolaşma izni yoktur. Bu sebeple ayakkabılarınızın rahat olduğundan emin olun, çünkü bol bol yürüyeceksiniz. Plaka Mahallesi, özellikle geceleri tıklım tıklım olur. Buradaki barlarda bir şeyler içip eğlenmek isteyebilirsiniz. Plaka hayalinizdeki Yunanistan’ın gerçekleşmiş hali gibidir. Burada bol bol fotoğraf çekmek isteyeceksiniz.

6- Erektheion

Akropolis’in en ünlü yapılarından biri olan Erektheion, Pantheion’un hemen kuzeyinde yer alır. M.Ö 421 ve 406 yılları arasında inşa edilen tapınak, Atina’nın efsanevi kralı Erechtheus adına ve çeşitli Yunan tanrılarına ibadet etmek amacı ile yapılmıştır.

Erektheion, Atina
Erektheion, Atina

Bina, Atina’nın en göz alıcı eserlerinden biridir. Karmaşık yapısı ve inşasında kullanılan olağanüstü ayrıntılar, bu kalıntıyı benzersiz kılmaktadır. Alışılagelmiş Yunan tapınaklarından oldukça farklı olan Erektheion, iki kotta inşa edilmiştir. Binanın güney cephesindeki benzersiz karyatid figürleri, ziyaretçileri şaşırtan detaylardandır. Tapınakta bulunan İyon sütun başlıkları, otoritelere göre benzerlerinin en güzeli olarak nitelendirilir.

7- Hephaestus Tapınağı

Antik Agora’da yer alan Hephaestus Tapınağı’nın M.Ö 460 ve 420 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Tapınak, Atina’daki en ünlü eserlerinden biridir. Bir zamanlar kilise görevi de gören yapı, 1930’lu yıllarda çevresinde arkeolojik kazıların başlamasıyla, bir arkeoloji müzesine dönüştürülmüştür.

Hephaestus Tapınağı, Atina
Hephaestus Tapınağı, Atina

Bazı gezginler Hephaestus Tapınağı’nın Pantheon’dan daha küçük olmasına rağmen, ondan daha fazla övgüyü hak ettiğini söylerler. Antik Agora ve Akropolis’te bulunan pek çok kalıntı gibi, Hephaestus Tapınağı da yalnızca dışarıdan görülebilir; içeri giriş yasaktır. Burası sabah 08.00’den akşamüstü 15.00’e dek ziyarete açıktır.

8- Herod Atticus Odeonu

Akropolis’in güney yamaçlarında yer alan bu Odeon, M.S 160 – 174 yılları arası inşa edilmiştir. Bu odeonu yaptıran kişi, oldukça zengin bir Atinalı olan Herod Atticus’tur.

Herod Atticus Odeonu, Atina
Herod Atticus Odeonu, Atina

Atticus aynı zamanda bir filozof ve öğretmendir. Sanatın her türüne, özellikle de müzik ve tiyatroya çok düşkündür. Odeonu da bu sebeple yaptırmıştır. Dünyada “odeon” teriminin ilk defa kullanıldığı yer olan bu tiyatroda, yapıldığı zamanlarda oldukça ünlü müzik festivalleri düzenlendiği biliniyor. Hatta bu festivallere İtalya ve Anadolu’dan bile katılım olduğu düşünülüyor.

Günümüzde de pek çok tiyatro ve müzik festivali için kullanılmakta olan odeona giriş için ayrıca bir bedel ödemenize gerek yoktur. Akropolis giriş biletinizle Akropolis içerisinde yer alan tüm kalıntıları gün boyu görebilirsiniz.

9- Antik Agora Meydanı

Antik Agora Meydanı, Atina’daki en görkemli kalıntıları barındıran meydandır. Agoralar, eski Yunan kentlerinde, kentin merkezi anlamına gelmektedir. Geçmişte agoralar, insanların topluca karar aldıkları yerler olduğu için, kentin önemli kamu binalarının da hep agoraların etrafında yer aldığı görülebiliyor.

Oldukça geniş bir alanda konumlanmış olan Atina’daki antik agora, içerisinde çok sayıda tarihi eser ve kalıntı barındırmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise, yukarıda bahsi geçen Hephaestus Tapınağı’dır.

10- Kiklad Sanatı Müzesi

Tarih meraklıları ve sanatseverler, Kiklad Sanatı Müzesi’nin içerisinde yer alan sergileri, müzenin açılış yılı olan 1986’dan beri takip etmekte. Müze, iki varlıklı Yunan çiftçinin 1960’lı yıllardan bu yana toparladıkları Kiklad Medeniyeti’ne ait antik eserleri barındırmaktadır. Müze yapılan bağışlar sayesinde, günümüzde oldukça zengin bir koleksiyona sahip olmuştur.

Kiklad Sanatı Müzesi üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar, Kiklad Sanatı, Antik Yunan Sanatı ve Kıbrıs Sanatı bölümleridir. Müzede kalıcı bölümlerin dışında dönemsel sergiler de bulunmaktadır. Özellikle sanata düşkünseniz, kesinlikle Kiklad Sanatı Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz.

11- Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi

Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi, ciddi anlamda Yunanistan’ın en büyük hazinelerinden biridir. Eğer Atina tatiliniz boyunca tek bir müze görecekseniz, Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni tercih edebilirsiniz.

Ulusal Arkeoloji Müzesi, Atina
Ulusal Arkeoloji Müzesi, Atina

Müzede M.Ö 6000 yıllarından günümüze kadar korunmuş tarih öncesi eserlerden, Yunan sanatının en seçkin eserlerine kadar pek çok değeri görmek mümkündür. Müze, Yunan Sanat Tarihi’nin dünyada temsil edildiği en iyi yerdir.

Müze oldukça sistemli bir şekilde düzenlenmiştir. Müze içi bilgilendirmeler yerinde ve eksiksizdir. Müzede, ziyaretçilerin gezisini kolaylaştırmak amacı ile pek çok yönlendirme yapılmaktadır.

12- Sintigma Meydanı

Sintigma kelimesinin anlamı, anayasa demektir. Sintigma Meydanı, günümüzde Atina’nın tam olarak kalbi olarak nitelendirilebilir. Noel gibi büyük kutlamalar, bazı geçit törenleri ve protesto gösterileri hep bu meydanda yapılır.

Meydan şehrin en canlı merkezidir. Önemli ticari ve sanatsal faaliyetlerin sürdürüldüğü bir çevredir. Meydanın en ünlü yapısı, eski zamanlarda kraliyet ailesinin sarayı olarak kullanılan, günümüzdeki parlamento binasıdır. Bu binanın önünde nöbet tutan askerleri, nöbet değişimi sırasında görmek de farklı bir deneyim olacaktır.

Sintigma Meydanı, Atina
Sintigma Meydanı, Atina

Komşuya geçtiğinizde, yapacağınız en keyifli aktivitelerden biri de yemek yemek olacak. Yunan mutfağı zaten dünyadaki en ünlü mutfaklardan biri. Ama bu ünü aslında ne kadar hak ettiğini, Yunan yemeklerini tattığınızda anlayacaksınız. Türk mutfağı ile olan benzerliği de gözlerden kaçmayan bir başka detay olacaktır. Türk mutfağından farklı olarak, Yunan mutfağı içerisinde daha fazla deniz ürünü bulunduran mönülere sahiptir. Atina’dan kalamata zeytini ve zeytinyağı almayı da ihmal etmeyin; bu lezzet şölenini evinizde de sürdürmek isteyebilirsiniz.

Atina, gerek tarihi güzelliği ve mutfağı gerekse de samimi insanları ile kalbinizi fethedecek bir yer. Şehrin güzelliği sizi kendine hayran bırakacak. Şimdi Atina uçak bileti seçeneklerine Aerobilet ayrıcalıkları ile ulaşabilir, size özel pek çok kampanyadan yararlanabilirsiniz. Acele edin ve fırsatları kaçırmayın.