Kazan uçak bileti ile dört kültürün özünü keşfedin

0
2426
Kazan uçak bileti ile dört kültürün özünü keşfedin
Kazan uçak bileti ile dört kültürün özünü keşfedin

Tataristan’ın güzel başkenti Kazan, ismini Kazanka Nehri’nden alan, tarihi Taş Devri’ne kadar uzanan yerleşim izlerinin görüldüğü bir şehir olarak adından söz ettiriyor. Dolayısıyla Kazan’ın, dünyada yerleşimin başladığı en eski noktalardan biri olduğunu söylemek mümkün. Moskova’dan 100 yıl daha eski bir yerleşim olan şehir, Tatar ve Rus halklarının, Müslümanların ve Sovyet halklarının kültürlerinin muhteşem bir birleşimidir. Şehir şahane manzaralar, keyifli parklar ve güzel caddelerle doludur. Elbette Kazan mutfağına da hakkını vermek gerekir. Dünyanın en özgün ve zengin mutfaklarından biri olan Kazan mutfağı, Tatar ve Slav mutfaklarının benzersiz bir birleşimidir. Kazan gezginlerin rotalarında daima ayrı bir değere sahip olmuştur. Kazan uçak bileti ile bu güzel şehri keşfetmekse artık çok kolay.

Kısaca Kazan tarihi

İdil ve Kazanka nehirlerinin birleştiği noktada kurulan Kazan, 3’üncü yüzyıldan sonra çeşitli Türk devletlerinin hakimiyeti altına girmiştir. 1437 – 1552 yılları arasında Kazan Hanlığının başkenti olmuştur. 1708 – 1920 yılları arasında Kazan vilayetinin merkezi haline gelen şehir, 1920 yılında Tataristan Muhtar Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin, 1990’da Tataristan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin, 1992’den itibaren ise Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.

Kazan’da mutlaka görülmesi gereken yerler

1- Kazan Kremlini

Kazan Kremlini, temel olarak Kazan şehrinin kalesidir. Kremlin’in kelime anlamı da surlar, kaleler ve kale duvarları ile çevrelenmiş şehirdir. 1000 yıllık bir geçmişe sahip Kazan Kremlini, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Kremlin, 16 ve 17’nci yüzyıllarda inşa edilmiş kısımları hala ayakta olan, tek Tatar Kalesi’dir. Korkunç İvan’ın emri ile inşa edilen kalenin beyaz kum taşından duvarları, eski yapılar ve kültürle dolu bu eski şehir merkezini çevrelemektedir. Kale içerisinde yer alan bu tarihi yapılardan en önemlilerinden biri, Türk mimarların da katkısı ile yapılmış olan Kul Şerif Camisi’dir. Caminin hemen yakınlarında da bir kilise bulunur. Sadece bu örnek bile, Kazan’daki hoşgörü ortamını simgelemek için yeterlidir. Günümüzde cumhurbaşkanlığı köşkünün de bulunduğu bu kale, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bir açık hava müzesi niteliği taşır. Bir taraftan hala devletin idare merkezi olması, bir taraftan da ülkenin tarihi merkezi olarak, müze olarak gezilebiliyor olması, Kazan Kremlini’ni benzersiz kılmaktadır. Kazan Kremlini elbette Kazan’a gelen turistlerin uğrak yeri olarak dikkati çekiyor. Bu yapıya hayran kalacağınızı garanti edebiliriz.

2- Kul Şerif Camisi

Kul Şerif Camisi ismini o dönemin en önemli din adamı olan İmam Kul Şerif’ten almaktadır. Kazan topraklarında, 16’ncı yüzyılda İslam dini hüküm sürmekteydi. Kazan Hanlığının da sembolik bir camisi vardı ve bu caminin imamı da Kul Şerif’ti. 1552 yılında Korkunç İvan, Kazan Hanlığına bir saldırı düzenledi ve Kazan’ı ele geçirdi. Kazan Camisi’ni yıktırdı ve İmam Kul Şerif ile öğrencilerini korkunç bir şekilde katlettirdi. Hatta Korkunç İvan, harap olan caminin ayakta kalan parçalarının, Saint Basil Katedrali’nin yapımında kullanılmasını emretti. Aradan asırlar geçti ve yıl 1996 oldu. Korkunç İvan’ın yıktırdığı Kazan Camisi’nin yerine, Tataristan’daki Müslüman halk ve birçok Müslüman ülkeden toplanan yardımlarla, göz alıcı güzellikte bir cami yaptırıldı. Adı da hem imam hem de şair olan Kul Şerif’in anısının yaşatılması amacı ile Kul Şerif Camisi oldu. Cami 2005 yılında hizmete açıldı.

Kul Şerif Cami, Tataristan
Kul Şerif Cami, Tataristan

Caminin bulunduğu yer, toprak yapısı itibari ile kot farkı olan bir yerdir. Bu sebeple caminin içerisinde de kot farkı vardır. Caminin üst kısmı, ibadet ve dini törenler için ayrılmıştır. Alt kısım ise müze işlevi görmektedir. Camide birçok lale figürüne rastlanmaktadır. Lale tasavvufta önemli bir sembol olduğu gibi, Tatar kültüründe de yeniden doğuş ve değişimi sembolize etmektedir.

Caminin içerisinde bin 500, dış kısmında ise 5 bin kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Caminin mimarisinde klasik Osmanlı mimarisinden izler görülmekle birlikte, Avrupa gotik mimari tarzından da etkilenildiği fark edilebilir. Turkuaz rengi kubbeleri ve minareleri ile beyaz dış cephe, muhteşem bir uyum sergilemektedir. Tatar’ın en fazla ziyaretçi çeken yerlerinden biri olan Kul Şerif Camisi’ni siz de mutlaka görmelisiniz.

3- Sovyet Hayatı Müzesi

Dünyadaki en ilgi çekici müzelerden biri olarak kabul edilebilecek Sovyet Hayatı Müzesi, Sovyet Dönemi’ne ait pek çok objenin sergilendiği, özellikle tarihe düşkün olanlar için neredeyse bir cennet olan müze, Sovyet Dönemi’ne doğru bir yolculuk yapmanızı sağlayacak.

Müzede Sovyet Dönemi’ne ait saatler, radyolar, plaklar, oyuncaklar, oyun makineleri, posterler ve şişeler gibi, günlük hayata dair pek çok eşyayı görmek mümkün. Özellikle ailesinde Sovyetler Birliği dönemini yaşamış kişilere sahip olanlar, bu müzede unutulmaz anlar yaşayabilir.

4- Ushkova Evi

Nefes kesici bir tarihi yapıyı keşfetmek isterseniz, Uskova Evi’ni mutlaka görmelisiniz. 19’uncu yüzyıl sonu ve 20’nci yüzyıl başlarında inşa edildiği bilinen bu muhteşem yapı, Kazan’daki en büyük kütüphanelerden biridir.

Ushkova Evi, Tataristan
Ushkova Evi, Tataristan

Kazan Üniversitesi profesörlerinden biri olan, kitaplara ve bilgiye aşık Alexey Ushkova tarafından yaptırılan bu bina, gördüğü savaşlardan dolayı zarara uğramış ve bir defa restore edilmiştir. Kütüphane binası üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, klasik kütüphane alanıdır. Kütüphane antika kitaplar da dahil olmak üzere, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kitap kurtları burada kitaplarını seçip okumakta ya da araştırmalarını yapmaktadır. İkinci bölümde, kitap satışının yapıldığı mağazaları görmek mümkündür. Üçüncü bölüm ise, huzur veren yemyeşil bir alan olan bahçe bölümünden oluşur. Bina, Ekim Devrimi esnasında kamulaştırılmıştır.

5- Bauman Caddesi

Kazan’ın tam göbeğinde yer alan Bauman Caddesi, şehrin şüphesiz en önemli ve en işlek noktasıdır. Aynı zamanda şehirdeki en eski sokaktır. Kazan Hanlığı Dönemi’ndeki adı Nogay Yolu’dur.

Bauman Caddesi, Tataristan
Bauman Caddesi, Tataristan

Sokak 1986 yılında araç trafiğine kapatılmış ve tamamen yayalara ayrılmıştır. Kazan’ın kalbi olan Bauman Sokağı, şehirdeki kültürel ve sanatsal aktivitelerin, sosyal etkinliklerin ve elbette ticaretin merkezidir. Bauman Caddesi araç trafiğine kapalıdır ancak, araç trafiğinin aktığı tüm yollar, Bauman Caddesi etrafındadır. Bu sebeple caddeye ulaşım çok kolaydır. Caddenin bir diğer güzelliği de ucuz olmasıdır. Bauman Caddesi sizin için tam bir alışveriş cenneti de olabilir!

6- Suyumbike Kulesi

Adını 16’ncı yüzyılda Kazan Hanlığının yöneticisi olan Suyumbike’den alan Suyumbike Kulesi, tarihi tahminen 1650 civarına uzanan bir yapı. Suyumbike, milli bir kahraman haline gelmiş bir Nogay Prensesi’dir.

Suyumbike Kulesi, Tataristan
Suyumbike Kulesi, Tataristan

Suyumbike Kulesi’nin yapımına dair bir efsane vardır. Bu efsaneye göre Korkunç İvan, Suyumbike’ye evlenme teklif etmiştir. Bu evliliğin gerçekleşmesini hiç istemeyen Suyumbike’nin, evlenmek ya da ölmekten başka bir çaresi yoktur; çünkü İvan onu aksi halde öldüreceğini söylemiştir. Bunun üzerine Suyumbike, şehir merkezinde 7 gün içerisinde yüksek bir kule yapılmasını emreder. Kulenin boyu 53 metredir. İnşaat tamamlanınca, Suyumbike kulenin tepesine çıkar. Halkı ile vedalaşıp, kendini kuleden aşağı atarak intihar eder. Suyumbike Kulesi, bugün Kazan’ın en önemli sembollerinden sayılmaktadır.

7- Kazan Çiftçi Sarayı

Kazan Çiftçi Sarayı, hemen Kazan Kremlini’nin arkasında yer alır. Bugün Tarım ve Gıda Bakanlığı Binası olarak kullanılmakta olan bina, klasik bir mimari üslupla inşa edilmiştir. Bir bakanlık binası olmasının ötesinde, görsel bir şölen sunan bina, şehrin cazibe merkezlerinden biridir.

Çiftçi Sarayı, Tataristan
Çiftçi Sarayı, Tataristan

Özellikle geceleri muhteşem bir şekilde aydınlatılan saray, gerçekten de görülmeye değerdir. Sarayın en ünlü özelliği ise, şahane bahçesidir. Saray bahçesinde birbirinden görkemli tarihi ağaçlar bulunmaktadır.

8- Mavi Göl

Kazan’daki doğa harikalarından biri olan Mavi Göl, efsaneye göre dünyada mavinin her tonunun görülebileceği tek yerdir. Göl yapısal olarak karstiktir. Doğal olarak suyunda çok yoğun ve çeşitli mineraller bulunur; ayrıca su hep soğuktur. Ancak suyunun içilmesine izin verilmemektedir.

Mavi Göl, Tataristan
Mavi Göl, Tataristan

Yüzmenin serbest olduğu göl ve çevresi, doğal bir parktır. Şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan gölü, öğleden sonraki saatlerde ve yaz aylarında gezmenizi tavsiye ederiz; zira gün ışığı tam olarak o saatlerde gölün üzerine vuruyor. Böylece efsanelerde anlatılan mavinin her tonunu görme imkanınız oluyor. 

9- Konstantin Vasilyev Müzesi

Konstantin Vasilyev Müzesi, 1996 tarihinde hizmete açılmıştır ve Kazan’ın ulusal müzesi statüsündedir. Konstantin Vasilyev, oldukça ünlü bir Rus sembolist ressamdır. Müzede Vasilyev’e ait 400’ün üzerinde eser sergilenmektedir.

Özellikle sanat turizmi açısından oldukça önemli olan bu müze, her yıl dünya çapında binlerce sanatseveri kendine çekmektedir. Vasilyev’in eserlerinin konusunu genellikle savaşlar ve mitoloji oluşturmaktadır. Müzede sanatçının farklı üsluplarla çalıştığı portreleri ve manzara çalışmalarını da görmek mümkündür. Sanatçı Sovyet kültüründen gelen insanlar için ulusal kahramanlardan biridir. Çünkü her eserini savaşlarda hayatını kaybeden Sovyet halka adadığını bildirmiştir.

10- Alabrız Heykeli

Ünlü Bauman Caddesi’nde yer alan Alabrız Heykeli, bir kedinin bronzdan yapılmış bir heykelidir. Kazan’ın bu meşhur kedisi Alabrız’ın, çok güzel bir hikayesi vardır.

Çarlık Rusyası’nın ünlü Çariçesi Yelizaveta Petrovna, 1745 senesinde Kazan’ı ziyarete gelir. St. Petersburg’da bulunan sarayındaki farelerden çok şikayetçi olan çariçe, Kazan sokaklarında hiç fare olmadığını fark eder ve bu duruma çok şaşırır. Bunun nedeni ise, Kazan sokaklarında dolaşan iri cüsseli kedilerdir. Çariçe verdiği emirle, St. Petersburg’daki sarayına bu kedilerden getirtir. Saraya getirtilen kediler, saraydaki tüm fareleri temizler. Bunun üzerine, Kazan’ın Alabrız adı verilen kedileri tüm ülkede müthiş bir üne kavuşur. Bauman Caddesi’ne de bu kedilerden birinin heykeli yapılır.

11- Paul ve Apostles Peter Katedrali

Paul ve Apostles Peter Katedrali, dünyadaki en önemli Ortodoks katedrallerinden biridir. Barok mimari üslubuyla inşa edilen katedral, 1722 yılında inşa edilmiştir. İki kattan oluşan katedral, çok sayıda yangın atlatmıştır. Bu sebeple 1888 yılında restore edilmiştir.

Paul ve Apostles Peter Katedrali, Tataristan
Paul ve Apostles Peter Katedrali, Tataristan

Katedral günümüzde Hristiyanlar için çok önemli bir ibadet noktasıdır. Kazan’ın en önemli tarihi binalarından biri olan Paul ve Apostles Peter Katedrali, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. 

12- Kazan Metrosu

Kazan Metrosu küçük, 10 duraklık bir metro olarak aslında son derece kısa bir hattan oluşuyor. Yalnızca bir hat üzerindeki 10 durağa hizmet veren metro, bununla birlikte görülmeye değer eserler barındırıyor. Metrodaki vitraylar, duvarlardaki benzersiz freskler, muhteşem süslemeler ve mozaikler, bu metroyu adeta bir sanat müzesine dönüştürüyor. Nispeten yeni olan bu metro ağı, 2005 yılında hizmete açılmıştır. 15 bin 822 kilometre uzunluğunda olan metro, Rusya’nın yedinci, Sovyetler Birliği’nin ise 15’inci metro ağı olarak biliniyor.

Seyahati seviyor ve yeni rotalar arıyorsanız, Kazan’ı mutlaka görmelisiniz. Üstelik Kazan düşük bütçeli seyahatleri seven insanlar için de biçilmiş bir kaftan. Oldukça ekonomik bu rota, kendine has bir kültürüyle size keşfetmenin dayanılmaz keyfini yaşatacak. Siz de Kazan’ı keşfe çıkmanın ayrıcalığını, burada tecrübe edeceğiniz kültürlerin zenginliklerini tanıma fırsatını yaşamayı daha fazla ertelemeyin.

Kazan’ı sadece gastronomi amacıyla bile ziyaret eden onlarca turist var. Çünkü Kazan, sadece Tataristan’ın değil, Tatar mutfağının da başkenti. Muhteşem Tatar yemekleri ve hamur işleri ile bir lezzet şöleni de burada sizleri bekliyor olacak. Kazan’a ucuz bilet bulmak ve tatil bütçenizi artırmak istiyorsanız Aerobilet fırsatlarına mutlaka göz atmalısınız. Acele edin ve siz de Kazan uçak bileti için sorgulamalarınızı başlatın.