Teksas uçak bileti ile kovboylar diyarına yolculuk

0
2552

ABD’deki bu eyaletin adını duyduğumuz zaman, aklımıza pazar sabahları yayınlanan kovboy filmleri gelir. Bir de rodeolar. Teksas elbette bunlardan çok daha fazlası. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan eyalet, aynı zamanda eğlence, kültür, sanat ve eğitim gibi pek çok alanda kendini kanıtlamış durumda. Teksas uçak bileti ile, İstanbul’dan yola çıktıktan 15 saat sonra kendinizi Teksas’ta buluyorsunuz.

Gezginler, Teksas’ı tanıyabilmek için 1 ay boyunca sürekli gezmenin bile yeterli olmayacağı görüşündeler. Çünkü Teksas devasa bir büyüklüğe sahip ve hemen hemen her noktasında kendine özgü bir değer barındırıyor. Kovboyların memleketi Teksas’a yolculuk şimdi çok kolay. Üstelik dünyaca ünlü festival Teksas Mayfast 2018’in de ev sahibi.

Teksas, hem nüfus hem de yüz ölçümü olarak, ABD’nin en geniş ikinci eyaleti. Size Teksas’ın ne kadar büyük olduğunu şöyle anlatalım: Teksas Almanya, İngiltere, Belçika, İskoçya, İrlanda ve Hollanda’nın tamamından daha büyük.

Aynı zamanda ülkenin en zengin eyaletlerinden biri olan Teksas, yalnızca ABD’nin değil, dünyanın en zengin yerlerinden biri. İklimi itibariyle Teksas, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine çok müsaittir. Topraklarının yalnızca %20’sinin ekili olmasına rağmen, ABD’nin tarım ürünleri ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.

Teksas aynı zamanda yer altı zenginlikleri ile de oldukça ünlü. Zaten bu refahının kaynağı da, sahip olduğu petrol. Dünyanın en zengin petrol yataklarından biri Teksas’tadır. Teksas tek başına ABD’nin yıllık petrol ihtiyacının %40’ını karşılamaktadır.

Kısaca Tarihi

Etimolojik olarak  incelendiğinde Teksas kelimesinin kökeni, Caddo diline dayanır. Caddo dilindeki “Tejas” kelimesinden geldiği düşünülen Teksas ismi, bu dilde “Arkadaşlar” anlamına gelmektedir.

Teksas ilk defa, İspanyol bir denizci olan Cabeza Da Vaca tarafından, 1528 yılında keşfedilmiştir. Buraya ilk ayak basanlar da, İspanyol denizcinin tayfalarıdır. Ardından Fransa, İspanya ve Meksika’nın hakimiyeti altına giren Teksas, 1836 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur.

Teksas 1845 yılında Amerika’ya dahil olduğunda, üzerinde bir kaç küçük şehir ve hayvancılık yapılan çiftliklerden başka pek de bir şeye sahip değildi. Yer altı kaynakları keşfedildikten sonra, çok hızlı bir şekilde gelişme sağladı. Petrol, Teksas’ın kanı oldu diyebiliriz.

Toplam 254 şehri olan Teksas’ın en önemli şehirleri Houston, San Antonio, Dallas, Austin ve El Paso’dur.

Teksas’ta Görülecek Yerler Listesi

1- Houston Uzay Merkezi

Tüm ziyaretçilerine bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik sevgisi aşılayan bir yer olan Houston Uzay Merkezi, yediden yetmişe tüm yaşlardaki ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek bir yer. 1992 yılında hizmete açılan tesis, Noel günü hariç yılın her günü açık. 250.000 metrekarelik bir alana yayılan tesis, yılda 1 milyonun üzerinde ziyaretçi kapasitesine sahiptir. Merkezde 400’den fazla uzay canlandırması, kalıcı ve geçici sergiler ve şovlar mevcuttur. Houston Uzay Merkezi aynı zamanda her yaş grubu için eğitimler düzenlemektedir. Uzaydan getirilmiş taş ve toprak örneklerini, bazı uzay kapsüllerini ve uzay mekiği kokpitlerini yakından görmek için harika bir adrestir. Uzaya meraklı olmasanız bile, Houston Uzay Merkezi eminiz ki çok ilginizi çekecek. Bu arada merkezin, şehrin ekonomisine her yıl 73 milyon dolar katkı sağladığını da söylemeden geçmeyelim.

2- South Padre Adası Yunus Araştırma ve Deniz Yaşamı Merkezi

Okyanus sakinlerini korumaya adanmış bu deniz yaşamı merkezinde, birbirinden farklı deniz canlılarını görmek mümkün. Merkezde pek çok akvaryum ve bir de “dokunma tankı” vardır. Bu dokunma tanklarında, balık, yengeç, ahtapot ve deniz yıldızı gibi canlılarla yakınlaşabilirsiniz. Merkezde, Laguna Madre Koyu’na bot seferleri düzenlenmektedir. Bu botlara binip, koy civarında yaşayan yunus balıklarını, kendi doğal ortamlarında görme şansı elde edebilirsiniz.

South Padre Adası Yunus Araştırma ve Deniz Yaşamı Merkezi’nde birbirinden farklı deniz canlılarını görmek mümkün

3- Teksas Eyalet Merkezi

Austin’de bulunan Teksas Eyalet Merkezi, adı üzerinde Teksas Eyaleti’nin kontrol merkezidir. 22 dönümlük dev bir araziye yayılan kompleks, mimari yapısının yanı sıra muhteşem peyzajı ile de dikkat çeker. Kompleks, merkez binası, ziyaretçi merkezi ve vali konağından oluşmaktadır. Bina, 1888’de tasarlanmış ve tasarımcısı ödül almıştır. Mimari tarz olarak 18. yüzyıl İtalya’sını andıran bina, klasik düzenler, yuvarlak kemerler ve simetrik bir kompozisyon ile karakterize edilmiştir.

Teksas Eyalet Merkezi

4- Dealey Plaza Altıncı Kat Müzesi

Altıncı Kat Müzesi’nin, üzücü bir tarihi var aslını isterseniz. 22 Kasım 1963 yılında, Jonh F. Kennedy, Dallas’ta bir şehir turu yapmaktaydı. Bu tur esnasında, Lee Harwey Oswald Dealey Plaza’nın altıncı katından, ABD başkanını vurarak öldürdü. Böylece ABD tarihi de sonsuza dek değişmiş oldu. Bugün binanın altıncı ve yedinci katları, müze olarak hizmet vermektedir. Altıncı kat, John F. Kennedy’nin yaşamını ve ölümünü, 60’lı yıllar Amerika’sının kültürü bağlamında, ziyaretçilere sunmakta. Yedinci kat ise özel sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Müzede ayrıca bir hediyelik eşya, bir kitapçı dükkanı ve bir kafe bulunmaktadır.

ABD tarihini sonsuza dek değiştiren Dealey Plaza’daki Altıncı Kat Müzesi

5- Houston Doğal Bilimler Müzesi

Müzede doğal hayata dair pek çok farklı konuyu kapsayan 16 adet kalıcı sergi bulunmaktadır. Doğal Bilimler Müzesi’nde gerçek bir dinozor iskeletini yakından görebilir, Antik Mısır Salonu’nu gezebilir ve dünyanın dört bir yanından toplanmış değerli taş ve mücevherleri seyredebilirsiniz. Müzedeki kalıcı sergilerde Amerikan yerlilerinin kültür ve tarihi, Kuzey Amerika yaban hayatı, Teksas ekolojisi ve yaban hayatına dair pek çok eser sergilenmektedir. Müzede ayrıca bir gözlem evi, kelebek merkezi ve büyük ekranlı, çok amaçlı bir salon bulunmaktadır.

6- Houston Güzel Sanatlar Müzesi

Müze, çeşitli dönemler ve ülkelerden pek çok sanat eserini bünyesinde bulundurmaktadır. Müze ilk kez 1900 yılında faaliyete başlamıştır ve o zamandan bu yana pek çok kez yenilenmiş ve genişletilmiştir. Müzede pek çok resim, çizim, heykel, fotoğraf, Afro-Amerikan, Çin ve Kızılderili kültürlerine ait eser vardır. Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki sergiler, yıl boyunca değişmektedir. Bu sebeple müze asla aynı kalmaz ve her gidişinizde farklı bir şeyle karşılaşırsınız. Müzedeki sinema salonunda film ve belgesel gösterimlerine katılabilirsiniz. Müze salıdan pazara, haftanın altı günü açıktır.

7- Kimbell Sanat Müzesi

Müze, 1965 yılında, Fort Worth’de, oldukça zengin bir sanat koleksiyoncusu olan Kay Kimbell’ın girişimi ile kurulmuştur. Müzenin Fort Worth bölgesinde kurulmasının amacı, bölgenin sanata olan ilgisini artırmaktır. Müzenin koleksiyonu arasında Picasso, Monet, Rembrandt ve Matisse gibi çok ünlü ressamların eserlerinin yanı sıra, Asya, Afrika ve Avrupa kökenli sanat eserleri de bulunmaktadır.

8- Teksas Cezaevi Müzesi

Teksas Cezaevi Müzesi, hapsedilen insanların parmaklıklar ardında geçirdiği hayata farklı bir bakış açısı sunuyor. Müzede Teksas cezaevi sisteminin tarihine ilişkin de pek çok sergi bulmak mümkün. Her yıl 34.000’in üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapan müze, Teksas’ın en farklı noktalarından biri.

9- Alamo

Alamo, 1836 yılında, Meksika’ya karşı kalkışılan bağımsızlık savaşının simgesidir. Bu sebeple, Texas’taki herhangi bir noktadan çok daha fazla turist çeker. San Antonio’da olan kale, Teksas Devrimi’nin kalesidir ve burada çok kanlı ve korkunç bir savaşa tanıklık etmiştir. 200 Amerikalı, kalede Meksikalılara karşı 12 gün boyunca direnmeyi başarabilmiştir. Alamo’da kale binası, kilise ve hediyelik eşya dükkanları vardır.

Alamo Meksika’ya karşı kalkışılan bağımsızlık savaşının simgesidir

10- San Antonio Nehir Yürüyüş Yolu

Teksas eyaletinin en çok ziyaret edilen turistik noktası olma özelliğine sahip olan yerdir. Nehir kenarında bugün yürüyüş yolu olarak kullanılan nokta, geçmişte nehir taşkınlarını önlemek için yapılmış bir benttir. 2,5 kilometrelik yürüyüş yolu üzerinde bugün onlarca kafe, restoran, alışveriş yapılabilecek dükkanlar, sanat galerileri vardır. Şehrin en leziz yemekleri burada yenir. San Antonio’nun kalbi olan bu yer, bir Avrupa şehri havasındadır. Yürüyüş yolu ayrıca geçit törenleri ve esnaf gösterileri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapar.

San Antonio Nehir Yürüyüş Yolu

11- Dallas Arboretumu ve Botanik Bahçesi

1984’ten bu yana faaliyette olan arboretum, Dallas’ın doğal güzelliklerini ve florasını korumaya ve sergilemeye kendini adamıştır. 66 dönümlük bir arazi üzerinde, dünyanın dört bir yanından getirtilen onlarca çiçek ve ağaç, muhteşem manzaralar sunar. Arboretum içerisinde iki adet tarihi ev ve 16 ayrı botanik bahçesi vardır. Arboretumun bir diğer amacı, çocuklara doğayı öğretmek ve sevdirmektir. Bu sebeple içerisinde her gün farklı bir atölye düzenlenen, 150’den fazla aktiviteye sahip bir çocuk bahçesi vardır.

Dallas Arboretumu ve Botanik Bahçesi

12- Misyon San Jose

Dini bir merkez olmasının yanı sıra, oldukça önemli bir kültürel ve tarihi bir mekandır. 1720 yılında inşa edilmiştir. Göz alıcı taş oymaları, mimarlık tarihine ilgi duyanlar için oldukça dikkat çekicidir. “Misyonlar Kraliçesi” olarak bilinen yapı, tarihi boyunca sosyal ve kültürel bir merkez olarak hareket etmiştir ve bugün hala daha aktiftir.

Misyon San Jose sosyal ve kültürel bir merkez olarak hizmet etmektedir

13- Fort Worth Hayvanat Bahçesi

Fort Worth Hayvanat Bahçesi, Teksas’ın en eski hayvanat bahçesidir. ABD sıralamasında da beşinci en iyi hayvanat bahçesi seçilmiştir. Hayvanat bahçesinde 542 tür hayvan bulunur. Bunun yanı sıra kompleks içerisinde bir su parkı, küçük bir lunapark ve tiyatro gibi cazibe merkezlerine de sahiptir. Özellikle ailecek Teksas yolculuğuna çıktıysanız, eminiz ki hayvanat bahçesinde unutulmaz bir gün yaşayacaksınız. Bu arada küçük bir bilgiyi de vermeden geçmeyelim. Hayvanat Bahçesi Çarşamba günleri yarı fiyatına ziyaretçilerini kabul ediyor.

Fort Worth Hayvanat Bahçesi, su parkı, küçük bir lunapark ve tiyatro gibi farklı cazibe merkezlerine de ev sahipliği yapmaktadır

14- Ladybird Gölü Yürüyüş ve Bisiklet Yolu

Austin’in orta yerinde bulunan park, ismini eski bir first ladyden almıştır. 10 millik bu parkur, 2014 yılında son şekline kavuşturulmuştur. Parkur, yürüyüş, koşu ve bisiklet sporları ile ilgilenen kişiler için tam bir cennettir. Austin’deki en popüler açık hava alanıdır ve yılda 1,5 milyondan fazla ziyaretçi çeker.

Ladybird Gölü Yürüyüş ve Bisiklet Yolu

15- Japon Çay Bahçesi

San Antonio’da bulunan tesis, 2008 yılında restorasyonun ardından yeniden kapılarını açmıştır. Bu tesis içerisinde, yıl boyunca yemyeşil kalan bir bahçe, gölgeler altındaki yürüyüş yolları, taş köprüler, göletler vardır. Bahçe, düğün ve parti gibi organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Japon Çay Bahçesi

16- Marfa

Teksas’ın ikonik şehri Marfa, yolu Teksas’a düşenler tarafından kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir şehir. Popüler kültürde de hatrı sayılır bir yere sahip olan şehir, 1880’lerin başında bir demir yolu su durağı idi. Efsaneye göre şehrin adı, bir demiryolu yöneticisinin eşinin isteği üzerine Marfa oldu. Marfa, Hollywood’un setlerinden biridir demek yanlış olmaz. Marfa’da bugüne dek sayısız film çekimi yapılmıştır. Alternatif ve popüler sanatın ABD’deki başkentlerinden biri olarak görülen Marfa’da sayısız sanat galerisi vardır. Ülkenin en dikkat çekici kültür ve sanat etkinlikleri, Marfa’da gerçekleşir.

17- Fort Davis Ulusal Tarih Bölgesi

Bölge, 1854 yılında, San Antonio – El Paso güzergahında seyahat eden halkı, akıncılardan korumak için inşa edilmiştir. Amerikan İç Savaşı esnasında terk edilen bölge, 1867 yılında yeniden kurulmuştur. Günümüzde kale, ulusal bir tarih bölgesi olarak, ziyaretçilerini karşılamaktadır. Kalenin restore edilen binasının içerisinde, dönemin giysileri göz önünde bulundurularak giydirilmiş asker mankenlerini görmek mümkündür. Park ayrıca çocuklar için “Junior Ranger” adı verilen bir aktivite sunmaktadır. Bu aktivitede çocuklar, kendilerine verilen haritayı takip edip ip uçlarını yakalayarak sonuca ulaşır. Özellikle çocuklar için çok eğlenceli olan tarihi bölgeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Fort Davis Ulusal Tarih Bölgesi ulusal bir tarih bölgesi olarak, ziyaretçilerini karşılamaktadır

Neden Teksas?

Gördüğünüz gibi Teksas aslında kovboyların şehri olmaktan çok daha ötesi. Amerikan sosyal ve kültürel tarihinde oldukça ciddi bir yere sahip. ABD ekonomisinin temel direklerinden biri. Doğası, iklimi, tarihi, sosyal ve kültürel etkinlikleri ile, Teksas Amerika’nın en önemli şehirlerinden biri. Şimdi uygun fiyatlarla Teksas’a uçmak isterseniz, hemen Aerobilet’i tıklayarak, sizin için hazırladığımız fırsatlardan yararlanabilirsiniz.